Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

  • 9 417
  • 203
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас
  • Мнения: 6 301
Здравейте,доктор Мандаджиева!
На 38 съм,с тотална хистеректомия преди 10 години (тежка форма на ендометриоза,неподдаваща се на лечение дори със Золадекс).2017 през лятото ми беше премахната оперативно и ЩЖ.От тогава ми се влоши проблемът.Имам колит (веднъж излиза улцерозен,веднъж не).Откакто започнах да пия Еутирокс,започнаха диарии,получих гастрит и заради диариите лекарството изобщо не се усвояваше,организмът ми го изхвърляше до 2 часа.ТСХ ми стигна до 92 (не е грешка).Смениха го с Л Тироксин,взе да се усвоява,но проблемите ми се задълбочиха и през зимата на 2017 ме приеха в гастргастроентерология Бургас с остър гастрит.Накараха ме да пусна калпротектин и беше над 1000.Изпратиха ме в ИСУЛ.Там ми правиха гастро и колоноскопия и не се видя УК.Написаха,че е в ремисия.На хистология- дебелочревна лигавица оток на хориона.
Започнаха да се влошават вече съществуващите ми алергии,направих алергия към боя за коса,а от 20 години се боядисвах и нямах проблеми.
Започнах вечер към 1 часа да правя пристъпи,силен задух,невъзможност да вдишам или издишам,само над 125 мг Урбазон ме спасяваха.Силно стегнато гърло,казваха ларингоспазъм.
Посетих алерголог.Настоя да ми направи кожен тест да двете нови лекарства,които пиех- Л Тироксин и Корлентор.Излязоха положителни и двете.
Първият ми въпрос:
Може ли да съществува алергия към Л Тироксин?Ендокринолозите твърдят,че е невъзможно,но алерголожката каза,че може.Опитахме да изпратим кръв за изследване на антитела към Л Тироксин,но се оказа,че лабораторията вече не го изследва.
Забелязах,че пристъпите ми са в деня на прием на витамин Д или на следващия.Спрях да го пия по съвет на алерголог,но имам нужда, с тежък дефицит съм.
Вторият ми въпрос е:
Ако при човек с изцяло премахната щитовидна жлеза се установи алергия към Л Тироксин и не е възможно да пие Еутирокс какво препоръчват алерголозите?На мен ми изписаха по 1 таблетка Ериус на ден,постоянно.
Малко се поуспокоиха червата ми и се почувствах по-добре.
През октомври/ноември 2019 се разболях от бронхопневмония,пих 10 дни Панцеф,изписан от личен лекар,спрях го по съвет на личния лекар и след 4 дни получих кашлица,зелени храчки и силен задух,който не се повлия от Урбазон. Приеха ме в белодробна болница,вливаха ми Гентамицин и още един антибиотик.Изписаха ме с рецепта за антибиотик през устата и на втория прием получих тежка диария.Колитът  ми се активизира и до ден днешен са големи мъки и диарии.Но ми остана и задух.
На 20 юни ми правиха нова колоноскопия.При въвеждането на упойката съм направила бронхо и ларингоспазъм.А преди това ми сложиха 80 мг Урбазон венозно.За да ме спасят са ми сложили още 160 мг Урбазон.Успели са да ми направят колоноскопия.Видели са вътрешни хемороиди (всеки път се виждат на колоноскопия) и обикновен колит.На хистология неспецифичен колит.Калпротектинът ми беше 660.01 и затова решиха да ми направят колоноскопия.
Имам трети въпрос:
Възможно ли е чревните ми симптоми да са предизвикани от алергия към гъбички , Л Тироксин  и храни?
Казаха ми,че колитът е на алергична основа.В Александровска болница навремето ми правиха изследване за алергия към Кандида  и бактерии.На пробата за Кандида получих ужасна реакция.Изписаха ми Кетотифен и нещата се бяха кротнали.Пих го три години.Това беше много отдавна,била съм на 21 най-много.От тогава съм с поленова алергия и не мога да дишам пролетта.
Сега ми казаха,че имам астма на алергична основа и ми дадоха помпичка Салбутамол и за пиене Сингулар,без да спирам Ериус.
Не знам какво да правя,все си мисля,че Л Тироксин ми съсипва живота и ме алергизира към неща,които преди са ми понасяли.Възможно ли е?
А възможно ли е кожната проба да не е достоверна?
Да пия ли пробиотици?Все това ми изписват,защото съм алергична към салицилова киселина и не мога да пия Салофалк и подобни.
Може ли пробиотиците да ме алергизират допълнително,понеже са изкуствено внесени в организма ми живи бактерии?
Много ще се радвам да ми отговорите на въпросите.
Също и при положение,че съм с астма, а пия бета блокер какво може да се направи?Пия Пропранулол,Корлентор излезе положителен за алергии и откакто го спрях,не съм имала вкъщи пристъп.
Обаче имам тахикардия и без пропранулол пулсът ми скача над 133 и ми става много лошо.
Много ще се радвам,ако ми отговорите,толкова ужасно се чувствам.Навсякъде мъкна ампули с Урбазон и спринцовки със себе си,но се ужасявам,че ако нещо ме ужили(никога не са ме жилили пчели или оси),няма да успея да си бия инджекция.
Пия си Сингулар,не ми пречи на стомаха и червата,кога трябва да започне да действа?Пушех,сега ги намалиха до 3 цигари на ден и съм твърдо решила да ги спра.
Към храни имам доста непоносимости,правила съм си кръвекръвен тест.Към мая съм силно положителна,това са дрожди,т.е пак гъбички.В такъв случай мога ли да приемам лекарства като Ентерол със захаромицес буларди?

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 14:34 от mariqivanova799

# 181
  • Мнения: 90
Здравейте! От два месеца забелязвам, че на сина ми, който е на 3г и 11м му е пресипнал гласът. Няма други оплаквания като кашлица или болка. Пуснахме му кръвни изследвания, които показаха, че хемоглобинът му е над нормата 133g/L (при реф.стойности 105-131), както и Еозинофилен Катионен Протеин (ЕСР) е 15.90 (при реф.стойности до 11.20). Със сигурност ще запазим и час за преглед, но исках да разбера и вашето мнение по въпроса какво е. Дали е възможно да става въпрос за алергия? Благодаря!

Здравейте,
Възможно е детето да има гастроезофагеален рефлукс. Възможни са и други диагнози, но е необходим преглед от опитен УНГ специалист, който да направи ларингоскопия - преглед на ларинкса с огледало или с оптика. Чак след това може да се обсъжда алергия.

# 182
  • Мнения: 90
Здравейте,доктор Мандаджиева!
На 38 съм,с тотална хистеректомия преди 10 години (тежка форма на ендометриоза,неподдаваща се на лечение дори със Золадекс).2017 през лятото ми беше премахната оперативно и ЩЖ.От тогава ми се влоши проблемът.Имам колит (веднъж излиза улцерозен,веднъж не).Откакто започнах да пия Еутирокс,започнаха диарии,получих гастрит и заради диариите лекарството изобщо не се усвояваше,организмът ми го изхвърляше до 2 часа.ТСХ ми стигна до 92 (не е грешка).Смениха го с Л Тироксин,взе да се усвоява,но проблемите ми се задълбочиха и през зимата на 2017 ме приеха в гастргастроентерология Бургас с остър гастрит.Накараха ме да пусна калпротектин и беше над 1000.Изпратиха ме в ИСУЛ.Там ми правиха гастро и колоноскопия и не се видя УК.Написаха,че е в ремисия.На хистология- дебелочревна лигавица оток на хориона.
Започнаха да се влошават вече съществуващите ми алергии,направих алергия към боя за коса,а от 20 години се боядисвах и нямах проблеми.
Започнах вечер към 1 часа да правя пристъпи,силен задух,невъзможност да вдишам или издишам,само над 125 мг Урбазон ме спасяваха.Силно стегнато гърло,казваха ларингоспазъм.
Посетих алерголог.Настоя да ми направи кожен тест да двете нови лекарства,които пиех- Л Тироксин и Корлентор.Излязоха положителни и двете.
Първият ми въпрос:
Може ли да съществува алергия към Л Тироксин?Ендокринолозите твърдят,че е невъзможно,но алерголожката каза,че може.Опитахме да изпратим кръв за изследване на антитела към Л Тироксин,но се оказа,че лабораторията вече не го изследва.
Забелязах,че пристъпите ми са в деня на прием на витамин Д или на следващия.Спрях да го пия по съвет на алерголог,но имам нужда, с тежък дефицит съм.
Вторият ми въпрос е:
Ако при човек с изцяло премахната щитовидна жлеза се установи алергия към Л Тироксин и не е възможно да пие Еутирокс какво препоръчват алерголозите?На мен ми изписаха по 1 таблетка Ериус на ден,постоянно.
Малко се поуспокоиха червата ми и се почувствах по-добре.
През октомври/ноември 2019 се разболях от бронхопневмония,пих 10 дни Панцеф,изписан от личен лекар,спрях го по съвет на личния лекар и след 4 дни получих кашлица,зелени храчки и силен задух,който не се повлия от Урбазон. Приеха ме в белодробна болница,вливаха ми Гентамицин и още един антибиотик.Изписаха ме с рецепта за антибиотик през устата и на втория прием получих тежка диария.Колитът  ми се активизира и до ден днешен са големи мъки и диарии.Но ми остана и задух.
На 20 юни ми правиха нова колоноскопия.При въвеждането на упойката съм направила бронхо и ларингоспазъм.А преди това ми сложиха 80 мг Урбазон венозно.За да ме спасят са ми сложили още 160 мг Урбазон.Успели са да ми направят колоноскопия.Видели са вътрешни хемороиди (всеки път се виждат на колоноскопия) и обикновен колит.На хистология неспецифичен колит.Калпротектинът ми беше 660.01 и затова решиха да ми направят колоноскопия.
Имам трети въпрос:
Възможно ли е чревните ми симптоми да са предизвикани от алергия към гъбички , Л Тироксин  и храни?
Казаха ми,че колитът е на алергична основа.В Александровска болница навремето ми правиха изследване за алергия към Кандида  и бактерии.На пробата за Кандида получих ужасна реакция.Изписаха ми Кетотифен и нещата се бяха кротнали.Пих го три години.Това беше много отдавна,била съм на 21 най-много.От тогава съм с поленова алергия и не мога да дишам пролетта.
Сега ми казаха,че имам астма на алергична основа и ми дадоха помпичка Салбутамол и за пиене Сингулар,без да спирам Ериус.
Не знам какво да правя,все си мисля,че Л Тироксин ми съсипва живота и ме алергизира към неща,които преди са ми понасяли.Възможно ли е?
А възможно ли е кожната проба да не е достоверна?
Да пия ли пробиотици?Все това ми изписват,защото съм алергична към салицилова киселина и не мога да пия Салофалк и подобни.
Може ли пробиотиците да ме алергизират допълнително,понеже са изкуствено внесени в организма ми живи бактерии?
Много ще се радвам да ми отговорите на въпросите.
Също и при положение,че съм с астма, а пия бета блокер какво може да се направи?Пия Пропранулол,Корлентор излезе положителен за алергии и откакто го спрях,не съм имала вкъщи пристъп.
Обаче имам тахикардия и без пропранулол пулсът ми скача над 133 и ми става много лошо.
Много ще се радвам,ако ми отговорите,толкова ужасно се чувствам.Навсякъде мъкна ампули с Урбазон и спринцовки със себе си,но се ужасявам,че ако нещо ме ужили(никога не са ме жилили пчели или оси),няма да успея да си бия инджекция.
Пия си Сингулар,не ми пречи на стомаха и червата,кога трябва да започне да действа?Пушех,сега ги намалиха до 3 цигари на ден и съм твърдо решила да ги спра.
Към храни имам доста непоносимости,правила съм си кръвекръвен тест.Към мая съм силно положителна,това са дрожди,т.е пак гъбички.В такъв случай мога ли да приемам лекарства като Ентерол със захаромицес буларди?

Здравейте,

За съжаление при Вас без консултация на живо, обстоен преглед, преглед и обсъждане на изследванията, които имате и които са необходими, както и провокациинни тестове с многото медикаменти, които изредихте. няма да мога да отговоря на въпросите. Ако решите, заповядайте за консултация..

# 183
  • Мнения: 90
Здравейте, д-р Мандажиева! Детето ми е с хранителни алергии откакто стана на 8 месеца, сега е на 2 години. Реагира на мляко, соя и яйца, хванати са на пач и прик тест, кръвните винаги са били отрицателни. Въпреки, че сме ходили при двама Ваши колеги, никога не съм питала какво означават стойностите на прик теста - например 3:3 (казват, че е гранична стойност, има или няма алергия тогава? ), 7:5 и т. н. Ако може да разясните. Втори въпрос - уртикарията, която се появява и изчезва след 10-15 минути, наистина ли означава, че е от алерген, приет в близките 2 часа или може и да е от по-голям времеви диапазон? И последно - какво Ви е мнението за поставяне на ваксината против морбили при налична алергия към яйца? Благодаря предварително за отговорите!

Здравейте,
Извинявайте, ако съм пропуснала да отговоря!
Най-напред да уточним какво означава реагира на мляко, соя и яйца. Ако има симптоми след комсумация на тези храни, какви конкретно са те?  Има ли алергични реакции от бърз тип - в рамките на 6 часа? Провеждана ли е провокация с храни? Еднократно ли са провеждани конноалергични тестове с храни? Ако не през какъв период от време? Сами по себе си тестовете гранични или положителни означават наличие на сенсибилизация, т.е. организмът е склонен да изработва специфични IgE aнтитела към определени алергени поради генетична предразположеност. Ако конкретните положителни тестове не се свързват с алергична реакция към конкретната храна, не са от значение.
Уртикарията може да бъде израз на хранителна алергия към храна приета в рамките на 6 часа преди появата, може да бъде израз на хранителна непоносимост, не алергия, към крана или съставка на храна и да се прояви след повече от 24 часа, както и да бъде симптоматична - в резулта на инфекция. Хронична е уртикарията, ако съществува повече от 6 седмици и е малко вероятна пи деца на тази възраст.
Ваксина за морбили може да се постави дори при деца с алергия към яйца без риск от алергични реакции. Но предварително е необходимо да се уточни от какъв тип са алергичните реакции към яйце, към жълтък или към белтък, кои тестове са проведени, кожноалергични, изследване на специфични IgE aнтитела към алергенен екстракт от яйчен белтък и яйчен жълтък в серума или молекулярен тест за изследване на специфични IgE aнтитела към алергенни компоненти на яйчния белтък и жълтък. След обобщаване на всички данни е редно да се обсъди провеждането на ваксинацията.

# 184
  • Мнения: 544
Здравейте имам слънчева алергия от няколко години, но лекарите се съмняват, че е по-скоро в комбинация с козметика и ми правивиха тест за алергии от който излезе позитивно на 2 и 3 ден 4-phenylendiamininum. Може ли да ми кажете какви съставки в козметиката трябва да избягвам, защото самия алерген не съм го срещала до сега, a само са ми записали тези: петролатум, вазелин, парафиново желе, но не съм сигурна дали имат връзка със самия алерген или по принцип е хубаво да се избягват в козметиката, защото реално ги срещам почти във всички лосиони, дори на марки от аптеката.

# 185
  • Мнения: 90
Здравейте имам слънчева алергия от няколко години, но лекарите се съмняват, че е по-скоро в комбинация с козметика и ми правивиха тест за алергии от който излезе позитивно на 2 и 3 ден 4-phenylendiamininum. Може ли да ми кажете какви съставки в козметиката трябва да избягвам, защото самия алерген не съм го срещала до сега, a само са ми записали тези: петролатум, вазелин, парафиново желе, но не съм сигурна дали имат връзка със самия алерген или по принцип е хубаво да се избягват в козметиката, защото реално ги срещам почти във всички лосиони, дори на марки от аптеката.
Здравейте,
Положителният тест при Вас се използва в производството на много бои като боя за коса, като перманентна боя за коса, оцветители за коса, черно оцветяване на къна, черна гума (обувки), оцветяване на текстил и кожа, татуировки с боя и черна къна, тъмно оцветена козметика, принтерно мастило, масла и вазелини. Мислете си за тъмно оцветени материали и козметика. Разбира се, че не се среща навсякъде.
Поздрави!

# 186
  • Мнения: 239
Здравейте!
Съпругата ми е диагностицирана с хашимото,  уртикария и алергия към упойки.
При уртикарията до колко са надеждни традиционните тестове за алергия с драскане върху ръката?
Всеки път докторите ни убеждават че теста е достоверен, но тя е толкова чувствителна че дори и с нокът да се одраска и стои като възпалено по няколко минути.

# 187
  • Мнения: 90
Здравейте!
Съпругата ми е диагностицирана с хашимото,  уртикария и алергия към упойки.
При уртикарията до колко са надеждни традиционните тестове за алергия с драскане върху ръката?
Всеки път докторите ни убеждават че теста е достоверен, но тя е толкова чувствителна че дори и с нокът да се одраска и стои като възпалено по няколко минути.
Здравейте,
Изразеният дермографизъм е характерен за уртикарията, т.е реакция на кожата след допир, включително одраскване. Хроничната уртикария е нещо повече от алергия. Понякога са необходими доста други изследвания.

Поздрави,

# 188
  • Мнения: 631
Здравейте, д-р Мандажиева.
Може ли коментар на резултат общ имуноглобулин Иг Е  1,65 , при норма до 52 IU/ml.  Педиатъра  мисли,че е твърде ниска стойност,с уточнението,че само алерголог или имунолог  може правилно да  я интерпретира . Детето не е проявавало алергии.

# 189
  • Мнения: 65
Здравейте. След направен тест имам доказана алергия към ППД. Намерих БИО къна, която по състав не съдържа въпросното вещество, направих си тест от вътрешната страна на ръката - отрицателен. Важно е да уточня, че не се задържа 72 часа - попива в кожата, а най-горния пласт пада. До 8 час - без реакция. Дали е необходимо да я занеса някъде за допълнително изследване или мога да я ползвам спокойно?

# 190
  • Мнения: 90
Здравейте. След направен тест имам доказана алергия към ППД. Намерих БИО къна, която по състав не съдържа въпросното вещество, направих си тест от вътрешната страна на ръката - отрицателен. Важно е да уточня, че не се задържа 72 часа - попива в кожата, а най-горния пласт пада. До 8 час - без реакция. Дали е необходимо да я занеса някъде за допълнително изследване или мога да я ползвам спокойно?
Здравейте,
Няма къде да се изследва. Вижте дали се съдържа PPD в каната. Почти във всяка кана го има. Имахте ли симптоми на алергия към боя за коса или само положителен тест?

# 191
  • Мнения: 65
Здравейте. След направен тест имам доказана алергия към ППД. Намерих БИО къна, която по състав не съдържа въпросното вещество, направих си тест от вътрешната страна на ръката - отрицателен. Важно е да уточня, че не се задържа 72 часа - попива в кожата, а най-горния пласт пада. До 8 час - без реакция. Дали е необходимо да я занеса някъде за допълнително изследване или мога да я ползвам спокойно?
Здравейте,
Няма къде да се изследва. Вижте дали се съдържа PPD в каната. Почти във всяка кана го има. Имахте ли симптоми на алергия към боя за коса или само положителен тест?

Имах тежка алергия преди година. В състава няма ппд и при тест на ръката нямам реакция. Ето състава:

# 192
  • Мнения: 90
Здравейте. След направен тест имам доказана алергия към ППД. Намерих БИО къна, която по състав не съдържа въпросното вещество, направих си тест от вътрешната страна на ръката - отрицателен. Важно е да уточня, че не се задържа 72 часа - попива в кожата, а най-горния пласт пада. До 8 час - без реакция. Дали е необходимо да я занеса някъде за допълнително изследване или мога да я ползвам спокойно?
Здравейте,
Няма къде да се изследва. Вижте дали се съдържа PPD в каната. Почти във всяка кана го има. Имахте ли симптоми на алергия към боя за коса или само положителен тест?

Имах тежка алергия преди година. В състава няма ппд и при тест на ръката нямам реакция. Ето състава:

Kакви бяха симптомите?

# 193
  • Мнения: 65
Контактен дерматит с лимфа и подуване на лицето 3-4 дни. Лечение - метилпреднизолон инжекции по схема

# 194
  • Мнения: 512
Здравейте, д- р Мандаджиева,
Синът ми е на почти 12 години и е с доказана алергия към прахови акари.
Симптомите му се проявяват със запушен нос, сърбеж в носа, понякога и на очите, а като ги търка - очите се зачервяват и го болят.
Таблетка Кларитин намалява симптомите доста бързо.
Сега е на терапия: Назонекс, Рупафин, Забак. С тези медикаменти почти няма обостряне на симптомите.

Но въпросът ми е - може ли да се преодолее тази алергия? Попадна ми информация за имунотерапия със Сталорал - дали би помогнала, смятате ли, че има смисъл?

Предварително блатодаря

Общи условия

Активация на акаунт