Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 62

• 27 145
  • 730
  •   2
Отговори
# 420
Мария, не ти пречи да пробваш, ако не си. Поне проучи по-подробно
Между другото майка ми беше/е с подагра и високи нива на пикочната. Месото само по себе си не ѝ я вдига и не ѝ предизвиква пристъпи, напротив, вкара я почти в норми. При нея имаше периоди с изключително високи нива - около 800. Но трябва да се внимава от къде се взима месото, защото явно по веригите продават всякакви л..на.

# 421
Той и палео протокола има бульони и месо. Да, аз от Озон я взех с 25% отстъпка на 41лв .

В Иван Рилски е голям пакета храни 108 (защото нашия беше 44), но няма подправки
Скрит текст:

# 422
Аз имам книгата на Сара Балантайн на английски в ел. вариант. Ако някой я иска, мога да му я пратя.
Мен ми се струва, че диетите се препокриват в частта за зърнените, млечните, ядки, захар.

# 423
  • Бургас
Миоки и mibobo,благодаря!
В Иван Рилски е добре подбран списъка с храни.
Нашият със сина е 40 и няколко показателя,но отдавна е правен.Не ми се ще да чуя огромна сума,но все пак колко струва?
Миоки,високи са и моите нива,не чак толкова,но все пак...Нека е добре майка ти,дано не се вдига вече толкова пикочната киселина.Болки в стави има ли?Лекарства?Личната изписа нещо за подагра и холестерол,но четох,че вредят на черния дроб,а и не смея заради червата да пия нови неща.Скоро кървих уж от Сингулар.

mibobo,имаше промоции тази година в озон,купих си романи предимно.Пак ще има,ще следя.
Детето колко време ще е на диета?Препоръчаха ли от време на време да се пускат нови тестове?Да се види дали не може да се включи нова храна и евентуално дали няма нова непоносимост?
Дъждец,благодаря.Ще помисля как да я преведа или ще я потърся на немски.Ако знаеш къде я има на немски,ще се радвам много.

# 424
Здравейте преди месец си изследвах тсх и ф4
Тсх беше 5.5 а ф4 14.4
Имам изразени симптоми като умора сърцебиене , апатия/депресия суха кожа тревожност..
Изписаха ми л тироксин 50 който приемам вече  1месец но все още имам някой от симптомите
Единствено забелязах че вече нямам такава умора която имах преди и кожата ми стана доста по мека след приема на хапчетата
Все още имам сърцебиене и апатия всеки ден
Въпроса ми е скоро ще отшумява ли тези симптоми защото вече ми писна да се чувствам така зле...

# 425
Миоки,високи са и моите нива,не чак толкова,но все пак...Нека е добре майка ти,дано не се вдига вече толкова пикочната киселина.Болки в стави има ли?Лекарства?Личната изписа нещо за подагра и холестерол,но четох,че вредят на черния дроб,а и не смея заради червата да пия нови неща.Скоро кървих уж от Сингулар.

Не пие нищо, махна всички лекарства, последно остана бетаблокер, който пие през ден минимална доза, но и него ще спре вече. Година и половина е на режим. Имаше болки в ставите, да, в краката. Взимаше само обезболяващи за това. Не е пила хапчета за подаграта. За това пък пиеше цели шепи заради другите заболявания - бетаблокер, за кръвно 2 вида, за оросяване на мозъка (с прекаран инсулт е), диуретици, за разреждане на кръвта, някакви билкови за подпомагане работата на мозъка. 
Нейният холестерол винаги е бил в норма, но освен подаграта беше с високо кръвно и е с увеличено сърце в следствие на това, камъни в бъбреците, омазнен черен дроб, лоши чернодробни показатели, диабет и естествено наднормено тегло, неподдаващо се на влияние със стандартните диети.
Вече е под 80кг и както казах, кажи-речи без хапчета и кръвни показатели, които не бяха наред, в норма или почти в норма.
Прави реакции към някои колбаси и "нечисто" месо. Последно - пристъп на подагра, какъвто не е имала откакто започна режим от пържоли от супермаркета. Не като да не е яла преди без проблеми. Сега си търси да купи цяло животно от ферма. Явно на това от магазина не може да се разчита напълно.

# 426
.....
mibobo,имаше промоции тази година в озон,купих си романи предимно. Пак ще има,ще следя.
Детето колко време ще е на диета?Препоръчаха ли от време на време да се пускат нови тестове?Да се види дали не може да се включи нова храна и евентуално дали няма нова непоносимост?

Те в Озон почти постоянно имат някакви пормоции, аз съм абонирана и често пазарувам и все ме изкушават Simple Smile
Относно детето, те ни викат за следене в болницата, първо беше на 6м, сега е веднъж годишно. И сега Април трябваше да ходим, но с този вирус реших да не рискувам в предвид, че не е нещо належащо. Иначе правят видеозон, всякакви изследвания, на фецес, кръвни, дексилозен тест, последния път правиха лактозен с който се откри , че има и накрая дават становище да продължаваме ли с диетата или не. Но още от самото начало казаха, че в предвид Хашимото е добре глутена да не се връща никога, за другите не знам може би ще върнем някои от тях постепенно като следим за реакция.

# 427
  • Бургас
Дано организмът на детето се позакрепи и да израсте непоносимостите.Не знам правят ли колоноскопии,по принцип не е и моя работа,но не смятам,че дете трябва да се подлага на този ужас.Дано му го спестяват.

Не знам за глутена.Не съм сигурна,че той е виновникът за автоимунните.Всички го ядем,на повечето им няма нищо.
Казвам го не,за да се дразня,аз търся някакъв път за себе си и си разсъждавам.
Когато имам тежки диарии и кръв стоя минимум ден-два гладна.И първата храна,която поемам е сухари/печен хляб.
Ориз и картофи изхвърлям несмлени.Хляб/сухар някак се усвоява по-добре и не дразни.Възрастният гастро ми казваше,че щом чувствам,че приемам това добре,да го ям.
Казваше,че както организмът изхвърля млечни,така би изхвърлил всичко,което не харесва.
Месото е другото,което ми понася.Обаче уж не бива заради черен дроб/подагра.
Дано ендото е на работа др. седмица,да видим какво ще поиска да изследваме.И тя да каже какво и как да ям от това,което мога.Друго и да препоръча,мога само учтиво да я изслушам.Много се надявам да няма нужда от метформин,но пък с него има шанс черният дроб да се пооправи.Червата обаче как ще реагират,Господ знае.
Вземам ли нови лекарства е ад.Първо е страх от анафилаксия.После от тежка диария.Червата ми често си изхвърлят цялото съдържание,ако не харесат някое лекарство.Мъки и болки няколко часа са това,невъзможност да изляза от тоалетната.
Ако няма анафилаксия или диария,понякога червата изкървяват на около десетия ден от приема на новите лекарства.Това изобщо не мога да си го обясня,но както каза и личната,не ми е за първи път.Обаче болките са още по-жестоки.Когато раждах,нямах такива болки.
Към Еутирокс реагираха с диария.ТСХ стигна до 92.Защо,не знам.Л Тироксин уж по-добре се приема.Тук вече си мисля,че вероятно може към витамин Д да е била реакцията,не знам.До втория час от приема на Еутирокс-диария.
Еутирокс и Л Тироксин съдържат едно и също лекарствено вещество,нали?На Еутирокс пишеше,че съдържа нишесте.Но какво точно,никой лекар или фармацевт не можа да ми отговори.
Ако някак може да се разбере какво се случва и защо се случва,дано попадна на лекари,които да ми обяснят и помогнат.

# 428
Относно тези тестове, на мен заедно с млечните от крава и яйцата също ми излязоха като силно непоносими.
Първоначално замених млечните с козе и овче такива,  но после ги спрях напълно. Обаче си оставих яйцата. Чудя се, дали да не ги заменя с пъдпадъчи. Понеже, ако спра напълно всякакви яйца протеинът ми съвсем ще падне. С рибата съм Ок. Но с месото, първо, че мога да го  ям, а  на вкус само мляно ми допада и второ, че заради таласемията  не е много ОК да ям червено месо; а пилешкото, бъкано с какво ли не въобще не е вариант. Установих, че много ми допада пуешко, но трудно се намира качествено, а и цената му е една такава хубава, че мога от време на време да си го позволя, не и всеки ден.
Останалите ми непоносимости са по-слаби към  пшеница или нещо подобно, ама да не ги коментирам, че и без това не ги употребявам.
По повод увеличената пикочна киселина, ще поста нещо може и да е от полза на някой.
Скрит текст:

# 429
  • Столичанин ама не в повече :D
Според вас кои са верните резултати за ТРАК? Laughing

Имаш грейвс, всъщност ако това на аватара си ти и там си личи, и двете диагнози, които са ти поставили означават едно и също нещо, по принцип има хора и с хашимото и с грейвс едновременно, но това е рядкост. Ехографията е по-сигурен начин за откриване на проблеми с щж, защото в повечето случаи се вижда проблема много преди влошаване на кръвните показатели, хиперфункция може да се излекува с правилно хранене и правилен начин на живот и да няма нужда от лекарства, контрола върху стреса е от огромно значение, медитация и йога помагат, също и тес.
Относно очните проблеми те са пряко зависими от трак, потърси начини да ги свалиш. Биха помогнали храни богати на много ензими, авокадото е добър избор, също и киви, ананас, папая, джинджифил, както и ферментирали зеленчуци, като може да се правят без сол и да им пиеш сока. Изследвай кръвна захар и инсулин. Също и кортизол. Витамин д и б12 също са важни.
Това е ехографията ми:
Скрит текст:
А това е от очната лекарка: Иска да си направя ехография на очите, но каза след месец и тогава иска да ме види отново
За ехографията по-важно от снимката е кой я разчита, за другото обикновено очното налягане се повишава, провери обаче и кръвна захар, при хора с хиперфункция може да е висока, защото черния дроб бълва много гликоген.
Бонго,благодаря!
Изключително полезна публикация!
Когато бях дете,казаха,че трябва да ходя на лечебна гимнастика,сколиоза някаква.Имаше някакви подобни упражнения,не всички,разбира се.За съжаление беше доста далеч,а аз нямаше как да пътувам сама с автобус.И само няколко пъти ме водиха,правех вкъщи каквото запомних.
Като тийнейджърка си взех една книжка Каланетика и изпълнявах от нея упражненията.

jerami,какво и как трябва да променя?
Диети има всякакви.Специфична въглехидратна диета или ГАПС с разни туршии и силни бульони от кости може да е ок за червата,но за черен дроб и висока пикочна киселина не е ок.
По автоимунен протокол трябва да ям само ориз и картофи.Без месо,без сухари.Друго не ми понася.Вероятно печени ябълки,малко варени тиквички.
Объркана съм и цикля на едно място.
Две известни холистични лекарки ми отказаха лечение.Нито с диета,нито с хомеопатия поискаха да ме лекуват.
Уж хомеопатията лекува всичко.Преди да забременея,ходех при хомеопат.Ок беше всичко,докато не родих.Започнаха тежки диарии.Хомеопатът пробва различни потенции,различни комбинации.В повечето случаи получавах толкова тежко обезводняване,че ме вземаха в Инфекция.Не се доказа нито веднъж инфекциозен причинител и от Инфекция казаха да търся гастроентеролог.Тя пък ме прати на ендо...И хомеопатът като чу сериозните диагнози ме отряза.Да не съм вземала повече никаква хомеопатия,не съм можела да понасям лечебните кризи.Все едно аз виновна.Опитах няколко пъти пак да отида и говоря,не искаше да ме лекува.Навика ми се,че първо ще ми махнат матка и яйчници,после жлезата.Не знам как позна,но позна.Може и другите лекари да са знаели,но не ми казваха нищо.
Към кого да се обърна за индивидуален план за лечение?
Към повечето традиционни лекарства не реагирам добре.Към билки и хомеопатия също не реагирам добре.Литри и литри чайове съм изпила.От къде да знам,че алергичните към полени не бива да пият чай от цветове на билки.Скоро ми го разясниха.С другите части на растенията пак се подхожда с повишено внимание.
Каквото и да опитам,мъките се засилват.Вече ме е страх да пробвам каквото и да е.
Ако има лекар (с образование),който се заема с такива случаи,моля за име и контакти.Не приемам билкари,врачки и не знам още какви без медицинско образование за хора,които могат да ми помогнат.В отчаянието си и при такива съм оставяла да ме водят.Много съм разочарована.Изключително много.Или гледат как да измъкнат възможно най-много пари или нещо са се взели много насериозно,а са съвсем...сбъркани.И вина насаждат,че не съм вярвала,затова нямало ефект.
Ами в твоя случай няма какво да се лъжем нещата са много сложни и ще се случват много бавно и много дълго във времето, както и всички проблеми са се натрупвали много бавно и много дълго във времето.
Хомеопатията не лекува всичко, дори бих казал, че там в най-голяма степен е важен хомеопата, за съжаление Витулкас е един (същото е и с ирисовата диагностика Димков е един), в началото на моята промяна няколко месеца правех опити да се лекувам именно с нея, и не ми помогна само започнаха неприятни странични ефекти, но пък ми помогна косвено, тъй като прочетох над двайсет книги и органона, и материи медики и реперториуми и т.н. и там беше първото място където прочетох простата истина, че всичко в организма е свързано, че трябва да се лекува всичко, а не на парче, както прави съвременната медицина, и нито лекаря нито хомеопата, нито билкаря лекува, а добрият такъв просто следи и подпомага самолекуването на тялото.
Относно засилването на мъките защото и аз съм минал през това ще ти дам една аналогия от природата (въобще човек ако се загледа в света около себе си толкова процеси, които протичат по идентичен начин както в организма може да открие, че не е истина), кога е най-чист въздуха? След силна буря. По същия начин човек за да се подобри първо трябва да се влоши, и именно там идва ролята на добрия специалист, да прецени, бурята да не е прекалено силна и да изпочупи дърветата, и евентуално дори да предпише някое лекарство, което да отложи реакцията на организма за да не е толкова бурна.
Относно имена в България те са само две (и е хубаво, че в толкова малка страна въобще съществуват) доктор Гайдурков (цитата в по-предишния ми пост е от негова книга) и доктор Емилова. Освен това изключително много ти препоръчвам да прочетеш и въпросната книга от която е цитата, и като човек прочел десетки книги и хиляди страници, категорично твърдя, че прочитането само на тази книга е напълно достатъчно (но с осмислянето и разбирането на всяка дума), за да намери човек пътя към здравето. И най-важното е да поемеш отговорност за собственото си здраве и собственото си тяло, защото в крайна сметка ти живееш в това тяло. Ти искаш да прехвърлиш на лекаря отговорността за решенията касаещи твоето тяло, но само ти можеш да разбереш най-ясно сигналите, които ти праща.

За казеин за пръв път чувам.

Казеина е белтъка на млякото и алергията обикновено е към него.
Ето тук една статия където е обяснено добре затова как влияе на организма.
https://imupro.bg/vredata-ot-kazeina-i-mlyakoto/
Много добра статия и на 100% вярна, всички изследвания го доказват, проблема, е че медицината едва в последните години започна да се обръща внимание на непоносимостите (които са различни от алергиите), специално за деца от аутистичния спектър подобрили се след изключване на глутен и млечни истории има изключително много, но човек отново в този случай може просто да се обърне към природата и да помисли, съществува ли друг бозайник, който като възрастен индивид, да консумира мляко и то от друг животински вид. Всъщност казеина е единствения белтък в природата, чиято първична функция е хранителна, което е напълно естествено, тъй като всеки бозайник в месеците след раждането си увеличава теглото си в пъти.

# 430
... може просто да се обърне към природата и да помисли, съществува ли друг бозайник, който като възрастен индивид, да консумира мляко и то от друг животински вид.
Това точно е малко тъп (с извинение) аргумент. Котките например ще пият мляко, ако имат достъп, плъховете ще ядат сирене и т.н.
Човекът е единственият бозайник който притежава способността на речта и абстрактното мислене и който може да запали огън, по тази логика тези ни способности са непривични и не трябва да ги практикуваме.

# 431
  • Бургас
Titi,много полезен списък.Много силно подозирам,че ендото ще ми даде почти същия или същия.
Мога да ям тиквички в малки количества и да пия вода.
Даже маслини не мога,не знам точно осолените ли имат предвид.

jerami,благодаря!
Гайдурков е вариант евентуално.Другата цитирана не искам да коментирам.Вероятно е добра.
Лекарят е този,който изписва лекарства.Аз не бих могла да си ги изпиша.Каква отговорност да прехвърля на лекаря?Повечето се опитват да ме накарат да приема нещата,да не търся нищо,да се свия и мълчаливо да си търпя страданията.Не съм виновна за нищо,не съм го предизвикала сама и съм против да ми се насажда вина.Не съм искала това състояние и няма да се примиря с него.
Органите също не съм си махнала сама.Никога няма да разбера толкова ли съм била зле,че се е налагало отстраняването на органите.

Съжалявам за това,през което си минал.Знам какво е.

За съжаление не усещам сигналите на тялото.Не разбирам какво се опитва да покаже.Ако нещата се случват бавно,как ще знам,че съм тръгнала по правилния път?По тази логика излиза,че хомеопатията е била правилният избор.Че действаше,действаше.Хомеопатът се е уплашил от силата на бурята.Не е знаел как да я потуши.Аз как да знам,мога да си купя всяко хомеопатично лекарство,но мога и да си подпиша присъдата сама.
Плаша се от това,че ми отказват и ме отписват.Да,само смъртта е непоправима.За всичко друго би трябвало да има начин.
Докато дишам,се надявам.
И пак стигам до лекарите.Не виждам кой друг би могъл да ми помогне.

# 432
mariqivanova799, ти ме хвърли в джаза, както се казва. В крайна сметка ти сега с каква диагноза се водиш? Все си мислех, че нашите ендокринолози могат да поставят диагноза Хашимото без големи колебания, а то какво излиза. То чуденки, то предположения, пък това било, ама не било това. Просто нямам думи. Начев не само, че просто изтърсва нещо без каквито и да било основания и обяснения защо мисли така, ами другите доктори се страхуват да му противоречат. Ако той е казал нещо, дори и глупост да е, не се оспорва. А някой каза за Начев, че си гледал само жени, които искат да забременяват. Ама то това май може да се каже за всичките ни ендокринолози, защото там са парите. Те искат да се занимават само там, където нещата опират до много процедури и пари, а другите какво - кучета ги яли. Много се чудя какъв ендокринолог да й препоръчам на майка ми. Аз самата предстои да ходя, защото ТСХ ми е все над 3 и инсулина ми е висок. Но идея нямам вече къде и кой изобщо ще се занимава ако не е за някакви инвитро процедури и подобни.

bongobongo, аз имам дефицит на фолиева киселина и на витамин Д. Тези неща дали са обвързани с щитовидната, защото виждам, че си писала, че не бивало хормон да се взима ако витамин Д е зле и витамин Б12?

# 433
  • Столичанин ама не в повече :D
... може просто да се обърне към природата и да помисли, съществува ли друг бозайник, който като възрастен индивид, да консумира мляко и то от друг животински вид.
Това точно е малко тъп (с извинение) аргумент. Котките например ще пият мляко, ако имат достъп, плъховете ще ядат сирене и т.н.
Човекът е единственият бозайник който притежава способността на речта и абстрактното мислене и който може да запали огън, по тази логика тези ни способности са непривични и не трябва да ги практикуваме.
Само дето сирене в природата не съществува, и котките в природата малко трудно ще си намерят мляко. Инак то и кучетата ядат хляб, и маймуните в зоопарка ядат готвено,  но аз не говоря за екстремни ситуации, а за това когато човек има достъп до храна да предпочита естествена такава, която дава здраве, и е хубаво да се уточни, че и други бозайници имат език на комуникиране, за делфините, слоновете и маймуните пък е доказано, че също имат абстрактно мислене.
Titi,много полезен списък.Много силно подозирам,че ендото ще ми даде почти същия или същия.
Мога да ям тиквички в малки количества и да пия вода.
Даже маслини не мога,не знам точно осолените ли имат предвид.

jerami,благодаря!
Гайдурков е вариант евентуално.Другата цитирана не искам да коментирам.Вероятно е добра.
Лекарят е този,който изписва лекарства.Аз не бих могла да си ги изпиша.Каква отговорност да прехвърля на лекаря?Повечето се опитват да ме накарат да приема нещата,да не търся нищо,да се свия и мълчаливо да си търпя страданията.Не съм виновна за нищо,не съм го предизвикала сама и съм против да ми се насажда вина.Не съм искала това състояние и няма да се примиря с него.
Органите също не съм си махнала сама.Никога няма да разбера толкова ли съм била зле,че се е налагало отстраняването на органите.

Съжалявам за това,през което си минал.Знам какво е.

За съжаление не усещам сигналите на тялото.Не разбирам какво се опитва да покаже.Ако нещата се случват бавно,как ще знам,че съм тръгнала по правилния път?По тази логика излиза,че хомеопатията е била правилният избор.Че действаше,действаше.Хомеопатът се е уплашил от силата на бурята.Не е знаел как да я потуши.Аз как да знам,мога да си купя всяко хомеопатично лекарство,но мога и да си подпиша присъдата сама.
Плаша се от това,че ми отказват и ме отписват.Да,само смъртта е непоправима.За всичко друго би трябвало да има начин.
Докато дишам,се надявам.
И пак стигам до лекарите.Не виждам кой друг би могъл да ми помогне.
Ами ти сама си си отговорила, работата на лекаря е да изписва лекарства, не да казва как да се храниш и как да живееш, проблема, е че лекарствата не лекуват, а само прикриват симптоми, въпроса, е че щом не искаш да се примиряваш и след като явно този път на изписване на хиляди лекарства не ти харесва и не те кара да се чувстваш по-добре почваш да търсиш друг път, само че трябва да почнеш да се образоваш, въпросния Гайдурков казва, че неговата цел не е да има вечни пациенти, а да научи как всеки да е лекар сам на себе си, Лидия Ковачева казваше, че живота я е принудил да се превърне в един вечен студент по медицина, еми и мене ме принуди, преди да ми се случи това не бях чувал изобщо за съществуването на щитовидна жлеза, не знаех какво са щитовидни хормони,  и още хиляда други показатели, никога не съм предполагал, че най-голямото количеството книги и статии, които ще прочета в живота си ще бъдат на медицинска тематика.
mariqivanova799, ти ме хвърли в джаза, както се казва. В крайна сметка ти сега с каква диагноза се водиш? Все си мислех, че нашите ендокринолози могат да поставят диагноза Хашимото без големи колебания, а то какво излиза. То чуденки, то предположения, пък това било, ама не било това. Просто нямам думи. Начев не само, че просто изтърсва нещо без каквито и да било основания и обяснения защо мисли така, ами другите доктори се страхуват да му противоречат. Ако той е казал нещо, дори и глупост да е, не се оспорва. А някой каза за Начев, че си гледал само жени, които искат да забременяват. Ама то това май може да се каже за всичките ни ендокринолози, защото там са парите. Те искат да се занимават само там, където нещата опират до много процедури и пари, а другите какво - кучета ги яли. Много се чудя какъв ендокринолог да й препоръчам на майка ми. Аз самата предстои да ходя, защото ТСХ ми е все над 3 и инсулина ми е висок. Но идея нямам вече къде и кой изобщо ще се занимава ако не е за някакви инвитро процедури и подобни.

bongobongo, аз имам дефицит на фолиева киселина и на витамин Д. Тези неща дали са обвързани с щитовидната, защото виждам, че си писала, че не бивало хормон да се взима ако витамин Д е зле и витамин Б12?
Витамин д и б12 са от огромно значение за доброто функциониране на щж както и за цялостното здраве.

# 434
Скрит текст:
Само дето сирене в природата не съществува, и котките в природата малко трудно ще си намерят мляко. Инак то и кучетата ядат хляб, и маймуните в зоопарка ядат готвено,  но аз не говоря за екстремни ситуации, а за това когато човек има достъп до храна да предпочита естествена такава, която дава здраве, и е хубаво да се уточни, че и други бозайници имат език на комуникиране, за делфините, слоновете и маймуните пък е доказано, че също имат абстрактно мислене.
Тогава, по твоята логика, трябва да забравим 99% от зелечнуците, плодовете и много зърнени, защото те са хибриди сътворени от човека. Мен ме устройва, да му мислят веганите.
Съжалявам, ама аргументите за сътвореното от природата не са състоятелни.

На реч са способни само хомо сапиенс.

Общи условия

Активация на акаунт