СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 12

• 90 837
  • 769
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Да, но общият брой часове по математика също не стигат за някои университети.
За кои (ако е профил мат ученикът, разбира се)?Може да има изпит, да, но това не е защото часовете не стигат, а си е изискване на университета. Докато от професионална, каквато е ТУЕС, няма да се стигне до изискването за изпита..Някой вече из темите писа точно  за дете от ТУЕС, недопуснато тази година до изпит за холандски академичен университет..

# 601
  • София
А някой знае ли как стоят нещата ако решат децата да следват медицина? Достатъчен ли е хорариума по биология и химия? И за двете гимназии питам ( СМГ,туес)
ТУЕС е професионално училище (техникум по старо му), там биология и химия се учи до 10 клас. Отвори сайта на ТУЕС има я уч.програма за 2-ри срок по класове и ще добиеш най добра представа.

# 602
  • София
Тоест дете завършило Туес къде може да кандидатства в университет в чужбина?

# 603
  • Sofia
А някой знае ли как стоят нещата ако решат децата да следват медицина? Достатъчен ли е хорариума по биология и химия? И за двете гимназии питам ( СМГ,туес)
ТУЕС е професионално училище (техникум по старо му), там биология и химия се учи до 10 клас. Отвори сайта на ТУЕС има я уч.програма за 2-ри срок по класове и ще добиеш най добра представа.
Аз я погледнах и затова реших да питам. Там се учи от осми до десети клас, което са си три години. Въпросът е достатъчно ли е 😊

# 604
Здравейте, много Ви моля да ми разясните казуса за Туес и чуждестранните университети? Учителката по математика на сина ми им беше казала за такъв проблем, но с езиковите гимназии. Благодаря!

https://www.bg-mamma.com/?topic=1356011.60

Това е темата за ТУЕС, може да питате там. Аз преди доста време бях питала нещо подобно - къде в чужбина отиват да учат и не получих отговор.

# 605
Идеята на училища като ТУЕС е да даде професия на децата. Доколко съм запозната специално в ТУЕС обучението по мрежи и програмиране е много добро. Ако искат продължават в ТУ, ако не прилапват ги фирмите много бързо.

# 606
В СМГ могат ли да си съберат хорариума за Медицина извън БГ?

# 607
  • София
В такъв случай не би ли следвало езиковите гимназии да имат същия проблем?
Не, нямат същия проблем. Ако запишат профил математика, хорариумът им е повече от достатъчен. И дипломата им е academic stream, за разлика от тази на професионалните гимназии.

В СМГ могат ли да си съберат хорариума за Медицина извън БГ?
Ако запишат трети и четвърти профил химия и биология, да, могат.

# 608
  • София
То  следването на медицина извън БГ  е доста ограничено  като опции по принцип -  в Германия и Австрия на немски,  в Нидерландия частично на английски, после във втората част задължително на холандски, във Франция на френски, в Италия и Испания май има и изцяло на английски. Преди Брекзит Великобритания не допускаше бг студенти за медицина, сега не съм се интересувала как е. Но във форума специално изобилства на информация само за Германия, скоро ще стане ясно и как ще трансформират в точки немците нашите  нови дипломи. Тоест трябва да се мисли и за езиците - френски, немски, холандски (освен за профили и хорариуми).

Санака, не съм убедена, че и по новата система ще искат да си бил профил биология и химия за чуждите унита. Преди не искаха определено, сега никъде не съм попадала на такова изискване за  немските университети. Искат си диплома за средно (формулирана е по същия начин като досега), сертификата за  ниво С1 по езика, положен изпит, събеседвания на някои места..Ще се чуе скоро Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 20:50 от пенсионирана русалка

# 609
  • София
Русалче, в Италия има на английски, но в Испания - не. Дори в каталунската част голяма процент от обучението се извършва на каталунски, а не на испански. В Италия е изцяло на английски, но дори там от втори курс ти искат някакво ниво на италиански, заради практиката в болниците.

Преди не искаха такъв профил, но преди биология и химия се учиха в 11-ти клас вкл. и присъстваха в дипломата. А сега, ако не са профил, тези предмети изобщо няма да ти фигурират в дипломата. Според мен това ще е проблем.

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 20:53 от sanaka

# 610
  • София
Аз затова писах "май", понеже определено не бях сигурна  за нито една от двете. Simple Smile Нацелила съм само Италия. Някакво ниво при италианците може би е  ОК, ама  С1 е друго, такова искат холандците за втората част от следването. Доста тежко ми се струва да следваш медицина навън и паралелно да изучаваш холандски до такова високо ниво. Малка е вероятността да го знаеш на някакво ниво преди това. Отделно бройките в Холандия са малко..

ПП Разбирам доводите ти, съвсем логични са, ама на запитвания нищо не казват ни за начина на пресмятане на дипломите ( с или без ДЗИ), ни за профилите -  на сайта им пише диплома за средно и това е... 

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 21:00 от пенсионирана русалка

# 611
  • София
Може би още не са осмислили новите ни дипломи. Ще се разбере, рано или късно. Но при всички положения си права, че следването на медицина навън е силно обвързано със съответния език.

# 612
  • София
Може би още не са осмислили новите ни дипломи. Ще се разбере, рано или късно. Но при всички положения си права, че следването на медицина навън е силно обвързано със съответния език.
Специално  медицина в Германия следват хора  от всички краища на света, не знам, това съвсем сериозно, как осмислят  и трансформират дипломите им с профили или без, с матури или без  към немските, че да има някаква равнопоставеност. Сертификатът  за езика си е серттификат, изпитът също е един за всички, но дипломите....
Скрит текст:
В унито на дъщеря ми сред студенти и специализанти после  има немци, холандци, австрийци, поляци, българи, турци, руснаци, иранци, гърци,  сирийци, французи, палестинци с израелски паспорт и т.н..

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 21:23 от пенсионирана русалка

# 613
По-добре ТУЕС от опит, както по-рано беше споменато зависи на какви учители ще попаднете е СМГ ние нямахме шанса да попаднем на добри

# 614
По-добре ТУЕС от опит, както по-рано беше споменато зависи на какви учители ще попаднете е СМГ ние нямахме шанса да попаднем на добри
Смятате ли че в ТУЕС всички учители са "добри" и на ниво ? Преди 2 години синът ми избра да продължи в СМГ пред ТУЕС , занимава се основно с програмиране , ходи по състезания , спечели 2 медала от международни състезания .
Не съжалява и за момент за избора си , ние също. Мисля че в профилирана гимназия е по-добре да се учи пред професионална .

Общи условия

Активация на акаунт