COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 803
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 005
  • София
Вече никой сериозен източник не говори за "всички ще го минем и ще приключи", защото развитието на събитията опроверга тази надежда за изкарването. В най-добрия случай просто премълчават хипотезата за минаването. Като цяло този вирус опроверга обичайните очаквания за развитието на епидемия. Има екстремисти на тема естествен подбор, съчетан с вярването "аз ще съм от онези, на които ще им се размине", но май все повече хора осъзнават, че няма как да стане тази работа.

# 28 006
  • При семейството си
Хоспитализираните у нас са 18 % от активните случаи.
Многократно беше съобщавано, че средно около 20 % от заразените се нуждаят от хоспитализация.
Около 10 е процента хоспитализирани по света при интензивно тестване и откриване навреме на заразените. При нас се движеше на 14-15, сега това че скача на 18 означава, че не тестваме достатъчно или късно се откриват заразените.
Има много анализи и статистики в профила на Петър Велков с точните числа.

Че не тестваме достатъчно никой не се и съмнява, и от самото начало сме така.

# 28 007
  • Bulgaria
Миналата седмица е била с най-голяма бройка починали от началото на пандемията в България. Кой знае какво още ни очаква занапред.
За зимата се спрягат доста негативни сценарии и лошото е, че ние свикнахме през лятото да си живеем нормално горе-долу, някои тотално си живеят както преди. Това може да ни изиграе много лоша шега, защото топлото време,  постоянно отворените прозорци и повече прекарано време на открито наистина влияят положително върху ограничаване възможностите за разпространение. Много хора си мислят в момента: „Ето, живея си нормално и нищо не се случва. Щом досега нищо не е станало, значи мога да продължа да си живея без да спазвам мерки, нищо няма да се случи”. Не ми се иска да се влошава положението, но смъртните ни случаи  тръгват нагоре дори при тези благоприятни условия в момента, че като се струпат няколко предпоставки за по-успешно разпространение като студено време, затворени пространства, по-трудно проветряване и малко време прекарано на открито, ще е истинско чудо ако не повишим нивото на заразени.

# 28 008
Ако планираш да живееш на гърба на стадния имунитет "може и да не го изкарам" това вече е друго нещо. Но няма как да твърдиш, че "ваксината е по-опасна от ковид". Все пак всички ваксини, които са на финала са преминали фаза 1 и фаза 2 за безопасност и това категорично не е вярно.

Вече никой сериозен източник не говори за "всички ще го минем и ще приключи", защото развитието на събитията опроверга тази надежда за изкарването.

Това никога не се е случвало, няма и да се случи - справка 4-те коронавируса, които от хиляди години продължават да обикалят сред нас. Това не е вярно дори са вируси, които изграждат доживотен имунитет като морбили. Няма вирус в историята, който да е "приключен" чрез боледуване. Това, което ще се случи е, че на вълни ще си го караме и ще има циклични епидемии и така до безкрай.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 09:33 от LillyM

# 28 009
https://m.struma.com/obshtestvo/nevoli-po-vina-na-nekorekten-rab … ki-otkaza_168726/
Ето нещо много показателно за увеличения брой хоспитализирани, смъртни случаи ( пожелавам здраве на болния), въобще за цялата епидемия. А колко ли дни този човек се е лекувал вкъщи, пак поради липса на осигуровки, и е чакал да се влоши? И в крайна сметка той е работил. Но като няма работа и да напуснеш некоректния, нямаш насреща коректен.

# 28 010
Ако имунитетът е нетраен ваксината ще е краткосрочно решение, оправдано само ако не е съпроводена със странични ефекти не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план. От страх от вируса хората ще трябва да се подлагат многократно на ваксина.
По-добре да се търси лекарство, противовирусен препарат, който да въздейства ако има заразяване и ако то протича с усложнения. Ако изкарването на вируса гарантираше траен имунитет, тогава вкасината би била оправдана, защото и тя щше да гарантира дълготраен такъв. Но траен имунитет към вируса няма, т.е. стаден имунитет не е възможен нито чрез преболедуване, нито чрез ваксина при такива вируси. Не знам защо всички търсят решение чрез ваксина в този случай. При грипа поне има сезонност и вкасинацията е веднъж преди сезона. Тук сезонност няма, траен имунитет няма, даже и ваксината не може да гарантира че няма да се зарази човек след нея, щом изкарването на вируса не гарантира това.

# 28 011
  • София
В момента явно опитват всичко, но ваксината изглежда най-прекият път до решаване на проблема поне частично.

# 28 012
Поручване за дългосрочните ефекти от ковид при пациенти, които са били хоспитализирани:

https://twitter.com/EricTopol/status/1302728888989020160

В други държави вече отварят клиники за рехабилитация, в България нищо не се знае какво се случва с тези хора, които май не са никак малко. Два отрицателни теста и вече се водиш "оздравял".

# 28 013
  • Bulgaria
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 945 лица-медицински служители. Нови 7 случая са регистрирани през изминалото денонощие, от които 4 са установени при лекари, а 3 - при санитари.

Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 676. Пет от случаите са от последното денонощие. Починали са жена на 64 г. с хронично неврологично заболяване, жена на 88 г. със сърдечно заболяване, жена на 64 г. с диабет, хронично белодробно и сърдечно заболяване, мъж на 76 г. с диабет, сърдечно и хронично белодробно заболяване и мъж на 62 г. със сърдечно заболяване.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/39-novi-sluchaya … tvrdeni-u-nas-pr/

64    F    Бургас    Бургас
62    M    Шумен    Венец
88    F    Пловдив    Пловдив
76    M    Ямбол    Стралджа
64    F    Пазарджик    Панагюрище

# 28 014
И защо ваксинираните да имат проблем с неваксинираните? Ваксината след като създава имунитет, какво го интересува някого, че този отсреща може да е заразен след като не може да го зарази? Ваксината е пробивът, който цял свят чака с нетърпение и с това ще бъде сложен краят на тази пандемия. И интересът, и желанието за поставянето ѝ ще бъде огромен, не го подценявайте. Много хора очакват този момент, след което животът наистина ще се върне към нормалното, включително и аз. И честно казано изобщо не ме притеснява ваксината, която докато стигне до нас ще е поставена вече на милиони хора по цял свят.

Абсолютно съм съгласна с теб. Мисля обаче и друго нещо. Неваксинираните ще имат голям проблем, защото ще има ваксинирани и то немалко. Тогава ваксинираните ще започнат да живеят напълно нормално и ще увлекат другите. Най-страшно ще бъде в болничните заведения, вече няма да се взимат никакви мерки и вътреболничните инфекции ще станат норма направо. Също и зъболекарските кабинети и всички други места с манипулации. Неваксинираните ще пострадат, част от тях може и фатално. И се чудя на тези, които не искали да се ваксинират. Сякаш са застраховани от спешни операции, при които имунитета пада. Или смятат да не ходят никога на зъболекар.... Ей че глупо!
 Аз пък умирам от страх да не ми забранят ваксиниране. Но съм готова да правя рискови неща, като това да си спра лечението, докато се изчисти тялото ми от имуносупресията и да си сложа ваксина. Дано не ми се наложи да взимам такива тежки решения.

# 28 015
Според мен в началото ваксината няма да е задължителна
но примерно след 5 год. ще стане..
интересно ми е сега, ефекта от българското хапче с/у коронавируса.

# 28 016
Оксфордската ваксина е подобна на руската, само че те използват аденовирус от шимпанзе. По-точно казано от аденовируса е останала само обвивката и вътре в нея има парченце от ковид, не е някакъв "жив" вирус, който може да се размножава. Причината да не използват други аденовируси е, че може да има имунитет срещу тях сред хората, което би намалило ефективността на ваксината, защото целта е аденовирусните "таксита" да успеят да занесат парченцата ковид до клетките, без да бъдат унищожени преди това. Аз поне така го разбирам.

# 28 017
  • Немция
Ние сме също от тези, които биха изчакали с ваксината срещу ковид. Не бихме я сложили, преди да е минала през повече изпитания.
Преди години мъжът ми си сложи ваксина против свински грип, с рискова професия е. Изкара тежко ваксината, която го докара до типично грипно състояние с 3 дена температура и стигна до бронхит, наложи се лечение с антибиотици.
Произхождайки от този негов опит в нови ваксини, ще се въздържим от експерименти.

# 28 018
Скрит текст:
Значи какво се оказва, смелите не ги е страх от ковида, ама ги е страх от ваксина Simple Smile
Мда, разните там с хронични заболявания и на възраст, на които постоянно им се набива, че хем е съвсем естествено да се споминат от Ковид, хем са паникьори, виждаш ли искат да ограничават ненужно правата на бизстрашните, заради едно грипче, като ги карат да носят маски и да спазват дистанция. Но пък смелите здрави, млади и красиви изведнъж се уплашиха за под 1% вероятност от трайни последствия от ваксина. Е, що така?

Сигурно по същата причина, поради която вас ви е страх от ковид, процентите са горе долу същите. Не знам, не знам, нещо двойният стандарт пак се показва.
Но както и да е, аз мРНК ваксина не бих си сложила ооределено(на Бионтех и Модерна са такива), но пък който е навит, да заповяда. Много са ми интересни при този тип ваксини какви точно ще са дългосрочните последствия.
Gabito, явно не видя иронията. Всъщност двойният стандарт е при неискащиге мерки. При смяна на камбанарията, 1% риск изведнъж става сериозен, ако допускаме, че можем да попаднем в него. Но когато рискът е даже 10% за друг - "трябва да продължим да живеем нормално". Ами именно ваксина би могла да осигури стаден имунитет и "да продължим да живеем нормално". Що така сега да не жертваме 1%, че и по-малко за благото на останалите?
П.П. Напълно разбирам притесненията от нова ваксина, направена в изключително кратки срокове. И уважавам избора на хората, които няма да си я сложат. Стига да бъдат така добри, правейки този избор, да се съобразят с всички други и
да спазват елементарни мерки.

# 28 019
Значи какво се оказва, смелите не ги е страх от ковида, ама ги е страх от ваксина Simple Smile

Споко, какви ли не болести има и могат да се отключат от какво ли не, няма да се плашим от една ваксина я.
От къде на къде, като не ме е страх от ковид, трябва да се ваксинирам и да си правя експерименти с тялото си с недоказани ваксини, който го е страх да се ваксинира. Аз ако се срещна с него, предпочитам да си го изкарам.
Звери, +100
Чудесно мнение.
Защо отказът да се слага Ковид ваксина се приравнява на антиваксърство? Много удобно. Да не стане като с маските: искате все другите да са на амбразурата, а вие само да контролирате..😂🤣😆
Я, дайте пример и този, който го е страх и реве за мерки, да си сложи пръв ваксина.
Не може да се приравни нова и набързо скалъпена ваксина за респираторен вирус с останалите многократно слагани такива за доказано смъртоносни болести.
В моето семейство си слагаме всички задължителни ваксини, но няма да сложим за Ковид. Ще си го караме, ако изобщо ни намери (в последното взех силно да се съмнявам).

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 19:56 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт