Петокласници 2020/2021

• 43 035
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Аз работя в болница, но полагам големи усилия да се пазя. Но детето не може да оцени всяка ситуация като възможност за заразяване и със сигурност е по-голяма "пробойна". Никой не знае със сигурност откъде може да дойде, но се старая да елиминирам основни рискове.

# 586
  • София
Аз съм против ДО главно поради факта, че каквото не съм проследила синът ми не го е написал. Но да ги пуснат целия декември ми се струва няма да е лошо, отрано ще ни е предпразнично и до януари трябва да се поуспокои обстановката ако всички се пазим.
Имаме по едно контактно дете в класовете на децата ми. По един затворен клас във всяко училище. Двама учители общо. Не се налага попринцип ДО според ситуацията в техните училища, но от тук разбирам, че са по-скоро изключения и двамата (София).

# 587
Толкова ни е качествено образованието, че...
40% от дипломираните са функционално неграмотни.
Родители не могат да помагат на децата си в прогимназиален етап и твърдят, че е изключително труден материала...
Деца от най-ранна училищна възраст ходят на частни уроци или на школи, за да пълнят дупки в знанията или за да се готвят за НВО.
Ножицата в образованието е толкова широко разтворена, че вече няма накъде.
И това, че имаме един много малък процент златни деца по международни олимпиади няма как да компенсира онези 40%. Като се погледне броят на учениците и се сметне колко са тези,  които са неграмотни... 🤐
Може би, това ще е един лош момент, от които да произлезе нещо хубаво. Толкова години не се случва реална реформа в образованието, само кръпки и недомислици. Може би, ако системата се счупи в един момент ще ни бъде по-лесно да изградим нещо работещо без да се действа на парче и според рейтинга на поредния политик, а в името на това децата ни да са знаещи, можещи и конкурентни на своите връстници от държавите с добро образование. Някога в България не са се признавали дипломите издадени в Швейцария, такова ниво сме имали. Днес Турция не признава диплома по българска филология от наш университет.  Всеки може да прецени какво значи 40% неграмотни... ужасяващо е.
В същото време в момента ако се предприемат мерки може да се спаси човешки живот, наколко живота, стотици животи..
Реално какво си оказва,  всички знаем как се борим за стойностни хора, които да поемат обучението на децата ни. Още от детската градина, та чак до гимназия. Четем форуми, разпитваме, правим разни еквалибристики за да сми сигурни, че учителят е добър и ще попаднем в неговия клас или курс. Какво от това ако изчакаме няколко месеца и с това запазим живота на някой от тези хора, или нашия, или на някой наш близък..
Днес класната на големия, който е 7 клас ми каза след много човечен и откровен разговор, че е важно да е здрав и въобще да не се тревожа за това, че ще остане вкъщи. Втора седмица не овладваме кашлицата му. Цял живот ще я запомня тази жена, защото знае истински стойностното кое е. Нищо, че е много амбициозна и иска класа и да е с перфектно представяне на НВО, когато говорим за живота и здравето всичко друго е на втори план.

# 588
valeriq.k ,пожелавам ви бързо да се оправи детето. За образованието ,нарочно ли, некомпетентни ли са, но от  десетилетия върви назад.Опитваме се да компенсираме уж (който може с торби с пари или лично време), но цялата система като е сбъркана няма как и да се случи.Има много болни учители, които няма кой да ги замести и според мен решението е да си седят вкъщи децата, въпреки, че Вълчев разправя някакви неща за графици на обучение, което е страннот при положение, че говорим за вирус.

# 589
  • около Варна
Аз съм твърдо за ДО, децата ми са 5 и 6 клас, достатъчно големи и самостоятелни да стоят сами вкъщи, достатъчно отговорни, за да учат от разстояние. Да, липсва им емоцията на присъственото обучение, но в тази ситуация по-добре да са здрави. Това, че в училище има обявени по трима заразени, не означава, че не са много повече и това е факт. Просто тези, които не се тестват или правят бърз тест не влизат в статистиката, а те са много повече. Ние караме седмица за седмица, следващата седмица продължава от вкъщи.

# 590
При моето в пети клас е факт, че за първи път в последните седмици имаше почти изцяло преподаване от титулярите по всички предмети. Само в понеделник ИИ беше със заместник, по пак учител по ИИ. Той се оказа универсален войник иначе. ДО от понеделник насам протече очаквано добре и на 100% по всичко. Респектирана съм от часовете по физическо. И у дома може да се пипне мускулна треска.
Не че не беше вълнуващо изживяване присъствието в импровизираната класна стая у дома под акомпанимента на няколко ремонта. През етаж от нас се къртят бетон и плочки. Опитите за отваряне на прозореца бяха жестоко орязани от страхотно напоителен ремонт в съседен блок, но и от служителите на чистотата, които изпълняват досадната мисия да си почистят шумата с онези особено шумни и и работещи на твърдо гориво (на течно са, но смърди достатъчно ужасно) машини. И една школа по класически балет отнесе, учейки. В един от дните ученичката удари плътно 10 часа пред монитор под формата на 8 учебни часа+аво+един проект с деца от класа. Накрая светеше в тъмното.
Въобще не знам какво и как си го представят административните особи това с графиците, но е почти сигурно, че ще успеят да посеят много повече щета сред учителите с тази игра на проба-грешка. Сега, в този момент дори не съм за ДО, а за ваканция, за да се оздрави личния състав и после да се приложи това, което Жабче писа като идея за редуване на присъствие и домашно училище.    Имам чувството, че в двете активни министерства някакви хора са в безспирен пср тест от бъркане в носа, за да отиграят последния си пр номер. 
За съжаление срещу хилядите, които могат да работят без проблем от вкъщи (дори изключвам, че работа и учебен процес на малък ученик са в конфликт и родителите наваксват нощем) могат да бъдат посочени другите стотици хиляди, които работят в болници, поликлиники, в магазини, аптеки, строежи, ГТ и това най-вероятно е направило децата им много по-самостоятелни и оправни в живота от прилежните обгрижвани ученичета, но няма как да си кривим душата и да казваме, че за училище не се нуждаят от контрол от възрастен, защото преобладаващо ДО е точно равно на домашно, а не на дистанционно обучение. Всяка година има по около 70000 нови ученици. В темите пописват по 10-15 човека от вида майка.
Преди месец се засякохме с една баба, която каза, че ходела да помага на внука си, но той искал да бъде дистанционно, защото така можел да си играе компютърните игри на спокойствие. Моето иска ДО, за да може най-после да види баба си, защото я пазим. Не че има време кога да я види, учейки.

# 591
  • София
За момента нашето училище е пристсъвено до 5 клас вкл., като 5 клас вече са с маски и в час.
Все още не получаваме информация за заразени и карантинирани, аз пиша на директора на всеки две седмици в Школо да питам.
Имаме в класовете на децата болни деца и родители, но или децата не се тестват, или се тестват с антиген тест, което не е основание за карантина, така че си ходят и това е...

# 592
  • Б
Здравейте имам въпрос за една домашна по чевекът и природата за 5 клас от учебната тетрадка и какво точно трябва да се добави .
Текста е: Ако температурата на околната среда е по -висока от 0 ледът започва да се топи и необходимото количество топлина и ..........................................................
Сигурно е нещо елементарно, но какво точно имат впредвид да се добави  в многоточието .

# 593
Довърши изречението след многоточието. Така не се разбира нищо.

# 594
  • Б
Довърши изречението след многоточието. Така не се разбира нищо.
Ами трабва да се напише след многоточието ...
Имам чевството че  онлайн училището е денонощно учене и домашни

# 595
На мястото на и дали е възможно да е се?

# 596

Ледът поглъща необходимото количество топлина и започва да се топи?

# 597

Ледът поглъща необходимото количество топлина и започва да се топи?
Hands Thumbsup

Водата отделя необходимото количество топлина и се втвърдява.

# 598
  • Пловдив
Момичета,
Може ли малко помощ с тази задача.

Все не достигаме до верния резултат.

# 599
Аз получавам 13/5 или 2 3/5 като я решавам последователно без да ползвам някое от свойствата. Не знам какъв е отговора Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт