Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

• 94 543
  • 752
  •   2
Отговори
# 150
Здравейте, синът ми от миналата година май месец започнаха да му се подуват очите и носътхму е страшно запушен,но реално тече от време на време чист секрет друг път не може да издуха нищо.Казаха ни сенна хрема и ,че трябва да направим тест за алергии ,но тази година с коронавирус отложихме и сега вече 3 седмица не можем да го оправим.Пие противоалергични слагаме капки ,но нямат резултат .Бихте ли ми препоръчали нещо с което да облекчим състоянието.  Детето е на 9год
Здравейте,
Най-добре е детето да бъде прегледано от УНГ или алерголог. Но докато организирате прегледа, може да приложите 1 път дневно спрей за нос, който съдържа мометазонов фуроат.

# 151
Здравейте! От два месеца забелязвам, че на сина ми, който е на 3г и 11м му е пресипнал гласът. Няма други оплаквания като кашлица или болка. Пуснахме му кръвни изследвания, които показаха, че хемоглобинът му е над нормата 133g/L (при реф.стойности 105-131), както и Еозинофилен Катионен Протеин (ЕСР) е 15.90 (при реф.стойности до 11.20). Със сигурност ще запазим и час за преглед, но исках да разбера и вашето мнение по въпроса какво е. Дали е възможно да става въпрос за алергия? Благодаря!

# 152
Здравейте д-р Мандажиева. Преди няколко дни Ви бях задала въпрос на който отговорихте много изчерпателно, за което Ви благодаря. Бих искала да Ви помоля за мнение на едни изследвания на сина ми, които пуснах на своя глава. По конкретно за IgE total  и ЕСР. Алерголожката която посещаваме твърди, че специфичните имунуглобулини били най-важните, за което сигурно е права. За показателя ЕСР не бях чувала, за пръв път прочетох за него във вашия сайт на клиниката и ми се стори важно ако мога да получа чрез него някаква информация как се развива заболяването на сина ми. Да припомня с алергична астма сме с алергия към акари. Благодаря предварително!

# 153
Здравейте д-р Мандажиева,ще се радвамако да ме консултирате и мене.Първо искам да почна с това,че съм бременна в 33 г.с.От март месец насам имам някакво неразположение,което ту отшумява,ту се обостря.Нощно време понякога ми се запушва носа,сутрин се събуждам с пресъхнало гърло или по скоро в носоглътката усещам някакъв дискомфорт,имам чувството,че ми засъхват храчките в носоглътката,защото докато се опитвам да изхрача тази сухота сякаш изчезва после.Много рядко мога да изхрача,но определено имам храчки,постоянно чувствам ,че имам нещо в гърлото,което понякога затруднява дори дишането ми,особенно вечерно време и като си легна.Ходих на УНГ изписаха ми всевъзможни спрейове: Делмар,Синулан,Носко ойл,Виброцил,Мукоплант,лайка със сода,гаргара със сол,промивки на носа със сол,абсулютно нищо не помогна.Накрая каза да изследваме храчката,но проблема е,че не мога да храча.Възможно ли е всичко това да се дължи на бременноста,защото АГ ми каза ,че запушването на носа се дължало на бременоста,но тези храчки не може да си ги обясни.Възможно ли е да съм развила някаква алергия или да си трая до края на бременноста и да правя каквото и да било като родя.Съжалявам за дългия пост.
Здравейте,
Най-вероятно имате гастроезофагеален рефлукс. Това е връщане на стомашно съдържимо от стомаха към хранопровода, гърлото и носоглътката. Често явление по време на бременността, което засяга 50 до 70% от бременните в третия триместер. Симптомите са различни, включително храчки и затруднено носово дишане като при Вас. Т.к. не можете да провеждате медикаментозно лечение, е добре опитате седните мерки: хранете се често и по малко, избягвайте пикантна храна, сладко, много кафета, много течности. Вечеряйте рано, избягвайте течни храни вечер. Ако е нетърпимо запушването на носа, все пак е добре да посетите УНГ специалист.

Благодаря ви много за отговора.Искам да попитам още нещо,което ме тревожи.Понеже другия месец ми предстои раждане със секцио,притеснява ме упойката,която може би ще е пълна,а доколкото знам при пълна упойка интубират.Този проблем с храчките,дали ще бъде проблем при интубиране,естествено ще направя консултация и с анестезиолог,но искам да чуя и ваше мнение.Мислих и за спинална,но имам дискова херния и общо взето ме е страх,че ще се задуша по време на секцио.

Здравейте,
Все пак е необходимо да направите консултация с алерголог преди раждането и евентуална анестезия.

# 154
Благодаря Ви сърдечно д-р Мандаджиева!
А удачно ли е да сменим адаптираното мляко, с което дохранвам, с обикновено такова? Заради тази мнима алергия минахме на хипоалергенно, Хип HA1? Добре го понася и му харесва, но не знам дали е правилно да остава на него.
Здравейте д-р Мандаджиева,

Имам бебенце на 3 месеца, което направи обрив на бузките към края на първия месец. Двама педиатри казаха, че е алергия. И то най-вероятно към кравешкия белтък (бебето е на смесено хранене). Попитах как се установява това без изследване - пъпките били специфични. Освен това го и сърбяха, опитваше се да се почесва с ръчички. Изписаха ни кортикостероиден крем, с който го намазах 2 пъти и пъпките изчезнаха. Не са се появявали отново, може би епизодично тук-там, само на бузките. Аз съм сложена на диета, не ям продукти от крава, за да не му въздействам чрез кърмата. Ям овче и козе мляко, но честно казано, доста ми тежи. Затова искам да попитам докога трябва да спазвам този режим, израства ли се това? Четох, че има и други признаци за такъв вид алергия - слуз в акото или кървави нишки. Такива неща никога не е имал. Дали наистина става дума за такава алергия или е някакъв друг бебешки обрив? От време на време "съгрешавам" и хапвам напр. кашкавал от краве мляко - не му се отразява. Затова започнах да се съмнявам дали има точно такъв вид алергия. Сменихме праха за пране, козметика ползваме за атопичен дерматит.
Какво ще ме посъветвате?
Здравейте,
Щом детето няма кръв в изпрашненията, диария, повръщане, изоставане в растежа, уртикария (бързопреходни червени петна) и отоци, не може да се каже, че има хранителна алергия. Дори и да има атопичен дерматит, който е рисков фактор за развитие на хранителна алергия, детео Ви няма симптоми на хранителна алергия. Няма нужда да спазвате диета, още повече, след като няма прведени изследвания на бебето за алергия към белтъка на кравето мляко. Хранете се пълноценно (това е важно и за Вас и за кърмачето), от всичко по малко.
Здравейте отново,
Уместно е при липса на симптоми да се проведе кожноалергичен тест на детето с мляко - комерсиален екстракт (алерген за тестуване), с капка мляко или изследване на специфични IgE aнтитела към белтъка на кравето мляко (кръвен тест). Ако тестът е отрицателен е добре, заедно с педиатъра,  да опитате да преминете на пълноценно адаптирано мляко.

# 155
Здравейте,
Детето ми е с АБКМ още от бебе, но установена на 11 месечна възраст. Изразяваше се в много суха кожа, с рани на големи "площи", повръщане, ларингоспазми и задавяне, висок рефлукс /често през двете ноздри излизаше храна, дори и когато следваше да се храни отново/, запек, дисмотилитет на червата, изоставяне в растежа и непрестанен плач /6-8 часа дневно/. Първоначално беше лекуван за рефлукс с различни медикаменти, но така и не настъпи пълно подобрение.
Когато се установи причина за всичките му симптоми - АБКМ, детето мина на диета за две седмици, симптоите се подобриха и при ново захранване всичко започна отначало. Т.е. той не беше установен с тестове за алергии, а с диета и последващо захраване.

Това на кратко за предисторията:
Към момента детето ми е на 4години.
Реагира с обрив до 15 минути след консумация на ягоди.
Реагира с обрив и връщане на храна в устата на консумация на млечни.
Понякога прави уртикария, но не успявам все още да разбера причината. Започва да е неспокоен и става на петна.
При ухапване от насекомо получава големи отоци и се налага да използваме кремове и компреси, за да спаднат, а понякога и вдига лека температура, ако е ухапан на 2-3 места.

При последните тестове за алергии през лятото /Юли/ даде отрицателен резултат за мляко /igE <0.35 / и съответно започнахме захранване по схема. Схемата пропадна на ден 3. Т.е. първите дни сякаш толерираше малки количества мляко в печиво, но когато станаха повече започнаха обривите, а след тях и да се връща храна в устата.  След тази реакция се върнахме на диета. Съответно кожата се нормализира и т.н.
Пуснахме IgE тотал през септември и той отчете стойности над 600. повторихме след няколко месеца и отново стойностите бяха над 700. Като по време на теста не е имал никакви видими реакции.
Изключиха паразитоза с изследвания.

Въпроса ми е следния:
Панелите за хр.алергия и най - вече мляко са отрицателни, но въпреки това дава реакция две години по ред.
 IgE тотал продължава да е над 700.
Ако сега пак трябва да захраня при тези обстоятелства рискувам ли реакция?
На детето не са правени кожни тестове. Няма кой да ги направи в Бургас.
На какво може да се дължи това завишено  IgE тотал?
Благодаря ви!
Здравейте,
При Вашето дете трябва да се подходи внимателно. Имате ли изследвана пълна кръвна картина и диференциално броене? Ако нямате скорошни, e добре да направите и да ми изпратите резултата. Необходимо изследване е и базално ниво насерумна триптаза. Двамата родители имате ли астма, алергична хрема и атопичен дерматит? Необходимо е да се направи кожноалергичен тест с молекулите на кравето мляко и с основните алергенни храни, както и тест с капка мляко. Ако имате възможност е добре да се изследват и специфични IgE антитела към белтъците на кравето мляко в серума (молекулярна алергологична диагностика). След събиране на всичките данни е възможно да се прецени защо общите IgE aнтитела са толкова високи, да се прогнозира хранителната алергия и да се обсъди възможно ли е, и кога, да се опита включване на кравето мляко и млечни продукти или да се изключат други храни от диетата.

# 156
Здравейте, д-р Мандажиева! Имам дъщеря на 8 г., като от около 2-3 год. забелязах, че при ухапване от комар мястото бързо се подува и почервенява и така стои няколко дни. Даже веднъж я беше ухапал по бузата, близо до окото и толкова се поду, че чак окото почти беше затворено. Преди не е имала такъв проблем, не сме забелязали и да има други алергии. Въпросът ми е- има ли вероятност това да отшуми с израстването/ или пък, да се появят алергии и към др. неща, след като вече се е проявила веднъж /баща й е със сенна хрема, ако има значение/?
Здравейте,
Конктерно на Вашите въпроси. Има вероятност реакцията след ухапване от комари да отзвучи с времето. Теоретично е възможна появата на други атопични (алергични) заболявания, т.к. в случая има фамилна обремененост. Не може да се кога и какви, само времето ще покаже.

# 157
Здравейте д-р Мандажиева. Преди няколко дни Ви бях задала въпрос на който отговорихте много изчерпателно, за което Ви благодаря. Бих искала да Ви помоля за мнение на едни изследвания на сина ми, които пуснах на своя глава. По конкретно за IgE total  и ЕСР. Алерголожката която посещаваме твърди, че специфичните имунуглобулини били най-важните, за което сигурно е права. За показателя ЕСР не бях чувала, за пръв път прочетох за него във вашия сайт на клиниката и ми се стори важно ако мога да получа чрез него някаква информация как се развива заболяването на сина ми. Да припомня с алергична астма сме с алергия към акари.
Копирам пак въпроса си. Благодаря за отделението време предварително!

# 158
Здравейте, всяка година съм със сенна хрема от известно време и искам вече да потърся алерголог за установяване на причината. Започна кихане преди около 10тина дни, като дори сега след събуждане кихнах няколко пъти подред и имам бистър прозрачен секрет от носа, който е запушен. Имам и хроничен синузит като диагноза от преди.
Допускам 2 варианта-домашен прах или поленова алергия, защото видях, че в момента цъфтят много растения и то от по-агресивните така да се каже.
Третият вариант е нов парфюм, който в от 2 седмици.
Въпросът ми е какви тестове да поискам от алерголог и какви изследвания да си направя?
Мога ли да взема нещо за облекчаване докато отида на лекар? Например антихистамин като рупафин, имам го от миналата година.
Благодаря ви за отделеното време.

# 159
Здравейте д-р Мандажиева. Преди няколко дни Ви бях задала въпрос на който отговорихте много изчерпателно, за което Ви благодаря. Бих искала да Ви помоля за мнение на едни изследвания на сина ми, които пуснах на своя глава. По конкретно за IgE total  и ЕСР. Алерголожката която посещаваме твърди, че специфичните имунуглобулини били най-важните, за което сигурно е права. За показателя ЕСР не бях чувала, за пръв път прочетох за него във вашия сайт на клиниката и ми се стори важно ако мога да получа чрез него някаква информация как се развива заболяването на сина ми. Да припомня с алергична астма сме с алергия към акари.
Здравейте,
Стойността на ECP не е висока като се има предвид, че детето има астма. Това означава, че астмата е контролирана, т.е. детето провежда терапия за астмата, не получава пристъпи и Вие провеждате мерки за намаляване количеството на акарите в дома. Вие ще кажете дали е така. Другите изследвания с резултати извън нормата може да повторите след 1 месец.  Все пак това е лабораторно изследване. Трябва да се види дали детето има таласемия, наследствена анемия, която се предава от родителите.

# 160
Здравейте, всяка година съм със сенна хрема от известно време и искам вече да потърся алерголог за установяване на причината. Започна кихане преди около 10тина дни, като дори сега след събуждане кихнах няколко пъти подред и имам бистър прозрачен секрет от носа, който е запушен. Имам и хроничен синузит като диагноза от преди.
Допускам 2 варианта-домашен прах или поленова алергия, защото видях, че в момента цъфтят много растения и то от по-агресивните така да се каже.
Третият вариант е нов парфюм, който в от 2 седмици.
Въпросът ми е какви тестове да поискам от алерголог и какви изследвания да си направя?
Мога ли да взема нещо за облекчаване докато отида на лекар? Например антихистамин като рупафин, имам го от миналата година.
Благодаря ви за отделеното време.
Здравейте,
Можете да вземете рупафин. Не се притеснявайте, всеки алерголог знае какви изследвания да назначи в този случай. Сигурна съм, е ще са точни. Възможно е да кихате от парфюма, ако имате алергичен ринит. Това се нарича неспецифична хипереактивност и е характерно за пациентите с алергична хрема.

# 161
Сърдечно благодаря за отговора Ви д-р Мандажиева. Ще повторим изследванията след месец. Относно астмата опитваме се да я контролираме. Провеждаме лечение с алергени, пием противоалергично лекарства. Относно акарите вкъщи опитваме се да ги ограничим, но сме с бебе и сме на първи етаж и не можах да махна всички килими. Благодаря още веднъж за отговора Ви, беше важен за мен!

# 162
  • Бургас
Скрит текст:
Здравейте,
Детето ми е с АБКМ още от бебе, но установена на 11 месечна възраст. Изразяваше се в много суха кожа, с рани на големи "площи", повръщане, ларингоспазми и задавяне, висок рефлукс /често през двете ноздри излизаше храна, дори и когато следваше да се храни отново/, запек, дисмотилитет на червата, изоставяне в растежа и непрестанен плач /6-8 часа дневно/. Първоначално беше лекуван за рефлукс с различни медикаменти, но така и не настъпи пълно подобрение.
Когато се установи причина за всичките му симптоми - АБКМ, детето мина на диета за две седмици, симптоите се подобриха и при ново захранване всичко започна отначало. Т.е. той не беше установен с тестове за алергии, а с диета и последващо захраване.

Това на кратко за предисторията:
Към момента детето ми е на 4години.
Реагира с обрив до 15 минути след консумация на ягоди.
Реагира с обрив и връщане на храна в устата на консумация на млечни.
Понякога прави уртикария, но не успявам все още да разбера причината. Започва да е неспокоен и става на петна.
При ухапване от насекомо получава големи отоци и се налага да използваме кремове и компреси, за да спаднат, а понякога и вдига лека температура, ако е ухапан на 2-3 места.

При последните тестове за алергии през лятото /Юли/ даде отрицателен резултат за мляко /igE <0.35 / и съответно започнахме захранване по схема. Схемата пропадна на ден 3. Т.е. първите дни сякаш толерираше малки количества мляко в печиво, но когато станаха повече започнаха обривите, а след тях и да се връща храна в устата.  След тази реакция се върнахме на диета. Съответно кожата се нормализира и т.н.
Пуснахме IgE тотал през септември и той отчете стойности над 600. повторихме след няколко месеца и отново стойностите бяха над 700. Като по време на теста не е имал никакви видими реакции.
Изключиха паразитоза с изследвания.

Въпроса ми е следния:
Панелите за хр.алергия и най - вече мляко са отрицателни, но въпреки това дава реакция две години по ред.
 IgE тотал продължава да е над 700.
Ако сега пак трябва да захраня при тези обстоятелства рискувам ли реакция?
На детето не са правени кожни тестове. Няма кой да ги направи в Бургас.
На какво може да се дължи това завишено  IgE тотал?
Благодаря ви!
Здравейте,
При Вашето дете трябва да се подходи внимателно. Имате ли изследвана пълна кръвна картина и диференциално броене? Ако нямате скорошни, e добре да направите и да ми изпратите резултата. Необходимо изследване е и базално ниво насерумна триптаза. Двамата родители имате ли астма, алергична хрема и атопичен дерматит? Необходимо е да се направи кожноалергичен тест с молекулите на кравето мляко и с основните алергенни храни, както и тест с капка мляко. Ако имате възможност е добре да се изследват и специфични IgE антитела към белтъците на кравето мляко в серума (молекулярна алергологична диагностика). След събиране на всичките данни е възможно да се прецени защо общите IgE aнтитела са толкова високи, да се прогнозира хранителната алергия и да се обсъди възможно ли е, и кога, да се опита включване на кравето мляко и млечни продукти или да се изключат други храни от диетата.
Здравейте и благодаря за отделеното време.
Брат му /на 15 години/ е със средно - тежка астма - алергия към плесен, полени. Реагира и на влага. Има и рефлукс. При него симптомите са ограничени само от страна на дих.система. Само веднъж преди година направи алергична реакция, но към безалкохолно /боровинка, вероятно оцветител/ - сърбеж по лицето и вътре в устата и гърлото. Зачервяване на лицето и гърдите. Овладя се бързо.
Аз съм била с астма като дете, но към момента съм без проблеми. Единстввено с лактозна непоносимост.
Майка ми реагира на ягоди с подуване на лицето
От страна на татко му не ни е известно да има алергични проблеми.

Опитвам се да намеря лаборатория в Бургас, която предлага  базално ниво на серумна триптаза за сега без особен успех. Също не открих и алерголог за кожно тестуване.

Панелите със специфични нива на алергия за мляко ги пускаме регулярно, като последно бяха отрицателни и въпреки това даде реакция, но не веднага, а забавена.

Благодаря ви отново, когато имам резултати ще изпратя ЛС.

# 163
Здравейте, д- р Мандажиева,  от 2 години имам много силен сърбеж в очите , понякога толкова ме сърбят, че от чесане си правя рани. Също така започнах и да кихам много , и да ми се запушва носа особено вечер , и не само пролетно време, а през цялата година.Пих ериус 10 дена и докато го пих се почувствах по-добре, но когато го спрях пак започна сърбежа. Какво бихте ме посъветвали да направя!
Благодаря

# 164
Здравейте, д- р Мандажиева,  от 2 години имам много силен сърбеж в очите , понякога толкова ме сърбят, че от чесане си правя рани. Също така започнах и да кихам много , и да ми се запушва носа особено вечер , и не само пролетно време, а през цялата година.Пих ериус 10 дена и докато го пих се почувствах по-добре, но когато го спрях пак започна сърбежа. Какво бихте ме посъветвали да направя!
Благодаря
Здравейте,

Трябва да посетите алерголог, за да се направи тест. Също така направете пълна кръвна картина и диференциално броене.

Общи условия

Активация на акаунт