COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 809
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 050
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
PURE, благодаря за информацията. Шведите реално излиза, че са наложили мерки почти като всички останали, но просто разчитат на съвестта на гражданите, вместо на официални глоби и забрани, въпреки че ето затварят ресторанти, които не спазват плавилата. Освен това поне официално казват, че целта им е да тръгнат по кривата надолу и да избегнат масово заразяване, умоляват гражданите да стоят вкъщи по възможност, да не ползват градски транспорт, да спазват дистанция и.т.н.

Мисля, че точно това имаше предвид докторът от СЗО като каза, че шведите може би ще са моделът за новото нормално. На практика дистанцията и самоограниченията при незаразените хора трябва да станат рефлекс, а не да се налагат агресивно от държавата. Държавата по-скоро трябва да бъде агресивна откъм тестване, ранна диагностика, проследяване и карантиниране на заразени/вероятно заразени.
Е да де,ама в случая не съм съгласна с това, защото на шведите не им вървят нещата добре и от всичките им съседи те са най-зле. А те може да се каже, че слушат, съдействат и вярват на властите повече от останалите народи, със сигурност повече от българите. Така че щом при шведите не работи добре, не виждам в България как би проработило това. Някаква система за контрол все пак трябва да има, навсякъде другаде е така и то не защото хората не са се сетили първо да помолят учтиво.
Обаче нали се сещаш, че сме все още в началото на пандемията.

Какво ще се случи накрая на епидемията? Умрелите няма да се върнат от оня свят.
Не няма да се върнат, както няма да останат и на това моментно ниво. Имам чувството, че възприемаш ситуацията като състезание - ако е така помисли дали няма на финала първите да се окажат последни......

За България имам някакви съмнения, че от първи можем да се окажем последни, но за съседите на Швеция не мисля. За да се повтори това, което стана в Европа при първата вълна, трябва да се създадат горе-долу същите условия:
 Никой не внимава, напълно отворени граници, почти никой не тества, огнища тлеят буквално с месеци, преди някой да забележи, "това е просто грип", никой не спазва и елементарни мерки за дистанция, хигиена и т.н., а през това време мачове, фестивали на смърфовете, карнавали и паради. Не смятам, че тези обстоятелства могат да се повторят след това, което се случи първия път и според мен държавите оттук нататък ще бъдат по-предпазливи и по-бързи в реакцията.

# 22 051
Оп.. 2.5м в планината, 1.5м в заведение, което реално е примерно 50 санта. Логика ли бе да я опишеш..

# 22 052
Вие хубаво цъкате с език, че лошият българин никога няма да почне да спазва такива мерки и не можем да разчитаме на самосъзнанието му, само че аз от всички изказвания на шведските шефчета, които Pure сложи, не видях нито един на обяснява на шведите, че са тулупи Grinning
Един човек, за да иска да повлече след себе си хората, трябва да знае как да го направи. С открита конфронтация, и то от позицията на силата, няма да се получи. Имаха всички шансове да го направят с Мутафчийски, когото хората припознаха като спасител, и това пропиляха. Та, нещата не са еднопосочни.
Мутафчийски го заплашват точно тези като оня с косата.
Пречи на печалбите.
А народът ни е неразумен.

Чудя се сега ли се открива това.
С навременното вземане на мерките и на фона на беднотията ни и прогнилия ни чувал, се яви един прогностик, ама той стоеше малко преди дупките.
Кой го заплаши със смърт. На когото пречи. На кой пречи.
Сега ще имаме отговор.
За мен, единстевият е, който не пречеше на нас. И искаше да ни предпази.
Да е жив и здрав.
Точно този с косата, дето на врата му виси ланец от половин кило злато орева света, че си е загубил скъпоценната печалба.

Ако зависи от него ей сега ще нареди хората като дини един до друг и няма да му пука.
А ако човек се зарази в неговото заведение, сигурно ще ореве света, че държавата не е взела мерки.
Но пък не си продава колата или ланеца, за да плаща на персонала, та държавата пак да помогнела.

Заради такива боклуци гледащи само печалбата ме е срам, че съм българка.

# 22 053
То там е работата, че при дълъг инкубационен период иди доказвай, че си се заразил в конкретното заведение. И на този дългокосия грам не му пука нито за клиентите, нито за персонала му.

# 22 054
  • Варна
Заради такива боклуци гледащи само печалбата ме е срам, че съм българка.
Е, той май не е много българин - Ричард Алибегов...

# 22 055
  • Bulgaria
Крайно време е и тихата част от аудиторията да надигне вой, че не е съгласна с потъпкването на всички мерки в името на печалбата на някой... Явно само така може някой да те чуе. Докато си стоим мирно и тихо "протестирайки" нищо няма да направим. Аз лично бих подпалила имейла на Борисов, така както подпалиха този на Мутафчийски, само че не със заплахи.

# 22 056
PURE, благодаря за информацията. Шведите реално излиза, че са наложили мерки почти като всички останали, но просто разчитат на съвестта на гражданите, вместо на официални глоби и забрани, въпреки че ето затварят ресторанти, които не спазват плавилата. Освен това поне официално казват, че целта им е да тръгнат по кривата надолу и да избегнат масово заразяване, умоляват гражданите да стоят вкъщи по възможност, да не ползват градски транспорт, да спазват дистанция и.т.н.

Мисля, че точно това имаше предвид докторът от СЗО като каза, че шведите може би ще са моделът за новото нормално. На практика дистанцията и самоограниченията при незаразените хора трябва да станат рефлекс, а не да се налагат агресивно от държавата. Държавата по-скоро трябва да бъде агресивна откъм тестване, ранна диагностика, проследяване и карантиниране на заразени/вероятно заразени.
Да де рефлекс, ама да сравняваш шведи с българи май не се получава. Имаме прекалено различен манталитет, за да очакваш да сме като шведите.
И аз се учудвам на ината на някои хора, които ей така неаргументирано сравнят две несравними държави.
Откъде накъде ще се сравняваме с Швеция ?!

# 22 057
Блокиран цял квартал в Ямбол заради случаи на К-19

Издигат контролно-пропускателни пунктове в един от кварталите на Ямбол. Причината са 11 души с потвърден коронавирус и една починала жена, носител на заразата. На спешно заседание в понеделник вечерта Областният медицински съвет е взел решение да ограничи разпространението на COVID-19 от огнище в квартала „Райна Княгиня”.

https://nova.bg/news/view/2020/05/05/286990/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB-%D0%B2-%D1%8F%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

Иначе то беше ясно, че тези с ланците стоят зад психоатаката от последните седмици. Лакоми и глупави, неможещи да погледнат 2 дена напред в бъдещето. Не могат да разберат, че да пазят общественото здраве е и в техен личен интерес и че те ще могат да разботят спокойно, само ако няма циркулиращ вирус.

# 22 058
Взимам повод от постаното интервю с д-р Вулхаус по-горе, който казва, че разхлабването на мерките неминуемо води до покачването на случаите, за да Ви отправя едно предложение: Да спрем да обсъждаме ресторантите и кафетата, техните отстояния между маси, столове и пейки.
Аз също предполагам, че до месец заради бурното разхлабване на мерки и заради по-масовото тестване - ще качим случаите. Може би ще стигнем по твърди 100 на ден.

Тогава ресторантьорите сами ще ви се молят да сядате при тях, чинно раздалечили де що има маси и столове, обикаляйки с дезинфектанта. Просто в България все още българинът си мисли, че се прибира и сяда да гледа екшъна по телевизора, без да е осъзнал, че тоя път той Е в екшъна.  И не говорим за обичайните  политическа или парламентарна криза. И тва дето вчера или днес в една съседна тема, собственик на магазин, беше писала, че "не е й излиза сметката да дезинфекцира след всеки" (не, че има такова условие, но те се превземат) - ще почне и преди всеки и след всеки да дезинфекцира. Ресторантите сами ще си раздалечат масите на 3 метра и с дезинфектант в ръка и маска ще ви канят да влезете. Но нека мине първия месец на "Еуфория" и завръщане към "нормалното".... Периодът обаче (ако не стане Чудо) няма да е нито 2 седмици, нито 2 месеца. Говори се за 2 г. Така, че......
Hands Plus1

# 22 059
  • Другата България
Крайно време е и тихата част от аудиторията да надигне вой, че не е съгласна с потъпкването на всички мерки в името на печалбата на някой... Явно само така може някой да те чуе. Докато си стоим мирно и тихо "протестирайки" нищо няма да направим. Аз лично бих подпалила имейла на Борисов, така както подпалиха този на Мутафчийски, само че не със заплахи.
И кое те спира да го направиш?
С какво смяташ, че си по-различна от тези, които са на диаметрално противоположно мнение от твоето, не се притесниха да го изразят публично, стачкуват, протестират, и о, чудо-постигат целите си?
Пет поста на страница анонимно във форум 24/7, и думата "бих", както и призивите "тихата част от аудиторията да направи нещо"...разбирай, другите, няма да направят нищо и да помогнат с нещо да те чуе който и да е. В това можеш да си сигурна.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 16:53 от Merri_An

# 22 060
И аз се учудвам на ината на някои хора, които ей така неаргументирано сравнят две несравними държави.
Откъде накъде ще се сравняваме с Швеция ?!
Пишете до СЗО, че така неаргументирано се изказват. Дано си вземат бележка.

# 22 061
Интересно... В Ямбол е блокиран цял квартал заради 11 случая, а във Видин минават 150 и нищо.... Май са ни оставили на естествен подбор.

# 22 062
Взимам повод от постаното интервю с д-р Вулхаус по-горе, който казва, че разхлабването на мерките неминуемо води до покачването на случаите, за да Ви отправя едно предложение: Да спрем да обсъждаме ресторантите и кафетата, техните отстояния между маси, столове и пейки.
Аз също предполагам, че до месец заради бурното разхлабване на мерки и заради по-масовото тестване - ще качим случаите. Може би ще стигнем по твърди 100 на ден.

Тогава ресторантьорите сами ще ви се молят да сядате при тях, чинно раздалечили де що има маси и столове, обикаляйки с дезинфектанта. Просто в България все още българинът си мисли, че се прибира и сяда да гледа екшъна по телевизора, без да е осъзнал, че тоя път той Е в екшъна.  И не говорим за обичайните  политическа или парламентарна криза. И тва дето вчера или днес в една съседна тема, собственик на магазин, беше писала, че "не е й излиза сметката да дезинфекцира след всеки" (не, че има такова условие, но те се превземат) - ще почне и преди всеки и след всеки да дезинфекцира. Ресторантите сами ще си раздалечат масите на 3 метра и с дезинфектант в ръка и маска ще ви канят да влезете. Но нека мине първия месец на "Еуфория" и завръщане към "нормалното".... Периодът обаче (ако не стане Чудо) няма да е нито 2 седмици, нито 2 месеца. Говори се за 2 г. Така, че......
Hands Plus1
Съжалявам за песимизма, но това на Витошка няма да стане.Нямам рецепта , имам субективно мнение. Може и неправилно да е. Клиентите Искат кафетата. Явно са повече от нас, дето също си искаме живота , но и сигурността. Бе нека са поепидемват. Няма лошо.

# 22 063

Аз също, писах на Борисов съобщение във Фейсбук, не е отразено, писах и на  pr@gerb.bg, ако някой знае къде другаде да пиша, да даде адреси.

# 22 064

Аз също, писах на Борисов съобщение във Фейсбук, не е отразено, писах и на  pr@gerb.bg, ако някой знае къде другаде да пиша, да даде адреси.
Където и да пишеш, това е официална държавна политика.
Пази се и бъди здрав.

Общи условия

Активация на акаунт