Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 33 921
  • 776
  •   1
Отговори
# 435
А би ли ми казал за коя стока не е така? За колите, телевизорите, бялата техника, компютрите? Всички те струват съизмеримо навсякъде, но заплатите се различават в пъти. Защо апартаментите да правят изключение? Все пак огромна част от материалите, вложени в един строеж, са или вносни, или се правят с вносни машини. И затова колкото по-бедна е една държава, толкова по--скъпо относително е всичко, което не е чисто собствен продукт. В някои държави данъчната политика изкривява зависимостта, но като цяла тя е ясна и обяснима.

# 436
Със или без да искаме цените на имотния пазар ще се покачват. Дори и да има спад покрай някоя криза, цените отново ще се възстановят и ще тръгнат нагоре. Това е един безкраен бичи пазар. Simple Smile

# 437
Аз лично слушам и се съобразявам с този, който ме е наел и който ще ми плати и приемем само него за клиент

По тази тема на нас ни се е случвало брокера на продавача да ни убеждава, че дори да не ползваме техните услуги, щом той ни е показал апартамента, значи трябва и от нас да вземе процент. Това като сама съм намерила обявата и съм звъннала, а не да сме се свързали първо с него като брокер и той да е търсил за нас. Тогава съм съгласна.
Това практика ли е или?

Последна редакция: чт, 23 юли 2020, 18:40 от bubanka

# 438
Мда, за съжаление. Или си плащаш на твой брокер, или на този на продавача. И аз не намирам логика, но...

# 439
И да можех да си позволя подобни суми нямаше да ги пилея. А щях да се погрижа за доброто обучение на децата, аутфита на жената, семейната вила на средиземноморието, шатото и други малки глезотийки.

Разбира се, Пухи. Тоя дето ще го купи вече си е осигурил тези неща Simple Smile Хубаво е, че все пак ни осведомяваш докъде си стигнал с мечтите и кое ти предстои.

Не ставаше въпрос за Докторски паметник. Но хората които искат и плащат толкова да отидат на доктор. А подобни апартаменти да си седят като паметници, не ме е грижа.

И мен не ме е грижа, че не можеш да си го купиш. Пазарът не се интересува от мнението на някого си, има собствени правила.

Прекарваме над 90% от живота си в построена от хората среда. Aрхитектурата, инфраструктурата и средата на населените места има не по-малко значение от икономиката и политиката.

В този ред на мисли, препоръчайте спокоен квартал, в който цените са поносими, не е презастроено, има нормални тротоари, зеленина, детска градина, училище, спортни центрове и др.

Тук е момента някой да си похвали града или дори държавата. Така както е тръгнало.. обмисляме да се изнасяме извън София. Тук липсва всякакво планиране и ще става все по зле за живот.

Мога да ти препоръчам Северозапада. Напоследък добре го опознах. Мога подробно да ти опиша над 50 села в региона Simple Smile. В Белоградчик на центъра даже няма кръчма. Но в село Ерден има стаидон по европейска програма, близо е и летището да си пилотираш ако искаш. Айде идвай!

# 440
Мда, за съжаление. Или си плащаш на твой брокер, или на този на продавача. И аз не намирам логика, но...

Не е луд този, който яде зелника...

# 441
  • София, Bulgaria

Аз лично слушам и се съобразявам с този, който ме е наел и който ще ми плати и приемем само него за клиент

По тази тема на нас ни се е случвало брокера на продавача да ни убеждава, че дори да не ползваме техните услуги, щом той ни е показал апартамента, значи трябва и от нас да вземе процент. Това като сама съм намерила обявата и съм звъннала, а не да сме се свързали първо с него като брокер и той да е търсил за нас. Тогава съм съгласна.
Това практика ли е или?
Практика е в 99% , и не е български патент. Комисионата в цял свят е 6-7% с малки изключения. В Америка е за сметка на продавача. В Европа се поделя между двете страни, като в някои държави и области на държави е изцяло за купувача/ Германия, Хесен/. В България е разделена между двете страни. Да представляваш само едната страна, без да вземаш комисиона от другата е въпрос на лично фирмена политика.

# 442
Дайте да коментираме какво реално се случва на пазара и отговорим на по-сериозни въпроси, свързани с него: Колко човека загубиха работата си или дохода им намаля след Коронавируса? Какъв тип купувачи купуват и каква е тяхната професия? Колко печели един строителен предприемач? Какви са доходите на нотариусите? Колко се изкарват от рушвети, ако работиш в ЧЕЗ или строителен контрол? Колко печели един брокер на имоти годишно и за колко часа труд? С колко % са намаляли сделките през м. Юни тази година спрямо предходната? Какви са прогнозите за българския пазар за 2021г.? Какво трябва да се случи, за да заработи отново икономиката ни на пълни обороти и да има стабилност в условията на глобална рецесия? Как може да се строи качествено и достъпно? Може ли да се подобрят условията за живот в градовете ни като качество на въздуха, трафика, зелени зони и други? Кога е най-добре да купим или продадем имот? Защо младите да останат и инвестират в България, а не в Германия? Трябва ли да има регулации за неразумното банково кредитиране? Каква трябва да бъде държавната политика в този сектор на икономиката? и т.н.

Четете първо и говорете с факти! Кризата е безспорна и големия въпрос е какво да правим като продавачи и купувачи в условия на рецесия?

"Имотните данъци, налозите за автомобили, патенти и други приходи на местната власт са паднали наполовина до края на май."

https://www.dnes.bg/stranata/2020/07/23/obshtinite-tegliat-zaemi … te-im-s-40.457469

* Предвижда се разпространението на коронавируса да повлияе на милиони работни места по целия свят.
* Само за 17 седмици близо 51 милиона американци са подали заявки за осигуряване помощи за безработица - това е повече от броя на исканията, подадени по време на Голямата рецесия.
* Индустрията за пътувания и хотелиерство пое значителен удар. В допълнение към няколко авиолинии големи компании като Uber и гиганти Hilton и Marriott обявиха трудности.
* От 22 май IBM ще съкрати „няколко хиляди работни места“, главно в подразделението за технологични услуги на компанията. Съкращенията идват месец, след като новият изпълнителен директор Арвинд Кришна преразгледа финансовите перспективи за IBM на фона на икономическата несигурност, причинена от пандемията.
* Daimler, компанията, която притежава Mercedes-Benz, може да съкрати 30% от глобалната си работна сила, съобщи списание Manager на 22 юли.

https://www.businessinsider.com/coronavirus-layoffs-furloughs-ho … unemployment-2020

Коронавируса е фактор, който ще действа в близките няколко години и не бива да се игнорира. Чува се, че се преекспонират малко броя на заразените, но много хора починаха по света, включително и скептици.

https://www.dnes.bg/usa/2020/07/22/sled-kato-nareche-koronavirus … t-covid-19.456622

Последна редакция: чт, 23 юли 2020, 18:44 от bubanka

# 443
И това сме го коментирали - при интерес собственикът вдига цената, защото иска да вземе максимума. И това е напълно нормално. Собствениците не са благотворителни дружества. Който иска - направо да си подари апартамента - на младо, на старо семейство, на Светия Синод, та и разноските по прехвърлянето да поеме.
Има всякакви идиоти, като тези с постоянното вдигане и сваляне според това дали има или няма интерес и тази простия продължава много години и накрая собственика взел, че се споминал.
Лично познавам  няколко такива екземпляра.
Aз съм една от тези идиоти.Случвало ми се е да вдигам цената, да ! Но не поради засилен интерес, а проста реакция на факта че колкото и ниска цена да сложиш все ще ти се пазарят. Дразнещо е. Дори ме питат първо по телефона - подлежи ли цената на коментар. На което им отговарям, че е несериозно да се коментират цените на неща които никога не сме  виждали на живо, нито пък у нас се е изградило твърдото убеждение да  купим. Несериозно е. Нормално е на купувача все да му е скъпо, но познавам хора с големи финансови възможности дебнещи за обяви . Тяхното верую е - извивай ръце до изкълчване.Да поставят на колене ! След като някой не уважава труда ми, защо аз трябва да уважавам мижавите пари които ми предлага ? Ще си мина и без тях, слава богу имам за преживяване. И той ще си мине без моя имот. Гола, гладна и жадна не съм. Когато падне цената на това което искам да купя, ще падне и цената на това което продавам. За мен лично парите са или имот (или бизнес инвестиция). Средата в която прекарваш по голямата част от времето си (или ти носи приходи). Не са вурстчета и бира, не е една седмица в Гърция, или нова кола, която след една година е загубила 1/3 от стойността си.

# 444
  • sofia
Зимата ще има нова раздаване.Като се отчете летният сезон,като се сметнат загубите.Тогава ще говорим за цени.

# 445
Един брокер винаги ще дърпа чергата към себе си, каквото и да му обясняваш. И гладния не вярва на сития. Няма две мнения по този въпрос. Доста от моите познати си накупиха жилища в чужбина и не мислят да се връщат тук. Много от имотите, които се предлагат в България са на такива хора. Отговорете по същество на въпросите по-горе и не се правете на ощипани госпожици. България е в невиждана демографска, социално-икономическа и политическа криза.

@Titina, парите ги нямат за нищо, защото не знаят с колко труд се изкарват. Най-лесно се харчат откратнати и лесно-спечелени пари. Но мнозина от купувачите не са от онези с куфарчетата, кюлчетата и тъмния бизнес.

Последна редакция: чт, 23 юли 2020, 10:13 от pooh06

# 446

Това практика ли е или?
В България е разделена между двете страни. Да представляваш само едната страна, без да вземаш комисиона от другата е въпрос на лично фирмена политика.

По мой спомен не ставаше въпрос за разделяне между двете страни, а по една цяла комисионна и от двете страни.

Още малко off topic:

Доминиращият модел в технологичните компании е плоската структура. Тоест всички специалист (инженери, програмист и т.н.) са на едно ниво. Има различни титли съответстващи на опит и заплащане, но йерархично за на едно ниво. Горните нива за вече управленските позиции.

И моето наблюдение над IT хората е, че не бързат да си изплащат жилищата, а предпочитат да живеят сега и на момента. Има и такива, които пестят, но много карат от заплата до заплата, като повечето хора в България.

Е, да де, ще се разберем. Smiley Имах предвид стълба (или по-скоро линия) точно по титла, съответстваща на опит и заплащане. То е ясно, че като си синиър, не значи, че си шеф на всички джуниъри, но пак си по-напред с титла и пари от тях.

И не само, че някои живеят от заплата до заплата, ами си седят под наем и изобщо нямат намерение да купуват, така че хора всякакви, заплатата не винаги е най-определяща. Smiley

# 447
Черна станция, имам поглед, защото ходя активно по огледи и съм говорил със строители и инвеститори. А вие нима имате наблюдение какво и как се строи в момента? Случайно да сте разпитвали читав строител какво прави той и какво конкуренцията му? Дай боже всеки безработен да е толкова вещ по всички въпроси и да няма грижи, за да се издържа. Аз също мога да ви дам интересен пример - прекарал съм няколко години в офис, построен за 3к/м2 и мога да кажа, че беше ужасно. Там се разболях сериозно. Една от причините да напусна е именно сградата. Затова съм и толкова критичен по огледите. Вероятно има качествено строителство и не бива всичко да поставяме под общ знаменател. Аз говоря за масовия случай и изключенията при 'луксозното' строителство. Но отново на всяка манджа мерудия..

# 448
Като говорим за качество, това го виждам масово по строежи. Не ми изглежда ок, ама знам ли:

# 449
Като говорим за качество, това го виждам масово по строежи. Не ми изглежда ок, ама знам ли:

Еми точно такъв беше и нашия. Писала съм назад в темата. Когато трябваше да слагаме кухненските шкафчета се наложи първия ден само да запълваме дупки с лепило понеже тухлите бяха зидани с отворите навътре като на снимката, в кухнята беше сравнително лесно, макар и да ошляпахме с дупки цялята стена и си отворихме куп неща за вършене в последствие, но климатика който беше извън прозореца и достъпът беше труден ни озори. Викахме алпинист едно момче и си му платихме, той разпроби там където бяха фиксирали монтажниците и запълни с лепило и цимент за да може да хванат стойките. А как се чува само в тия апартаменти ......Чувала съм когато съседката говори по телефона с дъщеря си на микрофон , да чувам гласът на щерка и. За другите неща да не пиша Mask

Общи условия

Активация на акаунт