Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 62

• 27 239
  • 730
  •   1
Отговори
# 390
Може, аз съм я чела отдавна когато ми се налагаше да търся информация заради сина ми и неговата непоносимост и се запознавах с проблема с млечните. И сега я чукнах в нета тъй като помня, че беше подробна а исках, да й дам на Мария някаква информация .
Нямам представа какво имаш в предвид под подвеждаща, но може и така да е Simple Smile .

# 391
Ами например за децата с епилепсия - диета без глутен и казеин намалила пристъпите. Дали казеина или глутена са били отговорни, каква друга интервенция е имало, не е ясно. И двата белтъка са в един кюп. Не при всички хора липсват ензими за разграждане и т.н.
Изказванията и заключенията са категорични, все едно са доказани факти, а те не са. И най-важното, липсват препратките. Това че в статията се твърди че изследванията стигат до еди какво си заключение, не значи че е така като прочетеш самото изследване. Много честа практика е да се изопачават фактите от преразказващите ги блогъри, а още по-често изследванията са с куп проблеми като се започне от формулирането, та се стигне до интерпретиране на резултатите.

# 392
  • Бургас
Добре е статията.И да е стара,това са показали изследванията.Не е лошо да се видят всички гледни точки.

Защо лекарите не обсъждат тези неща с пациентите?Нищо не обясняват.Да,вероятно на ден минават през тях много пациенти с различни оплаквания.Ок,но те сами са си избрали професията.Гледат да напишат рецепта и чао.Не винаги нещата са прости,не винаги лекарствата решават проблемите.Оставят пациента сам с проблемите,държат се все едно е виновен.
Личната обвинително ме пита как за толкова години не съм разбрала какво ми помага.Ами тя как не разбра?От години съм при нея.Нито лекарства,нито диети.Нищо до сега не е имало ефект.Казвам го спокойно,започва да мълчи.

Миоки,и аз се чудя същото.
В една друга тема обсъждаме групите във фейсбук на хора със здравословни проблеми.
Изведнъж решават,че диета/лекарство им помага.Ремисия.При нов рецидив не помага отново обаче същото.
Никой не е наясно какво се случва.Защо и как се засилват/облекчават кризите.Лекарите не са наясно,не им се занимава.Особено към алергични пациенти са отвратителни.

# 393
Не им се занимава, факт. Не обясняват, защото смятат, че пациентите са под нивото им. Арогантни са. Искат лесни случаи, не са достатъчно компетентни, не четат след като излязат от мед училище, не са амбициозни и т.н. и т.н.  Разбира се има и изключения, има и качествени хора, но аз на такива все още не съм попадала.

Майка ми ха отиде на специалист, ха искат нещо да ѝ режат. Махнаха ѝ жлъчката заради камък, оказал се полип, не можаха да ѝ излекуват миомата, от която получаваше зверски кръвоизливи, махнаха ѝ матката и яйчниците. От години е с ИР, накрая стигна до диабет следвайки адекватните съвети за хранене. Има изменения на щитовидната, но показателите ѝ са в норма и тя категорично отказва да търси проблем там, защото я е страх, че пак ще искат да я режат.
Моите ставни болки ги отдаваха на "възрастта" - 40 год, за хипогликемиите ме съветваха да си нося захар, иначе нищо ми нямало, нормално било, да свиквам...  Не можах да повярвам, че е нормално и че просто трябва да се примиря и да търпя. Започнах да чета и сама да си търся решения. Е, намерих ги за момента. Няма болка, няма хипогликемии, мама няма диабет. Не сме излекувани, не си правя илюзии, но качеството на живот е в пъти подобрено и само времето ще покаже, дали постъпваме правилно или не. За сега ми стига, но не се отказвам да продължавам да се образовам в тази посока и да се пазя от лекарите и сособено съветите им отностно храненето, докато ми е по силите.
За сега рецидиви нямам. Майка ми му отпусна края и е качила малко захарта, но все още е с недиабетни показатели, обаче знае какво трябва да направи, за да се върне правилната посока.

# 394
Виж сега,пак казвам, за всяко нещо трябва постоянство. Ето, майка ти е постигнала ремисия, нормално е след пожар да има проблем, това и здрав човек ще го получи, не го омаловажавай постигнатото.
Второ, да, гастро не дават диета. Ендокринолог дава общи насоки, ако е запознат и ако пациента "поема" информация...щото и пациентите са, как да кажа, разнообразни...един лекар се хаби по 100 пъти на ден да обяснява, пък те правят каквото искат и после "оле мале".
За млякото- не е лесно да се разпознае проблема с него с изследвания, но всеки астматик знае че увеличава слузта Simple Smile Така че аз самата стигнах до идеята за диетолог. Посетих няколко и само тази ми допадна, останалите...ами по-добре да си чета статии Simple Smile.
И още нещо важно. Има значение лабораторията за изследвания за червата. Някои бактерии измират бързо , в други не знам какъв е проблема, ама винаги отрицателен резултат. Не се знае дали пък не си пропуснала нещо заради лаборатория. Sad Уви.

# 395
  • Бургас
Арогантни са.Много.
Личната ми задва въпрос:"А сега какво ще правиш?".Говори ми на "ти", без да е питала дали може.Не само тя,други лекари също.Аз съм възпитана и говоря на " Вие" с всички лекари.Въпросът какво ще правя ме дразни.Нали тя е лекар.Как може да иска да и кажа от какво ми минава и какво да правя.Тя е човекът,който да прецени.Затова отивам на преглед.
Най-често повтаря:"Ами така ще е." или "Не ти е за първи път." Не мога да се примиря.Не мога да повярвам,че ще е така.
За зъбите ми толкова лекари имат вина.Косата ми падаше на снопове,зъбите ми се чупеха,корените се чупеха,един лекар зави болтче в зъб,за да го изгради,зъбът се разцепи...Нямяла съм матка и яйчници,затова било.
Зъболекар ми каза да проверя паращитовидните.Не лекар.Така или иначе хормонът не е по каса.Ами хиперпаратиреоидизъм.Аз нямах идея,че същесвуват паращитовидни жлези.
Сега имам 3 зъба.Баба ми на 90 има повече зъби.

HAPPY,тъпчеха ме години наред с Ципрофлоксацин+Метронидазол.Избиват де що има,влошават дисбактериозата.Вкарват в порочен кръг да се пият нон стоп+противогъбично.Може и това да е увредило черния ми дроб.
Не съм убедена,че гладът помогна на майка ми.Когато се влошиха нещата,опита пак.Нямаше успех.Тя получи и възпаление на щитовидната жлеза,махнаха цялата накрая.

Миоки,режат на поразия.На 38,без жлеза,без матка и яйчници,вече ме отписват.Не им се занимава.Препращат ме един на друг.Виждам как им е все тая.Искат лесни случаи,да.Личните искат да лекуват настинка,грип,детски болести,високо кръвно.Толкова.
Получих веднъж обрив.Отидох в неотложна помощ(дежурството на личния лекар).Притеснена,че е поредната алергия.Погледна ме една лекарка и каза,че не е виждала такова нещо.Помолих я да ме насочи към някого,който е виждал,защото имам нужда от помощ.
Леле с каква злоба се нахвърли,крещя,чумосва,обижда...Нищо не мога да докажа,ни лист,ни рецепта ми даде.Ходих си и си бих Урбазон.Не беше алергия,милиария излезе.Не е човешко това отношение.

# 396
А, а това с говоренето на "ти" е отвратително, макар че е най-малкото зло. Винаги си имам едно на ум при среща с това съсловие заради лош личен опит - по-здравословно е съм установила и повече полезна информация съм събрала от собствените си проучвания, отколкото от лекарски съвети и препоръки за съжаление. Не разчитай, че ще ти разяснят и обяснят, сама трябва да търсиш отговори, често по трудния начин с проба-грешка.

# 397
  • Пловдив
Въпросът дали сте забелязали от коя храна ви става зле,ми е най-омразен.При положение,че не се касае за алергия,а за нетолерантност симптомите не са налице веднага след приема на храна.А и кой човек яде само едно нещо с дни?
Грижих се за дете с лактозна непоносимост(от бебе) имаше ужасен рефлукс.Млякото излизаше на фонтан.И аз прочетох доста неща за казеина.За 4 години детето израстна непоносимостта и вече консумира млечни продукти.Затова може наистина някой да има временно решение на проблема,изключвайки даден продукт,но какво ще е  състоянието в дългосрочен план е трудно предвидимо.
И понеже споменахте паратиреоидна жлеза ,да попитам това при кой специалист се диагностицира като аномалия.
Да припомня,че не се чувствам добре,болят ме костите като тракащ скелет съм,особено с десните стави.Имам бодежи и рядко изтръпвания,но те може да са от стрес,защото съм притеснена че ми има нещо сериозно.След антибиотик една седмица почти не съм се хранила,повдигаше ми се от храна.Сега ям,но без чувство за глад.
Пуснах Б витамините и хомоцистеин-нормални стойности.
Пуснах чернодробни,бъбречни функции-също наред.
Обаче тотал калция излезе леко завишен при стойност до 2,53 моят бе 2,56.Пуснах на другия ден кръвен  пакет за остеопороза.Калция излезе в граница,йонизиран калций също,витамин Д лек дефицит.
Стигам до извода или е нещо раково(чакам резултат от цитонамазка и остава да направя или колоноскопия или компютърна томография с контраст ) или паратиреоиден проблем.И ПТХ пуснах в средните стойности е.Четох,четох  чужди публикации и при паратиреоидните тумори калция можел да варира.
Говорих с лекар,не бил проблемен калция...е как след като врата и гръбнака са ми буквално прекалцирани,пукат като на стара баба,ама то сигурно и при мен ще излезе от възрастта -40г. Joy

# 398
На В12 са занижени границите, колко е стойността? А желязото как е? Не помня беше ли  изследвала.
За паращитовидните мисля, че си е пак ендокринолог лекаря.
Браво за детенцето, хубаво че я е израсло.  На моя син преди 2г я установихме и все още е на безмлечна диета.

Не мисли страхотии, само си влошаваш психическото състояние и от там всичко друго.

# 399
  • Пловдив
И желязото е добре.
Ето част от изследванията.

Опитвам се да не мисля,но ми е трудно.
Точно 3 месеца  и след двете раждания имах камъни в бъбреците.Свързвам ги само с ражданията,защото съм била на ехограф след това,нямам проблеми.Сега като чета е възможно и те да са като ефект от прекалцирването.
Почти съм сигурна,че като отида на ендокринолог ще ми изпише витамин Д3 ,за да пооправи калция .Дано само от това да се чуствам като парцал.

# 400
mibobo, правилно ли съм разбрала,че синът ти 2 не е вкусвал млечни... Поздравления!
Само млечните ли му излязаха, а яйцата, че в повечето случаи и те излизат като непоносими?

# 401
  • Пловдив
Много е трудно да спреш млечните продукти на дете.Аз само се грижех за детето,но отиваме на детски рожден ден и аз в паника питам дали пуканките са с масло. Едни бисквити не можеше да яде ,без да прочета опаковката.
Сега се поразчетох за В12,ами препоръчва се да е над 450.
Дано да е това,че и шум в ушите имам.
Погледнах си пак генетичната мутация,свързана с В12.Не ,че не го усвоявам,просто го разграждам в пъти по-бързо от нормалното.

# 402
  • Бургас
Нелина,не е от паращитовидните най-вероятно.
Спокойно.
На ендокринолог се ходи.
В Бургас едната ми каза да търся Сечанов,за да ме реже.
Помолих я за талон за скенер/ЯМР.Казах,че имам ли тумори,искам дамсе огледат първо на скенер/ямр.Накрещя ми се,че моето изследване щяло да лиши пациентите и от това,което им се полага.Диабетиците съм ощетявала.Прати ме да искам от личната.
Тя обеща след месец нов талон за ендо.Другата ми каза на ниво Бургас,че никой не може да помогне.
Ходих при Христозов.Ехограф ми прави,витамин Д да съм пиела,нисък ми беше.И Лозанов така каза.
Но на операцията не са били ок,една ми е оставена.Христозов не е видял нищо на ехографа.
Калцият ми беше нисък.Фосфор почти нямах.Паратхормонът хвърчеше няколко пъти над норма.Не знам пазя ли още изследванията.
Обаче пазя епикризата от операцията на щитовидната жлеза.Паращитовидните не са описанизняма хистология.
Веднъж пусках паратхормон след операцията,нисък беше,но не под норма.Явно не са били добре наистина,но нито някой обясни нещо повече,нито хистология получих.
Не знам къде да попитам,кой може да види какво е останало и ок ли е вече всичко.Струва ми се,че ще дам излишни пари,за да не види никой нищо.

Може ли повече за млечните и децата?
Моят син има(ше) мигрена.Баща му имаше като по-млад.
Не съм свързвала нещата,но като по-малък му пусках хранителни непоносимости.Само мляко му беше силно положително.Ако трябва,ще ги пусна пак,готова съм да се избия с нашите,но да го спася от подобна на моята съдба.

# 403
  • Пловдив
mariqivanova,при всичкото инфо от чуждите сайтове,паратиреоидни тумори има само при завишен калций.Те не се виждат на ехограф,трябва ЯМР или КТ.Ако е нисък калция  трябват добавки.С отстранени жлези цял живот продължава приема на витамини.
При детето ,което гледах,му правиха направо ендоскопско изследване за лактозата.Просто при него бе много силно изразена,тотална непоносимост.След като премина на адаптирано мляко без лактоза,всичко се оправи бързо.

# 404
mibobo, правилно ли съм разбрала,че синът ти 2 не е вкусвал млечни... Поздравления!
Само млечните ли му излязаха, а яйцата, че в повечето случаи и те излизат като непоносими?

Да 2 години вече не е кусвал много неща Sad . Глутен, млечни, цитруси, ядки, какао , мед . Като мед, ядки и какао ги изписаха като "задължителни" за хр.режим в такъв случай, иначе към тях нямаше. На теста беше страшно, общо взето към месо нямаше . Почти всички зърнени, млечните, цитрусите, към чушки беше слаба непоносимост та позволиха да яде, но само зелени.

nelina_london В12 ти е в дефицит, нива под 450pg/ml си е дефицит. Хомоцистеина отивайки на горна граница го доказва.

Общи условия

Активация на акаунт