СЕДМИ клас 2019/2020 - Второ класиране - (20.07. - 26.07)

• 89 058
  • 2 099
  •   1
Отговори
# 675
Определено в едни по-стари времена, към 88-89та някъде , в СМГ се влизаше доста лесно. За други МГ в страната не знам.
Скрит текст:
Гимназията беше за доста хора резерва, ако не станат нещата с ЕГ. От нашия клас помня, че  6-7 момичета кандидатствахме за ЕГ - едни за английската, други за немската, трети за френската. 4 май  се пробвахме и в  СМГ, като и четирите ни е приеха, едната май  на второ класиране, губят ми се вече детайли. СМГ избра само една. И имам спомени, че имаше второ и трето класиране, за да си запълнят бройките след  масовия тогавашен избор на ЕГ. Та толкова неземно трудно не е било..Помня  даже още едната задача в СМГ, беше за моделиране на уравнение за някакви цветя, безкрайно елементарна. И за показател, че не е било толкова трудно - на изпита в СМГ имах по-висока оценка отколкото в НЕГ, понеже на този за ЕГ оплесках подточка с един трапец в координатна система. Та да се мисли,че  заради приема на толкова хора от основното ни училище в СМГ, понеже и от другите 2 класа имаше деца, сме били яките математици, извинете..  Wink Решаването ни се свеждаше до задачите от учебника, от един единствен сборник и тук-таме от списание "Математика", в което имаше примерни задачи за изпитите.
Определено мисля, че  сега има далеч по-силни математици в СМГ, дори сред тези, които до 7 клас не са учили там.
Мегаматематици винаги е имало. Не говорим за тях.
За същото време говоря. Нямаше изтрепване за МГ, прилагателното елитна не се ползваше пред гимназия. Сумати народ пет пари не даваше за езикови и МГ, защото строителен, механотехникум и икономически си бяха железни. Да не говорим, че някои решаваха да останат в ЕСПУ не от липса на възможности. Тогава за резервни варианти не се говореше.
В МГ попадаха деца, които ХАРЕСВАТ математика.
Сега тази  възможност да са навсякъде е екстра, но и им пречи истински да избират.

# 676
  • София
Грийн, вие сте добре, ние от източната част на София, в самия й край.
gadamer, във ФБ- подадох заявка и ме приеха.
И ние сме от източен квартал, да не се окаже, че се познаваме.

# 677
Здравейте!
Дали някой може да сподели мнение за английската паралелка на 133 СУ? Интересува ме специално нивото на преподаване на езика, има ли текучество при преподавателите, изучават ли се предмети на английски от девети клас? Намирам информация само за френската паралелка.

# 678
И Ния само влезе в онази фб група, за да се добави към обща месинджър група, която също не чете Simple Smile.

Клуб по дебати беше голяма мечта за Ния. Има отличен такъв в АК. За ФЕГ ще разучава дали има. То дано има присъствено обучение, клубовете са ми на задан план сега.

Рязко ще сменя темата за приема. Ния започна задължителната литература. Свалих от читанка почти всичко и попрочете разни неща. Хич не й е уау, но щом трябвало, ги чете. Две неща не съм свалила и се чудя (заглавията ги свалих от сайта на мон в раздел учебна програма):
1. Старогръцка митология. Митове за Прометей, за Едип; Троянски митологичен цикъл. - Ако сваля митове и легенди на Кун дали е същото? Но тях май в 5ти клас ги четоха. Какво взехте за вашите деца?
2. Библия. Библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей; за Исус,  за Богородица; откъси от Евангелие от Матей и от Евангелие от Йоан. - същият въпрос. Може да ви звучи ужасно, но вкъщи нямам Библия и не съм много наясно в тази тематика.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 09:13 от maria77bg

# 679
  • София, Лагера
Не е съвсем в тона на темата, но може на някой да му е интересно. На мен ми беше, доста неща не знаех.
Спомени за образованието преди 10 ноември:
https://petel.bg/m/index.php?action=view&id=57320&opinion=

# 680
За текстовете вземи една христоматия
Има клуб по дебати, Яна доста я хвали, моята няма такива интереси и не е ходила, затова не съм се сетила да спомена
Във фейсбук и тука малко деца и родители от 2 аег пишат. Не ми пречи, все ще се запознаят. За мен започва периода "оправяй се сам". Все пак е вече голям, гимназист.

# 681
  • София
Говореше се, Солничка,  за резервен вариант , но не от всички,  а само от решилите да кандидатстват в гимназия/не в техникум. Иначе какво ти е обяснението, че само в нашия клас имаше немалко хора, пробвали се паралелно и за ЕГ, и за МГ? От гол ентусиазъм ли са ходили въпросните на два изпита по мат или все пак са имали ясно изразено първо желание и са си направили сметката, че ако там не стане,  ще имат втори вариант? Този подход си е баш подсигуряване с резервна опция, просто не беше масов.

# 682
  • София
Аз съм чела Библията - Стар и Нов завет. Доста тежко четиво, точно тези неща мисля да си ги чете само от учебника или христоматия.
Гръцката митология е много на почит удома. Наскоро гледах много хубаво издание на "Изток-Запад". Мисля да го купя.

# 683
Аз му дадох стари издания на "Дон Кихот" и "Илиада". Библията надали ще чете.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 09:03 от Amanda.D

# 684
Момичета, ако искате може да направим списък по училища, който да си сложим на първа страница в следващата тема. Може да ми пращате на лично съобщение информацията, който желае да бъде включен.

# 685
  • София, Лагера
Мария, мен това с Библията ме озадачи. В училище имаха предмет Религия.
Там учиха по някаква адаптирана за деца Библия, но тя е наистина много детска.
Честно, не си представям как ще чете стандартния вариант, особено Стария завет. То това не се чете! ... и X роди Y, той роди Z, той живя 456 години и роди ..... интригуваща литература!
Ще потърся някакъв друг адаптиран вариант, ако има.

А гръцката митология е супер! И аз я обичам! Миналата година в знак на солидарност прочетох цялата задължителна литература. Чуден повод да преговаря гръцката митология!
Да живее Читанка! Колко пари ми е спестила!

# 686
  • у дома...
И Ния само влезе в онази фб група, за да се добави към обща месинджър група, която също не чете Simple Smile.

Клуб по дебати беше голяма мечта за Ния. Има отличен такъв в АК. За ФЕГ ще разучава дали има. То дано има присъствено обучение, клубовете са ми на задан план сега.

Рязко ще сменя темата за приема. Ния започна задължителната литература. Свалих от читанка почти всичко и попрочете разни неща. Хич не й е уау, но щом трябвало, ги чете. Две неща не съм свалила и се чудя (заглавията ги свалих от сайта на мон в раздел учебна програма):
1. Старогръцка митология. Митове за Прометей, за Едип; Троянски митологичен цикъл. - Ако сваля митове и легенди на Кун дали е същото? Но тях май в 5ти клас ги четоха. Какво взехте за вашите деца?
2. Библия. Библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей; за Исус,
за Богородица; откъси от Евангелие от Матей и от Евангелие от Йоан. - същият въпрос. Може да ви звучи ужасно, но вкъщи нямам Библия и не съм много наясно в тази тематика.
По препоръки на досегашната ни учителка по БЕЛ, взехме христоматията на БГ учебник. Много е добра. Девойката чете, но и тя не е УАУ.

# 687
...... То дано има присъствено обучение, клубовете са ми на задан план сега..............
                  Като слушам как е преминала срещата на лидерите на ЕС започва сън да не ме лови. В повече ми идват и "новините" от МОН и "мерките",които са предназначени да опазят децата ни.Както е тръгнало май ще се радваме,ако умеят да пишат по-малките.Такъв хаос и неориентираност за първи път се случва и то навсякъде.
                  Сега ми се обадиха,че ми прекъсват отпуска и ..... там гледам е ...... днес едно,утре-друго.Вече свиквам с мисълта,че ако ме огрее море ще е през октомври! Yum

# 688
  • София
Здравейте!
Дали някой може да сподели мнение за английската паралелка на 133 СУ? Интересува ме специално нивото на преподаване на езика, има ли текучество при преподавателите, изучават ли се предмети на английски от девети клас? Намирам информация само за френската паралелка.
Добро е, тук в неделя имаше обсъжадане на на това училище. ОАт тази страница поне в три се говори за него https://www.bg-mamma.com/?topic=1235401.2460
За момиче или момче става въпрос и с какъв бал сте?

# 689
  • София, Лагера
О, моля дайте акъл за христоматията, коя са ви препоръчали?

БетиЛ, чудесна идея! Много съм "за" списъка!

Общи условия

Активация на акаунт