COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 345
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 555
  • София
Sunshine Reggea, значи българите ни пази някакъв "извъндемен" имунитет или имаме най-примерните фенове в цял свят.  Преди 2 седмици, като имахме съвсем малко случаи, пак така се говореше - отворили сме, нищо не се е случило. Все още тлее под повърхността, защото в края на май имаше малко заразени, но това се променя с всеки ден.  и ще се засилва като ефект с.абитуриентски балове, мачове, нощни клубове, фестивали, концерти. На каква база да очакваме да ни подмине?

Аз не съм казала, че ще ни подмине.
В момента обаче огнищата не изскачат от там, откъдето широко се коментираше, че ще избухнат. 23-ти май и циркът пред Историческия музей? Десетки пощурели младежи без никаква дистанция, всички пият от една бутилка, прегръдки, целувки... Нищо не стана, въпреки че тук някои бяха готови да разчекнат абитуриентите. Отварянето на ресторантите? Нищо. Първи мач с публика? Пак нищо. Отварянето на детските градини? Фифти-фифти, защото там изскачат случаи, но нищо фатално.
За сметка на това - огнища в работни колективи колкото си искаш. За бразилците да не отваряме дума, всички виждаме какво и в кои квартали става и възпитано си мълчим.

Да, предаваше се най-вече в семействата и работните колективи, заради изолацията, дистанцията, маските на обществени места и мерките, които много от хората спазваха.

Ами... днес сме 18-ти юни, изминали са заветните две седмици и не се е чуло за "огнище", тръгнало точно от мача. Не казвам, че не може тепърва да се случи, но за момента от мачовете и ресторантите, които бяха широко коментирани като "порта към ада", не изскача нищо притеснително.

За да се разпространи масово вирусът, са необходими повече от две седмици и повече обстоятелства. Тези от футболния мач, ако са се заразили от някого, трябва време, за да го предадат нататък по веригата - вътре в семействата си,  в магазина, в аптеката, в работата. Едно от необходимите условия за по-масово разпространение е повече хора да са без предпазни средства на обществени места, да не се спазва физическа дистанция, за да е по-сигурно, не само, че ще циркулира, но и ще достигне до най-слабото звено в обществото,  и това условие се стараем да изпълним, та повечко време трябва, за да започнат да горят първо "сухите съчки", простете за израза.
И аз мисля, че от мач с много публика, за да се случи “пламване” са нужни поне 4 седмици. Както, апропо, срана в Бергамо след мача Аталанта-Валенсия. Мисля че минаха 4 седмици и в Ломбардия стана....доста тежко

# 3 556
Още една жертва на 55 годишен мъж, пасторът, който ходил в Родопите и постъпил в болница във Варна
https://www.24chasa.bg/region/article/8715144

Осем са активните случаи в област Видин:
https://www.24zdrave.bg/article/8714649

# 3 557
  • Bulgaria
По новините казаха, че имало 50 пастора от цялата страна на тази сбирка. Дали ще ги издирят и тестват...

# 3 558
По новините казаха, че имало 50 пастора от цялата страна на тази сбирка. Дали ще ги издирят и тестват...
От заразените в Буковлък има двама пастори и още един,чиято дейност не можаха да ми я обяснят.Били са в някакъв град "на учение".Нямам си и представа в кой град и на какво учение,но справката е от тези,които продават тютюн в пазара.

# 3 559
Повечето заразени и тук май не са заради работни колективи и гастарбайтери, а от религиозните. В Самоков имам спомен един от първите случаи пак беше пастор, ходил някъде си в чужбина, и като се върнал минал да си плати осигуровките и на лекар. По време на ИП бяха отказали да спрат службите. В Плевен след първите имаше също от някаква странна църква, не роми. А репортажа от Буковлък преди няколко месеца ако помните, единият мъж как обясняваше, че бог ще го пази. Франция и Южна Корея също едни от най-засенатите им райони пламнаха от разни секти, френските го разнесоха по цял свят, Щатите няма нужда да коментирам. Тук са пуснали корени основно в гетата, но и извън тях имат почитатели.

# 3 560
  • София
Sunshine,няма как да го твърдиш със сигурност.Има ли някакво обяснение за заразените в София?Има повишение на случаите,няма обяснение кой откъде се е заразил,така че е възможно да е от заведения,кина,фитнес и,мачове и т.н.Докато не излезат с точна и ясна информация,никой нищо не може да потвърди.

Единственото обяснение, което съм чувала за София, беше, че "семействата си го предавали" (по Кунчев). Склонна съм да му вярвам, защото иначе наистина щеше да стане мазало, което нямаше как да се покрие, защото в София животът тече с предишната динамика.

Е, защо тогава разрешиха балове, сватби, кръщенета, сбирки и т.н.  ние сме най-разюздания народ .....

# 3 561
Orchid, Нушка много добре е обобщила защо изказването на Чобанов е недопустимо. Аз лично и за чувалите с трупове не съм съгласна, че е добър пример за комуникация.  За съжаление, видяхме, че, като българинът не е плашен, той си кара съвсем по старому. И накрая сметката ще я платят точно тези възрастни и хронично болни хора, за които всеобщото мнение е, че е в реда на нещата да се оправят някак сами. Изключително лицемерно е да се твърди, че точно за да бъдат предпазени, трябва да се изгради колективен имунитет. Точто обратното - понеже е невъзможно да бъдат тотално изолирани, колкото повече случаи има, толкова по-често и те ще са изложени на вируса и ще се заразяват. Докато се стигне до лелеяния стаден имунитет, ако това изобщо е възможно, сметката ще бъде платена именно от тях. Сто пъти се повтори, че никой не очаква локдаун и седене по къщите, а минимални мерки, които да се спазват.

# 3 562
  • София
Sunshine,няма как да го твърдиш със сигурност.Има ли някакво обяснение за заразените в София?Има повишение на случаите,няма обяснение кой откъде се е заразил,така че е възможно да е от заведения,кина,фитнес и,мачове и т.н.Докато не излезат с точна и ясна информация,никой нищо не може да потвърди.

Единственото обяснение, което съм чувала за София, беше, че "семействата си го предавали" (по Кунчев). Склонна съм да му вярвам, защото иначе наистина щеше да стане мазало, което нямаше как да се покрие, защото в София животът тече с предишната динамика.

Е, защо тогава разрешиха балове, сватби, кръщенета, сбирки и т.н.  ние сме най-разюздания народ .....

Защото се разчита, че хората със симптоми няма да отидат на сватба, кръщене, сбирка. Разчита се на съвестта на всеки отделен индивид, което трябва само да ни радва.
Самобичуването какви сме лоши и колко за нищо не ставаме и колко сме разюздани не са ми по вкуса. Който се има за разюздан - да работи върху поведението и дисциплината.

# 3 563
  • София
Скрит текст:

Защото се разчита, че хората със симптоми няма да отидат на сватба, кръщене, сбирка. Разчита се на съвестта на всеки отделен индивид, което трябва само да ни радва.
Самобичуването какви сме лоши и колко за нищо не ставаме и колко сме разюздани не са ми по вкуса. Който се има за разюздан - да работи върху поведението и дисциплината.

Хиляда пъти се писа, че индивид, заразен с Ковид 19 заразява още преди да е развил симптоми ... то трябва и да се чете понякога ... не само да се спори....

# 3 564
  • Deutschland/HE
Тези баптиски сбирки, нали и във Франкфурт имаше 200заразени след такава сбирка...
В Германия ще си останем още дълго с маски, вчера пред Икеа ми направиха забележка, че маската ми не покрива носа, а бях още от вън. Поне в част от магазините за хранителни стоки може да сме двама с една количка, а не като преди всеки с количка и ако сме и с дете с три колички...

# 3 565
Да, освен безсимтомните, можем на 100% да разчитаме на гражданското самосъзнание на лумпенизираните фенове на Левски и ЦСКА. Както и че тийейджър/ студент с леко дращещо гърло ще се лиши от нощен клуб, след няколко месеца "абстиненция".

# 3 566
На мен пък това за младите, дето ще го изкарат без даже да усетят, но ще измрат уязвимите взе да ми се струва не съвсем вярно. Погледнете статистиката за България. Половината от смъртните случаи са на хора в работоспособна възраст. Особено последните, 36 г, 41 г, 55 г....
Що се отнася до това хронично болни....хм....в България без хронични заболявания масово май са само децата. Писах го преди време, ще го припомня:
1. 442 000 диабетици
2. 2 млн с хипертония
3. 350 хиляди онкологично болни.
4. 14 000 са сърдечно болните
5. 3000 са на хемодиализа
Колко са още с други сериозни хронични, няма нужда да се броят. А съобщават за млади хора(40-годишните ги броя за такива), които починаха и нямаха хронични заболявания.
Та се чудя как някой може да казва: аз не съм от засегнатите, да се пазят болните, какво ми пука за тях....
Излиза, че всеки е в потенциална опасност. Хроничните, които са сериозно число и останалите, които също са застрашени, щом вече има жертви от средата на така наречените безсмъртни(млади и без хронични заболявания).

# 3 567
Егати лицемерието. Провеждаш политика, която е ясно, че ще доведе до много жертви, а после ги почиташ с минута мълчание. И при нас "грижата" ще е същата. Да не говорим, че както се разбра от написаното вчера от PURE, в момента Швеция има по-добър контрол над епидемията от нас. "Шведският парламент днес запази минута мълчание на церемония в памет на жертвите на COVID-19 в страната, предаде ДПА. На церемонията присъстваха премиерът Стефан Льовен и членове на правителството. Подобни възпоменателни церемонии не са обичайни за шведския парламент, но са се провеждали например след цунамито в Индийския океан през 2004 г. и убийството на премиера Улоф Палме през 1986 г."

Няма контрол над епидемията в Швеция, масово дифузно разпространение на инфекцията в цялата страна. Вирусът беше оставен да върлува още от средата на март и все още вирусът дебне от всеки ъгъл, ситуацията си остава неконтролируема. Животът си тече все едно вирус няма, но можеш да се заразиш навсякъде. Никой не носи маски където и да е, то и маски по аптеките няма. Тенгеле продължава да отрича носенето на маски  и не ги препоръчва за носене. Тепърва започнаха дa тестват и къртят статистиките за нови случаи всекидневно. Вчера Швеция с 10 млн. население има 1239 нови случаи, а UK с 68 млн. население има по-малко нови случаи - 1115. UK, макар и късно, овладя инфекцията. Швеция, заедно с Беларус в момента са единствените светещи в червено точки на европейската карта с неконтролируемо общо разпространение на инфекцията.

Сега е пламнал и най-северният шведски регион Норботен. Масово заразяване на стотици миньори, които пък разнесли заразата в целия регион. Най-засегнатата община Gällivare вече е със затворени места за отдих и култура, градския транспорт е ограничен. Както се изрази някакъв човецец от тамошния кризисен щаб: Ситуацията е бедствена, вирусът е навсякъде.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/stor-smittspridning … randras-samhallet

# 3 568
  • София
Франсоаз, как ще обясниш, че от началото на епидемията, общото смъртност в Ню Йорк е 4 пъти по-висока от предишни години, а обикновено в месеците на сезонния грип разликата е не повече от 10% . Съпоставими ли ти се виждат тези числа?
Не следя други държави. Гледам само какво става в Бг.
Доста хора са така и е много тъжно, че ще се убедят, че бъркат по много труден начин. И всички ще платим цената.
А сме малка страна и можеше с методите на Нова Зеландия, а дори и със своите собствени и без крайности, да овладеем нещата.
Сега се съмнявам, че ще избутаме до есента без да ни затворят. Защото, уви, след един момент без локдаун се видя, че не става. От други страни го видяхме, де, ама поука не си взехме. Премиерът е зает с това да е център на внимание и изобщо не му дреме, това виждам.

# 3 569
Orchid, Нушка много добре е обобщила защо изказването на Чобанов е недопустимо. Аз лично и за чувалите с трупове не съм съгласна, че е добър пример за комуникация.  За съжаление, видяхме, че, като българинът не е плашен, той си кара съвсем по старому. И накрая сметката ще я платят точно тези възрастни и хронично болни хора, за които всеобщото мнение е, че е в реда на нещата да се оправят някак сами. Изключително лицемерно е да се твърди, че точно за да бъдат предпазени, трябва да се изгради колективен имунитет. Точто обратното - понеже е невъзможно да бъдат тотално изолирани, колкото повече случаи има, толкова по-често и те ще са изложени на вируса и ще се заразяват. Докато се стигне до лелеяния стаден имунитет, ако това изобщо е възможно, сметката ще бъде платена именно от тях. Сто пъти се повтори, че никой не очаква локдаун и седене по къщите, а минимални мерки, които да се спазват.

С това,че сметката ще я платят уязвимите, не можеш да впечатлиш тези, които не се считат за такива. Ще се впечатлят чак когато съберат две и две и осъзнаят, че си заминават и съвсем не малко здрави и прави.

Общи условия

Активация на акаунт