НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 135

• 34 664
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
то и аз съм, ама есента бях качила, точно защото непрекъснато се дъвче в офиса
ама бях нова и култутна, сега ги разкарвам набързо
ей, какви хора, хрупа солети и говори по телефона...

eden, много рядко ям такъв сладолед, само боклуци има в тях

# 406
Това с черпенето е неприятно наистина, ако са случайни хора майната му ама с близки да спориш не си е работа. Възможно е и човекът от разказания пример за себе си да няма мярка кое е нормално количество за почерпка, примерно един бонбон. И съответно понеже той яде по много, всичко друго да му се струва че е много малко.
Не че това го оправдава с настояването де. Особено на днешно време дето всеки втори е с някаква я алергия, я непоносимост, я заради здравословен проблем се ограничава от нещо... много е неуважително да настояваш така. И по детските площадки се оплакват масово че докато се обърнат и друга майка дала на детето им в ръцете я солети, я ядки, я вафла, я нещо друго.
Криворазбрано гостоприемство, както и прословутото тъпчене с храна на внучета от бабите им. И в един момент става лично едва ли не - ама ти как така няма да приемеш това дето аз ти го предлагам?!? И въпрос на чест и биене в гърдите - "ама то мойто внуче само с други е злоядо, при мене се скъсва да яде!"

Моите колежки ми свикнаха, вече само се шегуваме с количествата яйца дето ям. Чат-пат която види промоция на яйца в брошура и ми я носи и се смеем че за мен ги гласят Grinning Иначе отначало отнасях изказвания как в никакъв случай не бивало да ям повече от две яйца на седмица, заради холестерола нали. Над година съм там, виждат ме че съм още жива и здрава и с яйцата, и без фафли и бисквитки през час, спряха да се чудят, спряха и да питат какво щяло да ми стане толкова ако си взема тоя път. Не че съм от най-стриктните ама сме над 10 души там и всеки нещо дъвче, изключено да приемам всеки път като ме попитат искам ли и аз.

# 407
Имам късмет, че тук нямат такива хм....традиции. И като ти предложи някой кафе си е кафе,  не е кафе и нещо.
Но като нищо могат да ти домъкнат пресен/топъл кроасан за закуска.
Не си падам по сладоледи (сега, като бях малка беше друго, а и сладоледите бяха други), опитах един нормален, италиански и не ми хареса. От сладост не усетих вкуса.
Заквасена сметана с "конфитюр" ми е идеален десерт.

# 408
  • Балчик
На мен само една колежка постоянно ми пили как не можело да не ям въглехидрати, особено плодове. Как нисковъглехидратната диета вече било доказано колко е вредна. Постоянно ми цитира някого си, който бил гост в еди си кое студио. Не приема и аргумента ми, че вдигам захар, праща ме на лекар за хапчета. Метформин, не, благодаря!

Останалите на шега казват, остави я, за нас повече ще има. А по-умните тактично не коментират.
Има и такива, които се възхищават на волята ми и си признават, че те не могат така.

# 409
Относно сладоледа, да споделя един не много режимен, но във всички случаи по-добър вариант от купените. Разбира сметана от тази в Лидл, една-две лъжици маскарпоне, пасиран банан и какао на вкус. Правя го за децата и е много хубав. Засища гладът за сладко и шоколад.

# 410
Лично аз, имам чувството, че когато кажеш на някого, че си на режим и почва някак нарочно да те кара да го прегрешиш.Наскоро бях на кафе с колежка, оглежда ме, оглежда и ми вика-'хайде да си поръчаме торта или сандвич', усмихнах се вътрешно.Поръчах си сандвич, на следващият ден пропуснах едното хранене, а тя...гледа дали ще си изям всичко и ми вика-'мислех, че си на диета'😂😂😂.

Обаче, пак имам питанка-вместо разни сладки работи, не е ли по-добре да се хапне плод?Нали е достат.сладък?
И, в една ФБ група гледам все си правят сини сливи печени с нещо, сливите не са ли също противопоказани или просто за палео режима стават?

# 411
Аз нямам проблеми с колеги, защото работя от къщи, но съчувствам на тези , които трябва да отбиват атаките. Знам, какво е да те карат насила да ядеш нещо, което не искаш.
А относно купешките сладости като сладолед или някакви десерти (режимни или не), отказах се да пробвам даже такива неща. Всичко такова вече ми е отвратително сладко, чак някои ми нагарчат.

Плодовете съдържат доста фруктоза. Ако имаш проблем с черния дроб, по-добре ги избягвай.

# 412
Seeflower, при палео мисля, че се ядат плодове, мед...Това за диетите е вярно- все ще се намери кой да те саботира. Аз и затова отдавна вече не казвам кога съм на диета (нито пък сега разгласявам за фастовете- да не вземе някой да получи удар, хи хи Laughing ). За варирането на кг е абсолютно нормално, та ти говориш за 200-500 грама, не за 2-5 кг! Blush
Джемма, и аз постепенно стигнах до фастовете. Реално, ако вече се засищаш с това количество и ако искаш да пробваш 48 ч- да знаеш, че зорът е да мине вечерта от първите 24 часа, аз на другия ден се будя без глад, без прималяване, все едно предния ден съм си яла нормално, енергична. Отделно се и чувствам много добре. А можеш и (като мен) първо да пробваш 36 часа. Аз правя фастовете заради нивата на инсулина, така че си позволявам по мъничко парченце масло към първото кафе и мъничко сметана към него. Ако приритам много може и лъжичка кокосово масло (ако това ще е разликата между фаст и хранене)- също пия и вода с оцет. Моята "воля" дойде от безсилие, честно казано. По друг начин не свалях кг, дори с 1 хранене на ден почти не свалях и осъзнах, че разликата между ОМАД и 36 часа е...няколко часа докато заспя+ времето прекарано в сън. Първия си фаст от 48 ч направих с идеята да е 36 ч и да го продължа до 48 ч, ако се чувствам добре.
Стаси, не оглеждам сладоледи с подсладители. Ако много ми се прияде, по-скоро ще си купя обикновен сладолед с по-приемлив състав. Или ще си направя. Само за италиански сладолед от Италия, занаятчийски бих се жертвала без угризения Blush
За традицията с черпенето със сладко- не е само в България. Много хора свързват сладичкото с обич. Вече налагането е друг въпрос...

Последна редакция: пн, 31 авг 2020, 13:28 от dolce miele

# 413
Все пак, не прекалявайте с фастовете. Знам, че всеки иска да постигне максимален резултат за минимално време, ама после да няма олеле нямам цикъл, олеле щитовидната ми Wink

# 414
Миоки, имах вече един съвсем нормален цикъл откакто фаствам. Simple Smile А и при моите кг мисля, че няма опасност от недохранване, аз си имам доста складирани мазнини... Cry

Последна редакция: пн, 31 авг 2020, 13:47 от dolce miele

# 415
Така е, ама имай едно на ум. Казвам го, защото следя НВВМХ тенденциите и забелязвам оплаквания от жени, които тренират яко, фастват, стават слаби и във форма, но си прецакват цикълът и обвиняват за това липсата (недостатъчното количество) на ВХ.

# 416
Благодаря, Миоки Hug Аз не тренирам яко- моето движение са дългите разходки (много ги обичам), игра на федербал с детето, носене на покупки Stuck Out Tongue Winking Eye и понякога планк, клекове и малко гирички (500 гр са моите). Нищо прекалено. Не искам да си вдигам кортизола. Покрай метформина не можех да вдигам и тези гирички от 500 гр, защото ме боляха мускулите. Напоследък забелязвам, че тези мускулни болки отминаха. Sunglasses

# 417
Да, не трябва да се отива в крайности.
И при младите жени е по-деликатно. Шоки е превела доста статии по въпроса, погледнете в нейния блог.
При палеото може плодове/мед/фурми, но малко. За сметка на това без млечни. Мда, няма пълно щастие, няма сирене с диня/грозде. Има и тарикати (като мен), които хапват сиренце, но дават по-леко с плодовете.
Козе/овче сирене да допустими в палеото,  но символично количество.

# 418
  • Балчик
Аз заради КЗ искам. Не мога да я сваля под 6. Днес е 6.5. Миоки, мислиш ли, че ми е добра идеята или просто да чакам да се нормализира с времето?

# 419
Джемма, аз заради инсулин и КЗ правя фастовете. А свалените кг са си доста хубав бонус. Определено, при мен фастовете 36-48 ч допринесоха най-много за сваляне на КЗ (при това, както казах, най-хубавите стойности отчитам след като намалих наполовина Глюкофажа).

Общи условия

Активация на акаунт