COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 095
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 4 845
Скрит текст:
Петиция срещу липсата на действия от страна на държавата за намаляване на разпространението на Ковид 19.

До г-н Кирил Ананиев - Министър на здравеопазването на Република България

Уважаеми г-н Министър, приемете текста на тази петиция като лична позиция на всеки подписал я.

Подписалите тази петиция сме изключително притеснени от засилващото се разпространение на болестта Ковид 19 на територията на Република България. През последните дни броят на починалите от болестта започна да нараства с притеснителни темпове. Тенденцията на засилващо се разпространение бе изразена гласно и от членът на Националният оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса - проф. Тодор Кантарджиев в предаването Панорама на 19 юни 2020 г.
https://bntnews.bg/news/todor-kantarjiev-10-dushi-s-koronavirus- … -1060989news.html
Считаме че за да се промени тази неприятна тенденция на засилващо се разпространение на болестта Ковид 19, която представлява пряка и непосредствена заплаха за живота и здравето на големи групи от обществото, трябва да се въведат мерки, които доказано от практики и изследвания по целият свят намаляват това разпространение, което по оценката на НОЩ е достигнало много притеснителната стойност от индекс на предаване 1,4. Това означава че настоящият комплекс от мерки на държавата срещу разпространението на Ковид 19 е недостатъчен. Подобни стойности на разпространение означават увеличаване на броя на заразените и увеличаване на броя на починалите. И това вече се забелязва в устойчивият тренд на покачващите се стойности на дневна база на броя заразени и на броя починали. Затова считаме че е нужно въвеждането на мярка за носене на маски в закрити пространства което би намалило разпространението на Ковид 19 сред обществото. Затова ви молим, да въведете чрез ваша заповед, следната мярка: всички граждани намиращи се в закрити обществени места да носят еднократна или многократна маска за лице, или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.). Считаме че това е лесно изпълнима и ефективна мярка за намаляване на разпространението на Ковид 19 в България.

В тази борба на цялото общество срещу болестта, за да имаме успех са нужни общи действия на цялото общество и кординация на тези общи действия. Кординацията трябва да дойде от вас като министър на здравеопазването чрез въвеждането на тази мярка. Нека като общество след време, когато кризата с Ковид 19 отмине, да можем да погледнем назад с чиста съвест, знаейки че сме направили всичко възможно засегнатите и починалите от тази болест български граждани да са възможно най малко. Нека да можем да се гордеем като общество след време с нашите общи действия днес, а не да се срамуваме, че не сме положили всички усилия за да предпазим максимално живота и зравето на българските граждани, когато е трябвало. Нека като общество да покажем че България е социално отговорна държава, и поставя здравето и живота на своите граждани на първо място.

Ето какъв текст измислих. Реших да се съсредоточим върху маските, да не искаме и празни стадиони, и затворени барове, дискотеки, защото ако поискаме прекалено много, няма да стане нищо. Ако поискаме по малко, повече може да стане. Предлагам следният начин на действие. До днес в 18,00 часа, давайте предложения, редактирайте, някой в темата, може и да пипне правописа, че не ми е перфектен и след 18,00 часа някой в темата, вие се разберете кой да публикува петицията в петиция.ком. Ако сте готови и по рано също действайте. Понеже днес съм зает и ще вляза в темата чак вечерта. Каквото решите или както решите около текста пълна свобода имате.

Хрумва ми и да напиша имейли и да ги изпратя до деловодстото на мин. съвет, до правителствена информационна служба, до кабинета на премиера, до зам. премиера Дончев, до министъра на здравеопазването, с които най малкото да ги уведомя за съществуването на тази подписка. И оттам нататъка сложното е да я популяризираме и как повече хора да я подпишат. Хрумва ми и да уведомим болници, лекарски съсловия, пациентски организации, по този начин такава подписка в обществото за връщане на задължителните маски на закрито ще се популяризира най бързо. Някакви такива идеи ми минават в главата.

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 06:06 от Анонимен

# 4 846
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Среднощни емоционални разсъждения.... липсва ми животът от преди...
Липсват ми моментите, в които можеш да идеш спокойно да идеш на гости при приятели и роднини някъде, без да се притесняваш, че излагаш някого на риск. Вярвайте ми, не съм зомбирана, но не ми е спокойно да звънна на леля ми и да ѝ кажа - идваме с мама и децата както всяко лято за няколко дни - не се чувствам някак в правото си да допусна и най-малката възможност да се случи нещо с някой.
Липсва ми, без ирония, всенародното хоро на мегдана по някакъв повод...
Знам, че светът е преминавал през далеч по-големи катаклизми,
знам, че във всеки един момент хора по грешната ни Земя са изложени на страдания, които не сме и сънували във все пак мирната ни България, но нещо днес съм се разкиснала и много ми се иска малките нормални неща да станат възможни без да си имаш едно наум.

# 4 847
Тесла, според мен към маските в затворени пространства трябва да върви и изискването за ограничен брой хора в това затворено пространство и осигуряването на дезинфектанти на входа и изискване да се ползват и в двете посоки.

Не съм сигурна къде точно прочетох, но май на сайта на община Бургас покана за участие в традиционното посрещане на лятото на плажа. Т. н. Джулай морнинг на 30.06 срещу 01.07. С участието на 11 рок банди, създадени условия да се палят огньове, осигурена възможност да се купуват напитки и храна и да се купонясва на воля. След като посрещнат изгрева и се приберат купонясващите оставят по плажа един куп боклуци в т. ч спринцовки. Оставям изводите да си ги направи всеки.
А на фона на информацията за тайното карантинирано отделение после ще се отчете зона свободна от вирус.

# 4 848
Може би съм пропуснала, но не видях разпределение на случаите по градове.

# 4 849
  • София
Тези с Джулая ще се оправдаят, че са на открито.
Тесла, мен текстът ме удовлетворява. Не видях дали си сложил и за маските в трудовите колективи, защото там е сериозно място за разпространение на вируса. Кажете дали може да се допълни. Вярно, че при колективите проблемът е в почивките, когато ядат и пият, ходят до тоалетна, пушат. Все пак, когато има наредба за носене на работа, хората поне в половината време ще носят, а като не са задължителни, те приемат, че не трябва да носят.

# 4 850
  • София
Цитат
Сега го гледам Петър Москов. Доводите му изглеждат най-логични.
Аз бях публикувал в темата по назад неговите 8 въпроса към Борисов, които бяха доста логични. Като какви параметри гледаме за да въвеждаме/махаме мерки. Защото ако ние гледаме някакви параметри ние в момента трябва да връщаме мерки. Например това което каза Кантарджиев снощи че при нас репродуктивното число е 1,4 днес трябва да е водеща новина в медиите, да се коментира, анализира, ние какво правим сега. Защото ако стратегията всеки да се пази сам проработи то трябва някак да стане чрез поведението на хората без държавата да пипа нищо, като връща задължителни маски на закрито, празни стадиони и затворени дискотеки. Обаче ако по някакъв начин то не падне, то ние вървим по пътя да речем на Македония които гонят в последните дни 200 на ден. (Те са само 2 млн.) Починалите им на глава от населението само до момента са близо 4 пъти повече от нас, и това е преди да окажат влияние на тази статистика тепърва хората от тия последни дни в които се движат на нива 170-190 нови на ден. Което показва и че близка до нас държава като манталитет, демография, характеристики е стигнала до ситуация в стат. 85-95 на милион нови на ден. Което приравнено към нашето население означава че ние можем да достигнем до 600 - 700 нови на ден като нищо. Македония е успяла да спре подобен възход с полицейски час. Ние защо сме тръгнали натам не мога да разбера в момента.

Македония благодарение на полицейския час е на тоя хал. Още от началото мерките са им много по-строги с 3-дневни лок-дауни. Тоталитарна държава от 3-тия свят, поне да имаше ефект, а то - точно обратното.

# 4 851
  • София
Какво ви е обяснението, че  "благодарение на полицейския час е на тоя хал"?

# 4 852
  • София
Аз поне не мисля, че точно полицейски час, КПП-та с декларации и гонения на седящи по пейките решават въпроса.
Основното според мен е ограничаване на масовите събирания на хора, особено на закрито, и ако за работни помещения това няма как да бъде избегнато, то за всички останали случаи може, но ... няма да го направят от страх да не разгневят избирателите. Прочутите три Д също са от значение, както и маските, но именно сбирките са местата, където се раздават щедро вируси, които после се носят в семействата, в работните колективи и т.н.
Поне аз така мисля, не че има някакво значение. Мерки "отгоре" у нас ще се вземат или когато болниците затрещят по шевовете, или когато другите страни ни отлюспят отвсякъде. Този вирус е доста чевръст, та ще гледаме .Disappointed

# 4 853
  • София
Благоевград - 7; Бургас - 3; Варна - 4; Видин - 5; Габрово - 1; Кърджали - 3; Кюстендил - 19; Пазарджик - 2; Перник - 1; Плевен - 2; Пловдив - 8; Сливен - 6; Смолян - 7; София област - 9; София град - 30; Стара Загора - 3; Шумен - 7.

Бургас, Варна не успяха да останат скрити. София цепи мрака, да видим след мачовете, до 1 месец, дали няма само тук да са трицифрени бройките. Все пак, да не забравяме, по население София (2 млн)  е 1/3 България. Добави и Пловдив, заради агитките на Ботев и Локо, и...

# 4 854
  • София
И пак 6 починали за денонощието...

Мисля, че теорията, че нещо ни пази - дали БЦЖ, Господ или друго - вече издиша. Пазеха ни мерките и ниският брой заразени.

# 4 855
  • София

Мисля, че теорията, че нещо ни пази - дали БЦЖ, Господ или друго - вече издиша. Пазеха ни мерките и ниският брой заразени.
Никога не съм подстрекавал никого да вярва на такива теории. Но е факт, че в темата имаше потребители, хванали се за тия сламки. Той светът каза и доказа, че БЦЖ няма отношение, тук се пускаха линкове как чужди учени почвали проучване по темата. А те бяха свършили това проучване реално, когато БГ медиите взеха да преписват глупостите. Няма БЦЖ, няма ракия, остана КралиМарковския ген сал един ....

# 4 856
  • София
Гледам сега снимки от балове. Всичко си е както миналата година. Може да не е чак толкова голям панаир, но балове има.
Болниците скоро ще се пукнат по шевовете с това темпо. Това, което виждам в момента е, че политиците си карат тяхната предизборна кампания и ритане по кокалчетата, борят си се хората за техните си неща, а положението с епидемията е малко преди международните новини в емисиите и се отделят не повече от 3-4 минути, евентуално да има някакъв репортаж вповече.. Щом нещо е чак преди международните, значи вече не е важно.

Не зная дали откриването на следи от вируса в отпадни води още през декември в Европа е добра новина. Значи, трябвало е да мине месец и нещо, за да се разпространи заразата до италианските мащаби.

В София 30 нови, и то за съботен ден и толкова малко тестове. Хм.

# 4 857
  • София
Може би съм пропуснала, но не видях разпределение на случаите по градове.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/117-novi-sluchay … s-otchita-nacion/

# 4 858
  • София
Абе, те хубаво ми говорят за "втори пик на първа вълна", ама дават ли си сметка, че БЕЗ мерки тоя пик няма току-така да изчезне? Къде пиковете са изчезнали от самосебе си - в Беларус, в Швеция? МИ не...
Говори за маски на закрито и ограничение на сбирщайна, преди да ме нападнете, че искам локдаун.

# 4 859
  • София
Скрит текст:

Никога не съм подстрекавал никого да вярва на такива теории. Но е факт, че в темата имаше потребители, хванали се за тия сламки. Той светът каза и доказа, че БЦЖ няма отношение, тук се пускаха линкове как чужди учени почвали проучване по темата. А те бяха свършили това проучване реално, когато БГ медиите взеха да преписват глупостите. Няма БЦЖ, няма ракия, остана КралиМарковския ген сал един ....

Истината е, че хората просто търсеха обяснение - и успокоение, че за нас просто няма опасност - за ниските бройки при нас, което да не включва необходимост да се пазим и да си променяме живота. Лошото е, че като си затворим очите за нещо, то не изчезва. И ме е яд, че ще се наложи нагледно да видим какъв точно е този вирус, за да се убедим, че не е добър. И докато си доказваме неща, през които другите вече минаха, изпускаме момента да градим реални стратегии за справяне и излизане от ситуацията, включително и икономически. И директно сами ще се пратим на опашката.

Общи условия

Активация на акаунт