Обсъждане на имотни обяви-16

• 36 205
  • 729
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Напомням, че каза, че "колата драстично сваля качеството на живот" и с това отприщи последващи коментари. Което само по себе си е провокативно изказване, защото няма как да има еднопосочни мнения след него. После оттам се появиха такива като мен, които казаха обратното и така...до безкрайност.
Аз изсипах 1 куп аргументи, в подкрепа на това твърдение. Ако ти спестява 2 часа от свободното време на ден, което ти е общо 2 часа, то как да не ти подобрява качеството на живот, ако в единия случай имаш 2 часа за спорт и приятели, а в другия случай имаш 2 часа в градския транспорт, някой тъмнозелен да ти диша във врата.
Това ако не е драстично сваляне на качеството на живот, какво е!?
И подесетвам се, изключваме случая, ако не работиш, и не се занимаваш поначало с нищо творческо, полезно или спортно. А само вегетираш на соц. дивана. Просто защото в тоя случай си имаш цялото дневно време от 10 часа за тебе. Но пък нямаш лев за нищо и светът ти е крив.

Аз си направих точна разбивка на ежедневието, която показва съвсем точно какво успявам да свърша за деня с кола, и какво без кола.
Ако не направите и вие такава разбивка за вашия ден, да покажете как си вършите ежедневните задачи без кола, за какво по-точно спорим?

# 211
  • София
Реверанс към съседите в кооперацията, които вероятно имат изисквания към новите съседи. Simple Smile

# 212
Добре, че са го написали, че да не ходя в тази кооперация.

# 213
  • София
Защо да не можеш? Не пише, че не продават на несофиянци.

# 214
аз мисля, че продавачът ще се съгласи на всеки с 5% отстъпка, ако съответният човек извади останалите до 180 к Wink

# 215
Напомням, че каза, че "колата драстично сваля качеството на живот" и с това отприщи последващи коментари. Което само по себе си е провокативно изказване, защото няма как да има еднопосочни мнения след него. После оттам се появиха такива като мен, които казаха обратното и така...до безкрайност.
Напомням, че каза, че сте обикаляли голям остров с градски транспорт и не ви била нужна кола. Е, за мен е сто пъти по-приятно да стигна до и да обиколя Тасос например с автомобил вместо с обществен транспорт. Съответно продължавам да твърдя, че без кола драстично се сваля качеството на живот. Не, че има някакво значение, но ще припомня също, че не аз започнах дискусията, а джедаят.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 18:25 от Анонимен

# 216
Защо да не можеш? Не пише, че не продават на несофиянци.

Защото не искам да живея около толкова ограничени хора.

# 217
Танграта, решаването на транспортната задача е индивидуално за всеки и от там пестенето на време с кола - също. Моето мнение е, че кола, разбира се трябва, но ако имаш къде да я паркираш и ако можеш да си позволиш рзходите по нея, без да ти свалят драстично стандарта. Вече карането на колата всеки ден е друго нещо, то е баланс между ползи/негативи, защото колкото и бодро да заявяваш колко е от Студентски до Борисовата (10 мин), аз някак си не съм склонна да се съглася. Задръстванията са повсеместни и ужасни, затова дори и в рамките на сравнително близки квартали се пътува дълго и изнервящо. За мен наличие на метро и/или трамвай с отделно трасе са най-добрите варианти на ГТ и бих ги предпочела пред личния автомобил за ежедневието въпреки негативите, които си ги имат, разбира се, най-вече заради пестенето на време и на нерви с идиоти на пътя. Но най-много предпочитам да съм с кракомобила, което Бубата каза назад. Да си на пешеходно разстояние от работата си е безценно, според мен.

# 218
Да си на пешеходно разстояние от работата си е безценно, според мен.

Да, така е. Ама да си имаш и колата за резерва. Днес ми се наложи да прескоча до старото жилище баш в дъжда. Обикновено го правя пеша и не ми хрумва за кола, ама баш днес ми дойде идеално да се повозя. Та колкото и да си на пъпа на географията е хубаво да с имаш  гараж или паркомясто с кола за екстрени ситуации.

# 219
  • София
Кракомобила е удобен само в сухо и сравнително топло. Ако газиш сняг до колене, или са ти подгизнали гащите и чорапите, няма да е толкова гот.
Отделно, маащи гащи хора са по правило без практикуване на спорт. Което за мен е катастрофа с качеството на живот. Щото 15 кила ти е сака с маратонките за зала и спортния екип. Отделно, ако имаш един вагон чаавета, с техните такъми, колички и шишенца.
Ясно, че аз давам от моята камбанария, но и не само моята, а и на работещия човек на средна или пък млада възраст. Това е масовият случай за живот в София, включително и потребителите и купувачите на (нови) имоти. Което е и самата ни тема, в която пишем.
Подесетвам се, ако човек има да се грижи само за ризата на гърба си, и за кожухчето на рижия си приятел, то паркът е единствен приоритет. И не ти трябва ни кола, ни паркомясто.

А ако стандартът ти е недостатъчен, за да си купиш за 200 лева на месец една кола, това е вече съвсем друга бира. Не останах, обаче с такова впечатление, че някой твърди, че колата е твърде скъпа. По-скоро се твърдеше, че е ... ненужна ... не-необходима.
Ако парите са проблем, (ако можеш, и възрастта и здравето ти позволява) е добре да си намериш друга работа.
Нима ще е откритие, че липсата на пари (за базови цели) влошава драстично качеството на живота?
Но ние пишем в тема, където се обсъжда закупуването на паркомясто за 30000лв, а задълбаваме като крайъгълен камък на логиката ни, невъзможността да си позволим 200лв на месец, за разходите за един 20г таралясник. Няма грам логика.

# 220
Танграта, кой се опитваш да убедиш?

# 221
Аз си направих точна разбивка на ежедневието, която показва съвсем точно какво успявам да свърша за деня с кола, и какво без кола.
Ако не направите и вие такава разбивка за вашия ден, да покажете как си вършите ежедневните задачи без кола, за какво по-точно спорим?
Ето ти разбивка. Разходка до офиса, работа, разходка до дома. Ако се наложи пазаруване, в супермаркета на 5 минути от нас. По-късно разходка, обикновено около 4км, която понякога включва и хапване в заведение. До тук през седмицата не ми е нужна кола.
Да поясня, че отиването до офиса с кола е 20мин, с метро - 20мин, пеша - 25мин.

# 222
Танграта, решаването на транспортната задача е индивидуално за всеки и от там пестенето на време с кола - също. Моето мнение е, че кола, разбира се трябва, но ако имаш къде да я паркираш и ако можеш да си позволиш рзходите по нея, без да ти свалят драстично стандарта. Вече карането на колата всеки ден е друго нещо, то е баланс между ползи/негативи, защото колкото и бодро да заявяваш колко е от Студентски до Борисовата (10 мин), аз някак си не съм склонна да се съглася. Задръстванията са повсеместни и ужасни, затова дори и в рамките на сравнително близки квартали се пътува дълго и изнервящо. За мен наличие на метро и/или трамвай с отделно трасе са най-добрите варианти на ГТ и бих ги предпочела пред личния автомобил за ежедневието въпреки негативите, които си ги имат, разбира се, най-вече заради пестенето на време и на нерви с идиоти на пътя. Но най-много предпочитам да съм с кракомобила, което Бубата каза назад. Да си на пешеходно разстояние от работата си е безценно, според мен.
Абсолютно съвпада с моето мнение. А когато наблизо има хубаво училище и приятна градина или парк съвсем се нареждат нещата. Колата обаче продължава да е важно условие в цялата картинка. Макар и рядко се налага да се отиде някъде по-далеч в града, а за пътувания в България и близка Гърция си е направо почти незаменима.

# 223
Скрит текст:
Да си на пешеходно разстояние от работата си е безценно, според мен.

Да, така е. Ама да си имаш и колата за резерва. Днес ми се наложи да прескоча до старото жилище баш в дъжда. Обикновено го правя пеша и не ми хрумва за кола, ама баш днес ми дойде идеално да се повозя. Та колкото и да си на пъпа на географията е хубаво да с имаш  гараж или паркомясто с кола за екстрени ситуации.
Абсолютно! Точно това казвам и аз - кола в гараж или паркомясто, за извънградско или голям пазар, или друга необходимост, но не и ежедневната зависимост, за която говори Танграта.  

Скрит текст:
Ето ти разбивка. Разходка до офиса, работа, разходка до дома. Ако се наложи пазаруване, в супермаркета на 5 минути от нас. По-късно разходка, обикновено около 4км, която понякога включва и хапване в заведение. До тук през седмицата не ми е нужна кола.
Да поясня, че отиването до офиса с кола е 20мин, с метро - 20мин, пеша - 25мин.
Нещо подобно  имах предвид и аз. При нас по-късната разходка най-често е до парка, а ресторантите наоколо са 3 броя, единият е буквално в съседния двор.  
Кракомобила е удобен само в сухо и сравнително топло. Ако газиш сняг до колене, или са ти подгизнали гащите и чорапите, няма да е толкова гот.
Отделно, маащи гащи хора са по правило без практикуване на спорт.
Скрит текст:
Което за мен е катастрофа с качеството на живот. Щото 15 кила ти е сака с маратонките за зала и спортния екип. Отделно, ако имаш един вагон чаавета, с техните такъми, колички и шишенца.
Ясно, че аз давам от моята камбанария, но и не само моята, а и на работещия човек на средна или пък млада възраст. Това е масовият случай за живот в София, включително и потребителите и купувачите на (нови) имоти. Което е и самата ни тема, в която пишем.
Подесетвам се, ако човек има да се грижи само за ризата на гърба си, и за кожухчето на рижия си приятел, то паркът е единствен приоритет. И не ти трябва ни кола, ни паркомясто.

А ако стандартът ти е недостатъчен, за да си купиш за 200 лева на месец една кола, това е вече съвсем друга бира. Не останах, обаче с такова впечатление, че някой твърди, че колата е твърде скъпа. По-скоро се твърдеше, че е ... ненужна ... не-необходима.
Ако парите са проблем, (ако можеш, и възрастта и здравето ти позволява) е добре да си намериш друга работа.
Нима ще е откритие, че липсата на пари (за базови цели) влошава драстично качеството на живота?
Но ние пишем в тема, където се обсъжда закупуването на паркомясто за 30000лв, а задълбаваме като крайъгълен камък на логиката ни, невъзможността да си позволим 200лв на месец, за разходите за един 20г таралясник. Няма грам логика.
Танграта, тенис ракетата не тежи, екипа си го обличам вкъщи, а кортовете са на 10 мин пеш.  Колелетата стоят в мазето, 12 кв е, с прозорец, вадим ги от там и след няколко минути сме по пътеките в гората. Басейна на спортната палата ми е на 15 мин пеш (ММ не плува). За какво ми е кола, за да спортувам, като всякакви спортни съоръжения са ми на 5-10-15 мин пеш?  
И дете сме отгледали и пак не сме го возили всеки ден с кола. Всички такъми се събират на детската количка, а с нея до парка е пак 5 минути. А кола имаме, и паркомясто също.
За ходенето - странно ми е млад човек като теб да е толкова изнежен, ама хора всякакви. И какво ако ме намокри дъжд или ме навали сняг, да не съм от захар да ме стопи? За целта се продава оборудване - хубави обувки, дъждобран, раница с дъждобран. Ходя си в дъжд и сняг, и не ми пука. На Витоша какви дъждове са ме прали, нямаш идея, ама какво, част от приключението си е. И много се кефя на скандинавците и германците, че не им пука от дъжд и сняг.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 23:55 от Анонимен

# 224
Не мога да повярвам, че в темата все още се нищи нужна или ненужна е една кола, а обсъждането на имоти е в девета глуха.
 Точно в момента не е добре да нямаш кола и ако се чувстваш зле да трябва да придрапаш пеша или с велосипед до спешното. Иначе си потенциална заплаха за здравето на следващите в таксито или на хората в автобуса. Макар и да се познаваш и да си сигурен, че не си...
Ако някой има пристрастие към темата - "Ходете пеша, хвърлете колите" и не може да се сдържи да не отговори на всеки пост, касаещ това, нека направи отделна такава. Че вече е наистина адски досадно с години да четем едно и също.

Общи условия

Активация на акаунт