Проблеми с дъщеря ми

• 45 134
  • 1 610
  •   1
Отговори
# 1 335
Колко често се бърше прах? Аз бършех в моята стая веднъж седмично, пък имах бал и за Немската Wink явно все съм го вместила...
Редакция: за предпочитане не е, но да си напишеш домашните също не е. Пък да не говорим да си реша косата -само за последното съм ревала Wink

# 1 336
Andariel, изобщо не помня къде точно са влезли децата ти. Дадох пример, който мислех, че ще можеш да разбереш. Аз също държа на ученето и съм амбициозна майка в това отношение. Но гледам да не изпадам в крайности. Просто ти започна да даваш някакви безумни крайни примери, които в днешната действителност, особено в големите градове, са рядкост. И за това се опитах да илюстрирам как желанието децата ти да учат може да бъде изопачено като нездрава болна амбиция. Много по-често сега е обгрижването и глезенето на деца, като се задоволяват всиките им прищевки. Елементарни навици за грижа за себе си не са тормоз и създаването им не означава деца, които чистят и готвят всеки ден, вместо да учат и играят.

# 1 337
Ма чакай ся..по тая логика - ми защо ги караш да ходят да учат? То никой почти не предпочита да учи, пред това да си играе с една играчка, да си излезе с гаджето, да си практикува хобито и тн и тн.. Simple Smile

# 1 338
  • София
Елементарната грижа за себе си се подразбира. В момента обсъждаме задълженията вкъщи, които вече не са елементарна грижа за себе си, а поемане на част от домакинската работа, вместо да я вършат възрастните. Възрастните прехвърлят част от домакинските задължения върху децата под предлог, че ги възпитават в труд и елементарна грижа за себе си. Ако беше само за грижта за себе си, нямаше сега покрай короната възрастните да се учат, че сапунът и водата са измислени и че трябва същите тези възрастни да си мият редовно ръцете с вода и сапун. Толкова по въпроса за елементарната грижа за себе си, щом на стари години държавата учи и пропагандира сред населението миенето на ръцете със сапун.

Ученето се подразбира и със сигурност е по-ползотворно от бърсането на прах "иначе няма да излезеш да играеш".

# 1 339
Спирам, явно е, че говорим различни езици. Всички говорим за елементарни неща (бърсане на прах,миене на чинии, прахасмукачка), само ти за някакви безкрайни задължения всеки ден и на всяка цена. Спорът сс такава безумна крайност е безсмислен

# 1 340
  • София
Андариел, изкривяваш темата. Има разлика между 10 годишно дете и 27 годишен човек( в случая жена).

# 1 341
  • София
Не говорим на различни езици, а имаме различни понятия за елементарно. На вас не ви харесва това, че определям тези задължения по домакинството като миене на чинии, прахосмукачки и прах за прехвърляне на работа от възрастните към децата. А и аз не мога да си представя как някой ще хване прахосмукачката и ще изчисти само една стая или ще измие само своята чиния. Като ще се работи вкъщи, то поне да е дружно - един измива чиниите, друг пуска прахосмукачка във всички стаи, третият бърше прах. Иначе става "всеки за себе си".

Темата отдавна не е за 27-годишна жена, а за децата.

# 1 342
Андариел, аз те разбирам, защото също била глезено в това отношение дете. Моето дете също е било, но все пак има една граница, след която глезенето преминава в мърлявщина. Ти сама написа - прибират си масата, слагат си мръсните дрехи за пране и т.н.
Предполагам когато се храните заедно, не чакат да ги поканиш на изцяло сервираната маса, а се включват.

# 1 343
Андариел, това е защото де;ата ти са при теб.Ако си от село и от малки тръгнат да учат другаде ,ще се оправят ,нямат избор.

# 1 344
Не, Andariel,говорехме именно за елементарна грижа за себе си, за чувство за съпричастност при свършване на битовизмите вкъщи и постепенното изграждане на навици с възрастта. Ти го извъртя към деца, дето готвят, чистят целия апартамент и не могат да излязат с приятелчета, щото белят картофи.
Аз сама ти дадох пример дете на 14 г. да си прибере чинията в миялната и да си събере трохите на обяд, а не да мие загорялата тава вместо да излезе вечерта. Тийнейджър да си подреди стаята и да избърше прах, когато сам прецени и както иска, а не майка му да му пипа нещата или да го ръчка за цялостното чистене точно в неделя в 9.00, когато на нея й е удобно. Затова говорим за грижа за себе си. И да, възпитателно е да се включват в слагането и раздигането на масата. У нас това си е приятно време, през което си говорим. Не се налага да тропам с крак, нито ще викна задължително детето да се включи, ако гледа филм или се е заиграл. Въпросът е вкъщи да не се налага моделът, в който майката ходи след задника на всички, а останалите са на хотел. Така се възпитават егоисти. Отделно, дава се лош пример за непоставяне на граници и нормална саможертва на един член от семейството. Тази майка също има право на почивка и на лично време. Също може да се поглези да спи до късно в събота, а не да скокне да прави закуска, защото така се очаква. И е чудесно ако има кой да каже на детето "Искаш ли да изненадаме майка ти с палачинки?", още като е на 5-6 г. , а не да попита гневно "Няма  ли да ставаш вече? Детето иска сандвич. " Така се учат, че всички вкъщи са ценни и че трябва да си помагат.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 21:58 от TafTaf

# 1 345
  • София
Ако не беше тази тема дори нямаше да се замисля кой знае колко за тези неща по отношение на себе си. Но за други хора са изключително важни и да, много деца поемат част от домакинството не защото искат, а защото ги карат.

Ако бяха от село, вероятно като всички деца на село щяха и да кОпат. Тогава прибирането на масата щеше да им е най-малката грижа.

# 1 346
Но за други хора са изключително важни и да, много деца поемат част от домакинството не защото искат, а защото ги карат.

Че то децата и зъбите може да не искат да си мият. И да се къпят примерно. Или да се обличат.. И да се хранят понякога? Еле па като станат тийнове - и да се събуждат не искат рано, нито да се прибират вечер под вечерен час. Нито да учат. Аз не искам утре да ходя да си сменям гумите на колата. Taf пък може в понеделник да не иска да ходи на работа. Но трябва Simple Smile

# 1 347
  • София
Много ми пука дали ще му донесе радост задължителнито чистене на стаята.

Време има за всичко. Негов избор колко време ще е нещастно с парцала и колко ще е щастливо с приятелите си вън.

И никое дете няма да се сети САМО да бърше прахът в личното си битие. Било е НАКАРАНО. С усмивка или с равен тон все тая, насилено е.

# 1 348
  • София
На мен ми е все тая дали ще чисти прах. Ама съвсем ми е все тая. Не си заслужава да си хабя нервите за такива глупости. По-важно е да си мие зъбите редовно, ако ще правим сравнения.

# 1 349
Е, зависи Simple Smile.  Моят на 4-5 с удоволствие го забърсваше с всички чупливи неща отгоре, ама тогава виках "Недей, недей, аз ще го направя" .

Общи условия

Активация на акаунт