Живеене няколко поколения

• 9 810
  • 202
  •   1
Отговори
# 150
Че кво лошо има да се започне живота с едни гърди напред? За тези "гърди напред" са се трудили родители, не са ни ги подарили на касата в била, по случай 100 000-я клиент.

Все някой е работил. Тук проблемът е, че някой НЕ иска да работи (не става дума за работа като работа, а за мислене и планиране на бъдещето), а чака да наследи нещо, което НЕ Е негово и НЕ МУ се полага. Още утре може 50 годишният съпруг да се прибере и да заяви, че си е хванал 20 годишно маце от прованса, и авторката трябва да напусне. Тогава кво? Ще дойде в нас ли? Аз не отварям, без предварителна уговорка.

# 151
Аз започнах от нулата на 38 с тригодишно. Не съм ревала да се махне някой от дом, който е градил години наред. Просто защото съм родила златното яйце. А всъщност на кой му пука? Теглих кредит и се хвърлих в дълбокото. По сладко от това да се прибереш вечер и да няма кой да ти подразни погледа НЯ-МА.

# 152
Papi, помислих, че за кубици говориш.🤪

# 153
Навремето така са живеели, по няколко поколения.
Родителите са командвали общото стопанство, пращали са булките коя къде да отиде, я да копае, я да тъче или хляб да меси, на синовете си са разпределяли работата и така.
Сега младите с деца нямат повече права от преди, ако живеят заедно с родителите на единия.

# 154
  • Paris, France
Здравейте явно питането ми не е било разбрано. Няма лошо да живеят възрастни и млади на едно място. Въпросът е в, това че възрастните трябва да дават път на по - младото поколение, а не да живеят както преди 20-30 години, защото идват деца, нови поколения с нови нужди и виждания. Това е мое мнение. Да създава се ново младо семейство и след него деца. Тези деца растат и имат нови потребности , дори от битов характер. Не е питането до това кой е глезен и дали искаш в замък да се разполагаш, а в това да се съобразяваш с новото, с идните поколения и да се съобразяваш с тях. /т.е.  ако детето е малко то е с родителите си, но когато расте, стане ученик има нужда от самостоятелна стая/. За такова разполагане ми беше питането. Дано съм била разбрана , хубав ден на всички и това са моите мисли. Благодаря на включилите се!

Самостоятелни стаи за децата трябва да осигурят родителите, не бабите и дядовците. Нищо не пречи на недоволните родители да се изнесат и да идат да живеят в голяма къща, замък, дворец, гарсониера, на палатка, под палма на плажа, където искат и могат.

Не сме живяли с родители, но на мъжа ми поставих изрично въпроса преди да се оженим. Бях успокоена, че в семейството на мъжа ми никой не живее с родители след сватбата, освен инцидентно и за малко.

Живяхме почти 5 години в малък, празен апартамент на свекърите като дойдохме тук. Там се роди второто ни дете. Това ни позволи да намерим жилище по вкуса ни и в желан квартал. Имаха празен апартамент, не им пречеше да живеем там и не им тфябваше, помогнаха. Повече от това не. Благодарни сме им, но не бяха длъжни.

Родителите могат да помогнат временно, в труден момент, но да настаняват дърт син, снаха, които да се плодят из къщата им и да изискват стаи за потомството им, твърдо не.

Нямам против някое от децата ми един ден да се върне да живее с нас, след завършване на образование, преместване от друго населено място, развод, но да ми водят снахи и зетьове няма да стане. След като се чувстват зрели за създаване на семейство трябва да се ориентират към намиране на жилище. Път на.младите давам само към външната врата. Този път ми бе предложен на мене от родители и баби и дядовци като рецепта за спокоен семеен живот

Не зная в кой град или село сте, но с две заплати и без наем би трябвало да смогнете да си вземете ипотека. Започвайте да се оглеждане!

# 155
Чудя се защо изобщо се пускат подобни теми. Не е ли ясно на автора какви отговори ще получи? Отговорът е един и е ясен - вие сте си виновни, оправяйте се.

# 156
Самостоятелни стаи за децата трябва да осигурят родителите, не бабите и дядовците.
Е да де! Тече борба за осигуряване на още една стая от жилището на баба и дядо Grinning
Извън майтапа, ще ми се да вярвам, че не може толкова ниско ниво хора да имат достъп до интернет и да показват тъпотата си пред публика, но - явно може.

# 157
Още може, ама авторката се покри.

# 158
Още може, ама авторката се покри.

А, дали се е покрила или е превзела още една спалня и стои вътре да пази, да не ѝ я отнемат - не знаем. Докато не свикнат, че и тази стая ѝ принадлежи, няма да излезе. Ще бременее като слоница, ама тва е живота. Първо стая - после дете.

Имаше един много готин коментар тук - кв. метър по кв. метър. Бавно, но славно. Joy

# 159
Да, замислих се и аз, че може да отбранява завоюваната нова територия и да няма ресурс да пише във форума.

# 160
Е не се е сетила да си вземе телефона ли? 😂

# 161
Аз не разбрах. Живеят заедно в един голям апартамент или къща, където семейството с деца обитава 2 стаи, а свекърите другите 2? Тогава, какво искат повече? Или семейството обитава 1 стая, севкърите имат спалня и общ хол? Нормално е да искат да си ползват хола, вместо  да го превръщат в детска стая за внука. Те децата си са изгледали.

# 162
Е не се е сетила да си вземе телефона ли? 😂

Да бе, за телефона ще мисли. Цяла стая сигурно е превзела. Па ако е и с балкон... КРЪВ ЩЕ СЕ ЛЕЕ!
Знаеш ли колко време трябва да дебнеш правилния момент, за да притичаш, влезеш в една стая и да се залостиш?

# 163
  • Пловдив
Скрит текст:
Тъй като авторката говори за стаи, които ползват те и стаи, които ползва свекървата значи жилището не е двустаен/ тристаен апартамент.
Сделката е из адвете страни. Авторката на 40, свекървата най-вероятно към 70-те. На пенсия сама една ли ще се справи добре. Знаем, че при възрастните хора с ограничени доходи ремонти и преобзавеждане се свеждат до минимум. Разбирам я и нея, ако не й се живее с мебели от 40-50 години.  Лошото е, ако мъжът слуша повече мама, а не жена си.
Не сме  й в къщата и семейството. Компромиси обаче са нужни и от двете страни.
[/spoiler]
Вярно е, че не всеки може да си позволи наем в нейната ситуация, вярно е, че може би свеки получава помощ от тях, но въпреки това просто няма как да имаш претенции за нещо чуждо като за полагащо ти се, дори когато неминуемо даваш нещо, в случая помощ, насреща.
Ако наистина не могат да се справят с наем или ипотека (не да си ограничат някои разходи, това е ясно, а изобщо да не могат), да слагат картите на масата и да се разберат - ти от нас получаваш това, редно е да отстъпиш това. Ако свеки разбере и е съгласна, добре. Ако не, ограничава се помощта, доколкото е възможно. С "трябва да ми се даде път" не става и звучи нагло освен това.

-----

Цитат на: steliosi
Изхождам от факта, че и майка беше един вид навряна при свекъри. Но е фина, деликатна и някак си си отвоюва жилищните площи 😂😂😂
Извади им душицата с памук, обаче, с тропане на крак, вирене на носове и чорбаджийски изяви в млада невеста -не става .
Ваденето на душицата с памук, по "деликатен" и хитряшки начин поне в моите очи също никак не е нещо похвално.
Такова чудо, дето ще ме работи с памук, усетя ли го (ако, нали, не е действало достатъчно деликатно и хитро и аз съм се усетила), ще го отрежа с памук или без.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 12:23 от Магдена

# 164
Нося ви топ коментари на авторката по темата, да не кажете, че не съм добро онлайн другарче :

Интересувам се от темата трябва ли /по-добре ли е/ младо семейство да живее самостоятелно... Предимства и недостатъци. Знам различни хора различни мнения Simple Smile
Сега съвсем леко отклонение от темата - а домът на съпругът не става ли в един момент и дом на жената, е вярно не нейн роден, но все пак..
А вие мили дами, които съжителствате със свекърви тя помага ли ви първите дни, подарява ли ви нещо..
Здравейте искам да ви попитам като начало за съвместното съжителство в началото като се нанесохте в новия си вече дом на приятеля си/ съпруга започнахте ли промени в самия бит- чистете, пренареждане т.е. откъде започнаха вече вашите реформи ако е имало такива, особенно от това в какъв вид жилище сте се нанесли. Ще се радвам да споделите мнения и съвет от вашите истории.
Искам да попитам, ако един ден се нанеса да живея в приятеля си има ли някакви веписани правила за обзавеждане на дома ил всичко се рашава от двойката, вие какво ще ме посъветвате ако имате опит преди мен с какво трябва да стартира съвместния ни живот - мебели, -спални, маси, завивки и т.н. или всичко е строго индивидуално като двойка?

Общи условия

Активация на акаунт