СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 81 084
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 810
  • Пловдив
sanaka, "селата" беше цитат от предходно мнение, но в нашия случай е почти истина Simple Smile
Оказва се, че има достатъчно хубави училища и за доста по- ниски балове от 500, на мен ми е трудно да ги подредя- всички ми харесват.
Ще се разпределят децата!
... В София. Тук у наше Пловдив село извън от мое време познатите МГ, ЕГ, хуманитарна гимназия, аз не мога да намеря мнение на който и да е. Сякаш на друго място никой не учи. Направо невероятно! Как пък сто човека питам и никой не знае дете, учило там. Ужас! Училища - призраци. А покрай едно от тях минавам често, и гледам, пълно е с деца 🤣🤣🤣🤣. Ма никой познат. Днес пък чух отзиви (от учител) за училище, което пък е десета глуха и е последно за избор от гимназии в Пловдив, тя пък ми каза, че учителите били супер сериозни и изискващи. Много странна работа тази. Не знам с тази математика, навремето не ми се е струвало, че съучениците ми имат кой знае колко пропуски, поне до 8 клас. След това малко лъсна някаква дупка на някои, но... Аз се учудвам на лекотата, с която децата допускат елементарни грешки. Не е само моето, масата са така, па макар и да са усвоили материала.

# 811
Аз да ви кажа, взех да виждам лека безнадежност в класирането и избор на гимназия. Размишлявам си, че тази борба за балове и точки е довела дотам, че едни съвсем стандартни гимназии придобиват имидж на много елитни и желани училища. Имам предвид училищата, веднага в класацията след езиковите гимназии. Седя и си мисля, какво може да му е прекрасното на обучението в 35-то напр., като на ниво начален и прогимназиален курс не блести с нищо?! Изведнъж в гимназиален курс ли преподавателите стават мотивирани, училището се напълва с искащи да учат деца или? И как аз като родител да направя информираният избор къде да запиша детето, като единственото което имам като информация е ксерокопия на  таблици с учебни планове и ЕЖК във Форума? 

# 812
Ми не е баш така, Amanda. Някои мечтаят не за тези хубави училища. И най-прецакани са баш математиците, каквото и да си говорим. Защото те могат да решат много по-сложни задачи от задължителния материал, но никой не им дава шанс да го покажат. И те не могат да се възползват от своите много по дълбоки знания (следствие много труд) и трябва да се примирят с онези добри училища, които не са за тях, но не могат да се развиват с математика, защото не могат да пишат тези и преразкази. И всичко това, защото "по селата" не е добре да са с 30, а с 40 точки от нво. Ми гадно е.
За математическите гимназии си трябва отделен изпит.

# 813
  • Варна
Модулните уравнения и неравенствата отиват в гимназиален етап.

Пак ли ще се печатат нови учебници за септември ?

# 814
  • София
Мисля, че в друга тема бях споделила мнение, дано не се повтарям тук, но...
Мисля, че до няколко години, училищата в София няма да бъдат толкова диференцирани, поради баш тази причина. Деца с капацитет, положили труд, имащи знания, не могат да излязат напред, просто защото е сложен таван на максимума, определен с трудността на изпитите. Максимум, все по-лесно постижим за масата.
И така, борбата ще стане безсмислена. Частните уроци и курсове също ще се обезсмислят.
Орязаха училищата, които имаха свой собствен прием -ТУЕС, НПМГ. Сега се чудя, НПМГ ще има ли право да провежда своето състезание, ако интегрираното НВО съдържа материал по Химия, примерно? Или намериха начин да вземат и малкото, което им бяха оставили?
Изобщо, мисля, че целта е уравниловка... Persevere

# 815
Мария, аз също смятам, че за математическите гимназии трябва да има отделен изпит, а за езиковите по чужд език.
Любче, тук няма ли тема за училищата в Пловдив?

# 816
  • Пловдив
Ми не е баш така, Amanda. Някои мечтаят не за тези хубави училища. И най-прецакани са баш математиците, каквото и да си говорим. Защото те могат да решат много по-сложни задачи от задължителния материал, но никой не им дава шанс да го покажат. И те не могат да се възползват от своите много по дълбоки знания (следствие много труд) и трябва да се примирят с онези добри училища, които не са за тях, но не могат да се развиват с математика, защото не могат да пишат тези и преразкази. И всичко това, защото "по селата" не е добре да са с 30, а с 40 точки от нво. Ми гадно е.
За математическите гимназии си трябва отделен изпит.
Абсолютно! Днес точно това коментирахме с моя началник, завършил е МГ, и според него това е много, много важно. За МГ - отделен изпит. За ЕГ- друг при нас преди време беше така. Само така могат да се отделят наистина децата, които са си за там, от децата, изкарали късмет, и децата, имали лош ден. Ама кой ще го направи...

# 817
И защо махнаха тези изпити за влизане в конкретни училища- по матем. за МГ и бълг. за ЕГ( така беше някога).  Пресяваха се още на изпитите можещите или силно желаещи и упорити деца. Затова някога тези училища бяха елитни- със талантливи и знаещи деца се работи бързо и лесно. А сега само и само да влязат в набедените елитни ходят на частни уроци, за да изкарат върховите точки и после влизайки започват с 3 и 4 по матем и бг. Нещо куца в цялата сегашна картинка. И не съм учила в такова училище, но всичките ми познати от онова време от тези училища си бяха и останаха знаещи и можещи до 12 клас.

# 818
Аз да ви кажа, взех да виждам лека безнадежност в класирането и избор на гимназия. Размишлявам си, че тази борба за балове и точки е довела дотам, че едни съвсем стандартни гимназии придобиват имидж на много елитни и желани училища. Имам предвид училищата, веднага в класацията след езиковите гимназии. Седя и си мисля, какво може да му е прекрасното на обучението в 35-то напр., като на ниво начален и прогимназиален курс не блести с нищо?! Изведнъж в гимназиален курс ли преподавателите стават мотивирани, училището се напълва с искащи да учат деца или? И как аз като родител да направя информираният избор къде да запиша детето, като единственото което имам като информация е ксерокопия на  таблици с учебни планове и ЕЖК във Форума?  
               Тук грешиш и то тотално.Началният етап,както и прогимназиалният нямат нищо общо с гимназиалния курс.Преподавателите са различни и са много редки случаите в прогимназиален курс да работи преподавател от гимназиален.Еднаквото е наименованието на у-щето.И не си мисли,че от у-щата СЛЕД езиковите не излизат изключително подготвени и умни деца.От класа на дъщеря ми /първи випуск на 35-то/ има много юристи,икономисти и един от най-добрите лекари в Бг е нейн съученик.Има и такива,които завършиха в чужди университети и се реализират извън Бг.
               По тоя повод мъжът ми казва - не правете драми от този прием.Децата ще получат достойна реализация стига да искат това.Сега изборът е в повечето случаи на родителите,а след това сами избират.
               Що се касае за "ощетените" математици от БЕЛ аз мисля същото по повод на ощетените българици.Деца,които имат определен интерес в тази насока , също са принудени да се борят с математиката и много често точно тя ги проваля.Така,че е неправилно да се мисли,че едните или другите са ощетени.За съжаление това е регламента в момента.Не всички могат да са математици и не всички са българици.В нашата система децата нямат избор.За всички и за всичко еднакви изпити.

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 19:19 от Didia

# 819
  • София
И защо махнаха тези изпити за влизане в конкретни училища- по матем. за МГ и бълг. за ЕГ( така беше някога).  Пресяваха се още на изпитите можещите или силно желаещи и упорити деца. Затова някога тези училища бяха елитни- със талантливи и знаещи деца се работи бързо и лесно. А сега само и само да влязат в набедените елитни ходят на частни уроци, за да изкарат върховите точки и после влизайки започват с 3 и 4 по матем и бг. Нещо куца в цялата сегашна картинка. И не съм учила в такова училище, но всичките ми познати от онова време от тези училища си бяха и останаха знаещи и можещи до 12 клас.
Е, и тогава се ходеше по уроци за тези изпити и не всички бяха талантливи и можещи до 12-ти клас, а и след това. Пък и сега не съм забелязала да започват с 3 и 4 по математика. Средният годишен успех на класа на дъщеря ми е 5,70 според Школото. На училището - 5,59.

# 820
  • Върху лъчите на Слънцето.
Защото МОН се нуждае от статистика.

# 821
  • гр.София
Дидиа,аз пък с теб не мога да се съглася. Ръководството на училището е константа и е  трудно да има драстична разлика между различните випуски.  Доста училища , които са с добра позиция в долен курс ,държат прилично ниво и нагоре. 32-ро, 31 -во,18-то, еврейското, 22-ро.     За училището на щерката пък със сигурност знам за сериозно движение на преподавателите между прогимназия и гимназия /  но няма как да го твърдя и за др училища/

А Дарик какво заглавие са спретнали!
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/izvodyt-sled-nvo-sedmoklas … atematika-2231660    - седмокласниците не четат,но  могат да смятат.!

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 19:38 от blanc

# 822
  • софия
Стига с това едно време. Едно време с изпитите за всяка гимназия избираш в коя да кандидатстваш и резултатът ти важи само в нея. Нищо, ча балът за прием в другата е по-нисък и с него биха те приели там. За мен общ изпит за езиковите и другите гимназии, без математическите, е по-добрият и щадящ подход.

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 19:39 от zvаnchе

# 823
Тези сега с над 90 не са знаещи и можещи, случайно са изкарали?
Спорът е, че сгафилите по Бел математици да прецакани за СМГ, и че много от родителите избират училище по бал, с не по желанието и наклонностите на децата. Познавам 2 деца с бал 480, родителите се колебаят за СМГ и НЕГ, именно да не хабят бала....

# 824
  • София
Да, и аз съм за отделен изпит за отделните типове училища. А и се замислих тези дни. В София има много ЕГ, а всъщност няма варианти за деца с по-нисък бал, с МАТ насоченост. Моят е с ниска оценка на БЕЛ, и за съжаление няма да му стигне бала за ТУЕС, СМГ или НПМГ. Явно ще трябва ЕГ да го запиша, и да се надявам да имат МАТ профили. Колко хубаво щеше да е, ако имаше "по-нискобюджетен" вариант на НПМГ. Или поне още една гимназия с МАТ

Общи условия

Активация на акаунт