Захранване - въпроси и отговори - тема 8

• 45 101
  • 846
  •   1
Отговори
# 510
Въвеждам жълтък и при варенето постоянно ми се пукат яйцата. Мога ли да давам от тях? Няма да ги боядисвам, но знам ли може ли...

# 511
Копърът има ли нужда от специално въвеждане?

# 512
Аз заготовките ги използвам до 24 часа, мисля и на етикета пише толкова.
Ако яйцето не е било пукнато преди това няма проблем да се дава. Особено като са и добре сварени.
Всяко нещо, включително и подправките, се въвеждат. Освен ако в първите месеци не си давала чай от копър, пак се оглеждай за някакви реакции.

# 513
А на каква логика преценяте колко АМ да предложите на бебето, след като е хапнало пюре?

Ясно е, че в началото, когато яде по 2-4-6 лъжички, ще си изпива обичайна доза.
Но когато почне да яде по 125гр. колко АМ се очаква да изпие.
Моят господин си пада лакомник и се притеснявам как ще му дозирам храненията, за да държим килограмите в норма.

# 514
Ако пие 180мл мляко,а яде 120гр пюре , дохранваш с 60мл АМ.

# 515
Само може да лудне някоя майка с тия грамове и милилитри. Тези дето кърмят като мен въобще не знаят колко изпива. Гледам да се вмествам горе долу в грамажа за пюре около 120 гр до 9-ти месец и незаместено хранане до годинката.

# 516
  • София
От вчера започнах и аз захранване и се чудя до колко горе долу грама трябва да яде пюре и после да му давам и да цока. А каката си спомням, че от преди годинката изяждаше по цяло пюре на обяд и не съм я дохранвала, но тогава имах проблем с количеството кърма. Сега се връщам на първа страница да видя пише ли нещо по темата, но ако Reina или друг сподели ще съм благодарна (защо е добре да се запази обедното докърмване, освен несгодите от необходимостта за изцеждане)

# 517
Колкото иска, толкова давай. Те в началото ядат по една-две лъжички. Може чак след месеци да замести хранене. Общо взето се водиш по детето. Щом кърмиш, няма чак такъв зор да се следят грамажи, даваш колкото иска. По-лесно от това няма. Така и кърмата се саморегулира, няма нужда от цедене. Количеството само си намалява с увеличаване на твърдата храна. Аз кърмих до 15м и никога не съм се цедила /освен първия месец/. Кърмата сама си намаля и постепенно спря с отпадане и на последното кърмене. Това е естествен физиологичен процес.

# 518
Колко се предполага, че трябва да наддаде бебе в първия месец на захранване? Знам, че е строго индивидуално, просто се притесних малко. От началото на захранването до днес, общо 40 дена, е качила 400грама.... Малко ми се струва ...?!? Не съм заместила хранене, винаги кърмя след твърда храна.

# 519
  • София
Колкото иска, толкова давай. Те в началото ядат по една-две лъжички. Може чак след месеци да замести хранене. Общо взето се водиш по детето. Щом кърмиш, няма чак такъв зор да се следят грамажи, даваш колкото иска. По-лесно от това няма. Така и кърмата се саморегулира, няма нужда от цедене. Количеството само си намалява с увеличаване на твърдата храна. Аз кърмих до 15м и никога не съм се цедила /освен първия месец/. Кърмата сама си намаля и постепенно спря с отпадане и на последното кърмене. Това е естествен физиологичен процес.

Ами мен също ме притеснява да не иска прекалено много Simple Smile така сестра му се беше запеклс с едно зеленчуково пюре (правя домашни), изяде цяло бурканче и после стой да гледаш Simple Smile в този ред на мисли кога е ОК да се добавя по малко мазнинка към пюрето? Освен кокосово масло какво друго може да се слага в пюре на бебе на 6м?

# 520
Гхи, краве масло и зехтин мисля, че е ок. Аз слагам гхи, но се сетих много много късно да слагам. Мазнината била много важна да се добавя, тъй като стените на всички клетки са изградени от мазнина. За дете от 1 до 2 годинки се дават 3 ч. л. на ден. За по-малко дете не знам какво количество трябва.

# 521
Нормално е качило детето. Първите 3 месеца се качват най- много. След това качването е по- бавно. От 5 месец, дъщеря ми качва около 200 грама на месец. Не разчитайте, че захранването прави чудеса. От няколко хапки няма как да качи. А и по- принцип кърмата/АМ е по- калорична от зеленчуците.
Запекла се е от зеленчуците, защото са били запичащи. Има голяма разлика между това да изяде бурканче с моркови и картофи и такова с тиквички и пащърнак, например. От второто силно се съмнявам да се запече. От 7 месец давам краве масло. По специализираните магазини за бебешки и детски стоки съм виждала и олио за захранване на Holle.

# 522
Здравейте. На 4 месеца и 19 дни сме и започнах да се информирам относно захранването. На смесено хранене е кърма + АМ. На консултацията педиатърката ни обясни да се захраним от 17 до 26 седмица като започнем със зеленчуково пюре, което е разтворено с 90 мл АМ или кърма и да слагам краве масло на върха на ножа. Трябва да заместим обяда. След като сме опитали няколко зеленчука да давам и следобед безглутенова оризова каша. А плодови пюрета да започнем от 7 месец. Правилно ли е всичко това? Мислех, че плодови пюрета може и по-рано, но каза, че имала случай на дете захранено с плодови пюрета от рано, което е качило много килограми и в момента е много тежко.
1) Наистина ли се слага краве масло в пюретата още от началото на захранването и само в зеленчуковите пюрета ли?
2)Защо да слагам точно 90 мл АМ или кърма в зеленчуковото пюре, няма ли някаква схема на колко гр. пюре колко мляко се добавя? Колко гр. пюре трябва да изяжда , когато достигне пълна порция?
3) В плодовото слага ли се мляко?
4) След колко време е правилно да се заместят 2-3 хранения?
5)  Когато заместя например обедното хранене със зелунчуково пюре, пак ли след 3 часа да давам мляко? Сега хапва 120 мл мляко на точно 3 часа. Повече не иска и съответно не можем да удължим интервала между храненията. Събужда се да яде и нощно време по 2 пъти.
Предварително много благодаря за отговора Ви!

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 14:25 от queenoflove

# 523
Момичето попита конкретно за АМ, затова отговарям как се процедира попринцип при деца на АМ. Ясно е, че при кърмене е по друг начин. Simple Smile
За следенето на грамажи и това ориентирай се по детето, също е строго индивидуално и тегленето на порции и следене по колко трябда да яде детето в определени месеци, всъщност изобщо не е лошо. Моето дете от ден 1 храна не връща, ако му дам и 350гр и тях ще изяде, това означава ли , че трябда да му ги давам?
Ориентир е това,че на 6м около 160гр, 7м 170гр и тн. На 9м примерно порцията е 190гр. Това естествено ако не смятате да годинката храна да е само за опитване. Тук има доста теории и всеки е свободен да следва, която иска.
Queen love да можеш да срагаш масло, може и гхи и другите варианти, които са предложили момичетата. Аз мн рядко съм слагала мляко сиг 2,3 пъти и то съвсем символично коричество 20,30мл. Не е задължително да слагаш. Повече от една хранене на месец не е препоръчително да се замества. Аз лично на 6м заместих обяда след като вкарах месото. На 7м СЗ, на 8м закуската. Тук вече зависи от детето също какъв интерес има към храненето. Не е задължително да храниш на 3ч, просто заместено се води хранене ако издържа толкова време. Едното ни хранене е след 3ч, другите 2 бяха след 4ч. Когато огладнее детето.

# 524
Аз слагам рапично олио в пюретата които нямат и в плодовите каши. Никога не се е запичала, а яде всеки ден нещо с морков и/или картоф, банан..
Общо взето или решаваш да заместваш хранене или не. Аз не замествам до годинката и с голямото дете така направих. За мен лично млякото е по-важно до годинката, захранването го разбирам като запознаване и опитване на всички видове храни, но всеки си преценя.

Общи условия

Активация на акаунт