Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 32 755
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
Без пари нищо не става. Може с малко, но без стотинка не виждам с каква магия...
Сами да си чистят, литър белина е левче. Не е казано да викат фирма да им лъска професионално.

# 631
  • София
Вече ставам досадна с моя апарт. в Лозенец, ама да си напиша.
Случи се така, че "мъжа на болната жена" умря за 10 дни.
Трябваше бързо да се реши как да гледме майка ми - неподвижна и с Паркинсон. Бяхме двете с дъщеря ми, тя тогава на 13 г. Не исках да си увреди психиката със смяна на памперси и разни настроения. Затова със зор намерихме частен старчески дом, но наема беше необходим за плащането. Викнах 1 колежка/чистачка/, тя организира бригада от мъжа си, брат му/в последствие т.н. Скъпия ми/, двамата и сина и ние с Ани. След 40 те дни на баща ми опразнихме апартамента, тя вземаше каквото и хареса. Останалото  - изнасяхме до кофите. Нито ни глобиха, нито нищо. Прибираха го с камиона през няколко дни. После боядисване и чистене - платих си ги. Бригадата предложиха да им платя от наема и депозита. Но не обичам да бавя пари, а и не беше голяма сума. И след това викнах брокерката да търси наематели.
Като ходя по улиците в сегашния ми квартал Дианабад вечно около кофите има изхвърлени стари мебели, тоал. чинии, кашони с книги. Старците си заминават и наследниците почистват имотите. Ние също скоро изхвърлихме легло с матрак. Знаехме, че камиона на общината минава в понеделник и го направихме в неделя, към 19 ч. Никой не се е жалвал и глобявал.

# 632
На мен наскоро ми казаха, че всяка община има определени дни за извозване на такива отпадъци. Единствено е хубаво да ги оставите предния ден, за да не седят там цяла седмица. Аз лично се притеснявах да изхвърля 5-6 врати и касите, та затова стана дума.

Та в крайна сметка това ли е практиката, или има глоби?

# 633
  • София
Да,  има определени дни за големи отпадъци. Има и дни за стари ел уреди.
На сайта на общината ги пише. При нас има и принтиран списък по улици във входа. Но не бива в кофите да се изхвърлят мазилки,  фаянс, бетон от къртене и рушене на стени. Защото се повреждали камионите. За тях трябва контейнер. Май струва около 80 лв. Но и цената може да е според почистващата фирма. За  текстил има контейнери на БЧК и някаква частна фирма. По паркингите на Фантастико и Кауфланд  съм ползвала.

# 634
Доколкото знам има глоба,ако те хванат в момента на оставяне/изхвърляне.Е, как ще стане това?Трябва да стои служител и да дебне.Така е и за уриниране на обществено място.Ти докато докладваш,онзи се е изпикал и изчезнал.Изглежда наистина извозват в определени дни и такива отпадъци.И аз съм виждала в квартала оставени мебели.Постоят няколко дни и изчезнат.

# 635
Aisha, супер полезен коментар!
Имам да изхвърлям гардероб и тоалетка, бюро. Сега видях графика на общините.

# 636
Може да те глобят и по сигнал от човек, съсед обикновено, не само ако те хванат на момента.
Проблемът е, че при разчистването на стар апартамент обикновено има повече от една врата или един шкаф за изхвърляне. Ако организираш приятели/познати да изхвърлите за един ден всичко, вече ще стане много. И аз съм оставяла до кофите една врата, 3-4 плоскости от стари мебели и не е било проблем. Но ако се изрива цял апартамент наведнъж - може и да стане.
Съсед разчиства апартамент след като почина баща му, прави го сам, всяка събота и неделя по 2-3 часа изнася по малко. Почти месец се точи цялата история. Не може да вземе отпуска за това, а си има малко детенце, не може да липсва цял уикенд, все пак семейството му е по-важно. Та казвам, че не е чак толкова лесно, нито чак толкова безпроблемно, колкото го представя Тета. Да отбележа, че става дума за центъра, тук ги няма големите пространства около кофите за боклук, като в Люлин например, където съм виждала наистина големи купчини стари мебели и боклуци, струпани около тях.

Тета, говоря за чистене на паркет с машина. След наематели, не че беше кошмарно мръсно, но не си бяха давали много зор. А и за балатум, особено пък в кухня, особено пък ако в жилището е живял възрастен човек, който само е позамазвал с моп-а. Стоят си светлите пътечки, около тях е тъмно. Само с моп няма да се получи, без търкане с четка на наслоеното. Пак от опит говоря, не хипотетично.

Бубка, ако успеете поне частично да разглобите мебелите и да ги изнесете като плоскости, ще е по-добре.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 07:43 от man_darin_ka

# 637
  • Варна.
Така е и за уриниране на обществено място.Ти докато докладваш,онзи се е изпикал и изчезнал.

Случва ми се да попадам на такИви, когато разхождам моята немска овчарка. Подавам команда "Глас!" и отминавам. Смятам, че извършвам сериозна превантивна дейност Stuck Out Tongue

При събарянето на няколко стени в апартамента и изкъртване на четири врати наехме фирма, платих 1200 лв., не защото работата беше много, а защото пренасянето на строителните отпадъци до място, където могат да останат докато дойде камиона беше доста далече. Дойдоха 6 човека и за половин ден приключиха всичко, вкл. доста добре си почистиха.

# 638
  • София
https://www.olx.bg/ad/2-st-studentski-grad-CID368-ID7wASo.html
Според вас това реална обява ли е? Вижда ми се малко 2ст за 550лв.
https://www.olx.bg/ad/2-st-studentski-grad-CID368-ID7DYzx.html
Същата агенция, 2ст за 587лв

А тази пък, малко се е изхвърлил собственикът.
https://www.olx.bg/ad/dvustaen-apartament-dianabad-CID368-ID8gga … 150461a8;promoted
1000лв за прилично обзаведен 2ст в Дианабад. (спалня и кухня Виденов).
Малка поръчкова секцийка и обикновен диван. По-скоро е за около 700.
2 седмици по-късно, обявите си стоят. Вкл тия за по 550 и 580 за двустаен. Но ако се обадиш, сигурно току що са ги взели.

При събарянето на няколко стени в апартамента и изкъртване на четири врати наехме фирма, платих 1200 лв., не защото работата беше много, а защото пренасянето на строителните отпадъци до място, където могат да останат докато дойде камиона беше доста далече. Дойдоха 6 човека и за половин ден приключиха всичко, вкл. доста добре си почистиха.
А ти присъства ли на изнасянето, защото няколко стени се равняват на 2 самосвала боклук?
Аз също платих към 1500 за няколко стени и изхвърляне. Вратите бяха алуминиеви и ми ги запазиха Simple Smile

# 639
На мен наскоро ми казаха, че всяка община има определени дни за извозване на такива отпадъци.

Да, поне при нас - р-н Изгрев има и да публикувани на сайта. Спазват ги.

# 640
Явно има и собственици, даващи за 550 двустайни. Мой познат в момента прави ремонт на негов двустаен; предишните наематели не били читави и е решил да намали наема, за да попадне на свестни (не че това е гаранция). Но е късмет да попаднеш на такива обяви.

# 641
  • София
То с пари всеки може.

Въпросът беше без такива какво що.

Без пари може, как не. Всяка квартална кофа е отрупана с едрогабаритни боклуци. Кофите до нас, всяка седмица са затрупани я с матрак, я със стара етажерка, или планина боклуци от мазе, Престояват си по 1 седмица, като изчезнат леко, идва друг нахалник и подпира стар бойлер, Ужас е Confused
В панелните комплекси се практикува друго - изнасяш старата мека мебел на общата площадка на етажа в блока до саксиите и обувките за мазата на съседа. И става едно битово.
Може и без пари изриването на боклуци, така е. Затрупваш общите части и градинките. Stuck Out Tongue Winking Eye

Всеки е спестил 50-100 лева за извозване, а съседите прескачат боклуци...

# 642
Къде моля съм писала да складира около кофите? Понеже цитираш мой пост...нещо ми слагаш думи в клавиатурата, които не съм писала, ама хайде.
Писах за чистенето, а мебелите посъветвах да смъкне в мазата СИ. Собствената СИ.

А ти подай сигнал, писаха ти назад къде и до кого се пуска.

# 643
  • София
Къде за без пари ще изринеш един апартамент? И как го правят хората масово?  огледай се и ще видиш какво се случва
Щото нали съвета ти е да не ни мързи и да си изринем сами... хубава работа ама не става в градски условия
То в селски условия не е добре да се прави това, та в София ли?

Българите изхвърлят на улицата, през балкона и в деретата на реките, това само казах...
Няма маза която да събере партакешите от цял апартамнет и да има, за какво? да заринеш мазето ли , и до кога така? виж в блоковете какво става, масово се затрупва с боклуци....за да е по-евтино и за да пазим и не хвърляме

# 644
О, набрала си яко на съседите си и на българите.
Но не проектирай тези си чувства към мен и към казуса който обсъждахме, защото няма нищо общо. Освен в главата ти..

Вас лично госпожо не съм съветвала нищо. Ама нищо. Съветът ми беще към ДОДО и коментирах единствено нейният случай.

Извън него нямам против всеки да си вика фирма, чистачки, камериерки...лошо няма.

Спирам  защото темата е за друго.

Общи условия

Активация на акаунт