СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 12

• 89 013
  • 769
  •   1
Отговори
# 690
Аз пак да си попитам вече миналите през пети клас дали могат да кажат....Понеже досега децата са учили скрач, а в СМГ се учи С++, дали успяват ли да се справят с материала? Питам, защото на моя няма кой да му помага дори и малко с това...
Организира се някакъв лагер края на август, началото на септември точно по информатика (дадоха ни брошура при записването). Да го пращам ли? На мен много не ми се иска да го пращам, понеже е точно преди началото на учебната година......

# 691
  • София
Аз пак да си попитам вече миналите през пети клас дали могат да кажат....Понеже досега децата са учили скрач, а в СМГ се учи С++, дали успяват ли да се справят с материала? Питам, защото на моя няма кой да му помага дори и малко с това...
Организира се някакъв лагер края на август, началото на септември точно по информатика (дадоха ни брошура при записването). Да го пращам ли? На мен много не ми се иска да го пращам, понеже е точно преди началото на учебната година......
Повечето деца ходят на школа по програмиране и съответно се справят. Тези, които не ходят обикновено им е трудно. В този случай влиза в сила взаимоучителната метода. Общо взето школата по програмиране в пети клас е доста полезна, за да върви работата в учебните часове. По мои наблюдения само с редовните часове не се получава.
Лагерът в края на август беше много приятен за моя син.

# 692
Soul Free, втората част на предния ми пост е И към теб. Погледни го. В тази тема трябва да се чете основно между редовете.
Справят се децата. Но шокът от натоварването и изискванията по всички предмети през първия срок е голям и може и да не се забележи изоставане или неразбиране на материята по КМ. На част от децата им се налага да бъдат записвани на платени уроци/школи, за да наваксат пропуските през втория срок.

# 693
  • София
Школата (лятната) е полезна. Моят син ходи миналата година и беше доволен. Мисля на Плевен ходиха. Тази година къде ще е?

# 694
Пак там.

Благодаря на всички за включването по въпроса ми.
Леко ми е притеснено, понеже нямам и грам представа от С++ и дали ще се справи. Но щом казвате, че не е невъзможно......пък и съм заявила школа по информатика, така че дано се оправи.
То не, че другите предмети са по-малко притеснителни, че си трябва много учене, ама ще го мислим......

# 695
  • София
В 5 клас, първият срок е много трудно. Но после всичко се нарежда. Детето ще свикне с режима и ще се нагоди към средата.

# 696
  • София
Децата почват от нулата в 5 клас и няма значение учили ли са друг език за програмиране или не са учили никакъв. Другият език би могъл само да е от полза - като логика.
По мои впечатления има деца, на които програмирането им допада и такива, които въпреки математическото мислене, трудно се справят с него. И не е въпрос само на преподавател.
Безплатната школа при Яшу би могла да е полезна в 5 клас - веднъж заради затвърждаване на материала, втори пък - заради това, че той самият е доста интересен за децата и успява да запали част от тях и интереса им към предмета.

# 697
Само дето не се знае при кой преподавател ще бъде разпределено детето. Ама ще видим,  дано потръгнат нещата.

# 698
  • София
Само дето не се знае при кой преподавател ще бъде разпределено детето. Ама ще видим,  дано потръгнат нещата.
За школата си избирате преподавател - там няма разпределение. При Яшу вървят с темпо, изпреварващо учебното и на децата им е лесно в училище. Ако се тревожите за програмирането, определено Яшу е добър избор, както каза Зазу.

# 699
При записването ни казаха, че все още няма определени преподаватели за избор на школите, само като предмет. Може би към началото на годината....

# 700
За школата си избирате преподавател - там няма разпределение. При Яшу вървят с темпо, изпреварващо учебното и на децата им е лесно в училище. Ако се тревожите за програмирането, определено Яшу е добър избор, както каза Зазу.
Никъде не пишеше кои са преподавателите. Вчера при записването попитах дали те си пишат имената на преподавателите. Отговориха ми - да! Не са ми предлагали да избирам.
Аз пак да питам за езика, ако някой има такъв опит - как се справят децата, които не са учили английски досега? Дали да записвам интензивен курс през лятото?

# 701
Доколкото знам, започват от началото, но, ако повечето деца са учили вече езика, едва ли ще вървят с темпото на неучилите.
Учебниците кога ди дават? На родителската в началото на септември или на 15.09?

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 08:58 от Soul Free

# 702
  • София
Ето така изглеждаха школите миналата година: https://smg.bg/wp-content/uploads/2021/10/Shkoli-prez-2021-2022-1.pdf
Специално по информатика имаше 5 варианта за петокласници. Обикновено в началото на октомври стартират всички школи. Децата си избират учителя. По информатика някои от тях се водят от учители, които преподават в СМГ, а поне две винаги има, които ги води Яшу (Явор Никифоров). Те ще минат през класовете и ще им кажат кога и къде да отидат ако искат. Обичайно в началото има доста деца и постепенно намаляват. Другите школи обикновено се водят от учителя по съответния предмет на випуска.
Учебниците се раздават след началото на учебната година - на 15ти или 16ти септември.
Допълвам се - за английския език. Започват почти от нулата, вървят си по учебника за пети клас. Не мисля, че има нужда от интензивен курс лятото.

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 09:19 от esma

# 703
  • София
Това, че сте посочили някакви школи сега, не означава, че детето не може да ходи на други или да спре да ходи на тези. Обикновено в началото повече деца ходят, за да се ориентират дали им харесва.

# 704
Моите деца ходеха само на една школа в уичлище - Математика, защото не искаха да стоят по цял ден в училището. Тази година избраха и БЕЛ.

Общи условия

Активация на акаунт