СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 942
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 870
Мария,  имах предвид, че математиците могат да се справят по- успешно и с двата предмета. Но това като общ  резултат от НВО БЕЛ и НВО математика, а не като вход за СМГ. И мисля резултатите не като бал над 490, а като такива, които стигат за английските гимназии, за испанската и за френската.  Ако условно приемем, че само това са най-добрите училища. Ние се интересуваме единствено от езикови гимназии, затова рядко разсъждавам в посока математически.
Първият модул от БЕЛ изисква умения, които всеки математик има. Във втория все ще докара 25 точки от преразказа и ето минимум 80. При най- малко 85 от математиката, му стигат за хубави езикови гимназии. Надали това е мечтата на всяко дете, но имах предвид, че някак задължително става да имаш математическо мислене и да си трудолюбив по всички предмети, за да имаш шанс за езикова гимназия.
А и да не говорим, че се получава така, че ако имаш резултати - 78 по БЕЛ и 80 по математика, имаш повече шансове за хубава езикова гимназия от този с 90 по БЕЛ и 60 по математика.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 07:01 от Amanda.D

# 871
Ми не е баш така, Amanda. Някои мечтаят не за тези хубави училища. И най-прецакани са баш математиците, каквото и да си говорим. Защото те могат да решат много по-сложни задачи от задължителния материал, но никой не им дава шанс да го покажат. И те не могат да се възползват от своите много по дълбоки знания (следствие много труд) и трябва да се примирят с онези добри училища, които не са за тях, но не могат да се развиват с математика, защото не могат да пишат тези и преразкази. И всичко това, защото "по селата" не е добре да са с 30, а с 40 точки от нво. Ми гадно е.

Още от предишната дискусия за НВО в началото на темата си мисля, че тъй като НВО изпълнява двуяка функция, не върши работа. За мен най-логично е да има НВО за абсолютно всички 7ци, което да мери ниво и допълнителни изпити по бг и мат на държавно ниво, за тези които искат да се явят на тях. Така математическите гимназии ще приемат истински можещи да решават задачи, и езиковите гимназии ще приемат можещите по БЕЛ. Ще има училища, които ще приемат само с НВО, такива само с Мат, други само с Бел, трети и двата.

Проблемът с ощетяването на математиците идва от другаде - в София, където има 10600 седмокласници,  приемат 208 деца с математически профил (СМГ +НПМГ), което прави по-малко от 2 %. Повечето от останалите са езици и професионални гимназии. Ако има поне 5 % профил математика като първи профил,  дори да има възможност да не е само в комплект с информатика,  то тогава не би го имало бал за СМГ клонящо към 500, а и малко конкуренция би се отразило стимулиращо на СМГ. Друг е въпросът - дали училищата, ако не са МГ имат право да го предлагат.
Що да нямат право да го предлагат? Виж 125-то, а и не само...

# 872
Добро утрооо!
                Първо - НВО беше създадено да оцени нивото на конкретното у-ще т.с. за сравнение на у-щата.Не се сещам на кого му дойде гениалната мисъл да го използва за кандидатстване.Сега УЖ поради ИП същото става и с ДЗИ - повечето университети ще приемат по резутата от ДЗИ.
                Второ - какъв е проблемът да се смени това 2х2? За МАТ х3,за хуманитерните 3хБЕЛ.
                Така поне по-малко драстично ще е изместването на децата ,които не желаят МАТ!

# 873
Аз пак да питам: кой реши, че ЕГ е хуманитарна гимназия? Те и сега могат да си избират балообразуването. И си избират 2×2.

Аманда, при лесна мат на НВО и 80 точки на бел, 732 деца само от София има пред детето супер математик (при мен е със 100т. по мат) от твоя пример. Не мисля, че ще има свободата да избира от топ училищата. Ако мат не беше елементарна, това нямаше да е така.

# 874
Понеже съм яко в центрофугата ще потвърдя мнението на Мария77. ЕГ не е нито МГ, нито хуманитарен профил. Повечето от тях не обявяват ПП или са обявени с уговорката, че в 10 клас могат да се сменят.
Освен това масово паралелките в ЕГ за с ПП в областта на природните науки и математиката. От 9 класа само два са с  ПП история и география, по тази логика в останалите 7 паралелки да сложат мат*3
ЧЕ не е само за хуманитаристите, той вече е задължителен за развитието на детето и в природоматематическите науки.

# 875
По никакъв начин не твърдя, че език трябва да се учи само от хора с хуманитарна насоченост. Дори ми се струва, че граматиката се овладява по-безпроблемно от математиците.
Но не мога да приема, че ако ти е лесно ученето на езици и се справяш без усилия по БЕЛ,  нямаш шансове за хубава езикова гимназия. Разбирам идеята, че всички искат умни и трудолюбиви деца, но не трябва ли да има шанс и за друг тип хора. За тези, на които просто някои неща са им лесни.

# 876
Ми логиката е, че в ЕГ не се учи само език. Та ако само ти е лесно да учиш език, а нищо друго не ти се учи, вероятно няма да си първият избор на "елитна гимназия".

# 877
Статистиките се правят с ДЗИ БЕЛ.

# 878
  • София
Наистина много малко изглежда за 10 000 деца да има само две чисто математически гимназии. И то формирани от време оно. Нали все реформи правят. Преливане от пусто в празно. Местене на материал от една година в друга. Едно ново държавно/общинско училище не съм чула да е направено последните 30 години.

# 879
Защото само дзи бел е общ за всички. Как да направят статистика, като едни са се явили на мат, други на английски език, трети на биология...

# 880
Имах предвид, че няма да пострада реномето на училището, ако детето има тройка по математика, а шестица по БЕЛ.

# 881
Bazel, кем математическите броят всички СХН, пръснати в СУ, и ТУЕС, където вдигат броя на професионалните паралелки.

# 882
  • София
Аха, вярно. Не съм гледала учебния план на СХН. Така по-бива положението.

# 883
Когато желаещите са повече от местата, тогава "елитните" могат да имат лукса да избират. Предполагам биха изберали деца, които ще имат 6 и по бел, и по мат. Такива "на пазара" бол.

# 884
Да, не оспорвам това, че има много умни деца с шестици и по математика, и по БЕЛ. И е нормално да предпочетеш многоспектърни деца. Просто се опитах да обясня защо ми се струва, че с НВО се справят по-добре математиците, възможно е и да не съм права
Хубавото е, че има достатъчно езикови гимназии, за които не се изискват космически балове.

Общи условия

Активация на акаунт