COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 448
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 735
А аз не мога да повярвам, че човек може да се води по статистики за катастрофи за това може ли да умре от ковид. Нищо по-тъпо не съм чувал последните дни с изключение на константните брътвежи на Мангъров Първанова и сие.
И аз не мога да повярвам, че на хора, завършили 10 клас, не им е ясно как се сравняват вероятности, ама ето.
Аз от нивото на моя 5 клас казвам шансът е точно 0.5, ти от нивото на твоя 10 клас може ли нещо да кажеш против или пак ще прaвиш аналогии с катастрофи/?

# 3 736
сп. Nature: детайлно проучване на хората, които никога не развиват симптоми т.н. асимптоматични

- по-слаб имунен и възпалителен отговор;
- по-продължително отделяне на вируса;
- повечето(59%) показват изменения в белите дробове при скенер, които са същите като на хората със симптоми;

https://twitter.com/EricTopol/status/1273602756280856576?s=19

# 3 737
  • При семейството си
Май в интензивното се топи повече мускулна маса, отколкото вкъщи, но какво ли разбирам аз.

По принцип е така. Но и в това отношение у нас феномен-интубираната 41 дни жена от Хасково не беше стопила много маса или BMI и’ е бил преди това....

# 3 738
“Малко над 20 000 души ще може да подкрепят любимците си на трибуните, след като от събота влиза правилото за продажба на 50% от капацитета на стадионите в елита.”
Леввски- ЦСКА в неделя.

https://www.google.com/amp/s/m.gol.bg/cska/2020-06-16/20-000-fen … vski-v-sabota/amp

Къде ще са трите Д-та?Някой от К&К& Сие ще обясни ли?

# 3 739
Че обездвижването е световен проблем, и че много хора страдат и се разболяват от това, спор няма. Но това, че фитнеса е затворен, не е проблем за здрав човек да продължи да прави упражнения вкъщи. Подчертавам здрав човек.
При хора със заболявания, при които упражненията са терапевтични, всяко спиране, независимо колко кратко, връща нещата назад.

Може ли да помоля за изследвания, или поне статии за клетъчния имунитет. Пропуснала съм, а ми се иска да се запозная.

# 3 740
  • При семейството си
Моето дете е с проблеми и прави терапевтична ерготерапия. Да, 2-3 месеца без предишното темпо, интензитет му се отразиха негативно.

# 3 741

Може ли да помоля за изследвания, или поне статии за клетъчния имунитет. Пропуснала съм, а ми се иска да се запозная.
Според мен това е някакъв фолклор. Никой имунолог не съм чул да ползва такъв термин. Казват,че имунната система е сложно нещо и се влияе от много фактори, т.е няма нищо еднозначно. Днес един каза че витамин Д се набавя с не повече от 15 минути седене на слънце. По въпроса със фитнеса аз лично свалих около 15кг седейки по време на кризата без да си променям нещо с хранене и движение, явно нещо не е наред.

# 3 742
  • Bulgaria
Защо изобщо сравнявате несравними неща? Сега остава някой да извади и статистика колко хора умират от ухапване от змия, нападение на слон, удавяне или убийство и да ги сравняваме с вирус.

# 3 743
  • София
По повод прочутия клетъчен имунитет, който в момента се развява като довод за полезността от заразяването - нито е просто, нито е ясно, нито някой е доказал, че някой не се е заразил, защото е имал такъв имунитет и обратното - друг се е заразил, защото го е нямал. Нито коментирам, нито оспорвам по същество - не съм компетентна да го правя.
Но в науката има принципи - докато нещо не се формулира ясно и не се намери начин да се измери количествено и качествено, то няма как да бъде аргумент в някой спор и да се отчита като сериозен фактор при вземане на практически решения. Обратното би било нещо от типа на "Знам, че има там някаква сила, която влияе на нещата, ама каква е точно - не знам, просто вярвам". А щом нещата опират до вяра - науката мълчи.
Надявам се всичко около този вирус и клетъчния имунитет, който ни пази от него, да се изясни и да е от полза за борбата със заразата. Дотогава не виждам как може да се разчита на него.

# 3 744
Тъпо е да се сравняват катастрофи с вирус, но ако някой наистина е изчислил вероятността с петте милиона километра и това да се заразиш с корона, той просто е тъп като гьон с мироглед широк колкото на муха. Не искам да обидя никого, но цинизмът на сравнението е брутално арогантен освен силно подвеждащ.
Сравнението се направи след пример как винаги може да те блъсне кола, затова е нормално да приемеш и риска да се заразиш с коронавирус.
Иначе сравнението на вероятности за смърт от събитие Х и събитие У е напълно нормално и се прави непрекъснато, например като ви се предлагат застраховки живот с различни покрития.

# 3 745
От моя гледна точка на лаик си обяснявам този т.нар. клетъчен имунитет с невъзможност на тялото да се поддаде на зараза от даден вирус. Системата помни даден патоген и не позволява той да мутира клетките, коитоте са достатъчно защитени за не може той да се внедри в тях. Иначе казано патогенът дори не прави опит да се внедри защото е отразен на много ранна фаза. Това е идеалният вариант на защита по-добър от ваксина, ваксината просто учи тялото как да го прави това  но в по късен етап.

# 3 746
  • София
Аз вече не ги зная кой какъв е, но поне трима доктори от телевизията чух да казват за клетъчен имунитет. Единият беш много възрастен, нещо много задълбочено обясняваше, а, сетих се, май беше този, който каза "каквато проба дадете, такъв резултат ще получите" - за това дали е правилно взета пробата.
Много ми се иска вече да има такъв клетъчен, че да не се проточат нещата с епидемията, да мине и да замине.

# 3 747
И как става дифузното разпространение ? Досега казваха, че е клъстерно, в семейство, трудов колектив, където има близък контакт. До скоро обясняваха, че трябва контакт поне 15 Мин на закрито., продължава ли да е тази теза? А на открито колко е? Т.е. доколко разминаване със заразен крие риск, в магазина до щанда, касата, на тротоара? Аз например продължавам на закрито с маска, но на открито не. И навсякъде се разминавам с хора.
Няма никакъв риск от зараза от разминаване с хора по улиците че дори и на закрито освен ако въздуха не е наситен с вирусен товар. Да речем в тясно помещение в което продължително време стои вирусоносител. Доказано е че наистина трябва близък контакт от поне 15 минути защото тогава вирусният товар който ще поемеш при да речем разговор без дистанция със заразен човек е достатъчен за да се осъществи заразяване. При по кратко разговор без дистанция дори и със заразен човек не може да стане заразяване защото вирусният товар който ще се поеме е твърде малък и репликацията в организма няма да е достатъчна за да създаде устойчива инфекция без значение дали ще е симптомна или безсимптомна. По тази причина в класацията за рискови дейности на учените които помагат на епидемията да се засилва са посочени места като барове и стадиони където хората прекарват дълги периоди близо един до друг помежду си без дистанция заразяването става най лесно. Например училищата са посочени като по малко рискови от стадионите и заведенията, защото през повечето време децата не стоят близо едно до друго, стоят си по чиновете, само в кратките междучасия могат да имат близки социални контакти, но те са кратки, а и те се движит играят а не прекарват 15 минути в разговори само с едно дете. В у-щата най голям риск за заразяване вероятно има в голямото междучасие когато да речем деца се наредят на опашка да си купят нещо за ядене, и ако има заразено дете то може да зарази най близкото до него, особено ако почнат да си говорят задушевно и продължително.

При стадионите близкият контакт е особено продължителен където хората в една агитка си водят разговори помежду си, като да речем съдията какъв нещастник е че не е дал чиста дузпа, после се прегръщат при гол, правят общи хореографии, пеят и скандират прегърнати заедно, и това продължава не 15 минути а над 2 часа. За мен е абсолютна тъпотия че стадионите са отворени при сегашната ситуация на възход на вируса.

След тия новини за зараза на вируса плъзнала на вечното дерби на Сърбия Партизан - Цървена Звезда, ето вижте как е изглеждала агитката там.
https://www.sportal.bg/video.php?video=139748
И така 2 часа. Връщам се отново на пловдивските мачове. Ако изследването на Пловдив показва реалната картина която е няколко хиляди пловдичани с прясна инфекция, то на Лаута е имало около няколко десетки инфектирани които гаранция в зависимост от поведението им половината от тях са заразили поне 1 човек. Да предположим че са били 50, което е много вероятно ако изследването на Пловдив е меродавно. Това значи че преди мача е имало 50 заразени с вируса а след мача ако хипотезата ми е вярна вече са били 70. После тия хора ще заразяват и близки, роднини, колеги и всякакви хора с които прекарват повече време заедно. И така се засилва вируса. Затова е страшно тъпо да има публика на мачовете, при положение че при нас вируса е във възход. То е тъпо и в Сърбия между другото защото при тях вируса също е във възход както при нас. Първо че те са дали около 60%   повече жертви на глава от населенито до момента но и през последните дни активните им случаи са скочили 4 пъти, само за 10 дена, всичките им криви са тръгнали отново нагоре, както е изглеждало че са овладели епидемията и са се движили на нива 20-40 случая на ден, от 1 седмица насам са вече на нива 60-90 като вчера са имали повече случаи от нас 96. Вярно че при нас възхода е още по голям и от техният защото ние последната седмица 3 пъти ударихме 100-те, а те все още не са ги ударили след като се овладяли мощният пик довел до много повечето смъртни случаи при тях, но и при тях предстои да ударят 100-те. (Те имат същото население като нас, 6,9 млн.)

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 22:23 от Анонимен

# 3 748
Не можело всеки със симптоми да си седи вкъщи? А можеше всеки влизащ в страната да стои 2 седмици под карантина? Въпреки че този със симптоми е много по-вероятно да е заразен с корона, отколкото този без симптоми, който просто влиза в страната.
Няма изненада. Изненадата е, че при нас вече няма карантина, но англичаните сега я въведоха. Странни хора са тези англичани. Нали? Че даже още не работят фризьорските салони при тях. Последно им казаха, че ще ги пускат от 4 юли.  Давам пример с Англия, защото има кого да попитам как е в действителност.

# 3 749
Според мен този клетъчен имунитет е и едно от обясненията защо някои заразени не дават никакви симптоми. Т.е. те си носят вируса но той не е жизнеспособен и не може да зарази ...т.е. все едно леко са се изцапали, но явно не за всеки е безопасен или има шанс някой да се разболее с бизсимптомно предаване.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 22:35 от pehoko

Общи условия

Активация на акаунт