Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 300 394
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 22 815
Скрит текст:
Не знам как миже да се каже че кортикостероид лекува. Той подобрява състоянието, облекчава симптома, това от моя опит с кортикостероиди. Но, не лекува, защото не достига до причината за състоянието, а само въздейства върху симптома. Не съм медик, както написах това е от моя личен опит. Може и да не стм права, ще се радвам ако някой, който е по-наясно от мен, сподели

Бръм, ролята на КС е да намали възпалението. Според проучванията групата на интубираните профитира най - много от КС(леталитетът в нея е 29% в сравнение с 41% в групата, при която не са използвани КС). При хора на кислород е 21% за групата с КС срещу 25% за групата без КС. При леко протичане ефектите са по-скоро негативни и не се дава освен ако няма някакви други заболявания, които да изискват включване на КС. Явно в България evidence based medicine все още за нищо я нямаме.
Както и да е, идеята беше да не тръгва всеки със сополи и позитивен тест да приема КС. Диорела е по-особен случай заради заболяванията си така или иначе.

# 22 816
Ковид не се лекува с КС, освен ако нямаш нужда от кислород. Винаги се гледа полза/риск. Сега всички ще се юрнат за КС...

Габи, всички лекари така казаха. КС блокират развитието на фиброзата. Ако не се пият, тя се разраства.
В ревматологията е пълно с пневмонити от неадекватно лечение. Така ми каза лекарката.

Аз нямам предвид моя случай, а другите, при които тръгват белодробни изменения. При усещане на най-лекото усложнение, трябва да се направи снимка и ако са започнали дори и малки изменения, дават медрол  в ниска доза - 2 пъти на ден, по  4 мг. Защото се развиват много бързо и рано.
Ако няма белодробни изменения, не дават КС.

Тези проучвания не зная колко са добри, защото като гледах бабите в какво състояние ги докарваха,  колко дълго време са се опъвали и не са искали да влизат в болница, лежали в къщи без никаква терапия, по 2 седмици само на авирон, евентуално и някакъв антибиотик, не винаги успяват да ги спасят, дори и с конски дози КС. Но повечето успяват да ги спасят.
Ако тези проучвания включват и в коя фаза на заболяването е започнато лечение с КС, ок. Но ако не включват, а се базират само на това дали е приеман КС... Моето лаишко мнение е, че са само аритметика, която не отчита останалите фактори, а те са важни.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 00:11 от Diorela

# 22 817
Скрит текст:
Ковид не се лекува с КС, освен ако нямаш нужда от кислород. Винаги се гледа полза/риск. Сега всички ще се юрнат за КС...

Габи, всички лекари така казаха. КС блокират фиброзата. Ако не се пият, тя се разраства.
В ревматологията е пълно с пневмонити от неадекватно лечение. Така ми каза лекарката.

Добре, като си публикуват DRCT с удоволствие ще го прочета.

Иначе много се радвам, че си вкъщи вече!:hibiscus:

# 22 818
Късмет и кураж на всички.

Има ли и други с жестоко сърцебиене и задъхване, умора, задух след прекаран Ковид. Колко време продължиха при вас?
Си си, майка ми е със сърцебиене и ускорен пулс 104 . От днес е вкъщи, но е чисто сама. Татко е още в болница. Там на нея и слагаха системи за пулса, но нищо не са и изписали. Сега е изпила един валидол,  та беше задрямал като и се обадих. Но явно короната мъчи и сърцето  .... не знам как ще изкарам нощта , като знам че е сама И е карантинирана още 14 дни... Sad
Гледах по тв, че понякога сърдечните смущения отшумяват чак след 2-3 месеца, но при всеки си е индивидуално явно, просто ужасен вирус..

# 22 819
Здравейте на всички! Първо искам да пожелая скорошно оздравяване на всички и дано този вирус вече минава!

С баща ми преди почти 10 дни започнахме да имаме температура, която стигаше до 38.6C най-вече. Повечето дни не пиехме нищо за сваляне на температура, понеже четохме, че по този начин организма се бори с инфекциите, и като пием хапче за сваляне не било хубаво. Не знам колко е вярно. Освен температура имахме болки в краката, отпадналост. На следващия ден ни почна кашлица. Пиехме витамини, аз в началото пих антибиотик и пробиотик 2-3 дни и аз спрях да пия антибиотика и пробиотика, а баща ми продължи да ги пие 4-5 дни. На мен ми спря високата температура, болката в краката, кашлицата не е честа, но пък е силна. При баща ми обаче започна все повече да се увеличава. Почна да се поти, кашлицата е ужасяваща. Вечер не може да спи от кашлица, легне ли започва да кашля. Като беше у дома като се закашля и за момент не може да диша и се оправя. Просто легне ли започва силната кашлица. Като седне по-малко намалява, но може ли все седнал.

Ходихме да ни правят кръвни изследвания и снимка на рентген. PCR тестовете излязоха положителни. При мен нещата бих казал, че са добре и имам само умора и кашлица отвреме на време, но на снимката на баща ми показа, че има Д. Бронхопневмония в дясно. Имаше и висок CPR. При минимум 5, той имаше 27. Веднага като видяха това го вкараха в болница. На рентгена пишеше, че сърцето е в норма.

На 50 години е, има само високо кръвно. Много се притеснявам за него, понеже вече от 3 дни е в болница, а вечер кашлицата не спира и не може да спи особено много. Иначе казва, че сега през деня е по-добре, само кашлицата не спирала.

Не знам какво му слагат и как го лекуват, но въпреки, че е в болница в малък град и не знам колко са добри лекарите и тяхното лечение, но вярвам в тях. Сатурацията му е 96-97. Единствено това е, че кашлицата не спира и не знам кога ще спре.

Много ми е притеснено, ще се радвам да чуя вашите мнения и съвети.

# 22 820
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Всъщност, кортикостероидите са тези, които директно въздействат върху ДНК на клетката.

# 22 821
mm97, жена в стаята ми се скъсваше да кашля легнала, а седнала не кашляше. Казаха й, че такава кашлица е от сърцето. След изписването да ходи на кардиолог. Карантината не е пречка да отидеш на преглед, само не могат да те приемат в болница за изследвания на сърцето. Но прегледа е задължителен. КВ удря много в сърцето и навременен преглед от кардиолог е важен.  И аз трябва да ходя, нищо , че съм в карантина. Трябва и на други прегледи да ходя, ще уведомя РЗИ, че отивам на преглед и толкова.

deni_ds и майка ти да отиде на кардиолог. Ускореният пулс си иска преглед и терапия НАВРЕМЕ.

Хора, не си изоставяйте здравето, заради карантината. Тя не е пречка и можете да отидете на преглед, само се вземат съответните мерки, предупреждава се лекаря и т.н., ако човек още е в заразен период.

# 22 822
Diorela, Благодаря за мнението. До преди да се разболее от ковид не е имал кашлица, дори да е понакашлял, то е било рядко и слабо. Като ги питал му казвали, че кашлицата била от ковид и това е. Баба ми е болна от сърце, и знам какво представлява сърдечната кашлица, когато събере малко вода. Като легне кашля, а като седне намалява. Но нейното сърце е уголемено и трудно работи. Кашлицата дали не е от бронхопневмонията? Все пак е от 3 дни в болница и може би трябва да минат дни преди кашлицата да понамалее малко, но ме е страх, ако не спре кашлицата и ако го изпишат какво ще правим. То и при мен кашлицата не е изпезнала още, но все пак не ми пречи да спя и се обажда по-рядко. До колкото знам, всеки ден му слагали еднакви лекарства, това така ли трябва да е? В болницата има кардиолог, но казва, че най-вече мед. сестри ходят най-често. Не знам при това положение дали различни доктори в другите болници ходят на визитации.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 00:50 от mm97

# 22 823
При нас имаше добри лекари , от различни специалности, командировани в КВ. Но консултанти отвън нямаше начин да викат. То само обличането им е половин час. Дежурните лекари действаха. Затова насочват след овладяване на КВ и изписване, при какви специалисти да се отиде на консултация и преглед, за да не се допускат усложненията на КВ. А те са много и различни.
Пътеката е минимум 7 дни, ако КВ е овладян, изписват пациента, ако не е , го държат докато го овладеят. След изписването има 14 дни карантина, но тя не е пречка да се отиде на преглед при специалист. Казаха ,че пациента вече не е заразен след 10 дни от началото на заболяването и дори и да има положителен ПСР, това са разни остатъци, които не могат да заразят другите. Лекарите се възмущаваха от тази карантина след болницата. Защото  хората се  страхуват да не нарушат карантината и да отидат на преглед, изтърват нещата и се усложняват от последиците.
Казаха също, че възстановяването е бавно и не трябва да се бърза дори и при по-леко преболедуване.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 02:41 от Diorela

# 22 824
Дъждец, измих ръцете с топла вода и подсуших добре, но апаратчето още повече пощуря. Първо седя дълго на чертички, а после тръгна от 75 нагоре до 96, минавайки по - осезаемо през 80, 81, 90, 92, 94. Но си права, че може би кръвообращението влияе, защото въпреки, че се мих с топла вода усетих пръстите студени. Заспала съм докато съм писала. Събудих се от болките в гърлото, които са ужасни и май не са от кашлицата, защото за огромно притеснение малко след като отново задрямах детето ме събуди и се оплаква, че от много време будува защото не може да спи от болки в гърлото и запушен нос. Честно да ви кажа това е най-притеснителното в момента, защото детето е с предполагаема диагноза, която много ограничава лекарствата в т. ч. антибиотиците които могат да му се изписват, плюс алергия към три антибиотика и буквално съм ужасена него как ще го лекуваме. Предполагам, че щом докато пия този антибиотик получих толкова силни болки в гърлото ще ми го сменят. Мисля, че ако теста е отрицателен няма да повярвам, защото такъв грип като това което карам в момента не съм карала. Освен всичко друго изпитвам огромен гняв и страх за детето и ме тресе може би от нерви.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 05:26 от Рори72

# 22 825
Рори спокойно, всичко ще се нареди. Имаш ли лекар на който да вярваш за лечение на детето?

# 22 826
В БГ няма лекар, който да знае какво да прави с детето и съответно да поеме отговорност за лечението му. Спешна помощ изобщо не са опция защото ептен ще го объркат. Вече е и с температура, а не мога да го гушна, за да не рискувам да му увелича вирусния товар. Педиатър, ЛЛ дори и да изпишат лечение няма да знаем дали е подходящо и дали няма да влоши основното състояние. При него е истински сложно и съм ужасена. Днес ще боря болките в гърлото с детски близалки, температурата с нурофена и много силно ще се помоля да изкара възможно най-леко. Детето не бива да стига до болница. Ще го объркат.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 06:45 от Рори72

# 22 827
В БГ няма лекар, който да знае какво да прави с детето и съответно да поеме отговорност за лечението му. Спешна помощ изобщо не са опция защото ептен ще го объркат. Вече е и с температура, а не мога да го гушна, за да не рискувам да му увелича вирусния товар. Педиатър, ЛЛ дори и да изпишат лечение няма да знаем дали е подходящо и дали няма да влоши основното състояние. При него е истински сложно и съм ужасена. Днес ще боря болките в гърлото с детски близалки, температурата с нурофена и много силно ще се помоля да изкара възможно най-леко. Детето не бива да стига до болница. Ще го объркат.
Рори стискам палци да минава бързо каквото й да е!
Знам,  че за всяка майка детето е най-важното. Знам, че твоето е специално. Но повярвай на хората и докторите, че не си единстяеният човек които може да се грижи за него. Гушкай го, нищо няма да увеличиш, викай бърза помощ -там са адекватни. И го оставяй на баща му за да можеш и ти да се лекуваш.

# 22 828
  • София
Абсолютно подкрепям Hope of two, Рори!
Няма да увеличиш товара му, напротив-гушкането ще му помогне, а негушкането-точно обратното.
И бърза помощ винаги се отзовава за деца! Без оглед останалата ситуация.

Илиана, как е мъжът ти?

# 22 829
Моя тест е положителен, на мъжа ми отрицателен, но не знам как е взел пробата, а и при него е по-отдавна.
Детето от години е без диагноза. Лекарите в БГ не могат да му помогнат. Като казвам че сложен случай такъв е, не защото е моето дете, а защото наистина е сложен случай и ковид е най-лошото което можеше да му се случи. Стискай те палци за детето. Аз ще се справя някак.

Общи условия

Активация на акаунт