Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 175
  • 770
  •   1
Отговори
# 705
Да допълня по повод развозването.
Децата са три. Едното в детска + другото в училище -двата края на Подуяне. Третото на Плиска. Аз на работа на Павлово. Супер.

# 706
  • София
.......... Да гръмнат като старческите домове ли?  ......
              Вие изобщо виждали ли сте старчески дом? Имате ли представа за смъртността в тези домове без пандемия и ИП? Хората в тези домове са първо над 70 и повече  години и второ - повечето неподвижни с тежки заболявания.Тук там има по някой ,който излиза на двора,но от оградата на старческия дом - не.Живея до такъв дом и много добре знам условията и начина им на живот.Ужасно е ! Преди години майка ми беше в тежко състояние и в един момент тръгнахме да търсим начин да я храним /отказваше/,стана напълно неадекватна  и се обърнах за помощ към джипито.Тя ни препоръча дом,в който такива случаи се поддържат с апаратура.На въпроса ми - дали ще има място,тя отговори,че няма проблем "защото била и на старческия дом личен лекар и докато ги запишела в НЗОК /срок 1 месец от постъпването им/ те умирали"! Нали се сещате дали дадох майка в старчески дом! При това аз имах възможността всеки ден да влизам в него ,по което си време искам и да се грижа за нея.Познавам и персонала.
             Не сравнявайте у-щето с домовете.Несравнимо е.
Мен ме притеснява това доколко държавата за да ни спаси от пандемия ще тества без наше съгласие безсимптомните ни деца или ще принуждава да тестваме за всяко неразположение, с тоя тотално завъртян около ковид подход могат да превърнат децата в опитни зайчета. Нямам проблем да си задържа детето в къщи при симптоми и недай си боже при проблеми мога сама да искам тестване, но не да го пусна на училище и да го подлат на мед изследвания без мое разрешение. По същия начин и ваксини могат да им въведат.
Сериозно ли това най-много те притеснява!? Дали ще му вземат на детето ти гърлен секрет!? Не дали ще получи тежка пневмония с усложнения, а дали ще му вземат гърлен и назален секрет... Божке.

Ми спри да се притесняваш. Никой няма да плаща за тестове на безсимптомни. И за тестове на пациенти със симптоматика не се плаща - само на входа на болницата... от което място изходите са два и не е предварително ясно към кой ще се поеме.

# 707
Кати, синът ми е на 6 години и подлежи на задължително предучилищно обучение. В момента, лятото, градината е по желание, но от 15.09 вече е задължително посещението. До нас започнаха преустройство на стара детска градина, градят наново стените. Ако случайно са готови до 15.09-1.10 това значи, че ще разделят децата на по-малки групи. Е, крайно време беше, защото в момента групите са по 30-34 деца. Надявам се, че от две групи ще направят три. Във всеки случай явно се вземат някакви мерки за решаване на ситуацията в детските градини.
Надявам се, че без да се тръби, но и за училищата ще се вземат същите мерки.
Има няколко училища, които се пукат по шевовете и други, в които има празен сграден фонд и могат да бъдат местени цели класове. Има затворени училища и детски градини, чиито сгради така си и стоят. Не, че са много на брой, но ще се намери решение.
А и поне 2/3 от училищата в града са на едносменен режим, така че варианти има, колкото на всички да не им се иска да работят на две смени. Ще се справим. Със сигурност ще се наложат някои компромиси, няма как, ситуацията го налага.

# 708

Ми спри да се притесняваш. Никой няма да плаща за тестове на безсимптомни. И за тестове на пациенти със симптоматика не се плаща - само на входа на болницата... от което място изходите са два и не е предварително ясно към кой ще се поеме.
[/color]

Самоцитирам се за това което конкретно ме "притесни" и отново чувствам че тестването с някаква четотата и на някакви извадки от ученици не ми харесва, както и търсенето на положителен тест при безсимптомни деца. Ролята на тестовете виждам при симптоми и нужда от уточняване  на лечението, а не в тестване на бесимптомни за формиране на клъстери, карантини и връщане към ДО, а явно така ще стане освен ако пари няма за целта Simple Smile
Цитат
https://www.monitor.bg/bg/a/view/evropa-ni-prashta-ukazanija-za- … zata-obzor-217663  „Целта ни е учебната годината да започне присъствено. Предстои да вземем решения за това как ще контролираме децата, които влизат, как ще пречим на разпространението на болестта в училището, на етажа, в класната стая. Ще правим ли промяна в смените, какво ще предприемаме когато имаме положително безсимптомно дете, носител на коронавируса в дадена класна стая, как ще карантинираме, ще продължава ли учебния процес през тези 14 дни. Наистина много въпроси, на които трябва да отговорим преди 15 септември“, обясни проф. Ангелов. На свой ред доц. Кунчев обяви, че Центърът по контрол на заболяванията също работи по документ, в който ще има разписани ясни препоръки, ако децата учат в училище кога, колко често и на какъв процент от тях ще се правят тестове, както и какви конкретни мерки трябва да се предприемат.

И други неща ме притесняват, това което мога да направя е детето да ползва предпазни средства, да ходи само половин ден и да се надявам че ЛЛ няма да бяга от отговорност при нужда, защото чувам за случаи когато първо се доказва че ОВИ не е ковид и после се започва лечение.
Според мен започването присъствено е да ни се докаже с практически опит, че тряба да се мине дистанционно, а аз съм против дистанционното. При тези обстоятелства съм и против присъственото. Както казах съм за ваканция за всички или СФО за да се спася от гадостта ДО която евентуално ще ни сполети Simple Smile така бих бил доста по-спокойна.

# 709
Надявам се не предлагаш сериозно нулева година за всички? Ами ака продължи пандемията и другата година?

# 710
търкаляй се, или отслабни.
значи, че в Кюстендил огнището беше в циганската махла, не в жилищен квартал.

Изключително грубо, грозно и цинично отношение към цял етнос. Ако ти бях майка в момента щях да потъвам в земята от срам.

Като почнете с липса на сапун.. Ами купи. Всяко дете да донесе по един сапун. Никой родител няма да се разори.
Сапунът е най-малката грижа.
И дезинфектант може да си купи всеки клас. На кой родител ще му се посвиди по 1-2 лв. месечно?Ама училището да му мисли. Като училището няма пари достатъчно, родителите ще помагат в името на децата си.

Може, разбира се. Може и сменен режим за хигиенисти да организират. Родителите, де. Та като купуват дезинфектанти (не зная откъде ги измисли тези 1-2 лв. месечно, по-скоро говорим за 50-90лв. месечно, нали се разбрахме, че ще се чисти сериозно - и да, не всички ще се включат, но не това е важното) да осигурят и използването им. А като са тръгнали и учителски смени могат да дават. И изобщо - за какво ли е училището при това положение? Вместо да ходят да го обгрижват на сменен режим няма ли да е по-добре всеки да обгрижва собственото си дете в домашна обстановка, пък учителите да помагат / участват според възможностите си (ДО)?

1-2 лв. месечно от дете прави точно 50-60 лв. за класа. Ама нали трябва да се заяждаме.

Не "на класа". На човек.

Що за дезинфектант ще струва 1500 лв. за клас, което ще рече около 75 000 за голямо провинциално училище на месец? И ако аз съм в грешка, откъде ще се вземат тези пари за 12-те  основни училища в нашия град? И още 7-8 средни? Колко прави това?

# 711
Надявам се не предлагаш сериозно нулева година за всички? Ами ака продължи пандемията и другата година?
еми става въпрос за оцеляване нали

# 712
Става въпрос, че с добри мерки и контрол може да се учи и присъствено. Или поне да се опита.
За нулева година се надявам, че освен теб, друг даже не се и замисля.

# 713
То щото от 1 до 15 септември може да се организира разделяне на класове и групи...че и без да се тръби Simple Smile

# 714
То щото от 1 до 15 септември може да се организира разделяне на класове и групи...че и без да се тръби Simple Smile

Ей, това ме е яд. Имаха 3 месеца да го измислят. Видях само една презентация, която Дидева беше пуснала. Може пък да мислят хората.
Но предполагам, че от 1 септември ще започнат да бълват идеи и на 15 учебната година ще стартира без никакви идеи и мерки. И това ще бъде за кратко. После ДО. Така ми говорят звездите, че ще се случи. Дано не съм права.

# 715
Става въпрос, че с добри мерки и контрол може да се учи и присъствено. Или поне да се опита.
За нулева година се надявам, че освен теб, друг даже не се и замисля.
аз съм за мерки, против съм тестване на безсимптомни деца за да се следи ситуацията, децата не са опитни мишки; при симптоми да се изолира веднага детето ако се налага да се тества по инициатива на родителите

# 716
КатиАБВ, нещо си ми писала за циганите, но едва сега видях. Извинявай, че не ме е срам.

# 717
У нас никой няма да тръгне да тества, но все пак ми е интересно какъв е проблемът, ако имаше такава възможност?
В нашата детска градина при някаква бройка разболели се от скарлатина (мисля 2-3деца)от РЗИ дойдоха и тестваха всички. Това е практика с цел предотвратяване на разпространението. Каква е разликата с тестването за Ковид?
Не съм чула досега някой да откаже тест за скарлатина и да мисли, че детето му ще е опитно зайче, като му вземат гърлен секрет .

# 718
У нас никой няма да тръгне да тества, но все пак ми е интересно какъв е проблемът, ако имаше такава възможност?
В нашата детска градина при някаква бройка разболели се от скарлатина (мисля 2-3деца)от РЗИ дойдоха и тестваха всички. Това е практика с цел предотвратяване на разпространението. Каква е разликата с тестването за Ковид?
Не съм чула досега някой да откаже тест за скарлатина и да мисли, че детето му ще е опитно зайче, като му вземат гърлен секрет .
Скарлатината е бактериално заболяване и бактерията заселила се в гърлто си стои там и ако има бесимтомен носител на бетахемоличен стрептокок той не променя статуса си на такъв а си живее с бактерията и тя може да бъде открита; ковид е вирусно заболяване, при случайни тестове не се гарантира че ще се хване лице на етап с вирус в носоглътката, може да не е заразено,  може да е прекалено рано заради инкубационния период или да е късно, защото се е придвижила надолу. При възможността за фалшивоположителни тестове заради съществуващи  замърсени тестове, тк. са мн. чувствителни на външната среда и замърсяване още в момента на избработка (можете да потърсите сами) е възможно да се констатира положителен тест при здраво дете и това да завърти една въртележка, в която всички ще участваме, с карантиниране, изолиране и ДО ще ни е най-малкият проблем.
При симптом на ОВИ самият родител би бил достатъчно обезпокоен и спрял детето веднага от училище, би  отишъл при ЛЛ за преглед и тук има друг тънък момент - как да разгранични личният лекар дали е ковид при положение че от него зависи и здравето на детето и отговаря за това дали се карантинира цял един клас. Много е вероятно ако касата не плаща теста и лекарят си върши работата като не отрича съществуванто на много други вируси, да предпише лечение да даде бележка за ОВИ и да наблюдава детето; и понеже детето е изолирано веднага мисля че това всъщност е достатъчно. При недай си боже странно протичане, поддържане на температура е вероятно самият родител да инициира тест и тогава да се стигне до карантиниране. Но ако на лекарят се каже че не може да дава бележка за ОВИ без да се докаже че не е ковид, както  при скарлатина или както става при прием в някои болници, вие склонни ли сте за всеки банален вирус да доказвате при тая цена на тестовете че не е ковид, да се надяваме че няма да е.
Ей такива са ми на мен притесненията. Това че се смята че има бесимптомни носители и заразяване преди човек да има симптоми, което мисля вече се отхвърля от някои проучвания паразлизира здравната ни система да лекува добре и други заболявания. И при тази обстановка присъственото обучение, което смятам че не трябва при никакви обстоятелства да се замества с ДО особено при малки деца, ще е трудно. Освен ако не се успокоим, не заживеем с мисълта че не всичко е ковид, не гледам страшно чуждите деца, не ги тестваме непрекъснато да ни доказват че са здрави, а не само изглеждат такива, и като отидем на лекар там стои един здравомислещ човек, който да ни помогне отчитайки всичко което съществуваше и преди ковид. И все пак продължим да се пазим един други и ползаме предпазни средства и разчитаме на тези които организират това не ни навлизат прекалено в личното пространство.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 17:08 от Sparkles

# 719
Предстои да видим какво ще измислят. При доказване на /+/ в институция тестват всички контактни. Дотук не съм чула някой да откаже. Не знам има ли право да откаже и под каква причина.

Общи условия

Активация на акаунт