COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 090
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 340
  • Там,където се събуждам щастлива.
Такива прегради като на снимката в Китай са сложили в някои училища тук, но не знам дали бяха за всеки ученик.
Интересно колко е пълен класа в Китай и са много близо един до друг. При нас дори в обикновена ситуация са по-разделечени. Не мисля, че до края на учебната година ще имаме пълни класове (не заради родителите, а начин на работа.).

30 деца на са снимката, много са за един клас. В Белгия са много по малко, обикновено до 15, често по малко, ако са повече е изключение и е в някое начално училище в някое село, поради временна липса на кадри.

Това сега ли или по принцип? При нас се движат между 25-32. На 10 май ще разделят основните класове и ще са до 15 деца.

Като следвах и една моя състудентка отиде да преподава във Виетнам. Класовете бяха огромни (над 45деца). Обаче, нямат проблеми с послушание и изпълняване на това, което казва учителят. Затова са и лесни за управление.

Както споменах тук почват на 4 училище (прилича си на детска градина, като занимания, но е в сградата на училището.). Пак ще намаляват групата. Те по принцип си носят сами храната, така че няма да има някаква опасност за чаши, чинии и т,н.) Често чистене на тоалетната. Децата имаха 70 дена да свикват, че не се прегръщат и целуват приятелчета, както и други правила.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 02:33 от Kalinka

# 17 341
Не се втелявайте толкова, децата нека си обменят бацилите за да си каляват имунната система. Досега у нас нямаме смъртен случай на дете от ковид, опазил ни господ.
Имаш ли деца?

# 17 342
marchеva14, какъв срив бе човек. Та аз май съм го изкарала си мисля, поне се лекувах за ковид
Ако се тръшках така лесно...
Знам какво пиша, дори да изглежда несериозно или иронично съм наясно с казаното от мен и за мен е истина.
Да, има различни лекари и това е във всички професии.
Нещо май няма да се разберем тук . Едните си пеят едно и един, другите сме само обяснители и попивателни.
Отчайващо е наистина

Ето за реален човек -българин, който е болен от вируса.
Та за лекарите и за очакванията ни

Млад е с 2 момиченца, може да му видите в профила, много хора са писали негови близки
Работил е в Бобов дол. От 25 април е потвърден
Който му е интересно да прочете, но се вижда на какво и как да разчитаме, особено в провинцията хората. То и в София няма да е по-различно.
Слагам го в скрит текст, все пак да не ви товаря, ако на някой му е интересно
Скрит текст:
Vladi Stanoev се чувства болен.
26 април в 22:48 ч. ·
Бесен съм! За сетен път се убеждавам, че нещата в държавата и конкретно здравната система, са меко казано не както трябва! След като снощи ме уведомиха за наличието на covid-19( за лека нощ след 21 часа), освен, че не спах цяла нощ(иначе всички сме герои във фейса), паралелно започнах да развивам и характерните симптоми. Днес, търсих личния лекар над 5 пъти (включително и мои болни колеги записани при него)по мобилния, за да прецени състоянието ми и съответно да назначи лечение по телефона. Уви, без резултат! Тогава, за миг проблясна светлина! Намери се ЧОВЕК, д-р Сапаревска, епидемиолог и началник на РЗИ Кюстендил, дошла вкъщи, за да вземе проби и от другите членове на семейството. Разбирайки , че нямам връзка с личния лекар ,тази ЖЕНА не спря да ми звъни периодично, за да се осведомява за моментното ми състояние и ме уведоми, че мога да ѝ звъня по всяко време(нещо, което е задължение на личния лекар). В последния ни до тогава разговор, при температура 39 градуса и появата на по-сериозна кашлица, тя ми предложи да бъда под лекарско наблюдение в дупнишкото инфекциозно отделение. Като за целта се обади, за да ги предупреди и да ми подсигури настаняване и преглед! Само трябваше да се обадя на 112, за да дойде екип и да ме прибере!
И тук вече стана страшно, слушах и не вярвах на ушите си ! Отсреща някакъв "компетентен" господин започна да ми обяснява, че щом дишам още нормално и не плюя кръв, нямам право на хоспитализация ! Също и че нямам установена пневмония с рентген!
Ами кой трябва да го установи това бее .........., аз да не би да имам рентгенов апарат вкъщи! Ето заради такива "врачки" поставени на телефона, всеки ден умират невинни хора!
И все пак, светлият лъч се появи отново. Разбирайки каква е работата, д-р Сапаревска (изключителен професионалист, който работи денонощно и неуморно за здравето на болните), успя да ми уреди телефонен разговор с лекуващия лекар в инфекциозното отделение в Дупница . След което ми бе назначена терапия, която започвам от утре, а до тогава ще съм на чай от лайка и джинджифил!

Бъдете здрави приятели!!!

# 17 343
  • Там,където се събуждам щастлива.
fanfanito, и този човек звучи паникьосан и нереалистично гледащ на нещата.  Аз бягам от здравни заведения, като дявол от тамян и не мога да си представя, че при температура и кашляне ще очаквам внимание, като за болен, който има двойна бронхопневмония.. Не разбирам и лекар, който сам предлага да настани някого за наблюдение, защото “кашляш”. И линейка се праща. Пари ли се точат от касата по този начин? Честно, не разбирам.

Още по-загадъчно ми е “май, го изкарах, поне се лекувах от него.” Ако не се лъжа ти беше изписан антибиотик по телефона. Масово чета за изписване на антибиотик. Не знам защо се приема за нормално, когато е всеизвестно колко е вредно.

Не знам...

# 17 344
Ковид не се изкарва на крак, много хора имат симптоми, но казват, че заболяването е характерно и не може да се сбърка с грип или настинка.

# 17 345
Калинка, човекът после е отделял секрети  и доста силно кашлял май.Температура 39 не е малка.Теста е потвърден. Има го в коментарите под текста. Той не се е запътил в болница  да влиза май, оплакванията са му предимно, че ЛЛ  не вдига тел. и не знае какво да пие, само чай не става при тази температура. А дори да е така, трябва да има връзка с някой, ако се влоши. Май в Бобов дол са отрили и още хора. Той пише и други негови колеги били към този лекар и те не могли да се свържат. Тази лекарка е била на адрес при него за тестуване на семейството, явно го е видяла, може би прегледала и преценила, за да предложи прием в болница. Няма да преразказвам, който иска да чете, но добре че жената е предложила да съдейства и да има с някой контакт все пак да се следи. Няма друга публикация в профила след тази  и май е приет в болница.

Колкото до мен ми е ясно , че антибиотици не се пият без причина и вредят. Рядко пия, но често си кашлям и карам така. Но , след 3 седмици с проблеми и да не се храниш, да кашляш и да те боде гърба, главоболие първо имах , някак ти светва да питаш за нещо да пиеш и се обаждаш. Какво ти кажат -това купуваш.  Ако го нямаше ковида, щях да си откарам така, ама сега...изпих си всичко до дупка и още 2 седмици си бях зле почти. Та..не знам какво е. Може и да не е било нужно тези лекарства, ама избор нямаш. Достатъчно чаках и отлагах да се обаждам на ЛЛ тогава. Като не минава с нищо и вече се задъхваш от умора (то като не ядеш) какво да правиш?

Не, че нещо, да не бъда разбрана пак погрешно, ама отстрани е някак различно да чуеш или да е за теб или близък. Не трябва човек да се панира и звъни на ЛЛ при най-малкото, защото те си имат май еднотипно какво да ни предпишат. Преглед няма , ни вкъщи, ни в кабинет. Пиеш и ако мине -мине, ако не продължаваш с още. Та е добре да се изчака , може да не е нужно и да не е ковид. Не знам какво е правилно. За мен трябва да има екипи защитени и да се ходи все пак при оплакване от хора  със симптоми , особено ако и ЛЛ се обади и потвърди или знам ли... Сложно е..дано не се налага на никой.

# 17 346
  • Пловдив
Щатите натискат за масови тестове и май  ще се справят в даден момент докато ние все още ще слушаме бюлетина за нивото на река Дунав.
Но има щати, в които няма достатъчно тестове въпреки уверенията на Тръмп.

# 17 347
Естественият подбор и медицината са двете противоположности. Цел на медицината е да пречи на естествения подбор, да спасява хора, които иначе при други обстоятелства могат да страдат или да умрат. Лекар, който препоръчва естествен подбор е пълен оксиморон, т.е. или си лекар или си за естествения подбор.
Цел на всяка държава е да пази общественото здраве, затова има масови ваксинации, затова има противоепидемични мерки и т.н. Това, което не е и не би трябвало да е цел на държавата е да позволява опасен вирус да циркулира сред населението. Останалото противоречи на медицината, логиката, морала и цивилизацията.
Общественото здраве не включва само корона, а това което е с извънредното положение да се лекува само вируса и спешни противоречи много повече на правата на хората, които са елемент от цивилизацията, а е неморално да даваш предимство на едни болни пред други болни.

# 17 348
Не се втелявайте толкова, децата нека си обменят бацилите за да си каляват имунната система. Досега у нас нямаме смъртен случай на дете от ковид, опазил ни господ.
Имаш ли деца?
И като няма до сега смъртен случай, дай да си наблъскаме децата по училищата, нищо че до сега толкова време ги пазихме...нямам думи за разсъжденията на някои хора! До сега ни умоляваха и призоваваха по сто пъти на ден, а сега изведнъж точно когато случаите са повече, изведнъж се сетиха да ги върнат в училище... Личат си хората тук, които нямат деца. И стига сравнявахте нашите деца с тези в другите държави, първо сравнете училищата и условията им, пък тогава. Повечето ни училища са меко казано мизерни откъм хигиена, а за качеството на образованието да не повдигам темата, че... Какви пари се дават за частни уроци, не е истина, ама иначе е много важно да сме ги върнели в училище, че нямало как иначе да завършат.

# 17 349
  • София
Сега дават по Нова как се спазват мерките по парковете - седящи на пейки, пушещи, пиещи... Полицията само ги предупреждавала устно и има едва няколко акта. На всички беше ясно, че така ще стане, но айде нали ни се увеличават бройките, дай да свалим всички мерки който оцелее, оцелее и да се свършва.
Не знам дали е истина, но един приятвл от америка ми прати статия как лекарка се е самоубила, защото не е могла да понесе ужаса да наблюдава и лекува болните. Толкова за тези, които си мислят, че е настинка и трябва да играем на руска рулетка - който има късмет, ще се справи, който няма - чао, чао

# 17 350
"Истината казана от ЛЕКАРЯТ и човека
Доц Мангъров
Цветанката: Как оценявате паниката в световен мащаб, около коронавируса?
Доц. д-р Мангъров: Вирусолозите не са в паника.
Цветанката: А останалите – правителства, медии...?
Доц. д-р Мангъров: А – глупаци, колкото щеш...
...................................
Цветанката: Добре де, целят свят видя затрудненията в болниците, недостига на апарати, изморените лекари, труповете...
Доц. д-р Мангъров: Просто сега ги показаха, това се е случвало вече, но не го показваха.
......................
Цветанката: Какви, според вас са причините да се случват тези нечувани мерки, които предприема целия свят, щом твърдите, че всичко около тази епидемия не е нищо особено?
Доц. д-р Мангъров: Причините могат да са всякакви – политически, икономически, всякакви – но не са медицински!"
Бтв, “Лице в лице"
Това е доста смело заявление Flushed
И "човека" трябваше да болднеш. Също е доста смело.

# 17 351
Затова ли била цялата драма? Не е тайна, че за не малко дами, Мутафчийски е като сексимвол. Разликата е че който се е вслушал в Магъров, включително и аз, не го оценяваме по осанка, изказ и маниери, а по знанията му.
Мутафчийски си изпълнява ролята и задълженията, които произтичат от нея. Мангъров обикаля медиите за да обяснява как смъртта е част от живота и няма нищо необичайно в това. Хайде единият е некомпетентен - коремен хирург, далеч от вирусни инфекции, а другия като това работи каква компетентност прояви - младите да поемат "удара". Нищо не се знае за този вирус, на някои ще им мине на други не.
Няма нужда човек да е лекар, за да знае, че противовирусни медикаменти няма /много малко са и действат в начален етап/, че вирусните инфекции са коварни, че могат да причинят усложнения дори летален изход. Няма нужда това да се повтаря периодично.
Вярата не се основава на факти и доказателства, затова е вяра, така че всеки има право да вярва, на когото и в каквото иска, стига, да не е заплаха за "невярващите".

Скрит текст:
"Истината казана от ЛЕКАРЯТ и човека
Доц Мангъров
Цветанката: Как оценявате паниката в световен мащаб, около коронавируса?
Доц. д-р Мангъров: Вирусолозите не са в паника.
Цветанката: А останалите – правителства, медии...?
Доц. д-р Мангъров: А – глупаци, колкото щеш...
...................................
Цветанката: Добре де, целят свят видя затрудненията в болниците, недостига на апарати, изморените лекари, труповете...
Доц. д-р Мангъров: Просто сега ги показаха, това се е случвало вече, но не го показваха.
......................
Цветанката: Какви, според вас са причините да се случват тези нечувани мерки, които предприема целия свят, щом твърдите, че всичко около тази епидемия не е нищо особено?
Доц. д-р Мангъров: Причините могат да са всякакви – политически, икономически, всякакви – но не са медицински!"
Бтв, “Лице в лице"
Това е доста смело заявление Flushed
Това е много безотговорно заявление, предвид че е предназначено за широка аудитория.

# 17 352
  • София
Ковид не се изкарва на крак, много хора имат симптоми, но казват, че заболяването е характерно и не може да се сбърка с грип или настинка.

Това е заблуждаваща и невярна информация. Пиша го не за теб, а за тези, които могат да го прочетат и да се паникьосат.  На някои им прави удоволствие да плащат хората.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 08:27 от zverino

# 17 353
Каквъв тъп въпрос задава този журналист от ТВ 7/8. Как може да се интересуваш защо не е дошъл ада? Вместо да се радва, че е жив и здрав!

# 17 354
  • София
Доста беше тъпичък, да. Ама е едно към едно лицето на половината ни нация, която се чуди що седим затворени, без да се препъваме в трупове. А не се сещат, че връзката е обратна, не се препъваме в трупове, защото си седим по къщите.

Общи условия

Активация на акаунт