Не искам да съм шофьор

• 17 684
  • 385
  •   1
Отговори
# 360
  • Sofia
Въпросът не опира само до бързина, а и до удобство. Когато правя традиционния си седмичен пазар, минавам последователно през поне 5-6 обекта, разположени в различни точки на града. Това би било невъзможно, без наличието на автомобил, защото не бих имала къде да съхранявам закупените продукти. Та, в известен смисъл, съвсем резонно е да кажем, че колата пести време, защото – да, киснеш в задръствания – но си в състояние да свършиш много повече работа в рамките на няколко ча̀са, отколкото, ако си пеша.

# 361
Не е само времето. Black Cat e отбелязала за покриването на много локации за единица време - на мен това ми се случва почти ежедневно. А удобството, че не се товариш като магаре? Нося лаптоп (голям е, не е 13 инча сладур), дамска чанта, чанта за фитнес (маратонки, козметика, мръсни или чисти дрехи, бутилка с вода и т.н.)? Понякога скатавам от офис дрескода, но в други случаи имам я сако, я панталон с ръб, я шифонена блуза на закачалка, защото - логично - ги обличам след душа след сутрешната тренировка. Как точно да го помъкна това цялото в градски? Или да си оставя дрехите в офиса и да пътувам потна до работа, там да се къпя и обличам? Или да се прибера до вкъщи, пак с градски, да се оправя там и после към офиса?

Относно времето: Няма абсолютно никакъв шанс с градски транспорт за 2 часа да успея да стигна до фитнеса, да тренирам, да се изкъпя и да стигна до офиса, както правя в момента. Абсурд.

Не питайте "в чужбина как могат", живяла съм, различно е, не е аргумент Simple Smile

И не е до мързел, аз обожавам да ходя пеша, уикендите правя по 10-15 км разходка ей така, не целево, спортът е отделно. Просто както каза мадамата, за мен лично буквално е невъзможно да си живея живота, както ми се иска, без кола.

# 362
  • САЩ
Аз от 6 месеца съм в Чикаго, на 4-5 км от центъра. Има много добре развит градски транспорт, но на мен не ми върши работа. За да стигна до работа трябва да сменя 2 автобуса или 1 и доста ходене пеш. С кола ми е точно 12 минути. Около нас паркирането е доста трудно и почти всеки ден обикалям като луда да намеря място и много се изнервям. Понякога паркирам на три пресечки от нас. До нас има огромен платен паркинг, който стои празен, мисля че е $180 на месец . Не ми се дават толкова пари, но ако зимата е много снежна може и да ги прежаля. Свикнала съм да шофирам на по-големи улици далеч от градската част и не ми е кеф да шофирам тук. Тук е пренаселено. На всяка пресечка светофар, знак стоп, колоездачи, автобуси, изнервени шофьори които не пестят клаксони. Стресиращо е като в София. Не ми се живее тук и се надявам скоро да се преместим, с деца хич не си го представям. Иначе пеш е много приятно и удобно за разходки или до магазини и заведения.

# 363
  • Sofia
След като няколко пъти шофирах из Атина, изобщо не намирам софийския трафик за стресиращ. Grinning

# 364
Аз пък не мога да разбера непременното ходене до 20 точки в 21 краища на града. Ма ни можи иначи, щото добрият фитнес бил в Младост, работата в центъра, а аз живея в Овча 2, обаче по-откъм Горна баня, пък пердета от Домко на Околовръстното купувам, а риба само от Метро на Цариградско, фризьорката ми е в Сухата река, а понякога ходя до лифта, и то без кола не става... Като чуя такива обяснения - а ги чувам доста - се чудя - окей, пестят тия хорица 30 мин от път, но не си пестят самото време. Аз едно, че бих луднала от подобно обикаляне, второ - такива обяснения ми изглеждат изключително лошо менажирана логистика и трето - звучат много повече като позьорщина колко съм заета и на какви качествени места ходя, отколкото като реална нужда.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2020, 11:16 от Анонимен

# 365
  • Sofia
Аз съм страшно капризен потребител, вярно е. Харесвам и купувам само точно определени неща от конкретни магазини. Такава съм си от тийнейджърка, просто тогава нямах чисто физическата възможност да си задоволявам потребностите, било във финансово или логистично отношение.
Сега, като се замисля, май от много отдавна не ми се е случвало да отида от вкъщи до точка А и после отново директно вкъщи. Винаги изскачат "отклонения", просто защото е безпредметно да се оправям и да излизам, само за да свърша една задача, като мога да отметна 3-4 подред.

# 366
А аз гледам да събера всичко в едно трасе без отклонения.
Сега например съм в мирова скръб. Открих фризьорка, която е срещу спирката на автобуса посока къщи. Подстригваше ме след работа, качвам се на рейса и се прибирам. От 3 седмици не мога да запазя час, защото е с намалено работно време. Това ужасно ме изнервя, защото сега трябва да се върна при предишната, от която съм доволна и също е вътре в трасето, но трябва да сляза от автобуса 7 спирки по-рано и после да чакам следващия покрай лос мангалос в Овча, вместо директно да се прибера у нас. И точно това беше причината да спра да ходя там. А най-готиното е, че понеже живея в Овча, разликата във времето на движение с кола и с автобус ще е не повече от 5 мин в полза на колата. От 40. Това е само движение, не включва ходене до колата и търсене къде да я паркирам. Голямата вероятност е с автобуса чакането на спирка+клатушкането да ми излезе поне 10 мин по-кратко, защото знам разписанията и съм на спирката точно 3 мин преди часа на минаване на автобуса.
За чий ми е кола? И нея да я мисля и да й чиракувам. Мерси, нема нужда.

# 367
След като няколко пъти шофирах из Атина, изобщо не намирам софийския трафик за стресиращ. Grinning
Защо?

Чела съм в интернет че в Турция е интересно шофирането. Не спазвали знаци, а всеки бързал.

# 368
  • Sofia
Галинор, затова и в по-преден пост споменах за разликата в нуждите на хората. Ако ходиш на фризьор само за подстрижка, тогава – да, предполагам, че не е от решаващо значение къде ще отидеш. Но има хора (аз самата също бях така в продължение на доста години), на които им е наложително да посещават фризьор за доста по-сложни процедури. Е, как да стане, хем да намериш перфектния колорист (примерно), хем да ти е баш до блока? И то – при положение че София, все пак, не е малък град.

Защо?
Ужасен, направо потресаващ трафик, 5 пъти по-зле от софийския. Никой не спазва правилата, засичат те брутално всякакви наглеци, за мигачи явно не са и чували – никой не дава такива, а се престрояват в последния момент. Пешеходците кучета ги яли – аз бях една от малкото, които спираха да ги пускат, и ме гледаха, като извънземно.
Отделно – никой не ти благодари, ако си му направил жест, например – дал си му предимство, без да си бил длъжен, а те гледат навъсено и просто минават.

# 369
Пробвай в Палермо. Атина, Рим и пр. са си направо подредени в сравнение с онзи хаос.

Това с инфраструктурата съм съгласна. Трябва да я има.

Горубляне от кога стана квартал? Аз го помня като едно село с някоя и друга кебапчийница .

Младост 4 ли няма метро? Ами то нали там е метрото и там е бизнес парка и пр. постройки. Къде е далаверата да идеш с кола ?

# 370
Галинор, затова и в по-преден пост споменах за разликата в нуждите на хората. Ако ходиш на фризьор само за подстрижка, тогава – да, предполагам, че не е от решаващо значение къде ще отидеш. Но има хора (аз самата също бях така в продължение на доста години), на които им е наложително да посещават фризьор за доста по-сложни процедури. Е, как да стане, хем да намериш перфектния колорист (примерно), хем да ти е баш до блока? И то – при положение че София, все пак, не е малък град.
Баш до блока малко неща има, но почти всичко (от основните нужди - абсолютно всичко) може да се намери в квартала. Мисълта ми беше, че колата не съкращава никакво време, точно обратното.

# 371
  • София
Всяко нещо с времето си- и при най-суетните идва момента, в който им писва да робуват на претенциите си, осъзнавайки, че в живота има къде по- стойностни неща.
Моя братовчедка, в младите и безангажиментни години, идваше от 200 километра в София на фризьор.
На премиера на пиеса, опера, филм.
И да- само от едикъде си се купуваше "нещото", щото.......абе, снобизъм отвсякъде.
Мина й, навреме и без трайни увреждания.

# 372
Всеки си преценява. Била съм с кола и без кола, не съм умряла от този факт. Ама все пак по-удобно си е да не носиш тежките торби по трамваи и автобуси. В квартала, в който живея почти няма магазини, а всичко се продава на доста високи цени. Гледам, когато отида да пазарувам, да има поне за седмица. Е, много сложно мога да премъкна всичко в ГТ. Фризьорките също подбирам поради някои здравословни проблеми, които имам, не ми се ходи при всеки. Когато нямам бърз ангажимент и тежък багаж с удоволствие слизам в центъра с градският транспорт и се шляя на воля, без да броя в кой миг ще ми свърши престоят в някоя зона.

# 373
Шофирането в София е чудесно - задръстванията са гадни, да, но са такива навсякъде. Откъм стил и начин на шофиране София е приказка, заповядайте в Пловдив и ще си говорим пак. Или Бургас.

А това, че някой лудва от обикаляне, си е негова особеност и не виждам защо да е аргумент, че на други хора не им трябва кола Grinning
За мен пък математиката с "3 мин чакам там, в тая посока отнема 10 минути, спестявам още 5 там" ми е ужасно изтощаваща + да не говорим за цялото изтощаване и системно разочарование от смяна на любими услуги и продукти докато си намеря пак своите. Мерси съм.

Нарочно не давам крайни примери, защото и аз като Котката съм претенциозна (фризьорът ми е на 130 км и добре, че не съм руса и не трябва за ходя на 3 седмици при него за тониране или корени, хах) , но случаят горе с фитнеса мисля, че добре го показа. Базов пример. Без кола никакъв шанс, и то не защото съм ги избрала далече едно от друго.

# 374
Ма кой казва, че колата е тотално ненужна? Колата разглезва. Достъпът до услуга на майната си, която технически намираш и относително близо, вероятно те кара да се чувстваш по-добре, човек с възможности и избор, но нищо от това не променя факта, че отиваш на майната си и губиш безумно време в път. Не променя и факта, че и у ваше село услугата я има. Освен ако не си наистина в страшно забито село, но тогава надали си запозната с подобни услуги изобщо, камо ли да имаш пари за тях.
Инак фризьор през две области е нищо. Фъндъкова се фризира във Виена.

Общи условия

Активация на акаунт