Как си подреждате времето?

• 3 740
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
Подкрепям Нелка. Декември влязох точно на 24-ти в болница за дълго....ние сме с едно дете, тогава беше на 1.6 години, но мъжът ми още от родилното, а и преди това покрай лежащата ми бременност, реагираше адекватно и можеше напълно да ме замести като майчини грижи, защото беше слязал от картината и не играеше роля на мебел вкъщи....
Явно така си го научила, че сега ще ти е много трудно да го накараш да подхване нещо...моят също работи и се прибира към 18-19, ама къпе детето, храни я, ако се заинати с мен, ходим тримата пеша на дълги разходки...той казва, че колкото и да е уморен- за беба има време. Знам, кофти е да ги гледаме скапани, но ние сме на работа 24/7 и също е много отговорно...поговорете кой какво може да поеме като занимания, а каката, като има желание- нека се включва.

# 31
Страхотни съвети са дали момичетата.
Разбирам я напълно авторката. Само който е имал нон-стоп ревящо бебе може да се постави на мястото й. Мен ме изцеждаше и емоционално, и физически цялото това ежечасно реване, разкъсването на вниманието между баткото и бебето и пълната липса на разбиране отстрани.
Майките с каки у дома добре съветват, но с момчетата е по-друго. Да му делегираш на баткото да изчисти, означава да минеш след това след него три пъти да оправиш мазаляка, който е сътворил 😁😁 да измие чинии- ще кажеш, че някой се е гмуркал в кухнята след неговото миене 🤷♂ И т.н. Шегувам се, трябва да се учат децата, просто при девойките сигурно е по-друго Simple Smile

Аз така и не намерих някакъв идеален вариант. Започнах да чистя с бебето на ръце. С едната държа него, с другата прахосмукачката, защото той ревеше в леглото си. 🤷♂ Готвех вечерно време. Почти не гладех.

# 32
  • София
Включи и мъжът си. При нас, по това време, когато малката беше още бебе, за чистенето си взехме робот, което спести ежедневното почистване. За готвенето за нас, отговарях аз, както и за бебето, когато жена ми решеше да излезе. След пътвата година жена ми започна работа от вкъщи и вечерите освен готвенето и детето беше моя отговорност. След като навърши 2 си разменихме ролите, аз работя от вкъщи, а тя си ходи в офиса. Сега детето е моя отговорност докато тя е на работа, а вечер, докато аз работя е нейна. Няма как да стане само един човек да се грижи за всичко. Разпределете си задълженията, ама ясно - аз правя това и това, ти - това и това. Иначе ако разчиташ да се сети примерно, че днес е ден за пералня или че трябва да пусне прахосмукачка - я се сети, я не.

# 33
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Кой глади в днешно време? Вземи си сушилня, че простирането отнема много време.. вежди- межди нали веднъж седмично... И включвай детето да ти помага. Може да ходи на пазар,  да измие някоя чиния или да бави бебето

# 34
  • София
Моята дъщеря не помагаше. Стигаше ми да кротува и да не ме вика непрекъснато Мамо мамо мамо мамо.
Дете на 7 да ходи на пазар? Да бе да.
Също така не бих ги оставила сами с бебето.

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 15:22 от Rockstar

# 35
  • Варна
Така е, Рокстар, ама дете на 7 може да разтовари миялната, да извади дрехите от пералнята и да ги метне в сушилня, да извади после нещата от сушилнята и да ги разпредели по гардеробите. А майката само да наслага препаратите и да пусне машините. Може да пусне робота. Всички тези неща ги може дъщерята вкъщи, на скоро навърши осем. И боклука хвърля, контейнерите са пред блока.

# 36
  • София
Може, може. На мен ми стига да си оправят леглата и да си сложат дрехите за пране.

# 37
Много ви благодаря момичета ❤
След всичко, което ми казахте снощи имаше доста сериозен разговор в семейството 😃,  и днес нещата са малко по- различни таткото си е в къщи гледаме малката ревличка на смени, а на каката леглото е оправено и стаята подредена 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻, даже си взех душ без да излизам с пяна на главата .Дано само всичко да не е за един ден,но и много неща трябва да променя в себе си,може и на 2 дена да се чисти и нищо няма да стане ако вечеряме купена храна от време на време.Благодаря ви за разбирането🌹

# 38
Аз вече чистя през ден и детето е живо 😀✌. В неделя мъжът ми поема чистенето изцяло. Лека полека ще си наредите задълженията.

# 39
.....
Майките с каки у дома добре съветват, но с момчетата е по-друго. Да му делегираш на баткото да изчисти, означава да минеш след това след него три пъти да оправиш мазаляка, който е сътворил 😁😁 да измие чинии- ще кажеш, че някой се е гмуркал в кухнята след неговото миене 🤷♂ И т.н. Шегувам се, трябва да се учат децата, просто при девойките сигурно е по-друго Simple Smile

Аз така и не намерих някакъв идеален вариант. Започнах да чистя с бебето на ръце. С едната държа него, с другата прахосмукачката, защото той ревеше в леглото си. 🤷♂ Готвех вечерно време. Почти не гладех.

Не е към теб, просто се хващам за поста ти, но точно с ей тази  нагласа (болднатото) се отглаеждат мачовци баклански, които искрено смятат децата и метлата за женска работа и не могат да се начудят какво прави по цял ден жената докато е по майчинство.
Ще омаже един, два, пет  пъти, ще го върнеш да поправи омазаното и ще вдене. Имам син, та не говоря наизуст.  Миенето на чинии не е вторичен полов признак.

Може ли някой  фен на гладенето да ми обясни каква е практическата полза  за бебешките дрехи. Л@@ната са в памперса, праховете имат антибактериални съставки, а пералната пусната на 60+ градуса доказано дезинфекцира.  Не се заяждам, просто логика не виждам - само кипеж на безмислен труд....

..... дете на 7 може да разтовари миялната, да извади дрехите от пералнята и да ги метне в сушилня, да извади после нещата от сушилнята и да ги разпредели по гардеробите. А майката само да наслага препаратите и да пусне машините. Може да пусне робота. ...
Това  е и моят опит

# 40
Абсолютно е така за мачовските балканци. Аз по-скоро за малко смях го казах, че ми става смешно като го видя моя син как чисти и т.н. Но трябва да се възпитават децата във всякакви домашни задължения, подходящи за възраст, тегло, знания и т.н, напълно съм съгласна. Те и самите деца се чувстват по-удовлетворени като знаят, че така помагат ❤

# 41
Като майка на две момчета, категорично заявявам, че могат същото, както и момичетата.
Въпрос на възпитаващи родители.   Yum

# 42
  • Пловдив
Съкращавам до максимум усилията при домашната работа. В смисъл, достатъчно е да е умерено чисто и леко подредено. Не гладя освен това. Но трябва да ти иде отръки да си мързел и да не си маниак чистник и подредител. И със сходни/съвместими разбирания и навици да е и вторият в семейството, иначе се пораждат конфликти. Специално на подредената къща аз никога не съм държала; е, без някакъв минимум чистота не мога и аз, но със сигурност в очите на някои у нас е откровено мърляво. Wink
Бащата се включва, де, но и за него не бих казала, че се престарава.
Прането и простирането не съм измислила как да ги спестя - слава богу, че има перални машини. Готвим понякога аз, понякога ММ, често бързи неща на тиган, понякога готови храни.

Съвсем сериозно, както съм писала и друг път тук: с деца, особено ако са повече, е здравословно да се поизоставят малко високите критерии на ССФ за домакинство и отглеждане.

П.П. Дете на 7, независимо от пола, според мен може би е още малко за подреждане на прането. Имам дъщеря на почти 6, не ми е хрумвало да и възлагам такава задача. Тя в момента само събира от време на време (при голямо уикендско чистене, ама не чак всеки уикенд) заедно с баща си играчките и другите нахвърляни неща от пода по шкафовете, за да ми каже после, че те с татко са изчистили, а аз не мога като тях.

П.П.П. Аз работя и пътувам по един час до работа, затова освобождаване на време ми е крайно нужно, но не смятам, че същите способи за пестене на време не могат да се приложат и когато си в отпуск по майчинство или изобщо - не работиш. Денонощието все е 24 часа, щом не стига, значи трябва да се съкращава.
Колкото до съветите децата да лягат в 9 - не мисля, че са еднакво лесно приложими при всяко дете. Моите например лягат около 22-22,30. Разбира се, в даден момент от вечерта едно по-голямо дете може да бъде изпратено в детската стая - ако иска, да спи, ако иска, да гледа телевизия, и т.н., не е нужно родителят да виси с него до полунощ. За съвсем малко дете обаче няма как.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 15:32 от Магдена

# 43
  • Най-красивата страна
Таткото ,ако е толкова изморен след работа,може да си почива заедно с бебето на дивана .И това е помощ.
Ако не е много каталясал-може да разходи двете деца навън.
За пазаруването-правиш списък и пращаш таткото да пазарува.
Примерно веднъж седмично.
После разпределяш продуктите така,че да ти е удобно за готвене.
За готвенето-аз например използвах кукър или глинен гювеч или йена.Слагаш всичко вътре -месо и зеленчуци ....,,,захлупваш и толкова.
Таткото и по-голямото дете могат да помагат в подреждането на масата.
Ако и ти си много изморена-поръчваш храна от вън.
Прахосмукачка робот-вече има на пазара и по-евтини модели.
Миялна машина
Сушилня-няма да простирате.
Изсушените дрехи гладиш веднага,така няма да се събират купища пране.

# 44
  • София
Не го подреждам- все не ми стига...

Общи условия

Активация на акаунт