Мисля, че точно това имаше предвид докторът от СЗО като каза, че шведите може би ще са моделът за новото нормално. На практика дистанцията и самоограниченията при незаразените хора трябва да станат рефлекс, а не да се налагат агресивно от държавата. Държавата по-скоро трябва да бъде агресивна откъм тестване, ранна диагностика, проследяване и карантиниране на заразени/вероятно заразени.
Какво ще се случи накрая на епидемията? Умрелите няма да се върнат от оня свят.
За България имам някакви съмнения, че от първи можем да се окажем последни, но за съседите на Швеция не мисля. За да се повтори това, което стана в Европа при първата вълна, трябва да се създадат горе-долу същите условия:
Никой не внимава, напълно отворени граници, почти никой не тества, огнища тлеят буквално с месеци, преди някой да забележи, "това е просто грип", никой не спазва и елементарни мерки за дистанция, хигиена и т.н., а през това време мачове, фестивали на смърфовете, карнавали и паради. Не смятам, че тези обстоятелства могат да се повторят след това, което се случи първия път и според мен държавите оттук нататък ще бъдат по-предпазливи и по-бързи в реакцията.