COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 371 317
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 680
Всеки човешки живот е ценен.

Врява за стотиците, отиващи си от усложнения от грип всяка година защо няма?

Защото няма банер "Извънредни новини! Още 5 починаха от грип тази нощ" по Нова?

Допреди Ковид 90% от хората в тази тема не се сещаха за умиращите от пневмонии и като цяло от усложнения от вируси. Медийния hype изведнъж изкара големи хуманисти по нашите земи. Grinning
Аз си признавам че до преди Януари тази година, не съм се замислял че всъщност се изисква съвсем малко усилие от о-вото, и за ограничаване на грипа, и жертвите от него да са по малко, по същият начин по който го правим и за ограничаване на Ковид. Защо хората досега не са се интересували от ежегодните грипни епидемии,  така както се интересуват от Ковид-епидемията. Може би 1-во защото ежегодните грипни епидемии са по малко опасни за о-вото. И грипа оставен свободно да се разпространява през зимните месеци, не може да ти задръсти здравната с-ма, да чакаш за линейки часове, по цели дни и нощи да вият сирени, камиони да чакат на опашка да изнасят трупове и прочие неща които се случиха със здравни с-ми много по мощни и развити от нашата с повече оборудване, капацитет и лекари. Това става с Ковид когато се разпространява свободно, това обаче не става с грипа когато се разпространява свободно. Но има и друга много по голяма причина, и тя е в същността на човека. Хората не са склонни поначало да полагат същите усилия за някакви имагинерни цели като общото благо, пред личното благо, като да речем да носят маски без Ковид цяла зима, за да има по малко болни и починали от грип. Осъзнаваш ли това какво огромно усилие представлява рациоанално погледнато за о-вото, и каква съпротива ще има. Ако почнеме и с грипа да подхождаме по същият начин както с Ковид. Ако голяма част от хората не са пряко застрашени от Ковид, младите и здравите, то още по голяма част от хората пък хептен не са застрашени от грипа, защото той минава през огромни части от населението, през които ако мине Ковид щетите откъм починали, тежко болни ще са многократно по големи. И тука се проявява големият проблем със същността на човека. Винаги съм казвал че въобще нямаше да има никакви проблеми откъм мерки, нежелание на части от о-вото да ги спазват, протести срещу тях, ако просто вируса беше еднакво опасен за всички части от о-вото. Не дори по опасен и с по висока смъртност, със същата смъртност но равномерно разпределена във всички групи от него. Навсъкъде да е по 0,5% а не за едни 0,05%, пък за други 5% .Тогава за спирането на вируса нямаше да се изискват нетипични за човека качества ако всички бяха еднакво застрашени.

Сега щем не щем ще го направим и през зимните месеци ще положим усилия да ограничим и грипа който ще страда покрай Ковид. Покрай Ковид се тества социалната ангажираност и способността на отделният човек да полага усилия от които той няма голяма лична изгода еквивалентна на усилията които трябва да положи в собствените си очи. Противниците на мерките считат вируса за безобиден, т.е. за тях и да се заразят и да не се заразят им е все тая, обаче от тях се изисква същото усилие което се изисква и от най застрашените за да бъде спрян вируса. И затова по същността си за спиране на вируса се изисква проява на себеотрицание и полагане на усилия с много по голяма полза за общото благо, пред личното благо. Да полагаш усилия за общото благо, а не за лична изгода, е проблем за значителна част от хората. Просто така са устроени, като биологичен вид. Така ни е създал Бог. Замислете се за нещо, замислете се за крайно-лявото, за комунизма. Което в същността си е точно това. Защо той е неприложим за човечеството, като социално-политически строй водещ към благоденствие, и навсякъде където се е прилагал се е провалил с гръм и трясък, и е отстъпил място на капитализма като по правилен социално-политически строй съобразен с човешките качества. Световният провал на комунизма се корени в това, че за да е успешен, се изисква огромна част от о-вото да притежава поначало нетипични за него качества които ги притежават други биологични видове като себеотрицание, липса на егоизъм, потискане на егото и следване на обща цел, която за теб да е по важна от собственият аз и личното ти благополучие. А хората не са устроени така. Да работиш за общото благо, а не за личното благо, както се работи в капитализма. Без подходящата мотивация човек е неспособен да работи за общото благо така усилено, както би работил за личното благо. А това се изисква за да е успешен комунизма и да води към благоденствие. Капитализма води към благоденствие, защото приляга по добре на човешката същност и не изисква неприсъщи за човека качества. Човека има силен собствен аз, и силна индивидуалност, ние хората сме твърде различни един от друг, искаме различни неща от живота и затова човека работи с най голяма мотивация и най усилено когато е сигурен че личната му изгода от усилията които полага, ще е еквивалентна на положените усилия. Нещо което комунизма не може да му гарантира, но капитализма може. Това е голямата разлика. А това кара хората да работят по усилено и труда им да е по ефективен, което в крайна сметка води до по голямо о-вено благоденствие отколкото може да осигури комунизма. Комунистическата философия ''от всеки според възможностите за всеки според потребностите", изисква качества които човека не ги притежава. Ние не сме пчели или мравки пти които има пълно отрицание на индивидуалността и аза, и всички работят за общото благо.  

Единственият начин да се мотивира човека да работи за общото благо толкова усилено както би работил за себе си, без което комунизма е обречен на провал, е чрез страх. За това и навсякъде комунизма може да се задържи известно време, само ако върви ръка за ръка, с тежки репресивни апарати.

Цитат
П.С. Ако си комунистически режим, в който човешкия живот няма стойност и вадиш каквито си искаш данни, локдауна ти може да бъде образцов работнически юмрук по капиталистическите западни свине. Grinning Разбира се, ако някой повярва, че само твоя локдаун е успешен.
Причината за китайският успех по спиране на вируса е точно горе-написаното, точно там хората са се загрижили и за болните и починалите от грип, защото там се носят маски много преди Ковид, и явно има връзка това за което говоря за нужните нетипични за човека качества които изисква комунизма, и китайският успех в спирането на вируса. Просто там няма клинчещи от мерките хора, и там всички са склонни да полагат усилия за общото благо, без да имат лична изгода. Което е доста по трудно за дясно политически ориентирани о-ва.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 17:47 от Анонимен

# 28 681
Тук явно всичко друго ще прочета, но не и информация. Ако попиташ нещо по-различно от маски, смъртни случаи, сравнения, статистики, тъмни предсказания, отговор се дава с насмешка. Тук явно сте се събрали всички вманиячени лелки, за които бройката заболели от КОВИД се анализира и коментира ден и нощ. А да помислим и за други неща, които предстоят? А икономиката? А идните зимни месеци, които предстоят и всеки ден е толкова динамичен, че днес е едно, а утре вече е друго. Никой не иска да се разболява. Но как е възможно да се мисли за това толкова черно и панически, че да не помислим и за другите неща около въпросния вирус. Последствия от него, които влияят на много неща... Не разбирам.
Тук не мога да получа нормален отговор.

# 28 682
За мен съществува огромна разлика между локдаун и физическо дистанциране . И съм по-склонна да вярвам, че при липса на широко разпространение отлага проблема, а не го решава. А с физическото дистанциране може животът да продължи по относително нормален начин.
А дори да се вярва на информацията идваща от Китай, то се видя след карантината им там как изкочи безсимптомен случай. Та в този смисъл за мен отдавна "справянето" с пандемията е подчинено на демонстрации за надмощие отколкото на каквото и да друго.

# 28 683
Валери, какъв отговор искаш да получиш?
Попита дали ще има КПП-ТА, казаха ти, че няма.
Мислим за другите последици. Не веднъж се е писало и обсъждало в темата, кое е по-тежко и увреждащо за икономиката. Това е нещо, което засяга всеки един от нас. И да, болестта оставена да се разпространява свободно ще нанесе много повече вреди от временният локдаун. Няма да се повтарям за пореден път защо е така, защото вече става досадно и за четене и за писане. 4 теми има, в поне 3 от тях са обсъждани нееднократно последиците за икономическото развитие.
Никой не вярва тук, че ще има КПП или затваряне отново. И никой не го иска. Настроенията в темата са много по-различни от това, което се опитват някой хора да изкарат.

# 28 684
Скрит текст:
Скрит текст:
Интервю с проф. Щреек. И той казва, че бавно се създава стаден имунитет.
Симидчиев някъде беше казал, че този стаден имунитет расте с около 4% на година.

Не, не. Не в този смисъл. Пък и за единия процент не е вярно. Щреек казва, че в момента лека полека създаваме стаден имунитет и че и без ваксина може да стане това. Прочети интервюто, дълго е, има и други неща.

Нотарис, аз вярвам на професора, все пак е директор на Института по вирусология в Бон.

Габи, много хора казват много неща. Ти просто вярваш избирателно в тези, които потвърждават твоите виждания. 100% confirmation bias. Но за да съм честна, ще кажа, че другия лагер също чете избирателно. Затова никога няма да се стигне до консенсус и няма смисъл да опитвате. Всеки си е създал мнение и събира информация, която го подкрепя.

Ами това просто не е вярно. За този вирус чета и вярвам най - вече на Щреек и Дростен, които са двамата най-известни вирусолози в Германия Също така следя и РКИ. Отделно и медицинските издания. Но Дростен и Щреек със сигурност четат и знаят много повече от мен по въпроса. И ако Щреек не е за строги мерки, то Дростен беше за такива. А, да, и двамата работят с ковид пациенти. Отделно че самите те си правят проучвания. Какъв е проблемът с това? Не разбирам.

Ами аз чета много повече от двама и не си избирам на кого да вярвам. Освен това не се ограничавам с местните величия.

# 28 685
За икономиката има друга тема, тази тема е най-вече за вируса.

# 28 686
Валери,
Темата все пак е за Ковид. Причини, превенция, лечение, здравни последствия.
Вярно, че напоследък се води борба между два "лагера" и досадно се повтаря едно и също, но има и ценна информация от живущи извън България и добри и обосновани анализи. Малко е трудно обаче да отсееш зърното от плявата.

# 28 687
Аз не виждам какъв е проблема и руснаците да са хакнали въпросната ваксина. Проблем ще е вече да я пуснат в масова употреба преди да са проучили евентуалните ефекти, които би причинила на приемника.
Обвинението на Тръмп беше че нелегална хакерска организация, която ПОЧТИ сигурно работела за руското правителство се е опитала да открадне ваксината. Нищо не е доказано. Не съм чула някой да е в затвора даже.
Не знам и дали изобщо е имало хакерска атака.
Всичко ми смърди на глупостите на Тръмп, и на САЩ като цяло , по повод и без повод да се обвинява Путин.
Той и Китай щеше да съди че били пуснали заразата от лабораторията на пазара, пък после се оказа че същата работи по американски експериментални поръчки и му се секна ентусиазма Joy

# 28 688
  • Пловдив
Аз не виждам как да се отговори без насмешка на въпрос за КПП-та, съжалявам.

# 28 689
    На мен друго ми е чудно : Близо 60 дни протести в София, тълпи от хора на тях, без маски, дистанция , вика се и т.н. би следвало в София всичко да е пламнало / и не само там, а и в областните градове с протестити/, за Бургас същото,  а статистиката показва по едни 20 човека . Нещо ми се губи логиката ?!

Това не означава, че няма заразени. Няма нищо странно - в България не се тества. През последните 30 дни България и UK имат почти еднакъв брой смъртни случаи, но разликата в новите случаи е огромна.

За последните 30 дни, сравнение между UK и България:

UK
    нови случаи - 43 578
    починали - 298

България
    нови случаи - 3 923
    починали - 243

https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/COVID-19.h … HDRZfp6IAewrf80TY

Което пък не се връзва със "страшния" вирус... Значи имаме стотици минали вируса без да разберат дори или  леко... На фона на нетестването...

243 починали при под 4000 открити случаи е адски много.
    По скоро много хора  боледуват без да са тествани, докато стане прекалено късно да бъдат спасени.

# 28 690
    "там всички са склонни да полагат усилия за общото благо, без да имат лична изгода"

Полагат усилия за общото благо, защото иначе ще им се случи случка Grinning не от загриженост.

# 28 691
    Скрит текст:
    Скрит текст:
    Скрит текст:
    Интервю с проф. Щреек. И той казва, че бавно се създава стаден имунитет.
    Симидчиев някъде беше казал, че този стаден имунитет расте с около 4% на година.

Не, не. Не в този смисъл. Пък и за единия процент не е вярно. Щреек казва, че в момента лека полека създаваме стаден имунитет и че и без ваксина може да стане това. Прочети интервюто, дълго е, има и други неща.

Нотарис, аз вярвам на професора, все пак е директор на Института по вирусология в Бон.

Габи, много хора казват много неща. Ти просто вярваш избирателно в тези, които потвърждават твоите виждания. 100% confirmation bias. Но за да съм честна, ще кажа, че другия лагер също чете избирателно. Затова никога няма да се стигне до консенсус и няма смисъл да опитвате. Всеки си е създал мнение и събира информация, която го подкрепя.

Ами това просто не е вярно. За този вирус чета и вярвам най - вече на Щреек и Дростен, които са двамата най-известни вирусолози в Германия Също така следя и РКИ. Отделно и медицинските издания. Но Дростен и Щреек със сигурност четат и знаят много повече от мен по въпроса. И ако Щреек не е за строги мерки, то Дростен беше за такива. А, да, и двамата работят с ковид пациенти. Отделно че самите те си правят проучвания. Какъв е проблемът с това? Не разбирам.

Ами аз чета много повече от двама и не си избирам на кого да вярвам. Освен това не се ограничавам с местните величия.

Е, ако това ти е специалността, добре. Но аз не си правя илюзии, че знам, мога и разбирам повече от хора, на които това им е специалността и работата, и имат години опит точно в тази област,които аз нямам. Нито пък имам техните възможности да изучавам вируси.

# 28 692
    Цитат
    "там всички са склонни да полагат усилия за общото благо, без да имат лична изгода"

Полагат усилия за общото благо, защото иначе ще им се случи случка Grinning не от загриженост.

Не можем да сме сигурни, не живеем там. Има много българи които живеят там, и ги даваха в началото на пандемията когато там беше най тежко и могат отвътре да разкажат за живота в Китай. Но на мен Китайците ми се издигнаха в очите като нация с начина по който се справят с вируса. Да, някои не вярват че са се справили, лъжат понеже са комунисти и т.н.

Не споря, Grinning Аз затова говоря за нетипични за човека качества, които без мотивация няма да се проявят.

Цитат
    Ако в началото Китай не беше скрил от света информация за вируса и не беше заблуждавал за размерите на пандемията, щях да им повярвам за малките бройки заразени и починали и бързото потушаване на епидемията.
    Когато са лъгали и крили за едно, не съм длъжен да им вярвам за друго.
    Китай никога не е заблуждавал за размерите на епидемията, това в което лъжеха беше тежестта на вируса. Запишваха устите на лекари твърдящи че вируса е опасен и не искат да лекуват болни без защитни екипировка. Срещу тези лекари в началото беше активиран репресивният им апарат за да им се запуши устата. Всякакви други обвинения към тях че много повече са починали, от реално обявените, имаше и слухове за това по сателитни снимки на Ухан показващо замърсяване на въздуха което се е дължало, на 24/7 горене на трупове, по които се правеха изчисления колко трупове които не са официално обявени са били изгорени, но така и не бяха доказани. Остава си в сферата на конспирациите и слуховете.

Имаше и още слухове за 20 или 40 милиона починали пък по някакви данни, на хора които им е прекратен абонамента за мобилни услуги към някакъв оператор или нещо такова беше, но само слухове. Със сигурност има невлезли хора сред починалите в стат. защото тогава нямаше изобщо тестове за потвърждение на Ковид, и са починали хора в началото на пандемията които не са влезли в стат. но не говорим за умишлено криене на починали. Даже си спомням че по едно време за да решат този проблем под ръководството на СЗО, си промениха методиката за изготвяне на стат. и заради липсата на тестове в началото, почнаха да вкарват там хора и само по снимка на дробовете показващи характерните за Ковид изменения.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 18:52 от Анонимен

# 28 693
    За този вирус чета и вярвам най - вече на Щреек и Дростен, които са двамата най-известни вирусолози в Германия
    Виж какво казва един от любимите ти вирусолози:
    Цитат
    Винаги е лесно да се предупреди, да се издадат забрани. Според мен е време да превърнем забраните в заповеди. Защото ако непрекъснато предупреждаваме, никой не може да различи кога е опасно и кога е по-малко опасно.
    Хич не ми звучи либерално а направо фелдфебелски.

# 28 694
    • София
    Кой беше писал, че в Рамус PCR става в рамките на деня?

Позвъних да попитам. Обикновен тест за 36 часа - 100 лева.
    Ако желаете резултат до 24 часа - 200 лева!! Wtf?

Общи условия

Активация на акаунт