Образователен Говорилник - Виртуално бистро, Том VI

• 17 708
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Аш, кой да работи с тези хора и изобщо има ли смисъл? Те са такива, каквито са - успяли са да пораснат, да завършат училище някак си, да си намерят работа, да народят деца - оправят се съвсем успешно. Мислиш ли, че ще се трогнат особено? Тц, няма. Не могат да се превъзпитат възрастни хора на по-различни ценности от тези, които вече имат. За тях завършването на училище е просто някак да завършат децата им, за да могат да изкарат шофьорски курсове, а после да си намерят някаква работа. Насила не можеш да дадеш.

# 136
  • София
Колкото може, Анди. И освен това става дума приоритетно за работа с децата.

# 137
Абе с 4,50 съм по справяне с образованието на децата.

# 138
  • София
Анди, работата с децата е много важна, точно за да могат да надскочат родителите си. Поне малко. И така постепенно напред. Това се е случвало неведнъж и може да продължи да се случва стига да има воля и дългосрочна стратегия. Сещам се за Швеция и разделното събиране. Та там доста време срещат съпротива и не върви толкова добре начинанието, докато не започват работа с училищата. В един момент това се отразява до степен да бъдат една от страните давани за пример в Европа по отношение на управление на отпадъците. Да, отнело е време, знаели са, че ще отнеме, но са си следвали стратегията и тя е дала резултат.
Това е подобно и на маските, колкото и да си носиш прилежно, да се дистанцираш от не носещи, в един момент те оказват влияние на общата посока и резултатът е "обезмасчено" множество, ако ме разбираш. По аналог с примера за образоваността, който ти даде , колкото и да не се срещат едните с другите, накрая масата се оказва решаваща. Затова е важно да не е твърде... необразована и неграмотна. Не случайно и навремето са се правели дарения за учебници, стипендии, за училища (вкл.и за СУ), хората са знаели, че е важно за развитието на страната в цялост.

# 139
  • София
Работата с децата не може да направи почти нищо, ако родителите си питат ушите. Децата надскачат родителите си основно, когато родителите искат децата им да ги надскочат, когато ги сложат на раменете си. Разделното събиране на боклука, носенето на маски е ниво стимул-реакция - или награждаваш, или наказваш и човек изпълнява такива прости действия. Обаче родител да се занинтересува повече от образованието и възпитанието на детето си няма как да го накараш нито с награда, нито с наказание - на него това са му ценностите и така ще си остане. Възгледите за възпитание и образование се загнездват още от детството и в повечето случаи крушката си има опашка. Останалото е утопия, много сладки мечти и реклама за поредния проект. Едно дете постига точно толкова, колкото родителите му са готови да направят за това дете. Ако на незаинтересован родител му подариш учебник, той ще си подпре клатещата се маса с него. И това по емпиричен път хората са го разбрали отдавна, затова се получава и социалното и образователно разделение и гората се групират и гледат много-много да не се засичат.

# 140
Надскачане, надграждане..:... подсъзнателно тези термини ме дразнят, не знам защо.

Нито една школа не може да налее нещо, ако няма къде.

# 141
  • Русе
Много се абсолютизира ролята на родителите. Тя не е малка, но както казва Нотарис - не можеш да наливаш насила, където не се събира.  Колкото и да натисках, в 7 клас изкара доста нисък бал, който не съответстваше изобщо на усилията ни. Влезе където искахме, благодарение на обстоятелствата - малък набор и повече паралеки .
   Да, възможно е да моделираш изпълнително дете от най-ранна възраст, но не съм сигурна че това е много хубаво, а и дали е изпълнимо. Аз не съм се стремяла да форматирам моето дете, може би защото бях свидетел на неуспешния опит на моята майка, която от най-ранна възраст го правеше. Освен че ми докара малко повече стрес, който ме блокира в сравнително важен период ,в крайна сметка следвах моя път и избрах моя цел и я все още реализирам и вървя. С моя син наблягам на интереси. Хубавото е,че той винаги е имал такива поне в няколко области и е целенасочен в негови направления.

# 142
  • София
На теб ти се вижда обсолютизираща ролята на родителите, но повярвай, родителите са ключовият фактор. С мотивирани родители чудеса могат да се направят.
Всички форматираме децата си, всеки опит ги форматира, всяко въздействие. Има един руски невропсихолог, който казва "внимавайте какъв опит формирате у децата си, защото вие буквално пишете върху мозъка им".  Интересите са си интереси, но основната подготовка и дипломата са по подразбиране, там няма "не ми е интересно". Сори, не може всичко да ти е интересно, затова вече си в гимназия - интересно или не, учиш като си там.

# 143
  • в страната на чудесата
Анди, много си досадна като зациклиш. Да ти го кажа така - едно и също ли е да живееш в Люлин или във Факултета? Като си образован и имаш пари, пък и не влизаш в Кауфланд. Уф.
Светът, който харесваме  е станал такъв, защото се работи с децата на дънинг крюгерите. Анди моля те чети си постовете преди да ги публикуваш.

# 144
  • София
Естествено, че не е едно и също! Има места, на които се засичат, но пак ако знаеш, че този Кауфланд е до Факултето, някак избягваш много-много да пазаруваш там. Кой е този свят, който харесваме и с какви характеристики са тези деца, с които се работи? И какви са ефектите накрая?

# 145
  • Русе

Всички форматираме децата си, всеки опит ги форматира, всяко въздействие.
  Всъщност взаимодействие е по-вярната дума. И то е двупосочно. Наблюденията ми са, че аз съм се променила повече отколкото той. Въпросът е защо системата не се променя.

# 146
Коя система?

# 147
  • Русе
Критерии, цели,развиване ,приложение на знанията. Това не го виждам . Не само у нас .

# 148
  • София
Пресичаме се и още как! Баш заради това общество, за което Лейка говори, не можем и няма да можем сега с един вирус да се оправим. Щото ние си живеем в нашите си балони, ама оно трЕбе на мач да иде, на диско да разпусне... После ще мине през Кауфланд, фризьора и зъболекаря, пък ти се пази кат си много умен...

# 149
Критерии, цели,развиване ,приложение на знанията. Това не го виждам . Не само у нас .
Целите, развитието, прилагането на знанията в бъдеще не трябва да се регулират от система. Строго индивидуални са. Ако влязат в система, лошо.

Общи условия

Активация на акаунт