Малко трудна тема...за болестта рак - тема 4

• 81 668
  • 787
  •   1
Отговори
# 300
Благодаря на всички за подкрепата!
Аз малко се посъвзех. Утре ще й кажа като смегча нещата. Тя така или иначе има очакване, че лечението ще продължи, макар и да й се искаше всичко да приключи. Онколожката каза, че все пак нещата не са толкова лоши, няма нови метастази, с изключение на тоя лимфен възел. Вярно е, че можеше да е много по-зле ..

Стела, много съжалявам, че при вас има неприятности. Ще ти пиша на лични.

# 301
Колко много и все неприятни новини. И моята майка е на скенер утре. А имаме лошо усещане. Изпитва тежест. След предпоследния цикъл химии, имаше рязко влошаване за първи път от много време.  После новата химия почна да срива маркерът, което ни вдъхна голяма надежда, но сега е застинал. И само се моля да няма влошаване. Вече друго не искам. Аз съм истинска късметлийка, майка ми все е била силна и все е имала късмет досега. Но мен винаги ме стяга гърлото при мисълта за влошаване. И аз си мисля понякога как сме променени завинаги в следствие на тази болест. И ме обзема тъга. А при мисълта, че може и децата ми да изпитат подобно нещо, ме обзема безсилие.

# 302
Здравейте,  бих искала да попитам някой има ли мнения за конопенто масло
и допустим ли е приема му по време на ХТ  ?

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 12:24 от AnMary

# 303
Беше попитано дали е нормално да има болка след Hipec. Не сме минавали лично през това, това което знам от хирурзи е, че в много важна реанимацията след това. Една жена минала през него, сподели че е минало леко. Предполагам, че зависи много от конкретния пациент. Постоянна болка ми се струва, че не е нормално, надявам се да е от нерв. Успех.

Конопеното масло е много полезно. Но това, което знам от няколко онколози е добавките да се минимизират по време на химия, за да се щади черния дроб и да не взаимодействат на лекарствата и повлияят на лечението. На нас ни казаха само витамин Д.

# 304
Майка я пращат на радиохирургия. Онколожката каза, че при липса на нови метастази ( с изключение на този съмнителен лимфен възел), не виждат смисъл да я подлагат на тежка химия отново. Каза ми, че такива случаи като нея - 4 месеца без лечение и без метастази се срещат рядко. А аз не само смегчих нещата пред майка, ами направо си я излъгах, че едва ли не това е само поддържащо лечение, че е щадящо и тн. Нищо не казах за лимфния възел.  След нашия разговор е звъняла на който се сети от посестримите си в болницата да разпитва за лъчето (ето на кого съм се метнала да събирам информация). Вече е настанала драма, че 25 дни трябва да стои в София, макар още да не сме ходили на консултация и да не знаем каква ще е схемата.

# 305
  • София
Здравейте, извинявайте че нахлувам в темата директно с въпрос и молба за съдействие, но е сравнително спешно. Майка ми е с дребноклетъчен рак на белия дроб. Има няколко курса химиотерапия и лъчетерапия. За съжаление година след диагностицирането и вече разсейките са много и на много места, включително много в мозъка.
След лъчетерапия на главата сега рязко се влоши - изключително отпаднала, без апетит и с безчувствени крак и ръка. Лъчетерапевта и днес и е казал да отиде в хоспис "да я закрепят ", за да и направи скенер и евентуално да обкъчва и другите разсейки.
Аз не бях с нея  на прегледа,  с брат ми не са попитали може ли да я приемат в някой болница (прим. 3та градкса, 5та и т.н.) , а не в хоспис?
Можете ли да ме ориентирате дали и в каква болница може да постъпи, за да проверят дали не е направила инсулт (струва ми се че окото и е леко притворено) , както и да "я налеят със системи ", по съвет на лекаря?
Много ми е странно, че между химиотерапии и/или лъчетерапии не се препоръчва посещение на лекари за страничните симптоми и има ли опции за хоспитализиране зараси тях?
Благодаря ви и кураж на всички!

# 306
  • София
nevena, много съжалявам за развитието на рака при майка ти! Ако имате познат доктор и колкото и грубо да звучи срещу някакво заплащане, могат да я премат на всякъде. Стига да имат квалификацията да я стаблизират.
И аз съм много разочарована от отношението на лекарите. При брат ми от вчера при уриниране излизат много съсиреци. Има и болка в опашката и долната част на корема. Не знаем дали така трябва да бъде и химията действа в момента там или е влошаване някакво. Вече е 30 дена близо след втората вливка. Петък ще му кажат дали ще има трета вливка. Звъня многократно на лекаря и единственото, което му казва е, че петък ще преценят какво да правят. Нищо друго. Даже днес не му е вдигнал. По време на втората вливка дори не е дошъл лекар да го види. Само са му направили кръвни изследвания и са го настанили в стаята. Никаква ангажираност. Никакво проследяване на симптомите.

# 307
...
И при него след месец и половина затишие и подобрение има притеснителни новини...Възможно ли е по време на химиотерапия да се появят нови метастази? До сега нямаше метастази в гръбнака. Това беше написано на скенера от 6 Април.

Стела, тия дни мислех за брат ти, не бях влизала във форума, защото ме тръшна нещо много неприятно, но няма сега да пиша на това. Според мен по-скоро температурата е проблем, той хемоглобинът си е почти 100... Аз не помня, на него правиха ли му лъчетерапия в тази област, където са сега болките? Ако е така, то и Hb, и температурата, и болките - всичко може да е от лъчето. Аз доста скоро ходих на контролен преглед на лъчетерапия, и ми казаха, че има далечни последствия - месеци и години след това може да се проявят, те затова правят контролни прегледи. Дано все пак не е от лъчето, а да е нещо друго.
Аз от това, което си постнала, не виждам да има нови метастази. Но да, по време на химия излизат нови метастази, ако лекарството не действа, а наличните могат да се увеличат.
Виж, не се притеснявай от тоя пусти четвърти стадий. Аз го имам и просто е далечни метастази, извън органа, който е бил засегнат. Не е така, че скоро си вече пътник, понеже 4ти стадий и прогнозира колко е напреднала работата. Метастази извън органа и не в съседен орган, а някъде си, само това е 4тия стадий. Например рак в черво - метастази в черен дроб.
Ох, дай да ти кажа. Вдигнах и аз супер висока темтература, всякакви стомашни симптоми като стомашен грип, много тежко. Оказа се, че всичко, ВСИЧКО е от химията. На два пъти имах тия рекордни и тежки състояния, докато се разбра, че не било изобщо грип. Ако е така и при брат ти, може би ще трябва да помислят това ли е подходящата химия и нещо в схемата да се промени.

А мислех за брат ти, понеже на него нали му беше много нисък Hb, не този сега, преди. На мен понеже покрай другите симптоми, които бяха взели за грип, ми падна Hb на 5,5, веднага ми кръвопреливаха, понеже можело всеки момент да получа инфаркт. На брат ти нали също му бяха преливали.

nevena, мила, ако казват хоспис, а не болница.... дано не съм права.

Желая здраве на всички! Нека вашите близки се оправят бързо!

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 08:34 от Uncommon

# 308
Здравейте,

Търся отзиви за д-р Мангалджиев, някой, имал досег с него, би ли споделил мнение?

Благодаря!

# 309
Отличен лекар и много свестен човек!

# 310
Здравейте,

Търся отзиви за д-р Мангалджиев, някой, имал досег с него, би ли споделил мнение?

Благодаря!
От днес майка започва лечение при него. При първата консултация ми се стори свестен човек и е факт, че само той се съгласи да започне да я лекува. Всички други се отказаха и ни казаха да се оправяме както можем, включително и друг лекар от същата болница в Младост. Иначе близка приятелка го препоръча, тя се лекува при него от 6 години, в момента е много добре и горещо беше с две ръце за него. Дано всичко се подобри! Успех!

# 311
  • София
Здравейте, със съжаление се включвам в темата ви Simple Smile На мой близък миналата седмица при компютърна томография откриха тумор в единия долен лоб на белия дроб, освен силно влошен хроничен емфизем. Има множество увеличени лимфни възли от същата страна на белия дроб. Засега няма данни за други разсейки, това само въз основа на скенера. Кръвната картина е добра, туморни маркери не са пускали засега. В Токуда искат веднага да се направи бронхоскопия, за която казват, че с голяма вероятност няма да може да вземе материал, но протоколът бил да се започне първо с нея, и след това биопсия през гръдния кош. Консултирахме се и с друг добър гръден хирург, според когото бронхоскопията е напълно   излишна, т.к. няма как да е успешна, а другата биопсия е с висок риск от пневмоторакс. Затова той препоръчва директно операция, която да отстрани частта от дроба, където е тумора, и част от лимфните възли и след операцията да се направи хистология. Болният засега е настроен, че няма да предприеме нито операция, нито химиотерапия. Разбирам, че без без биопсия е невъзможно да се назначи лечение. Моля ви ако някой има опит с такива случаи за трудна биопсия, да сподели. Приемам съвети и за това къде да потърсим допълнителни мнения. Дали в Сити Клиник биха дали най-цялостно мнение за възможните пътища? Благодаря!

# 312
Направете консултация с друг гръден хирург.  Не пишеш при кого сте били сега. Няма никакъв смисъл да подлагате човека на бронхоскопия.
Въпросът е биопсия или операция.
Ние сме ходили за мнение в Белодробната болница, в Софиямед и във ВМА. Само в белодробната искаха да взимат биопсия. Всички други отказаха. Има и отделна тема за рак на белия дроб, може да сложиш поста си там.

# 313
Д-р Мангалджиев - прекрасен лекар онколог, началник е на отделението в Дървеница.
Зигизаги, ти понеже много знаеш, не знам до колко има смисъл да пиша. На мен радиото ми казаха, че по принцип пациентите много добре понасят, почти няма усложнения, хората ходят на работа по време на терапия. Дъщеря ми има един пациент с рак на простата, човекът е минал терапията съвсем без никакви симптоми. Както бях писала, и аз минах по този път и наистина никакви нежелани симптоми и всъщност съвсем нищо няма нежелано.
Вече по-късно има странични явления, обаче много, много рядко. Така че стискам палци и ри майка ти да няма нищо нежелано.

# 314
Бях писала , че чакаме за ТЕЛК за лекарства след химията. 2 судмици супер нерви и гимнастики , телк взехме, но от болницата казаха , че тъй като няма брака мутации фармацевтичната компания е казала , че няма да отпуснат лекарството и сега единственото , което може да взима майка ми са добавки. Тя естествено се срина и е убедена , че и остават още няколко месеца живот. О там имаше други неприятности, не свързани със здравето , но достатъчно се напрегна и от тях и вчера , когато си пусна КК всичко е що -годе добре , само туморния маркер е покачен от 40.5 на 40.7, при норма под 35. Започнаха се едни истерии, едни чудеса. Направо не знам ,какво да кажа... Опитах се да и обясня , че това е в рамките на статистическото отклонение, че трябва да се успокои и да мисли положително. Но защо не бил падал след последната ХТ?! Как да падне след толкова нерви.... Последната ХТ  беше преди 3 седмици, а тя от тогава не е спряла да се притеснява за нещо и не е спряла да трепери. Помолих я да пие нещо за успокоение, не желае, за психотерапевт не иска и да чуе, не зная , как да и помогна.?

Общи условия

Активация на акаунт