За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 32 572
  • 739
  •   1
Отговори
# 345
donsita, аз съм ги правила така:
https://youtu.be/GBIkUIhx4T4
На мен ми харесват.

# 346
Ще правя нещо с картофи, ама ми омръзна едно и също. Ако ги сваря, а после запеча с подправки и масло, ще стане ли или не си заслужава играта?

Аз, понеже сме я харесали вкъщи с добавка пилешко най-често, пак да я сложа: картофената запеканка на мастърчето, ако, разбира се, не си я пробвала вече. Иначе и твоят вариант с подправките и маслото става.

# 347
Попадна ми боб гигант- черен. Накиснах го и мисля да го сложа в гювеч с джоланче Simple Smile Дайте съвет точно как да ги процедирам с гювеча?

# 348
  • Sofia
Попадна ми боб гигант- черен. Накиснах го и мисля да го сложа в гювеч с джоланче Simple Smile Дайте съвет точно как да ги процедирам с гювеча?
Какво точно питаш?!

Ще правя нещо с картофи....Ако ги сваря, а после запеча с подправки и масло
Правя подобни (с двойна термична обработка)за гранирура... нарязвам и първо бланширам за 6-8 мин., а след това намазнявам добре и пържа/пека - уникално вкусни стават,  пухкави с хрупкава коричка.  Към олиото може да добавиш подправки по избор.

# 349
Да варя ли боба предварително? Нещо да правя ли с джоланчето преди гювеча? Искам да стане гъсто, а не като супа.

# 350
Момичета, правих кифлички, обаче ми се получиха много твърди. На какво се дължи според вас?

# 351
  • София
Да варя ли боба предварително? Нещо да правя ли с джоланчето преди гювеча? Искам да стане гъсто, а не като супа.
У нас правя само такъв гъст боб.
Понеже джолана голям можеш да го запечаташ на тигана.
Боба предварително накисвам ,слагам чиста вода и оставям да кипне,водата се изхвърля.Ако сега си решила да го правиш залей боба с гореща вода да постои малко.
В гювеча слагам малко вода, мазнина, лук,морков на кубчета и заминава във фурната.След като лука си промени цвета добавям червен пипер и ситно нарязан чесън обърквам колкото да се разбъркат продуктите.Тук можеш да сложиш джолана в гювеча.Добавям заварения боб,нарязана печена чушка,домати,дафинов лист.Заливам с гореща вода да е 3 пръста над боба.Фурната  на 200 градуса.След като заври боба намалявам фурната на 150 градуса за 3 часа.След като минат 2 часа може да се посоли и да се добави джоджен.Поглеждай колко вода има,аз предпочитам да сложа по-малко и да доливам ако необходимо. След 3 часа изкючвам фурната и оставям гювеча вътре за цяла нощ.Водата трябва да около 2 пръста ,не повече.Ако някоя съставка липсва или не я ядете,може спокойно да се пропусне.
Обикновенно започвам да готвя боба по този начин към 4-5 ч.вечерта.За мен това е мързеливия начин на готвяне на боб,и постен ставя вкусен.Даже няко приятели си поръчват да им сготвя когато ще ни идват на гости.
Успех.

# 352
Много ти благодаря!:hugs:

# 353
  • Sofia
Момичета, правих кифлички, обаче ми се получиха много твърди. На какво се дължи според вас?
Дай рецептата да видим там ли е проблемът. Иначе може да ти е дошло повече брашното.

# 354
Ето тази: http://pep-4o.blogspot.com/2020/06/blog-post_7.html?m=1
Бях направила двойна доза и ми беше останало тесто
Дай рецептата да видим там ли е проблемът. Иначе може да ти е дошло повече брашното.

# 355
Маслено тесто за пай стана ронливо като се изпече, защо?
250 гр масло студено на кубчета нарязано, 2,5 чаши брашно - да стане на трохи в робота и накрая добавих една по една 4 с.л. ледена вода.
Какво му липсва на тестото, че стана ронливо?

# 356
  • София
Аз слагам и яйце.

# 357
В рецептата няма яйце. Дори да има, аз го махам, защото не обичам да ми миришат на яйце после сладкишите. За много хора това е странно, но ...

# 358
Вчера се опитах да направя торта с нишесте, която накрая изхвърлих. Искам да направя блата с кисело мляко и 1 яйце, но не ми се получи. Явно сложих повече брашно. Някой може ли да ми даде рецепта за един блат, защото в нета сместа е дадена общо за 3 блата?  Много благодаря!

# 359
Маслено тесто за пай стана ронливо като се изпече, защо?
250 гр масло студено на кубчета нарязано, 2,5 чаши брашно - да стане на трохи в робота и накрая добавих една по една 4 с.л. ледена вода.
Какво му липсва на тестото, че стана ронливо?
За начинаещите като мен Simple Smile
https://www.google.com/amp/s/www.kulinarno-joana.com/2018/10/kak … testo-za-paj/amp/
Значи моето не е толкова зле - ронливо и люспесто. Но се нуждае от усъвършенстване

Общи условия

Активация на акаунт