Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 32 423
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
Тревичка, в коя държава си? Защото не съм чувала в България да може да се изследва вит. К. Изследват К- калий...

# 256
Долче, дори съм в Пловдив:) Не съм се интересувала дали се изследва вит. К. Него поне по лекарско предписание го пия, заради вит. Д3. Когато се пиел Д, трябвало задължително и калций+К2 да се взима. Като отида в Бодимед, ще видя какво изследват и какво не. Че се постреснах като видях тези завишени стойности. Може и А и Е да са високи и да ми подхранват косопада. Спирам всичко от днес, оставям само магнезий, калиевия цитрат и по малко вит. С. Аз си хапвам яйца и млечни, може би са достатъчни.

# 257
Тревичка, къде се намира Бодимед по-точно? Blush Не знам да е нужно при прием на вит. Д да се пие калций, обаче при прием на калций трябва да се пие и вит. Д (и то Д 3).

# 258
  • София
Не трявба да се пие калций, а да се следи калцият при приемна високи дози витамин Д- за да не стане хиперкалцемия. К-то се пие, за да отива калцият по костите, а не по меките тъкани. И не бива да се прекалява и с него, защото като всеки витамин си има и своите странични ефекти.

# 259
Catcher, като прочетох поста ти, ми изникна, че точно така ми го обясни лекарят. И тъй като взимам Д3, ми изписа и К2. Сега си видях и рецептата. Заблудила съм се за калция.
Долче, Бодимед имат няколко клона. Преди ИП ходих на В. Априлов в централния, а сега в този до ВМИ.
Извинявам се, че ви занимах с моите витамини. Няма повече. Но знаете толкова много и затова.

# 260
  • Paris, France
Скрит текст:
Момичета, много ми се увеличи капенето на косата в последните два месеца. Желязото ми е 16.27 при реф. ст-ти 6.60-29.5 и феритин 99.39 при реф. 13-150. Изглеждат ми добре. Но не знам дали не трябва да са към горна граница по подобие на В12 например. Другата седмица ще направя и едни щитовидни изследвания, че не съм откак се храня по режима от януари. Преди това бяха съвсем наред. Какво друго ще ме посъветвате да изследвам, което има връзка с косопад? И друго се сещам - как се разбира има ли дефицит на омега3? Пробвала съм да го пия 1000мг в комбинация с Q10, но получавах зверско главоболие малко след приема и го спрях.
Сега видях, че са ми готови селен и В6. Селен 123 при реф. ст-ти 50-120. В6 - 75.0 при реф. ст-ти 5-30. Тук доста съм предозирала и го спирам веднага, селена също спирам и другата седмица ще изследвам и вит. К, А и Е, че и тях ги взимам на таблетки.

Изследванията ти изобщо не са показателни и верни, защото са правени докато пиеш витамини. Витамините се спират 7-10 дена и тогава се тества. Можеш да имаш тежък дефицит, но от приетият витамин да има още в кръвта. Като ще изследваш витамини, спри да ги пиеш известно време.

Изследвах Вит Д и излезе 70, та се зарадвах. Месец по-късно, случайно, в друг пакет излезе 20 и под норма. Не го бях пила точно 15 дена.

На мене ми окапа косата 4-5 месеца след рязкото отслабване. Не се намери дефицит. Капеше и преди диетата, обаче. Сега не капе. Отрязах я по-късно. Почти плаках, защото беше до под задника, а я отрязах до раменете. Сега не е това, което беше, но и възрастта ми не е на моя страна.

Липса на протеин може да доведе до косопад. Нисък Т3 също.

# 261
Добре де, нали след храна има пик за кратко, който е около 1 час и това е нормално.... Как например някой с КЗ на гладно 5,3 да закусва без да мине 6?Тези стойности, които вие гоните са официално добри и нормални или са само вашите високи летви? Защото на мен не ми излиза сметката... Няма как крайна горна граница на гладно да 6,1 и след храна да не отива над 6.

# 262
6,1 на гладно е лоша захар. Не трябва да е над 5. Това, че горната граница на лабораторията е 6,1 или там колкото е, не означава че такава захар на гладно е ок.

# 263
  • София
На мнгоо малко хора след ядене захарта им не минава 6. Хиляди хора, които са слаби, нямат проблеми, симптоми, зачеват и цял живот жиеят нормално, без да разберат, че след две банички захарта им се качва над 6, а на гладно е 5, примерно.
Просто тук повечето са с открит проблем и вече гонят учебникарски граници. Това е, не някакво ултра разминаване Simple Smile

# 264
  • Paris, France
Добре де, нали след храна има пик за кратко, който е около 1 час и това е нормално.... Как например някой с КЗ на гладно 5,3 да закусва без да мине 6?Тези стойности, които вие гоните са официално добри и нормални или са само вашите високи летви? Защото на мен не ми излиза сметката... Няма как крайна горна граница на гладно да 6,1 и след храна да не отива над 6.

Аз не гонех КЗ под 5-6 след хранене от амбиция да се доказвам, а от нежелание да си доскапвам кръвоносните съдове.

Референтните стойност се изчисляват като се тестват няколко хиляди, уж здрави хора и средната статистика се определя като норма. Ако ме бяха тествали мене в кюпа, когато бях отслабнала и се чувствах прекрасно и нямах никакви патологии, моят инсулин 80 и КЗ 8 щяха да допринесат за съставяне на нормата. Средностатистическият американец има инсулин 14 на гладно, но аз с по-нисък умирах.

Захар над 6 уврежда кръвоносните съдове, над 10 уврежда и бъбреци и затова не се допуска.

Защо ядем? За да имаме енергия и материал за поправка. След като захарта на гладно е 5.8-6 има ли смисъл да ядем? Първо се сваля захарта и после се яде. Нарича се eating to your meter. Ядеш според глюкомера.

Ние не сме кофи за боклук за глюкоза. Отвреме навреме трябва да се празним от глюкоза. Ако се празним редовно тя след време спира да се качва.

С КЗ 5.3 е напълно възможно да се закуси без захарта да скочи до 6. Закусвате и веднага отивате да тичате или ходите бързо ако ядете ВХ, ядете протеин а.малко мазнина, салата, без ВХ. Аз го постигам. Е, не е възможно за всеки веднага. След като виждате захар над 6 е логично следващия път да намалите количеството ВХ или мазнини, но ако намалите мазнините трябва да изгорите ВХ чрез някаква двигателна активност.

И друго - като се пише, че глюкомерът показва до 20-25% по-висока захар се има предвид увеличението, а не цялата КЗ. Не.може към референтна лабораторна стойност 7 да прибавим 20-25% и да стигнем до 10. Вземаме разликата между КЗ на гладно и КЗ след ядене и към нея прибавяме 20%.

Нормален, здрав, млад човек поддържа нормална КЗ, около 5, преди и след хранене. КЗ не се качва и не пада с над 0.5ммол/л.

И друго - не при всички хора скокът е на първи час. При наближаване на диабет и а забавен отговор и на първи час всичко може да изглежда в норма, а КЗ да скочи на втори час. Затова веднъж годишно правим ОГТТ.

Новите - не си намирайте извинения за висока КЗ. Ако е лабораторията е над 5.5-6 ммол/л имате проблем. В лабораторията тази стойност е постигната със 75гр глюкоза, на гладно, без протеин. Не е нормално да изяждате по толкова на закуска у дома и съответно не е нормално да виждате стойности над 6.

По-разумно е бързо да махнете ВХ и после бавно да ги качвате, спортувайки, защото този метод наистина увеличава инсулиновата чувствителност, но само при липса на мазнини в шкембето.

Сега ям по 100гр ВХ и КЗ седи около 5, но отслабнах, вкарах инсулин в норма, ям ВХ само и единствено когато се движа достатъчно. Същото с мазнотиите.

# 265
Възможно е КЗ 5,2-5,4 да не се покачва до повече от 6-6,2 след хранене. С 3 яйца (или подходящо количество месо, риба, черен дроб), салата, достатъчно зехтин/мазнина към салата и яйца, маслини нямам абсолютно никакъв проблем. Понякога към това е имало и таратор/малко сирене или бри, или парченце режимен хляб, или квадратче черен шоколад и пак КЗ не скача особено. Дори при КЗ 5,8 преди хранене не съм преминавала 6-6,2. Правя си и режимни гофрети гарнирани  с фъстъчено масло или заквасена сметана+кафе с малко мляко и сметана. Тогава даже започнах да виждам по-ниски стойности на КЗ след хранене. При по-въглехидратна храна просто няма как да стане човек с ИР и с проблем със захарта да види стойности под 6.
А "летвата" 6,1 и дори 6,5 в някои лаборатории е доста висока като ок стойност на гладно. При определени обстоятелства може инцидентно да е такава КЗ, но при стойност около 6 на гладно редовно нещата не са ОК.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 18:05 от dolce miele

# 266
А какво означава"режимен хляб или гофрети/палачинки"?
Аз както казах имам и хиперфункция на ЩЖ, което само по себе си е свързано с по-висока КЗ и съответно и инсулин.... Не си търся оправдания за висока захар... Опитвам се да си обясня принципа  при мен... Никога не съм била с наднормено тегло, от 15 г съм 55 кг. Нямам лош липиден профил... Не се вижда омазнен дроб и ребрата ми си личат... Вероятно е обвързано със щитовидната, но не знам как... А може и друга да е причината за ИР при мен...

# 267
  • Paris, France
демон, йодът и селенът ти как са? Б12, Д?

Да, хиперфункцията предизвиква ИР и ИР предизвиква хипо или хиперфункция.

Пробвала ли си да изпиваш витД и магнезия вечер, точно преди лягане, ако ги пиеш?

Физическа активност след вечеря, някаква, имаш ли?

Храниш се кето в момента или? Влизаш ли изобщо в кетоза? Като си легна в кетоза ставам в кетоза, но зная, че не при всички е така.

# 268
Селен и йод не знам как са.... Б12 беше 400,а Д беше 60 nmol/L при референтни 50-120.Не пия друго освен Пропицил за щитовидната, инозитол и метилирана фолиева, и б комплекс. Всички лекари, включително и аз се втрещихме от факта, че инсулина ми на гладно е 15.Аз го пуснах по мое усмотрение. Въпреки всичко ендокринолога не иска да пия лекарство за ИР. Не съм в кетоза, защото ям много зеленчуци, салати, не мога без ВХ, но гледам да са поне такива. Много ми е мъчно, че не знам как да подобря нещата... Мисля да изследвам и кортизол... Всъншост започнах да ровя, защото преди 6 месеца започнах да получавам едни кризи като паник атаки, които се въртяха около и след цикъл. И така от четене и тн... реших да проверя инсулин. Не съм правила ОГГТ. Също така не можех да спя добре, будех се и не можех да заспя... Почвах да мисля какво ми има и така.. Изведнъж отслабнах доста/може би от безсъние то и стреса, че не знам какво ми има/... Обиколи 3 кардиолог, невролог, гинеколога, ендокринолози... Всички изследвания в перфектни стойности и само вдигат рамене. Викат - вегетативно-съдова дистония и някаква объркана работа по оста хипотоламус-еди кво си.... не запомни. Единственото кофти в изследванията до тук беше инсулин 15.Но той може да е висок и по други причини доколкото разбирам... И не знам какво да изследвам и проверя.... Ще съм ви благодарна да ми дадете съвет.... Може ли от тези паник атаки да се е задържал кортизол висок и от там и другите?

# 269
А какво означава"режимен хляб или гофрети/палачинки"?
Аз както казах имам и хиперфункция на ЩЖ, което само по себе си е свързано с по-висока КЗ и съответно и инсулин.... Не си търся оправдания за висока захар... Опитвам се да си обясня принципа  при мен... Никога не съм била с наднормено тегло, от 15 г съм 55 кг. Нямам лош липиден профил... Не се вижда омазнен дроб и ребрата ми си личат... Вероятно е обвързано със щитовидната, но не знам как... А може и друга да е причината за ИР при мен...

Не знам дали има някаква връзка, но ще напиша при мен какво се случи.

След като минах на режим на хранене заради ИР, няколко месеца след това започнах да засичам КЗ на гладно около 4 и нещо и бях така повече от година.
След като ме диагностицираха с хипофункция, започнах да пия еутирокс. Две седмици след това, при контрола на хормоните, т3 и т4 се бяха повишили, но КЗ на гладно - 5.5! Това беше края на януари.
После още два пъти пусках хормони, т3 и т4 са ок, но КЗ е все над 5.
От март не съм пускала нови изследвания заради ИП, не знам как е положението в момента, но смятам скоро да ида до лаборатория.

Та, исках да кажа, че при мен приема на еутирокс, респ. повишаване на щитовидните хормони, доведе и до повишаване на КЗ. Може и съвпадение да е било, но не виждам от какво друго да е. Промяна в храненето почти нямам.

Общи условия

Активация на акаунт