COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 026
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 4 725
Мистериозната болест на Кавасаки, свързана с Ковид, "вече не се очаква да бъде фатална" при децата след пробив в лечението
Пробивът в лечението означава, че мистериозният възпалителен синдром, свързан с Covid, „вече не се очаква да бъде фатален“, каза топ педиатъра Д-р Карин Мошал, старши консултант по детски инфекциозни заболявания в болницата Great Ormond Street Hospital (Gosh) в Лондон. Той заяви, че младежите, които проявяват симптоми, се възстановяват в рамките на три до пет дни.
През април здравният секретар Мат Ханкок нареди спешно разследване на отчетено увеличение на децата, нуждаещи се от интензивни грижи, положителни на Covid-19. Това доведе до призиви училищата да останат затворени и паника сред родителите. Но д-р Мошал каза, че сега състоянието „вече не се очаква да бъде фатално“, след като лекарите бързо са разработили комбинация от лечения. „Това беше съвсем ново явление и трябваше да вземаме бързи решения при липса на доказателства“, каза д-р Мошал. „Мултидисциплинарен, многоболничен екип създаде план за лечение с лекарства, за които имаме доказателства, че работят добре както при синдрома на токсичния шок, така и при болестта на Кавасаки. „Използвахме интравенозен имуноглобулин заедно с Метилпреднизолон, подобен стероиден препарат на лекарството, което Оксфорд е тествал (Дексаметазон).
https://www.telegraph.co.uk/news/2020/06/20/treatment-breakthrou … er-onward-journey

# 4 726
За футблистите се моля да са добре. Млади момчета, спортисти. Цял живот пред тях.

Е ти направо ги отписа Grinning недей така. Имаше болни футболисти в чужбина, всички се оправиха.
Не съм ги отписала, ама защо да боледуват.А и момчето на Щерев е интубиран.
Да ми излезе сега онзи дето съветва младите и здравите да са на предна линия.
Особено каго се разбра, че имунитетът не е траен.
Ковид инженеринг . Аман от умници.
баш! Отидоха си млади, прави , здрави хора. Да, Чорбанов няма да се съгласи с мен. Та така с младите и здравите на първа линия. Очеизвадно няма застраховани. Остава сами да се пазим. Нищо друго. Инак, да си дъвчем маските до безкрайност.  Помагат ли, маски ли са или парцали... оффф. Много ми е ядно,  много.

# 4 727
Не искам да се откажа права, но очаквам в България да се повтори сценария  от Италия и Испания и то в рамките на месец ☹️

# 4 728
Не е хубаво така да се говори, ама ако удари някого баш в ядрото висшочайшо тая гад, дано им дойде акъла в главите.
Починал политик има ли в света? Известен разболял се.

# 4 729
В Иран имаше доста. Депутати, посланици и други.

# 4 730
  • София
Нещо вече и на поредните новини за лекарства, отслабване на вируса, не знам какво ужким позитивно, не вярвам. Сякаш ни подхвърлят някакви трохички, колкото да има някаква надежда. Според мен не са много наясно какво се случва с този вирус, надяват се поредното нещо да проработи и да не умират хора толкова много.
А ние сега ще сърбаме попарата, която дори не е наша.

# 4 731
Първото малко клъстерче в детска градина у нас:
За шест нови случая на коронавирус в Разлог съобщи кметът на общината Красимир Герчев. Сред новозаразените има медицинско лице и дете. Всички новозаразени са свързани със заразената учителка от детска градина номер 5 в града, при която беше установен коронавирус.
От взетите двадесет и четири проби на деца, персонал и учители, шест са положителните, посочва Красимир Герчев в свое съобщение. Той допълва, че всички новозаразени са в добро състояние и без симптоматика. Те са карантинирани, а Регионалната здравна инспекция в Благоевград е уведомила личните им лекари, съобщи БТА.
https://www.24zdrave.bg/article/8724357

# 4 732
За виден политик не съм чула, но доктори , колко...
Първи докторите ще нададат вой, сигурна съм.
Дори се чудя, че досега си мълчат.
А ни ръкопляскаха за благодарност, Мутафчийски го нарече с право цинизъм тогава.

# 4 733
  • Mediterraneo
Не е хубаво така да се говори, ама ако удари някого баш в ядрото висшочайшо тая гад, дано им дойде акъла в главите.
Починал политик има ли в света? Известен разболял се.

Е, ти честно ли сега почваш да четеш новини за вируса? Борис Джонсън достатъчно известен политик ли е? Лежа 4 дни интензивно. На испанския премиер жена му боледува. От почти всички правителства имаше поне по 1-2 с положителни тестове. Принц Чарлс беше положителен. Това съвсем на прима виста.

# 4 734
Не искам управляващите да са виновни, само искам да си влезнат в ролята на наистина мислещи управляващи. Мислещи за хората, за тия хора без които те са едно нищо. Както и да е, не е тук мястото на тази дискусия. И не, не искам диктатура. Искам ясни и прости правила, които да ни предпазят. Това е. Но не да бъдат спазвани от мен и теб, а от всички. Всички!!!
Вижте,вие сте нападателна спрямо мен.А защо? И аз като вас искам правила който да бъдат спазвани от всички.Blush

# 4 735
Е те за политиците така се грижат, че малко трудно някой ще се гътне. Ето и принц Чарлз се оправи, малко бях скептична, защото е доста възрастен.. но се радвам де, да не каже някой, че му желая лошо.

# 4 736
  • Другата България
Скрит текст:
Пълна идиотщина е с тия мачове, особено щом сред играчите има съмнения за заразени и контактните с тях го съобщават след мача, като дотогава си се смесват с другите, с хора по трибуните, с журналисти...  Защо не ги съобщиха преди това,  а след мача.
И не само държавата е виновна, а самите хора, които прехвърлят върху нея отговорността за личните си решения.  Държавата не ги е накарала с пистолет на челото да разнасят бацилите и да ги занесат в къщи на близките си заради моментния си кеф да се нареват като животни.
Всеки носи лична отговорност за изборите си  и за последиците от тях.
Знаеш, че сме на едно мнение по всички въпроси, но тук не съм съгласна.
Или не съвсем.
Първо - още нищо не се е случило, но ние тук отписахме вече и футболистите, и публиката, преценихме, че "разнасят бацили" и " ги носят вкъщи", заразявайки близките си. При положение, че същите тези, дето "реват като животни", заедно с теб и още милион жители на столицата пътуват в ГТ, метро и всякакъв обществен превоз без маски, влизат в аптеки, хранителни магазини, МОЛ-ове, фитнеси, кина, театри и всякакви други общестевни места - закрити /баровете и дискотеките не ги слагам в това число/ отново или без маски, или с "лигавници, или кой както свари. Къде е гаранцията, че ако ти утре "занесеш бацил" у вас, ще ти го е предал "ревящ като животно" от днешния мач, а не например стоящата до теб жена в автобуса, този зад теб на опашката в "ЛИДЛ", продавачката в магазина, аптекарката /масово се пише, че и аптекарите вече са без маски/, шофьорът на таксито....още да изброявам ли? Къде е гаранцията, че "ревящият като животно" няма да се е заразил от някой от тези хора, а не на мястото, където е отишъл да "реве"?
Да, всеки носи лична отговорност за изборите си, но по описания начин, и при все, че е ясно специално за София, че там клъстер няма, а разпространението е дифузно, изборът на софиянци следва да е да спрат...да живеят. Защото не се знае кога, къде и кой. Може да е навсякъде, може да е всеки. Безсимптомно.И не, не го пиша това само заради лични пристрастия, а защото в такива моменти разбирам и противоположната гледна точка, на младите хора, които няма как да стоят 24/7 вкъщи при все, че никъде, за нищо няма забрана, всички са се юрнали навсякъде, лято е, постоянно се говори, че силата на вируса отслабва, по медии и ТВ....е, тези хора да се затворят само защото евентуално някъде може нещо да се случи?
Писахме многократно, отговорността е лична, така е. Защото може да посещаваш всичко изброено, взимайки някакви мерки за собствената си безопасност и тази на останалите. Но няма как да си отговорен и да се грижиш и за имащото или липсващото самосъзнание на останалата част от обществото. Която именно заради "мерките" на държавата, или заради липсата на мерки прави това, което е чуждо на твоите разбирания и действия.

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 00:09 от Merri_An

# 4 737
  • София
Обаче не се казва в статията колко са на персонал от градината.

# 4 738
  • Bulgaria
Починал политик има ли в света?
Има. Особено в Иран. Попаднах на тази статия:

https://www.aljazeera.com/news/2020/03/coronavirus-pandemic-poli … 315165416470.html

# 4 739
Скрит текст:
Скрит текст:
Някой гледа ли мача?
А, хубаво, че не са 20 хиляди, но резултатът е...3:3. Т.е. - шест пъти общо, до момента, агитките изригваха, никаква дистанция....
Дано не стане второ Бергамо, верно - на Аталнта - Валенсия баха 40 хиляди, под малко по-покрит стадион, но....и ние нямаме население като Италия
https://www.vbox7.com/play:c03134c2d5
Преди началото.
За после не знам, то е ясно.
Има опити за дистанция, но това е нищо.

Едит: Нашето семейство сме фенове, от най-запалените. Футболът ни е в кръвта. Синът ми на 09.02. беше на "Джузепе Меаца", на Милан-Интер, 80 000 човека публика. Тесла сигурно помни, коментирахме тогава. По онова време в Италия тъкмо растяха лавинообразно случаите. Не можах да го спра да отиде, толкова треперих после.

Simple Smile Спомням си, аз също съм фен на ЦСКА. Не можах да гледам мача защото имах друга работа, но преди малко гледах репортаж, и изказвания след мача. Много интересен и вълниващ мач е бил 3-3 с обрати, драми, греди, гол в последните минути, такова интересно вечно дерби не е имало от години. Което от епидемиологична гледна точка не е добре, както е казал Кантарджиев. Simple Smile Който е казал перифразирам го че не е добре феновете да са близо един до друг и не е добре мачовете да са много вълнуващи което води до интензивни социални контакти между феновете. Grinning Аз лично не бих отишал сега на мач заради епидемиологичната обстановка, и то най вече защото има опасност да го предам на други хора, при които риска е доста висок, при мене е много нисък защото аз съм в най нерисковата група, но заради мой близки на които мога да го предам. Но не виня хората които са отишли на мач защото те са си в правото след като не е забранено и всеки си преценява каква му е личната ситуация. Тука проблема е в държавата и нейната нова стратегия за вируса, поведението на хората е следствие от решенията, вижданията и стратегията на държавата.

Цитат
Според мен футболистите колкото и да се пазят, няма как да не се омешат при единоборства, където хвърчат пот и секрети. Публиката е по-големият проблем, защото това са много на брой хора, които ще разнесат във всякакви посоки. Ама докато не се опарим както си му е редът, на някои хора просто няма шанс да им дойде акълът у главата. А на други дори и тогава.

След мача спортният директор на ЦСКА Ст. Стоилов съобщи че има съмнения за 2-ма играчи, Белтраме и Юрич че имат Коронавирус. Вдигнали са температура от 38 градуса и са им направени тестове. Чакат се резултатите. Ако се окаже че е Ковид това значи че трябва целият отбор на ЦСКА да бъде поставен под карантина и следващите мачове да играят юноши  които са нямали никакви контакти с представителният отбор (тренирали са отделно и т.н.) Същото важи и за Левски, които може да са се заразили от играчи на ЦСКА по време на самият мач и те вероятно също ще бъдат поставени под карантина. Ако се окаже че Белтраме и Юрич са с Ковид предстоят големи циркове във футбола, защото 2-та отбора вероятно ще трябва да играят с юноши докато им тече карантината а те имат да играят за купата борят се за Европа и това ще ги постави в неравностойна ситуация с останалите отбори. Ама това е отделна тема, просто го споменавам като любопитна подробност. Иначе на самият мач освен че сред публиката може да е имало и даже със сигурност е имало инфектирани няма начин, вероятно са били около 10 в най оптимистичният сценарий и на колко хора са го предали не се знае но със сигурност след мача е имало повече инфектирани отколкото преди мача, а в най песимистичният сценарии от сорта на 1% процент активна инфекция в София може да са били и над стотина човека макар че не ми се вярва, по скоро са били няколко десетки или десетина в оптимистичният сценарии. За младите не е опасен Ковид, смъртността е хилядни от процента според изследванията, но за о-вото е проблем защото ще разнасят заразата и т.н. Но тука проблема е в държавата а не в хората отишли на мач които не извършват престъпление защото това не е забранено. И не бива да се обвиняват при положение че и дискотеките например също са отворени. Това е стратегията на държавата и народа е следва. Всичко което не е забранено е позволено.

Скрит текст:
А иначе за бликият контакт между футболистите при единоборства при които наистина хвърчат във всички посоки телесни течности Grinning наистина също крие риск за разпространение между самите футболисти. В класацията на учените за рискови дейности си спомням че бяха споменати и различни видове спортове и например при тениса заради това че няма близки контакти между играчите беше определен като много ниско рискова дейност докато игрането на Баскектбол като много рискова дейност (В НБА много играчи излязоха позитивни), Футбола или сокъра по американски го нямаше в класацията, понеже там не е много популярен но той е малко под баслетбола близките контакти са малко по малко заради характера на различните спортове но е близко до него. А след мача май е имало активни контакти и между играчи и фенове, чух че нашите фенове са се разправяли с Малинов че си разменил фанелката след мача с Горанов (от Левски). Което за феновете играч да взима фанелка на вечният враг е нещо недопустимо. Което аз не харесвам във футбола единственото което не харесвам, тази омраза между агитките но това е друга тема. Та не е изключено да е имало предаване и в посока футболисти - фенове заразата или обратно. На мача Аталанта - Валенсия определян като биологичната бомба взривила Бергамо, играчи от Аталанта после се оказа че за заразени като се преполага че е от контактите с феновете след мача.

Не знам дали ще се карантинират цели отбори или ще се тестват всички и положителните аут... защото ако е първото, след 3 кръга няма да останат отбори в това първенство. Големи мъки за да се движат нещата относително нормално, и вероятно за да се стигне до извода, че просто няма как да стане. Особено пък ако докарат масова зарази и извън отборите.

Ама така ще е, като не се мисли в перспектива. Тръгнаха да спасяват хората и като видяха накъде отива икономиката, айде 180 градуса, хората ще се оправят, дайте да спасяваме икономиката. Повтарям, с нетърпение чакам следващата крачка, като разберат, че нормална икономика няма как да има в такива условия.
Може и така да действат, не знам какви са им протоколите на футболният съюз какво ще стане като гръмнат положителни играчи, защото то неминуемо ще стане по нататъка дори и сега да се окаже че Белтраме и Юрич не са с Ковид а с обикновен грип или някаква настинка. Но в Русия така действат там вече е гръмнал един отбор с положителни играчи Ростов и са поставили целият представителен отбор под карантина и те е трябвало да играят с юношите до 17 г. в първенството при мъжете. Според мен ние също така би трябвало да действаме в подобна ситуация но може и от щаба да са спуснали други протоколи към БФС в подобна ситуация какво да се прави.

Общи условия

Активация на акаунт