COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 369 363
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 29 055
  • София
Тепърва ще скачат бройките и без манипулации. Починалите са скочили повече от 8 пъти за три месеца и се държи ниво от 7-8 дневно, хоспитализациите са доста, а и активните случаи. На морето гледах пълно безхаберие у мнозинството, но все пак навън, слънце, жега, съвсем различно е. В София същото нещо няма как да се размине без последствия, особено като захладнее в следващите седмици. Но у нас политиците нямат пари за раздаване, та ще видим как ще се решат последващите проблеми. Във Франция отпускат нещо като майчинство за родител, който се грижи за дете на ДО, защото са установили, че е невъзможно и да гледаш дете и да работиш от дистанция. Там, разбира се, и за маските в училище основният въпрос не беше има ли смисъл, има ли вирус, а кой ще плаща тези маски и сега ги отпуска държавата. У нас просто както винаги фокусът е на най-безсмислените места и вероятно никой не може да предположи какво точно ще стане през следващия месец.

# 29 056
И като има толкова адекватни мерки във Франция какво стана с бройките им?

Бояна ти не разправяше ли, че септември всички ще сме заключени?

# 29 057
Наднормено тегло и затлъстяване са различни неща. Аз съм си пухкава, но за наднормено трябва да кача още 5 килограма, а за затлъстяване - 20.

Скоро разглеждах една статистика за придружаващите заболявания при починалите в САЩ, защото и там имаше данни, че под 10% са без придружаващи. Ама ако погледнете заболявания, повечето са си предизвикани от вируса - дихателна и сърдечна недостатъчност, пневмония. Оттогава ако не пише изрично, че е хронично придружаващото, съм с едно наум.

# 29 058
Дори наднорменото тегло е рисков фактор за сърдечно-съдови и др. заболявания

В България 25% от хората са със затлъстяване, средното за Европа е 23,3%, а за света е 13%.

https://www.mediapool.bg/dvama-ot-trima-balgari-sa-s-nadnormeno- … e-news304140.html

# 29 059
Ето мнението на ръководителя на имунологичната лаборатория в клиниката по ревматология - София проф. Кюркчиев относно това кои болести са опасни за тежко протичане на ковид и евентуално смърт.

Цитат
Говоря за всичко това от 17.03.2020 и доста ми е омръзнала темата, но все пак нека приемем, че тя има важността, която й се придава. Някои сведения за пациентите с автоимунни (особено ревматични) заболявания по повод Covid-19. Статията е публикувана на 02.09.2020 и обобщава състоянието на проблема досега. Авторите са от Университета в Бреша, Италия.  Темата НЕ засяга кой може да се зарази и кой е по податлив на инфектиране, а засяга въпроса как протичат тежките случаи на заболяването. Това е много важно да се разбере и моля, обърнете внимание. Според авторите основният проблем за тежките и смъртоносни протичания на COVID-19 не е вирусът само по себе си, а свръх-реакцията на имунната система спрямо него, изразяваща се в т.нар. „цитокинова буря“. Цитокиновата буря елементарно и не особено коректно обяснено, представлява масиран излив на вещества, които водят до масирано възпаление в белия дроб и понякога в други органи и тъкани. Според авторите основният проблем е в белия дроб (защото имаше  и редица други писания, придаващи на вируса загадъчни и демонични свойства). Поради факта, че свръх-реакцията на имунната система се явява основен проблем за тежките и смъртоносни протичания, то имуносупресивната терапия може да се явява известен плюс по отношение на тежките и смъртоносни протичания (не по отношение на това да не се заразите с вируса). Според авторите придружаващите заболявания, водещи до тежки протичания и смърт са: затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и хипертония (няма „пациенти на имуносупресивна терапия“, няма „ и др.“). Толкоз. Следвайки логиката на всичко казано дотук, авторите коментират и терапията при тежки форми на протичане: кортикостероиди, хидроксихлороквин (със съответните недомлъвки около неговата употреба, които лично аз така и не разбрах) и биологични средства блокиращи интерлевкин-6 и неговия рецептор. Специално внимание авторите отделят на факта, че едни нормални (не намалени) нива на витамин D в някаква степен биха могли да повлияят позитивно, защото този витамин контролира про-възпалителните реакции на имунната система (моля, това да не бъде разбрано като призив за безконтролна употреба на вит.D). Така, че накратко - липсват всякакви данни, че хората с автоимунни заболявания са уязвима група за по- тежко протичане и смъртност на COVID-19. Не коментирам дали това е така по отношение на заразяването с вируса, моля, отново да е обърне внимание. Лично аз бих изказал (и изказвам от март) и доста смелото предположение (досега не съм го чел и чул), че в някаква степен хората с автоимунни заболявания на имуносупресивна терапия биха могли дори да имат известно предимство по отношение на тежките и смъртоносни прояви на заболяването. Не по отношение на това дали ще се заразят. 
проф. Кюркчиев

Постът му е от фейсбук и е ориентиран към хората с автоимунни заболявания и затова е написан по този начин, но дава нужната информация.

# 29 060
Само да уточня, че борбата не е за твоето дете да е на ДО, а всички да минат на ДО поради големия брой желаещи за такова и съответно да се обяви старт на помощите.. Има си наставници, съветници, които им казват какво да правят.

# 29 061
  • София
Нещо Кандарджиев взе да ме изненадва все повече. Не му беше особено комфортно да отговаря на въпроси от зрители за училището, а накрая реши, че притесняващите се са заможни и да събирали пари родителите да купуват УВС лампи за училище и да мирясат. Щото училищата нямали пари, по няколкостотин лева стрували тези лампи.

# 29 062
Нещо Кандарджиев взе да ме изненадва все повече. Не му беше особено комфортно да отговаря на въпроси от зрители за училището, а накрая реши, че притесняващите се са заможни и да събирали пари родителите да купуват УВС лампи за училище и да мирясат. Щото училищата нямали пари, по няколкостотин лева стрували тези лампи.

Ами какво лошо. Каза, че са скъпи, каза, че училищата няма да могат да ги купят, каза, че някои работодатели са купили. И ако родителите решат, могат да съберат пари и да купят. При положение, че за тест се дават стотина лева,защо за превенция да не дадеш 40-50? Вярно, че не всеки може да си го позволи, че някои са безсмъртни, но където може-защо не?

# 29 063
Явно не са ми се сторили разминаванията за морето...та кой знае как се отчитат бройките....

# 29 064

Ами какво лошо. Каза, че са скъпи, каза, че училищата няма да могат да ги купят, каза, че някои работодатели са купили. И ако родителите решат, могат да съберат пари и да купят. При положение, че за тест се дават стотина лева,защо за превенция да не дадеш 40-50? Вярно, че не всеки може да си го позволи, че някои са безсмъртни, но където може-защо не?

Защото гражданите плащат данъци, за да може държавата да урежда такива неща от тяхно име.

# 29 065
  • София

Гледах го и тъкмо щях да пиша в групата на класа да закупим колективно такава лампа, но като търся UVC лампи в гугъл ми излизат такива, които не трябва да работят в присъствието на хора, защото произвеждат озон и далеч не струват стотици левове. Някой ако има идея, за какви лампи става дума моля да даде линк.

# 29 066
Точно за такива става въпрос и да те не работят в присъствието на хора, дори домашни любимци не трябва да има.

# 29 067
Някой ако има идея, за какви лампи става дума моля да даде линк.
В Австрия са популярни кутиите за дезинфекция и този тип лампи. Да добавя, че не ги зная във връзка с корона, а сме ги коментирали преди заради грипа. Не са ги препоръчвали за класните стаи тук.

# 29 068
  • Там,където се събуждам щастлива.
Като родител на екс седмокласник мога да ви кажа само едно - ако бяха включили и материала, преподаван на ДО, резултатите щяха да са други. Сега като махнаха част от материала учителите го преподадоха набързо (при нас беше за 2 седмици) и след това 2,5м само се упражняваха с тестове и правиха преговор.
Значи сегашните седмокласници ще бъдат истинските "жертви" да дистанционното обучение...

Според мен ще има два сценария. При нас яма изпити за средното училище, но на 11 години в последния клас на основното имат изпит, който е върху материала от последните три години. Той определя заедно с мнението на учителя кое ниво да отиде детето (бях обяснила защо са важни нивата) Сценарий А: ще са жертви при нас, защото ще ги сложат на различно ниво от това, което могат (не говоря за всички, но за около 10-20%). Сценарий Б: ще направят по-лесни тестовете.
Очаквам същото за матурите в края на средното образование (иначе Инспектората няма да може да се справи с контрол и разследване защо 6 -8 деца от 200 не са могли да вземат диплома. Средната бройка е толкова, за да те обявят за слабо училище. )
И се почва и с висшите училища, където е същата история с процент взели диплома. В нашия областен град висшето училище е присъствено само за 1 курс.

Най-доброто разрешение беше да обавят нулева година за ученици и студенти, които до март месец са имали незадоволителни резултати. Да, ама правата на човека всеки да има равни права и сега ще си сърбаме попарата в следващите 4-5 години. Единственото разрешение за момента е да не се понижават изискванията и който не се справя Тази година да повтаря / отпада. Обаче, финансирането е на глава ученик и глава завършил с диплома техникуми / висше образование. Та....

# 29 069
  • София
Точно за такива става въпрос и да те не работят в присъствието на хора, дори домашни любимци не трябва да има.

От думите на професора останах с впечатление, че въпросните лампи, които той препоръчва са безобидни и се различават от използваните в болниците, които се включват само, когато помещението е празно за дезинфекция. Иначе биха били безполезни, едва ли някой ще се нагърби да включва такава в у-ще преди и след края на учебните часове. Пък и дали би имало някаква полза въобще.

Ли Лу, не разбирам немски. Тези могат ли да работят в присъствието на децата?

Общи условия

Активация на акаунт