Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 12

 • 46 872
 • 456
 •   2
Отговори
# 15
 • Мнения: 6 493
Две години пиша писма с молба да се публикуват още лятото учебници и помагала. Много се радвам, че вече се случва, защото е много удобно да се ползва алея на книгата с намаленията:
https://smg.bg/razni-novini-bez-kategoria/2020/08/05/4004/%d1%83 … 0%b4%d0%b8%d0%bd/

# 16
 • Мнения: 3 388
А само помагалата ли се купуват за 5 клас?Кога е алеята? За първа година сме в СМГ и не ми е ясно.Има ли смисъл да се купува от други деца или всичко е попълнено?Забелязах че всички паралелки използват едни и същи помагала с изкл на езика

# 17
 • София
 • Мнения: 10 389
А само помагалата ли се купуват за 5 клас?Кога е алеята? За първа година сме в СМГ и не ми е ясно.Има ли смисъл да се купува от други деца или всичко е попълнено?Забелязах че всички паралелки използват едни и същи помагала с изкл на езика
Само помагала и сборници по математика се купуват.
Аз лично купувах по един комплект допълнително от основните учебници и сборници по математика на близначките, така че те да си седят вкъщи и да ги ползват, а останалите учебници да са в училище в шкафчетата и да не ги разнасят. По този начин раниците им бяха по-леки и носеха само тетрадките и някои помагала, ако се налага. Моите пишеха по сборниците по мат, така че не стават примерно да се продават, но учебниците предполагам мога ако искам да ги продам, но ще видя малката първо по кои учебници ще е.

  # 18
  • Мнения: 3 388
  Благодаря,Айла. Не мисля че с короната кой знае колко ще са в училище дано греша.Ще купя само сборници и език ако нещо се наложи.

  # 19
  • Мнения: 2 182
  При нас винаги учебниците по език и сборниците по математика са се купували организирано от преподавателите и представител от родителите. Както и тетрадката по безопасност на движението 🙂
  Няма нужда да бързате да купувате, няма да свършат 😉

  # 20
  • Мнения: 6 493
  При нас учителите пари не събираха. Явно е различно при всеки випуск. Тъй като често аз събирах пари и после ги купувах, ще кажа недостатъците на това: отстъпката дори при много голяма поръчка (за випуска) не е толкова голяма колкото на алея на книгата; събирането на пари е бавен процес, все някой е забравил и бави групата и септември доставките много се бавят, а децата през това време си имат домашни. Случвало се е родители да се сърдят, че не са пристигнали тетрадките или че трябва после да се преписва в тетрадката, за да е попълнена. Единствено по английски ако е от Логман има по-добра отстъпка при групова поръчка, те на алеята не зная дали изобщо имат щанд. Алеята обикновено е началото на септември, до около 10-ти.

  # 21
  • Мнения: 2 182
  При нас също родител събира парите, но учителите правят поръчката и организират доставката. Родителят само плаща. Парите събираме на първата родителска среща. Не мисля, че губят нещо - учителят знае, че нямат учебници/сборници. А и всички нямат, после всички имат. Ако се разчита всеки да си купи, процесът може да е с различна продължителност за всяко дете 🙂

  # 22
  • Мнения: 6 493
  Не, и поръчките не правеха учителите при нас. Родителите сами се организирахме. Учителите проявяваха разбиране при забавяне, пращаха снимки във вайбър на заданието за домашно, но някои родители бяха нетърпеливи и си се сърдеха. Единични случаи, но ги имаше.

  # 23
  • София
  • Мнения: 10 389
  Благодаря,Айла. Не мисля че с короната кой знае колко ще са в училище дано греша.Ще купя само сборници и език ако нещо се наложи.
  За сборниците е хубаво да знаете кои ще ползва вашият учител. 
  Аз се надявам да са си присъствен, дано се получат нещата.

  # 24
  • Мнения: 6 581
  Като се спомена дублирани помагала и учебници, за да се облекчи тежестта на раниците и независимо от неизвестността в момента дали ще се стигне до истински присъствено обучение - към колко литрова раница е добре да насочим избора?
  За организираните поръчки  ще трябва да има родител на разположение, но за предпочитане е да приключи тазгодишното безвремие и да си се върнем в мобилизиращата лудница на живота.
  Алеята на книгата беше през юни. Може би ще има  и една през септември, но всичко е под общата команда "ще видим". 

  # 25
  • София
  • Мнения: 2 146
  При нас учителите не се занимават със събиране на пари, поръчки и плащане. Прави го родител.
  [...] към колко литрова раница е добре да насочим избора?
  Такава че хлапето да си я харесва.
  Децата, които носят компютър, обикновено избират варианта с две раници, че да не му треперят цял ден. През другите дни моето хлапе не е носило повече неща отколкото в 3 и 4 клас.

  # 26
  • Мнения: 2 182
  Раницата е много индивидуален избор, който трябва да се съобрази с физиката на детето, с вкуса му. В литража не се сещам каква разлика може да има между  8 и 7 клас. Положителното в СМГ е обучението на блокове, заради което за 6 часа носят нещата за 3 предмета. На първата родителска среща ще ви кажат дали имате шкафчета от преден випуск или ще се разберете да си купите или да не ползвате.
  На същата РС вероятно ще изберете касиер, който да се занимава с парите(като при нас) или ще решите всеки да се спасява сам. Ще се запознаете с преподавателите и техните изисквания и с много други организационни въпроси. Изчакайте я да видите какви решения ще вземете.

  # 27
  • София
  • Мнения: 1 034
  Аз вече поръчах онлайн помагалата от списъка за 5-ти клас и ги очаквам до 1-2 дни. Нямам нерви да обикалям различни книжарници или да се бутам на изложението. Общите поръчки за класа обикновено са тромава процедура от опита ми от предишното училище, но там първо събирахме парите и после чакахме да изберат помагала и да се поръчат, изобщо странна история беше с тези поръчки. Затова сега щом има списък черно на бяло, ми се струва най-удобно всеки до си го подсигури, както намери за добре. После вече ако има някакви допълнителни помагала или сборници нямам нищо против учителя да ги поръча на куп за целия клас и да събираме пари.
    Относно раниците ние миналата година сменихме раниците-кутии с нови меки на coolpack с нормални размери  и сега няма да купуваме нови. Това, че са на блокове е добре иначе миналата година като носеха учебници и тетрадки за 6/7 различни часа плюс кутия за храна и едва ги затваряха.

  Последна редакция: нд, 09 авг 2020, 13:08 от miramar

  # 28
  • у дома
  • Мнения: 6 909
  Извинявам се,че пиша в темата,тъй като нямам дете в СМГ.
  Напомням,че в момента бракуват използваните учебници за 5 и 6 кл поради изтичане на срока на използване.Тоест на първата родителска среща може да повдигнете въпроса и да се разреши проблема с 2рия комплект учебници с цел олекотяване на раниците.

  # 29
  • Мнения: 6 581
  Заради раница до 4-ти клас, която в повечето от дните през седмицата тежеше над 7 килограма зададох въпроса за литрите. Ясно е, че детето ще си я избере по някакви лични критерии, но ние сме тези, които с оглед на физиката му ще трябва да насочим.   

  Общи условия

  Активация на акаунт