НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 135

• 34 654
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
Днес една колежка ми казва, че чела за това, че протеините съсипвали бъбреците.
Глупости на търкалета са това. Не е вярно, че протеините съсипват бъбреците. Е може би , ако пиете от хидролизатите от кутия... или вече сте в последен стадий бъбречна недостатъчност...
Протеините са изключително важни, особено за по-възрастни хора. Ако искате да се сдобиете с остеопороза - ограничавайте ги.

# 451
То прекаляването с каквото и да е не е ок, било протеини или друго. Ама пък са си нужни, а точно тук не прекаляваме с тях така или иначе.
Виж ако е някой на Дюкан дето предимно от протеин се изхранва, сигурно ще му се повреди все нещо, не да му се излекува.
Скрит текст:
То предимно покрай Дюкан им излезе "лошата" слава на протеините преди години, ама аз не познавам някой който може да изкара дълго да се храни така. Казвам го като човек който обича пилешко филе, дори без нищо ми е вкусно... обаче това тяхното са извращения вече.

# 452
И на мен ми е вкусно и пилешкото филе. Много бързо се засищам с него обаче. Преди няколко дни ядох на обяд и на вечеря пилешко филе в малко зехтин и подправки. Едното с малко маслини и кисели краставички, другото с половин домат...Ами, след това изкарах 48 ч фаст много лесно (да не говорим, че преди това вечерях с пиле не защото бях толкова гладна, а защото знаех, че следват 2 дни без храна). А в кутията за храна пилешкото изглеждаше малко като количество...
Скрит текст:
Имам една любима рецепта с пилешко филе- добавя се майонеза, малко горчица, подправки и се пече във фурната. Към края се поръсва с малко кашкавал да се разтопи и е готово. Става много вкусно, аз го комбинирам с кисели краставички или някакви зеленчуци.

# 453
  • Пловдив
Ами незнам...противоречиви мнения има по въпроса с протеините, а аз се замислих понеже имам проблеми с бъбреците по принцип.
Мен пилешкото не ме засища и го ям мн.рядко. Сега, ако е с гъби и сметана е друго Simple Smile

# 454
При нас в квартала имаме Gelato & Latte, уникален им е сладоледът, собствено производство (от собствено мляко и крави). Пуснаха наскоро кето сладолед, ами върхът е! Аз, дето не съм сладоледолюбител, преди много обичах техния. Сега като им опитах и кето варианта...фен съм. Мисля, че слагат съвсем мъничко стевия, изобщо не горчи от подсладител и се усеща интензивен вкус на сметана и ядки.

Боже, Арвен. Точно тях ги проверявах преди време и нямаха. Мерси, че каза. Знаех само за на Савина кето сладоледа, но около мен който беше пробвал, не беше доволен.

Танче, това много мързелив десерт. Аз ей тази рецепта съм си харесала и мисля да пробвам тези дни: https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%88%D0%BD%D0%BE

Харесвам рецептите на Супичка. Всичко, което съм пробвала, ми се е получавало. И на Вили ги харесвам, но от тях, както вече писах, правя кето пицата Yum. И от нейните бях харесала десерти, но не ги помня кои бяха вече.

Долче, пиши като пробваш някой вариант, да сверим после Bowtie

# 455
Ох, с това кокосово брашно хич не се разбирам. Стои ми някак сухо/тричаво.
Пък и мързел ме хваща твърде често та все търся "преки пътеки".
Имам един шоколадов още по мързелив, без отделяне на белтъци и жълтъци. Разтапя се шоколада с масло и се слагат едно по едно яйцата. Номера е в печенето, трябва да е кратко.
Шоки има хубав шведски шоколадов сладкиш в рецептите.

# 456
Някъде в youtube бях гледала и други мързеливи, може в нас да ги имам в Bookmarks добавени. Но ако няма повече от 5-6 съставки и твърде много пируети, не ми е проблем да ги правя.

Как ви се отразява диетата на гръдната обиколка? С Дюкан нищо не остана, а с НВ ВМХ май по-прилично ми се отразява.

# 457
Ами незнам...противоречиви мнения има по въпроса с протеините, а аз се замислих понеже имам проблеми с бъбреците по принцип.
Противоречиви са - факт, както и за всичко останало по отношение на храненето, за това си подбирам източниците на информация. Всичко което съм чувала през целия си живот като "факти" от т.нар. експерти, се оказват лъжи или в най-добрия случай неистини. Те и за диабет тип 2 твърдят все още, че е нелечимо и прогресиращо заболяване, че яденето на месо води до/влошава подаграта, високият холестерол запушва артерии, а и трите се оказват неверни поне що се отнася до моето семейство.

# 458
  • Пловдив
М да...
Я кажи за холестерола какво изследване точно се пуска? Или по принцип не се следи, ако нямаш оплаквания и т.н...?

# 459
  • София
Липиден профил.
Ама е хубаво добър и лош да са отделно, а не само да ти плеснат един общ холестерол.

# 460
Стаси, и аз харесвам рецептите на Супичка и досега нямам провал с тях. А по рецептата на Йоли за шоколадови лави си правя режимен вариант и най-хубавото е, че са любими на всички вкъщи. За гръдната обиколка- и на мен ми се струва, че с този режим е прилично положението. По доста приятен начин се извайва тялото Heart Забелязвам и, че коремът ми стои някак по-стегнат, въпреки че имам още много кг за сваляне...
Таня, дай по-точни пропорции за тази рецепта Simple Smile
Мистик, аз изследвам общ холестерол, HDL, LDL, VLDL (тези май са в липидния профил) и триглицериди. Тази година не съм изследвала холестерол, но при мен той никога не е бил дори близо до горната граница- затова по-често пускам само триглицериди.

# 461
Дам, липиден профил. Пуска се общ, HDL, LDL и триглицериди принципно.  LDL обаче е изчислен, на база другите показатели, не го мерят реално. По това което знам, добре е триглицеридите да са ниски, а HDL висок. При това положение, стойността на LDL не представлява проблем каквато и да е стойността. Аз лично се радвам на по-високи стойности.

# 462
  • София
Послено бях с общ 5.72, като референтните бяха до 5.2. Добър и лош не ми бяха пуснали. Сега към края на месеца пак съм на изследвания, ще си искам да е разбит.

# 463
Миоки, знам, че в някои държави се измерва и големината на частиците...не и в България...Аз явно трупам мазнини приоритетно "отвън", под кожата и не чак толкова около вътрешните органи, знам ли. При мен след режима само триглицеридите спаднаха под 1. Иначе преди и те си бяха в референтните стойности и не са били повишени, но пък бяха над 1. При холестерола няма някаква осезаема разлика.

# 464
Да, има и по-детайлна разбивка, но тя вече не е от стандартния панел. Не знам каква по-подробна информация би дала на средностатистическия човек и не съм се задълбавала подробно, чесно. HDL, LDL, VLDL  са липопротеини, които носят холестерол, самите те не са холестерол.

Общи условия

Активация на акаунт