НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 135

• 34 627
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
Не е точно така, но няма да споря.
За тежки психически проблеми, единствено храненето може би няма да излекува състоянието, но правилното такова, определено би помогнало доста. И обратното - лошото хранене влошава биохимията в тялото. А депресията е най-вече нарушена биохимия.

# 586
Абсолютно не е вярно, че режимното хранене помага само при "депресия" от това, че се чувстваш зле физически. Това което слагаш в устата си, се отразява на здравето на целия организъм, така че да, правилната храна е от изключителна важност за правилната работа на всички органи и системи, включително и мозъкът.
Всеизвестен факт е, че кетогенните диети се използват за лечение и облекчение на епилепсия.

На който му е интересно, може да се поинтересува от Jordan Peterson. Ето едно интервю: https://www.youtube.com/watch?v=HLF29w6YqXs Има доста информация в нета за връзката между храненето и депресиите.

# 587
  • София
Епилепсия е едно, серизни психически проблеми - друго.
Вулгарен материализъм е твърдението, че психическото здраве зависело само от това, което си слагаш в устата.
Ако беше така, нямаше да има никакви психически заболявания и състояния.
Най-лесното нещо е да си промениш начина на хранене. Душата ти обаче не се променя особено от това.

# 588
Само аз изглежда на това хранене нищо не съм си излекувала, ни психическо, ни физическо.

# 589
Каква душа, какви 5 лева?
Психическото здраве не зависи само от храненето, никой не твърди подобно нещо, но то е едно от основните неща. Пийте си хапчетата щом ви кефи. Не съм чула някой да се е излекувал с лекарства, докато с хранене има доста примери за всякакви мозъчни проблеми и не само, стига на някой да му се търси.

Oryon, единствено мога да те посъветвам - продължавай да експериментираш докато намериш "твоето" хранене. Не става изведнъж и няма универсална рецепта.

# 590
Аз нямам избор, Миоки, с ИР съм и това е единственото възможно хранене. Само с веганство не съм експериментирала, а и не бих.

# 591
Джема, според мен това, което може да направиш, за да помогнеш на жената е, да я поканиш на 1-2 разходки. После сама ще те пита кога ще излизате днес. Може да ѝ споделиш как ти си посегнала към храната за спасение и си ударила на камък. Да ѝ покажеш как се чувстваш сега,  и как живееш с поставени цели, които се опитваш да преодоляваш. Тази жена има нужда от внимание и търпение.

# 592
Не знам колко от вас са наблюдавали лично какво причинява на психиката насилствено натресена, било то и по медицински причини, диета.
Организмът ни е еволюционно програмиран да се чувства щастлив от консумацията на въглехидрати. Да, може да се препрограмира, ако си намерил сам мотивацията и желанието да го направиш. За емоционално лабилен човек, обаче, това може да е катастрофално, да не ползвам по-силна дума.
Сложи бонус депресията от това да не може да ядеш каквото ти се яде и ти е вкусно. Сложи бонус чувството за вина, ако го направиш. Сложи нуждата от намиране на нови механизми за справяне (които много лесно може да станат алкохол и наркотици/лекарства)... Спортът може да е здравословно решение, което да предложиш, като добронамерен приятел и лаик. Рестриктивни диети на етап, в който още е нужна професионална помощ, за да се изплува - не. Съжалявам, ако съм рязка, но пиша от опит.

# 593
  • София
Каква душа, какви 5 лева?
Психическото здраве не зависи само от храненето, никой не твърди подобно нещо, но то е едно от основните неща. Пийте си хапчетата щом ви кефи. Не съм чула някой да се е излекувал с лекарства, докато с хранене има доста примери за всякакви мозъчни проблеми и не само, стига на някой да му се търси.

Кой говори за хапчета? Аз никакви хапчета не пия, единствено аналгин за главоболие.
Психическите проблеми не са проблеми на мозъка, а на душата, "психе" значи "душа". Това би трябвало да го разбират дори материалистите.

# 594
Oryon, пак има вариации, а и има значение от колко време и от каква изходна позиция тръгваш, с какви придружаващи заболявания и т.н.. Надали си развила ИР за 2-3 месеца, че дори и за година, така че си трябва време. За едни повече, за други по-малко.

# 595
  • София
Не знам колко от вас са наблюдавали лично какво причинява на психиката насилствено натресена, било то и по медицински причини, диета.
Организмът ни е еволюционно програмиран да се чувства щастлив от консумацията на въглехидрати. Да, може да се препрограмира, ако си намерил сам мотивацията и желанието да го направиш. За емоционално лабилен човек, обаче, това може да е катастрофално, да не ползвам по-силна дума.
Сложи бонус депресията от това да не може да ядеш каквото ти се яде и ти е вкусно. Сложи бонус чувството за вина, ако го направиш. Сложи нуждата от намиране на нови механизми за справяне (които много лесно може да станат алкохол и наркотици/лекарства)... Спортът може да е здравословно решение, което да предложиш, като добронамерен приятел и лаик. Рестриктивни диети на етап, в който още е нужна професионална помощ, за да се изплува - не. Съжалявам, ако съм рязка, но пиша от опит.

И за емоционално нелабилен човек, тоталното спиране на въглехидратите може да е катастрофално.
Аз изобщо не съм лабилна, но ако трябва да ям само животински продукти, без плодове и зеленчуци, ще се чувствам ужасно и няма да издържа нито психически, нито физически.

# 596

Най-лесното нещо е да си промениш начина на хранене.
О, не, не. Тук много грешиш. Това май е най-трудното нещо, се оказва. Убедих се в последната една година и нещо, че хранителен режим не могат да спазват болшинството хора. И аз в началото се дивях - абе как е възможно, толкова е лесно да си стриктен, а колко много хора ходят дебели, болни, депресирани. Ами хич не е просто явно, нищо че за мен е.

# 597
Не знам
Скрит текст:
защо трябва някой в сравнително нормални обстоятелства задължително да яде само месо, без плодове и зеленчуци. Мисля да се въздържа от коментар по темата душа- "насилствено" наложено хранене (не мисля, че Джемма е имала предвид да налага на някой как да се храни).
Пускам клипче което може да е интересно на някой (няма нищо общо с горната тема, а с ИР):
https://youtu.be/TOTZDjAyar0

# 598
Скрит текст:

И за емоционално нелабилен човек, тоталното спиране на въглехидратите може да е катастрофално.
Аз изобщо не съм лабилна, но ако трябва да ям само животински продукти, без плодове и зеленчуци, ще се чувствам ужасно и няма да издържа нито психически, нито физически.
Ми не яж бе жена, никой не те кара да ядеш каквото и да било. С твоите писаници обезкуражаваш хората да пробват нещо, което би могло да им помогне. Не правиш на никого услуга. Не знам какво се опитваш да докажеш тук, че няма смисъл, преди дори да си опитал?

# 599
Изкушавам се да го кажа Blush ...не мога да си представя как бих се чувствала да не мога да ям месо/риба/яйца, обаче няма да отида да го напиша във веганската тема (примерно) Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт