Деца от всички страни, добре сте дошли-9!

• 28 120
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
  • USA
Милия бибитко, ама ,че стрес за детето!
Хубаво е,че са пуснали тениса!
Аз виждам раздвижване и в нашия район. Малко помалко хората започват да се събират с други хора,макар и само на открито. Вчера гледам малко помалко как децата се приближават със съседчетата.Ние нямаме ограда,но тези дето имат ,оградата не е до края на имота им и има оставени едни 5-6 метра разстояние дето е само трева.Та децата едно поедно наскачаха от оградите.Къде приказки,кучета гониха ,така постепенно и ги гледам как започнаха да се състезавт да тичат и да се гонят. После ходихме на нашето езеро.Там винаги има рибари,но правилата са да пускат рибата обратно. Един дядо с внука си ловеше риба.Внука тийн като съдя от ръста. Започна от разстояние да им обяснява това онова за рибата.Моите никога не са ходили за риба и им беше интересно.По едно време ги повикаха да вадят рибата като хванат.Беше м много интересно. Хванаха поне 10 рибки докато ние стояхме там. Много мили хора бяха,та така като гледам хората му отпускат края.
Аз реших да се възползвам от ситуацията и започнах да уча малката на БГ азбуката. Останаха 5 букви дето да не знае и те са тези дето трудно ги произнася. "Ц,Ч,Ш,Щ и чат пат бърка Н. Не може да каже и Р,но я разпознава. Днес тя трябваше да има последна зум среща с учителката,но моя зум реши да се обновява точно тогава и заби.Срещите са кратки и така и не успяхме да се включим за последно.Хубавото е ,че утре ще ходим до къщата на учителката и да си приберем нещата и от училище и все пак ще я види за да и каже чао. От всичките учителки тази година,тя ми беше най- на сърце. Искрено се надявам догодина да имат по-добър късмет момчетата.
Нашето училище го разширяват.Започна ремонт и дострояват 2 нови крила с още 6 нови класни стаи,още един комплект тоалетни,още една компютърна стая и още една за науки. Правят и ремонт вътре.Имаме среща в края на май да си приберем принадлежностите на децата.22 май е последния учебен ден тук.
Ослушвам се за обстановката в Европа и БГ. да видим,че можем ли да отскочим.За всеки случай идеята 14 дни пълна карантина в БГ ме ужасяват и не знам дали бих си го причинила за мен и за децата.

# 151
  • Немция
Бибитко ще свикне постепенно.
Ще му се наложи.

Калалили, в голямо училище ходят децата ти. Само новото крило си е като едно малко училище.
А за отпускането на хората - не може вечно да се държим на дистанция.
За България си мисля да не се попадне в някое заварено положение покрай вируса и да има проблеми с обратния полет.
Ние оставаме там обикновено 4-5 седмици и за това време много може да се промени. Въобще не може да се планува. Frowning1

Ние си направихме днес малка разходка в покрайнините. Беше ветровито и хладно, но освежаващо.

Поле с ечемик, ако не се бъркам с културата.

Едно мини пони

Внимание, алергични коне! Flushed Joy

Последна редакция: ср, 13 май 2020, 23:50 от Бибит

# 152
Прегръдки за малкия Бибитко. Душичка, мила.

При нас също отпускат малко , но така или иначе ограниченията не бяха големи. Лошото е, че ежедневно има много нови болни. Не знам до къде ще я докарат така. Говори се уж за отваряне на летището, но няма яснота. Някои държави организират еднопосочни полети за хора, които искат да се приберат. Докато не отворят нормалните полети, не можем да мислим за ваканция. Нашите билети са вече купени, но ако променим датата ще трябва да доплащаме разлика в цената, а сега билетите са много по-скъпи. Просто изчакваме как ще се развият събитията.
Тук и на плаж е забранено да се ходи, а в жегите други опции на открито почти няма.

Между другото, Катарските авиолинии предлагат 100000 безплатни билети от тяхната мрежа за здравни работници от цял свят (1+1) т.е. при регистрация получаваш два билета(за здравния работник и за още един човек). Лошото е, че важат до края на 2020, а регистрацията е до края на месец май, мисля.
Все пак, се надявам някоя от вас или познат да може да се възползва.

Относно карантината в България, чудя се какво наистина мислят да правят. Отварят хотелите, а кой се очаква да запълни легловата база, ако идващите от чужбина трябва да си стоят в стаите по 2 седмици,те просто няма да дойдат, а българите със сигурност няма да са толкова много.
Разсъждавам си...

# 153
  • На остров
Бибит милото дете !
Чудесни снимки всички показвате !

Перла и аз така мисля, няма кой да запълни базата, поне не чужденци. Тук препоръчват да не се пътува в чужбина до 15 юли. Изрично подчертаха, че дори и да има полети риска да останеш някъде е голям без да можеш да се прибереш.

Ние избираме колело за подарък от бабата и дядото. Е голямо избиране пада, то са марки, чудеса, пък това пък онова, още не сме избрали а то не остана време.

Днес ни дойде новият килим доволна съм, особено за он лайн покупка е супер.

Нашето близко училище го затварят и когато тръгне на училище след 2 години ще се пътува поне 20 км до най близкото.
Много ни е мъчно но това е, малките училища нямат шанс. Нашето беше с около 75-85 ученика само.

А тита вие взехте ли си нова рибка ?

Кала браво на теб щом и азбуката знаете вече! Ние сме много назад в това отношение. Знае няколко букви от шведската азбука само.

# 154
Аз пък не уча детето на никакви букви. Знае няколко само и в момента иска да пишем думи и тя да ги копира. Аз обаче съм против ранното обучение (за моите деца) и чакам нещата да станат естествено или когато тръгне на училище. Мм твърди, че се е научил да чете на три. Аз помна, че се научих към 6 и много бързо и лесно стана.

Аз също се притеснявам от едно такива пътуване в България, ако останем блокирани там пък съвсем. Често гледам новини и са доста неадекватни мерките, както и самите правила. Две седмици карантина за завръщащи се българи и декларации за чужденци просто звучи абсурдно. Все едно аз трябва да си седя две седмици в къщи а мм с децата могат да обикалят. Все така абсурдно звучи и две седмици карантина за всички пристигащи. По - добре да кажат, че няма да има сезон за чужди туристи, а не само да заблуждават хората. Много хотели няма да отворят изобщо така или иначе особено ако имат особени изисквания, както тук в Италия, например за разстояние в ресторантите. Плажовете също ще трябва да са с повече разстояние между чадърите. Аз лично не виждам каква почивка може да има при тези условия, за мен лично би било само един допълнителен стрес.

# 155
  • Rennes, France
Бибит, голям стрес с малкия Бибитко!
Ще видя как ще понесат у.щето моите, в понеделник - ще споделя... Настроенията са за: " странно".
Вчера Емма се видя за 40 мин с нейна приятелка, в двора ни. Не бяха близо децата, но се усеща че забравят да пазят дистанция - няколко пъти напомняхме, внимателно, да не ги стреснем...
За пътуването: отписах БГ тази година и ни е мъчно. Родителите ми имат планове да дойдат октомври, да видим дали...
На ММ му предстои командировка 4 седмици на Германската граница, където е пика на заразата... Не ми се мисли, макар че знам че е много съвестен от хигиенна гледна точка.
При нас времето е студено тази седмица, чакам да се стопли другата, да тръгнат да растат доматите Wink
Калалили, хайде още малко и почивка. Хубаво е че учиш на буквите децата. Факт е че е различно при двуезични семейства. Аз не ги уча, чакам да дръпнат с френския и тогава показвам. Луи познава повечето букви, но като не чете на български, за което го разбирам /по бавно му е и губи интерес/ - съответно ги забравя лесно. Ще видим като порастне още малко. Поне вербално нямат проблеми.
Две в едно,честит ти килим. Аз такова нещо нямам в къщата - ние сме на дървен под, гол като пушка Smile
Л. кога беше рожденник? Моят РД наближава и той...
Якамоз, хайде като излезете на разходка, да споделиш снимки... Добра идея е сладелодена торта!

Оставям ви...тази сутрин рано.рано станах.

# 156
  • На остров
Къти в събота Simple Smile !
При нас вчера валя сняг цяла сутрин и е много студено за сезона, но това е положението.
Аз обичам текстил ( килими, пердета, възглавници, одеяла за завиване по диваните)

Якамоз съгласна съм, че са много странни наредбите в БГ.

За буквите моето няма да е от рано научилите се, особено писане никакъв интерес. Баткото се научи да пише и чете в 1 кл и той не беше заинтересован от писане и рисуване. Въобще финната моторика не ни е силна страна.

Засадила съм три сорта домати, един сорт краставица от разсад. Динята и царевицата и тиквичка чакам да поникнат те са вътре все още. Салатите ще ги сложа при подправките директно да видим.

Кажете за първо педално колело на две гуми 16, какво е най важно според вас.
Ние гледаме да е с изправена позиция, да има спирачки контра, да е със затворена верига и сравнително леко.

Къти направо не ти завиждам 4 седмици сама.

Ирка как сте, при Кала изглежда сравнително спокойно при вас как е ?

Маманорие сложи ли подправки ?

# 157
  • Калифорния, САЩ
Две в едно, добре сме, здрави сме. Ще пиша по-подробно, само да мине 24 май и да приключа с бг. училище и сладки ученици (два класа по два пъти в седмицата имам); аз имам три онлайн класа с хиляди проекти и презентации там (успявам да вляза в крачка, да пращам всичко навреме, но ми отнема мнооого време); две частни пак по скаип ученички (американка и рускиня); Иван и неговото училище също са част от моя дневен график (поне 3 часа дневно съм около него, помагайки); абе ... не се оплаквам, просто споделям. Чета ви когато мога, ама за писане не остава време. Сега е почти 11.30 вечерта, имах да пиша няколко имейла и е време да лягам. Всички спят, а аз имах онлайн клас към колежа, където взимам класове. Уморена, изнервена, но щастлива, че всички сме здрави. Само да сме здрави, всичко друго ще мине и премине, ще си спомняме със смесени чувства за това, през което преминаваме сега.

# 158
Две в едно, тъкмо се канех да пиша тези дни за подправките. Направих, както ти каза. Купих готови в саксия и ги присъдих. За сега само мента, босилек, магданоз и кориандър. Не знам обаче, дали не направих грешка, че ги засадих на едно място. Всички освен босилекът са добре. Той увехна.
За колелото. И ние това гледаме. Малката от баланс мина на колело без помощни направо. Подкара го и сега търсим по-голямо, защото това което имаме е много тежко и тромаво, а и вече малко според мен.

# 159
  • На остров
И моя босилек увехна, ама според мен от студ. Сподели какви колела гледате ?
Ние сме се загледали в едно с много широки гуми ама не знам дали има смисъл да се дават толкова пари.

# 160
Гледам на тази марка STOY, защото нейнито баланс е такова и е страшно удобно, и леко. Мисля си, дали да не е пак такова, но по-голямо.
https://lekmer.no/bicycle-16-cruiser-frame-white/p/116122?countr … QYKCABEgIPJ_D_BwE
Харесах и това, чисто визуално.
https://www.jollyroom.no/sport/sykler/barnesykler/pinepeak-sykke … QYASABEgKqPPD_BwE
Баща ѝ смята, че е най-добре да отидем във физически магазин, да се качи, да завърти педалите и тогава да купуваме.
Аз дори не знам, за какво трябва да гледам, освен за това да е леко и маневрени, но през интернет едва ли бих мога да преценя.
Ще ми е интересно да споделиш, ако сте се спрели на нещо.

Последна редакция: чт, 14 май 2020, 15:27 от Анонимен

# 161
  • Истински се вижда само със сърцето.
Студено е за босилек навън, аз още не съм извадила моя, пише че навън се слага през юни.
И ние искахме да и купим колело за РД, но заради локдауна не взехме. Сега ще купуваме, но онлайн, че ние по магазини не ходим за сега, даже и до отворени такива, само поръчваме.

# 162
  • На остров
За Stoy ММ го харесва, шведска марка са, точно същото гледахме и ние.

За пайнпик не са хубави коментарите според ММ.

Гледахме и тezi
https://www.biltema.se/fritid/cyklar/barncyklar/barncykel-sport- … vaxlad-2000043529

https://www.xxl.se/bits-racing-16-eu-20-barncykel-46-ar-vit/p/1169367_1_style

И това като може би най клоним към него  но не сме решили още, скъпо ми се струва.

https://www.cykloteket.se/artikel/specialized-riprock-16-silver/  магазина, който предлага това имат безплатен сервиз и после може да ти го изкупят при покупка на по голямо.

# 163
Две в едно, още не сме купили Бета (рибка), защото още не работят магазините за животни. Ще вземем веднага щом отворят.

Имам сух  босилек, но честно казано така си стои, споделете къде го слагате!

# 164
  • Немция
Две в едно избра ли модел? При избор на колело съм гледала да не е прекалено високо спрямо  детето, особено като няма опит с каране на колело. И да не е тежко. Първите колелета бързо се израстват. Някои хора държат на определени марки. Ние сме купували не толкова известни марки и колелетата си бяха качествени, не съм имала забележки.
Избирали сме го винаги с детето във физически магазин.

Ир, много дини под една мишница... Браво на децата, които имат желание за допълнителни уроци и по български.
Браво и на теб за твоето усърдие!

Децата ми ги учих 5-6 годишни на български букви, но това не бе сериозно учене, а забавна демонстрация с рисунка. Колкото за обща информация. Резултатът бе , че големият на 6 от раз почна да чете български книжки , успоредно с немски. Не е ходил на българско училище. При малкия не беше толкова лесно, но сега и двамата могат да четат на български и имам чувството, че знанието на 2 езика ги улеснява с ученето на трети език, английски в случая.
Ако на детето му е интересно опознаване на български букви, защо не. Малкият научи бързо български букви в България покрай баба си, която решаваше с него цифрословици. Според цифрата, трябваше да пише определената буква и на него много му харесваше.
Мда, това лято май няма да я имаме програмата > с баба на двора <, в България. Rolling Eyes

Къти, притеснително е, дано мъжът ти няма много контакти покрай работата ти.
Да си вземе собствена възглавница там, където ще спи. Именно за възглавниците си мислех, ако тръгнем да пренощуваме нейде през лятната ваканция. Ако успеем някъде да отидем на почивка. Голям хотел не мога да си представя, но жилище за гости - да.

Общи условия

Активация на акаунт