СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 107 234
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 2 115
Скрит текст:
Има много деца, които след СМГ са писали НЕГ..., по някаква странна логика.
А като разместят НЕГ, от там 73-то или испанската...
Не е толкова странна логиката. Три броя такива познавам. Просто, след 3 години в СМГ, не желаят да продължат в тази посока. За мен това е много информирано решение. Бил си там, видял си, решил си. МГ не е мечтата на всички деца, които са добри по математика. Някои предпочитат на този етап да научат два езика. Математиката като заложба не им се губи.
Мне. Говоря за деца, които са писали на първи желания СМГ, после НЕГ. Ако не искаш СМГ, що го пишеш първо?
Щото мама така е казала обикновено. То по принцип СМГ, ако не е на първо място, няма смисъл да го пишеш.
От друга страна, ако искат немски, а са видели, че балът им не е достатъчен за немските паралелки в СМГ, съвсем логично е да изберат НЕГ пред СМГ с английски.

# 2 116
Май няма да е днеска...

# 2 117
# 2 118
Досега учениците, които са се записали и после изтеглили документите си, не можеха да подават през системата заявление за трето класиране.
А, това е ново за мен. В гнезда ли само?

# 2 119
Попея, от години тази паралелка в 35-то е без квоти.

За ДСД в 35-то ти е малко стара информацията. Уж в 9 клас бъдещите единайсетокласници  по новата система държаха изпит за допускане до ДСД1 и се говореше, че  на база резултатите от него щели да разпределят за ДСД паралелка, после уж щеше да има друг изпит за селекция, който май не се проведе.. И  реалността е, че май всички като в НЕГ се готвят за ДСД2, а в даден момент вероятно ще спрат този или онзи, който не  работи в час, не предава домашни, не работи над папката, показва ниски резултати  на писмени работи и т.н. И съм сигурна , понеже познато дете не се яви на въпросния изпит в 9 клас, а вече мисли за тема за ДСД2. Даже имат задания от германката Михаела Фрьомер, бивш учител в 73-то,  в тази посока.
Ми не е хубаво, за мен. Добре поне, че другите 3 паралелки са с квоти.

Да, защото е по старата система, по новата не знам как е. Ами това е много хубаво за сегашните деца, всички да са вътре, да не се делят по немски, да учат заедно по ДСД 2 програмата, а накрая, който вземе изпита, вземе, другите на ДаФ и това е. Аз като помня моят колко мъка видя с този изпит след подгответо (с немски от 0 и принципна майка, че трябва да се справи само от училище - акъл-море  Wink) и не влезе, то от приятелите му в училище никой не влезе, а влязоха 70-80 % момичета. Впоследствие разбрахме, че те масово ходели на уроци извън училище, за да се класират.

Хубаво е и че са привлекли нейтив от 73-то, радвам се за 35-то, дано все така да се справят!

# 2 120
Досега учениците, които са се записали и после изтеглили документите си, не можеха да подават през системата заявление за трето класиране.
А, това е ново за мен. В гнезда ли само?
Да. Ето съобщението от миналата година. Предполагам, че и сега ще е така.

# 2 121
А какви да предимствата на чуждоезиковото обучение по френски на 35 СУ пред 18 СУ ? Останах с впечатление, че е с по- висок минимален бал или греша?
Ние не писахме изобщо 35.Нито като паралелки,нито като база или комбинация на езици ми допадна.От проучванията  в 18 френската катедра е една от най-силните и с традиции от много години (1975 да речем).В сътрудничество са с френския институт,и могат да се явят на сертифициран изпит.Имат няколко предмета на езика,както и нейтив учител.И прекрасна база Simple SmileКакво повече да искам.
Аз не да ви влияя, то е и късно вече, но да се яви на този изпит може всеки, доколкото знам. И от 35-то имат същата възможност, а и не само. Това е изпит за международно признат езиков сертификат към Института (най-вероятно сатва въпрос за ДЕЛФ)  и не е обвъзран с никакви училища. И само с частни уроци по френски можеш да се явиш. Въпросът е училището каква подготовка ти е дало, за да го вземеш на нужното ниво, обикнвоено С1, и доколко се е налагало да се знаимаваш навън допълнително за целта.

Между другото, този същия изпит ДЕЛФ е признат за емиграция в Канада и на него се явяват възрастни кандидати,  които искат точки за френски език за емиграцията си.

Това за изпита за сертификат важи за всички езици и всички ЕГ (освен специалните програми по немски), а и не само за ЕГ. ЕГ сертификат не дават. От друга страна, и без ЕГ няма никаква пречка да се явиш за сертификат. Плюсовете на ЕГ са големият брой часове по езика, добрите преподаватели (донякъде и късмет)  и изучаването на предмети на езика.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 18:18 от Анонимен

# 2 122
  • София
Знам че е така.то и от ФЕГ  там ги пращат Simple Smile Под сътрудничество имам предвид изградени канали така да кажа по процедурата WinkНе че не можеш сам да идеш.А в 18-о ми казаха че работят по същата програма и учебници както във ФЕГ.При записването нищо не казаха на тая тема,но предполагам преди началото на учебната година ще има яснота

# 2 123
  • София
Те в 9-та ФЕГ завършваха и по старата програма с В2, по новата също това е заложено за езиковите, та няма как  да се учи в 35-то или 18-то френски официално на ниво С1. Само при лично желание на учителя и  налична мотивация у учениците би могло евентуално да стане надграждане и над  регламентираното.. Франция, апропо,  и  към момента не изисква за университетите си С1. Може занапред  да смени това изискване,  знае ли човек, понеже допреди няколко години и Австрия приемаше с В2, но вече почти навсякъде се иска С1.

# 2 124
ssani, ние също не сме писали нито една паралелка там. Много неуютно ми се струва като база, а и ни е и още по- неудобно от 18- то като местоположение и начин на придвижване.133- то много ми харесва и ни е удобно, но детето предпочита френски с испански пред френски с руски.

# 2 125
Ако хорариумът за ПП по първи чужд език бъде заложен на макс, това прави едни 268 часа, в които се учи по учебна програма, утвърдена от директора на училището. Тази програма задължително съдържа " връзка на избираемите със задължителните модули на профилиращия учебен предмет с цел надграждане и разширяване на компетентностите, посочени в съответните изисквания по чл. 4, ал. 1;"
Само да уточня, че въпросните компетентности са  знания, умения и отношения, които се очаква да бъдат придобити в края на втория гимназиален етап от средната степен на образование. А знаем, че очакваното ниво е В2 за паралелка, за която езикът е профилиращ предмет.

# 2 126
  • София
Според мен ако нещата се подхванат сериозно и от страна на преподавателите и на учениците,и при желание ,няма как да останат с ниво В.Колкото до образованието във Франция...не ми е еталон,меко казано.От много лични наблюдения и опит го казвам Wink

# 2 127
  • Пловдив
А аз пък чак днес научих, че в ТУ в София имало инженерни специалности с преподаване на френски език и получаване на френско призната диплома. Не знаех за такива екстри у нас, мислех, че само евентуално на английски имаме специалности някакви. А чак в ТУ...

# 2 128
В ТУ има специалности на немски от 20+ години

# 2 129
  • София
В ТУ има специалности на немски от 20+ години
И на френски, и на английски има.

На тези езици има билингвално обучение и в СУ, Стопанско управление. Без паралелна чужда диплома е май само това с английския.

Май и в УАСГ имаше някаква чуждестранна програма с немски.

sssani, не ставаше дума за еталон за образование, а просто за изискване за ниво на езика при приема.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 19:02 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт