COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 369 369
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 25 185
  • София
Лили, добавих го горе, без да искам съм объркала линка. Ето го пак https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavi … n/covidwho-291468

Надявам се да се отваря, че пиша през телефон.

Лейка, Петър Велков е математик, учител (Увекинд и другаде е бил доколкото му виждам от профила) и специалист по управление на кризи, бил доброволец във ВМА. Ползва и анализи на Безлов. Доста лекари гледам, че го следят и коментират, че са му точни анализите, вкл. Балтов и Кантарджиев.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 23:38 от sadlady

# 25 186
sadlady, благодаря. Спомням си, че по първоначални данни от Китай тогава децата изглежда, че го караха по-леко от грипа, единствено те. И това беше единственото позитивно нещо, но това за съжаление не се потвърждава.  А смъртност 0,08% при децата също е много висока. Ето данни за грипа (симптоматични случаи) от САЩ по възрастови групи за сезон 2017-2018:
0-4 години: смъртност - 0,003% - хоспитализации 0,7%
5-17 години: смъртност - 0,007% - хоспитализации 0,3%

https://www.cdc.gov/flu/about/burden/2017-2018.htm

В твоето проучване пише, че 2% от децата с ковид са приети в интензивно отделение.

Иначе, на който му е интересно разговор с д-р Симидчиев и д-р Павлов.
https://www.facebook.com/internetsocietybg/videos/589467538410330

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 00:05 от LillyM

# 25 187
Сори, ама не виждам анализ кой знае какъв. На Тесла са по-смислени. Единственият извод на т.нар. специалист по кризи, е че не се тества достатъчно. Това го знае и вижда всеки, от държавата се тества минимално. Колкото да не заспят. Провинцията е на пълен самотек. Останалото в анализа е аритметика за втори клас.

# 25 188
Скрит текст:
Не знам дали ви прави впечатление колко негативно изглеждат нещата за област Благоевград. От доста време насам няма спад в случаите и ежедневно се движат над 10-20, в някои дни е областта с най-много заразени, както е днес например. По абсолютен брой случаи е надминала Варна и единствено Пловдив и София град имат повече потвърдени случаи.
На 06.08 заболеваемостта в област Благоевград спрямо населението е 0,29%. В момента е 0,4%.
За сравнение заболеваемостта в област Варна на 06.08 е била 0,19%. Към днешна дата е 0,25%.
Другата силно засегната област в момента - Добрич на 06.08 - 0,21%. Днес - 0,36%.
Като абсолютен антирекордьор по този показател е област Смолян на 06.08 - 0,46%. Днес - 0,53%. Но ръстът в Смолян не е толкова голям, колкото в Добрич и Благоевград.
А знае ли се каква е причината за високата заболеваемост в област Благоевград?
Не мога да кажа. Аз я определям като по-силнозасегнатата област от Добрич, тъй като случаите са буквално разпръснати из цялата област, няма конкретни огнища и клъстери на които да се дължат тези цифри и разпространението е дифузно. Доколкото знам от близки и приятели, които живеят там, мерки масово не се спазват, особено в по-малките населени места. Благоевград е град с младо население с оглед на университетите и тепърва нещата според мен там ще се усложняват. Лятото е доста пусто, но през учебния сезон животът кипи на пълни обороти. Освен това и зимните курорти като Добринище и Банско вероятно ще усложнят ситуацията.
И въпреки всичко, никой не прави нищо, за да се овладее положението там. Вероятно всичко работи на макс, дискотеките, барове и ресторанти нямат никакво ограничение в работното време, а не мога да си представя как в тези градове родителите ще си пуснат децата в училищата, защото мазалото ще стане вече пълно.
Освен това, тези градове няма и да изскочат с по-голям брой заразени дневно, защото РЗИ-тата имат отпуснати 10-15 теста дневно. Трябва сериозно тестване и ограничения там, за да се ограничи силното разпространение на заразата в тези градове.

# 25 189
Ужас, 18 починали..
3588 теста - 99 заразени, от които пак 11 в Добрич и Ямбол с 11.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 00:37 от sugar_baby

# 25 190
Аз виждам 99 нови случая от 3588 теста
Изглежда 2 дни не са подавани всички бройки на починалите.

# 25 191
Ужас, 18 починали..
3588 теста - 60 заразени, от които пак 11 в Добрич и Ямбол с 11.
99 са починалите. Вероятно са за 2 дена, защото вчера нямаше. Интубираните са намалели с 9 души, но то се разбира какво им се е случило.

# 25 192
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ами заплахата от неграмотност не ви ли притеснява леко? Щото Ковид ще мине и замине, но пробойните в знанията ще останат и тепърва ще лъсват.
Ама какво ли питам, като знам отговора.
Вече 6 месеца живеем с вируса, омангърчваме се ежедневно и нищо. Нито една прокоба не се е сбъднала.
Сал едно плашило остана: присъственото училище.

Мне, не ме плаши.
Просто защото знам,
че моите деца няма как да останат неграмотни от един или два срока неприсъствено обучение (надявам се все пак, че до другата година нещата ще са влезли в релси).
Нито аз ще го позволя, защото имам някакъв капацитет за контролиране и насочване на учебния процес,
освен това - поне от разговорите с учителите и на двамата разбрах, че няма да остана без учителско рамо и подкрепа при нужда - какъвто и избор да ме накара система да направя - индивидуална или дистаницонна форма.
Съжалявам, че ще го кажа, но ако нечие дете остане неграмотно заради това, че може да се наложи да се обучава в нетипични условия -  то това означава, че нещата някъде изначално куцат, и неспособността за адаптация е всъщност доста по-голям минус.

Дааа, нищо не се е сбъднало.
Падат жертви там някакви си лекари и тук-таме по някой сватбар и пастор, ама нечие мерило е явно друго.

# 25 193
Възрастните не носят маските както е правилно, ние очакваме от децата това. Право на избор? Пази боже. Не ми се мисли какъв хаос ще настане. Нещо в стил ваксинирането и правото на избор веднага ми изникна в главата.
Моите деца съвсем правилно си носят маските. Най-малкото е на 2,5г. и не му пречи. Намества си я, ако тръгне да му се показва носа навън. Признавам, че толкова малко дете с маска рядко виждам. Но моите деца определено знаят как е правилно да носят маската си, докато другите, чиито родители са преценили, че е противопоказно за децата им да се разхождат с маска в магазина или в мола, вероятно няма никога да се научат как да носят правилно маската си.

# 25 194
  • София
Сори, ама не виждам анализ кой знае какъв. На Тесла са по-смислени. Единственият извод на т.нар. специалист по кризи, е че не се тества достатъчно. Това го знае и вижда всеки, от държавата се тества минимално. Колкото да не заспят. Провинцията е на пълен самотек. Останалото в анализа е аритметика за втори клас.

Нот, не съм съгласна, че го вижда всеки. Тук в темата-да. Ти си интелигентен човек, знаем се от други теми, интересуваш се и можеш да си направиш сметките. Доста хора изобщо не се замислят. Не, че неговите анализи се четат от такива хора, де Joy Пак основно от интересуващи се. На мен са ми по-полезни коментарите към постовете му. Там има любопитни имена, които споделят по нещичко и се понавързва пъзела. А и явно той получава и вътрешна информация от някъде, защото няколко пъти съм засичала да пише за случаи, които стават известни публично няколко дни по-късно.

# 25 195
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ами заплахата от неграмотност не ви ли притеснява леко? Щото Ковид ще мине и замине, но пробойните в знанията ще останат и тепърва ще лъсват.
Ама какво ли питам, като знам отговора.
Вече 6 месеца живеем с вируса, омангърчваме се ежедневно и нищо. Нито една прокоба не се е сбъднала.
Сал едно плашило остана: присъственото училище.

Мне, не ме плаши.
Просто защото знам,
че моите деца няма как да останат неграмотни от един или два срока неприсъствено обучение (надявам се все пак, че до другата година нещата ще са влезли в релси).
Нито аз ще го позволя, защото имам някакъв капацитет за контролиране и насочване на учебния процес,
освен това - поне от разговорите с учителите и на двамата разбрах, че няма да остана без учителско рамо и подкрепа при нужда - какъвто и избор да ме накара система да направя - индивидуална или дистаницонна форма.
Съжалявам, че ще го кажа, но ако нечие дете остане неграмотно заради това, че може да се наложи да се обучава в нетипични условия -  то това означава, че нещата някъде изначално куцат, и неспособността за адаптация е всъщност доста по-голям минус.

Дааа, нищо не се е сбъднало.
Падат жертви там някакви си лекари и тук-таме по някой сватбар и пастор, ама нечие мерило е явно друго.

Изключително некоректно изказване по отношение на деца чийто родители може 1. да нямат финансова възможност и/ или 2. интелектуална такава. Тъжно.

# 25 196
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
А не е ли тъжно обощаването, че децата, които ще се обучават неприсъствено ще останат неграмотни?
Или тъгуваме тенденциозно?

# 25 197
  • София
Kalinka, още по- тъжно е, че и без ДО доста от тези деца остават недоучени (за България тази тенденция се засилва, при вас сигурно не е така и дано). Но това е разговор за друга тема.

# 25 198
  • Pierrefonds, CA
........ нямаме вентилация(пак заради Ковид)....

Заради повредена вентилация, в един старчески дом, тук, в Монреал, се заразиха 200 живущи и 150 персонал! Мога и видео да дам на професорка, която участва в разследването,  на френски e. Вируса са открили по стени, навсякъде, даже и там където се стига само със стълба... Та това да се изключва вентилацията умишлено,  за да не се разпространява вируса е опасно.

# 25 199
........ нямаме вентилация(пак заради Ковид)....

Заради повредена вентилация, в един старчески дом, тук, в Монреал, се заразиха 200 живущи и 150 персонал! Мога и видео да дам на професорка, която участва в разследването,  на френски e. Вируса са открили по стени, навсякъде, даже и там където се стига само със стълба... Та това да се изключва вентилацията умишлено,  за да не се разпространява вируса е опасно.
  Добре, това означава, че при наличие на  вентилация, вирусът се разрежда и рискът от заразяването е минимален ли?
А фактът, че е открит по стени означава ли, че това представлява опасност?
Аз така и не си изясних до колко наличието на вирус по различни повърхности е предпоставка за заразяване...

Общи условия

Активация на акаунт