COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 492
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 405
  • София
В новата заповед на Ананиев е интересна т.6

Не се разбира, обаче, как това ще бъде контролирано на практика.

# 3 406
За карантината - доброволна е. Беше изказано в медиите, че целта на масовото тестване е, да се обхванат и леките случаи. Препоръките се спускат от Агенцията за обществено здраве, а работодателите се съобразяват с тях. Препоръката досега беше и все още е, ако си дори с най-леки симптоми - трябва да си останеш вкъщи. Това ни го повтарят непрекъснато, дори и с най-лекото неразположение - оставаш вкъщи. Сега тези хора имат възможност да се тестват безплатно с PCR тест, за да разберат дали са заразени с ковид или не. И ако не е ковид - по-бързо да се върнат на работа.
Оставането вкъщи просто с обаждане до работодател ли е? Колко бързо след поява на симптоми имаш възможност да се тестват? Какво означава "доброволна карантина"? Ако съм с положителен тест мога да реша да ходя на работа ли? Извинявай, че задавам толкова въпроси, но ми е интересно. Като те чета и ми се струва, че в Швеция нещата са повече под контрол на този етап, отколкото тук.

Да, оставането вкъщи е с обаждане до работодателя. Работодателят заплаща първите 14 дни. Ако си останеш вкъщи по болест повече от 7 дни, на 8-я ден трябва да предоставиш болничен лист на работодателя. Ако ще боледуваш между 1-7 дни болничен лист не е необходим, само обаждане до работодателя.

От 15-ия календарен ден болният работник получава обезщетение за болест от Службата за социално осигуряване. Сега заради ковид, ако си болен по-малко от 21 дни, не е необходимо да изпращаш болничен лист на Службата за социално осигуряване, когато кандидатстваш за обезщетение по болест. Не е и нужно да ходиш до Службата за социално осигуряване, всичко правиш онлайн още преди ковид.

Това горе е по принцип, но заради коронавируса още в началото на март правителството отпусна 8,83 милиарда шведски крони и пое отговорността за заплащане на болничните от средата на  март до незнайно кога, и има за цел да улесни отпуската по болест на служителите. На работодателите ще им бъдат възстановявани парите за болнични с намаляване на данъците. Освен това промениха срока за предоставяне на болничен лист от 7 на 14 дни, т.е. две седмици можеш да си останеш вкъщи без да ти е нужен документ за това.
https://www.expressen.se/dinapengar/klart-sa-mycket-betalar-stat … -for-karensdagen/

Не знам колко бързо тепърва ще се тестват тези с леките симптоми. Преди два дни пуснаха приложението и първия ден имаше срив в системата от многото желаещи да заявят тест. Аз днес записах час за тест за антитела и за три седмици напред нямаше свободни часове. Не съм проверявала дали има часове за PCR тестове. В приложението отговаряш на въпрос дали в момента имаш симптоми или си имал симптоми преди време, и в зависимост от отговора, те препраща да си запазиш PCR тест или тест за антитела. Нормално е през тази първа седмица да има много желаещи за тест, по-нататък не мисля че ще се чака много за тест. Важното е, че все пак има надежда за излизане от тази самоубийствена стратегия.

Aз имах късмет за лабораторията в квартала, имаше само един останал свободен час за антитела за 25 юни. Макар че сега се разколебавам дали да не го освободя, че не знам дали няма тепърва да се заразя в лабораторията с тази навалица от желаещи за тестване. А и като знам и виждам, че тук никой не носи маска, си е високорисково да висиш по чакални на болници и лаборатории. Та тогава язък ми за предпазливостта и пазенето през последните месеци. Тук в болниците и поликлиниките има много заразен персонал, последно четох за болница в Упсала с пет заразени отделения (едното беше родилното), в които отделения уж не трябва да има заразени с ковид, ама ей на - пламнали пет не-ковид отделения.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 23:15 от Анонимен

# 3 407
Аз така и не разбрах какво е "трета страна". Flushed

Испания "трета страна" ли е?

# 3 408
  • София
Скоро ще се сетят и ще започнат да изследват и не само секрет.

А пропо, Чорбанов ми е колега, тоест не е лекар.
Типично в твой стил-не адресира и не отговори конкретно: в България правят ли гаргара теста, че съветваш хората да си правят такъв?
А да се сетят ми звучи твърде съмнително, те тестове не се сещат толкова да правят, камо ли по нов начин

# 3 409
  • в страната на чудесата
Вярно, хеликаза, чорбанов е биолог. Вземам думите си назад. Чудесно е, че не е лекар. За егоизма няма етични комисии Simple Smile
Срамно е да се дава трибуна на подобни люде.

# 3 410
  • София
Все повече се изненадвам колко много хора или подценяват, или смятат вируса за измишльотина. Същите като фелдшеха. Такива и да  ги удари челно, пак няма да повярват.  Да речем, че от махалите имат оправдание - не са учили, неграмотни, незнаещи. Обаче за образованите с по едно-две висши образования какво да кажем? Те дори с увереността на хора с дипломи още по-силно вярват в това, че всичко е ок, какво толкова сме се впрегнали, няма вирус, не искат да се стресират. Обаче в същото време някои, колкото са убедени, така си държат малките деца до полата, а не ги пращат на градина, а те самите не са по дискотеките и мачовете, нито на женския пазар.

# 3 411
На лабораторията ѝ е  все тая дали ще изследва от тампон или от течност. Предполагам (но не знам), че в читава лаборатория като Геника може да се уговори с тях човек. Даже е по-безопасно, че няма нужда някой да ви бърка във фаринкса.

Може даже да се занесе от трето лице.

# 3 412
Скрит текст:
Габи, а по-добре ли е да казват "няма да умреш, няма вирус, не е опасен" и след три дни да те няма на тоя свят? Как мислиш ще приемат това хората с лабилна психика? Визирам жената на възрастния фелдшер и сърфиста? Изписаните като здрави лекари, които си заминаха?

Когато/Ако стигнеш дотам да си пациент в болнично заведение, нека ти кажат вероятността да умреш. Ако толкова държиш на това. Но да се мотат по медиите и да говорят как няма място в моргата. Е, извинявам се, но е прекалено.
И това няма нищо общо с това лекар да те лъже(както Лили спомена по-нагоре).
Но да преиначава ситуацията в смисъл на "всички ще умрем"(от корона, де,защото някои ще умрем от по-малко екзотични неща), тук вече отиваме на съвсем друго ниво.
Затова аз предложих: след като ще пращаме на Етична комисия тези, които са казали, че рисковите групи трябва да се пазят и че не може постоянно другите да ги пазят, тоест те трябва да проявят индивидуална отговорност към себе(което аз правя всеки ден, нищо, че не съм рискова група), то нека пратим и тези, дето казаха, че яко ще измрем, при същата Етична комисия.

# 3 413
Въпросът е: Сезонен ли е?!

Да, сезон 2020/2030.

# 3 414
Изказването на човека е просташко, но пак казвам, той не е лекар, а молекулярен биолог и не отговаря пред никаква етична комисия, освен другарския съд във форума.
Коментирането обаче на медицински въпроси, извън сферата му на компетенция го прави просто поредния лаладжия, който не заслужава внимание.

# 3 415
Хора, гледали интервюто на биолога кандидат нобелист с гащи на устата, Ризова не се ли опули поне дискретно на изказването му. Какво става с мисирките в България, кой страшен вирус ги е покосил?

# 3 416
Аз така и не разбрах какво е "трета страна". Flushed

Испания "трета страна" ли е?
Страни извън ЕС.
Не, Испания не е трета страна.

# 3 417
  • При семейството си
Хора, гледали интервюто на биолога кандидат нобелист с гащи на устата, Ризова не се ли опули поне дискретно на изказването му. Какво става с мисирките в България, кой страшен вирус ги е покосил?

Ето го интервюто:
https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/25652/lice-v-lice/lice-v-lice-17-06-2020-g

# 3 418
Тя Ризова си е опулена винаги.

Но

# 3 419
Точно това бих попитала и аз. Къде са ни журналистите? Как просто подминават такива изказвания? На някои в темата, които се опитват да извъртят изказването в посока - спазване на мерки от хронично болните, нека да кажат какво трябва да направят тия хора - да спрат да работят, да се изолират в колиба от семейството си, да не си виждат децата??? Защото най-вероятно и те работят/учат. Или пък да си мият ръцете и да се кръстят да ги подмине. Пък ако не стане така, какво толкова - те са си болни, защо някой ще.се съобразява с тях. Пишещите по-нагоре имат ли представа колко много хора са в рисковата група - някои от тях сигурно са им роднини, приятели, колеги и съученици на децата им.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 23:22 от TafTaf

Общи условия

Активация на акаунт