Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 35

• 28 665
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
Може и да е като хората проекта, но явно липсват количествени сметки (КС). Проектантите ви могат да ги изготвят.
Често те не са са точни, но  поне като ги изпращате, ще може да сравнявате едни и същи неща. Това е обичайната практика. Някои строители преглеждат изпратените количествени сметки, сравняват със заложеното в проекта и при нужда допълват пропуснати количества и видове СМР.Други, оферират по изпратената КС и пишат забележка, че са оферирали само дейностите в нея.  На повечето строители не им се занимава да си вадят количества, на етап офериране, защото това си е работа, която не се заплаща, а в случай че някой си направи труда да ви изготви подробна КС, вече можете да я изпращате на конкурентни фирми в търсене на по - добра цена.

# 76
  • София
В папките имам количествени сметки. Но явно в . PDF който ми прати архитекта ги няма. Благодаря,сега ще ги сравня.

Сега погледнах. Ето това имам в част конструктивна:

# 77
  • София/Варна
Липсват изкопи и кофражи. За покрива липсва квадратурата на дъсчената обшивка. Обади се да си я допълнят.

# 78
elinoriks, при нас също липсваха количествените сметки за кофража.
Конструктора трябва да ги сметне и на база на тях да взимате оферти.

Кофража си е доста скъп, така че е добре в офертите да го има, за да можеш да правиш сравнение на цените между фирмите.

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 16:23 от nellytan1

# 79
  • Пловдив
elinorkis,не мога да се сетя къща или пристройка правите.Както написах,КС биват конструктивна и архитуктурна.Ще се опитам да направя списък и да ги обединя.

основи
Изкоп,подложен бетон(обикновено друг клас),насип с тръмбоване,фракция.Хидроизолация на основи,ВИК в основи.
Бетон за всички бетонови елементи-плочи и колони,за основите може да има и добавка за водоплътност.Арматурите са ви изброени по ф ,арматурни мрежи.Кофраж  и декофриране като квадратура.Зидария като квадратура и вида тухли като марка(обикновени четворки или широкоформатни зидарски блокове) и вид(12см,25см).Тук строителите си включват зидарския разтвор в цената, но е добре да уточните какъв ще е.Ако има комин,изграждането му с коминни тела.
Щурцове над врати и прозорци,на местата където не са заложени стоманобетонни греди.
покрив
Греди,плътна дъсчена обшивка,летви за скара,подпокривно фолио.Импрегниране на дървенария.Керемиди,билни керемиди,обшивка на комин.Тук може да има снегозадържащи елементи,вентилируеми елементи.
На по-късен етап,тоест не влиза в грубия строеж  обшивка на челна греда,обшивка стрехи,улуци,водостоци.
Може и да съм пропуснала нещо,но колкото по-подробна е КС,толкова по-малко изненади ще имате по време на изпълнение на дейностите.
Нашата бе много подробна,мисля само за щурцове доплащахме.

# 80
  • Велико Търново
Nelina, откривай една консултантска строителна фирма! Знаеш по добре от една камара строители и майстори кое, как и т.н.! И отгоре на всичко, обясняваш нормално!

# 81
  • Пловдив
skk Hug , толкова  мило!
много съм далече от професията с  моето дизайнерско и икономическо образование  и нямам мъжкото техническо мислене.Вчера един познат ми се смя ,че казах диск за циркуляр,вместо флекс Simple Smile

# 82
  • Варна
skk Hug , толкова  мило!
много съм далече от професията с  моето дизайнерско и икономическо образование  и нямам мъжкото техническо мислене.Вчера един познат ми се смя ,че казах диск за циркуляр,вместо флекс Simple Smile
Да разбира човек от строителство не е нужно да е мъж. Тоест мъжете нямат задължително по природа техническо мислене. Архитекти, строителни инженери, строителни техници жени много.
Аз съм учила в строителния техникум и бройката в класа жени, мъже беше наравно.

# 83
  • София
Момичета, имам един малко по-различен въпрос....
Колко време след построяване на кооперация сградата "сляга" и "съхне"...Вчера говорих с моя позната, която се е нанесла в новопостроено жилище на 5-тия месец и каза, че една година след апартамента е бил влажен с невероятен конденз.

# 84
  • Sofia
emy_emy доста е относително, вкл. случая на твоята позната. Има някои въпростителни, които биха били фактори и във всеки друг случай. Ако една сграда е завършена края на зимата/пролетта и няколкото месеца до нанасяне е топъл сезон, което позволява често проветряване и оптимални тепмератури е едно, ако е обратното е ясно. Естествено ако и през зимата сградата може да бъде затоплена до определена температура(20-25 градуса е оптималното, ако не бъркам), факторът сезон отпада. Има значение и дебелината на замазките - средно мисля че даваха по седмица на сантиметър.
Специално за влагата - винаги може да се замери и да се помогне с влагоуловители.
Слягането... не знам, тук чисто конструктивно е важно кое как е изпълнено. Моя опит е, че при спазен проект и технологични процеси не трябва да има проблеми, поне не сериозни. Всичко това е на база малък опит, има със сигурност по-компетентни от мен във форума.
Ние от бързане щяхме да проспим фибрана в основите, вчера ми проблесна изненадващо сутринта, че хубаво планираме хидроизолацията и обратен насип, но едната стъпка нещо се губи. Строителят бил го обсъждал с мъжа ми и той казал без... Той пък няма спомен за такъв разговор, та така... Понякога(често) бързането може да изиграе лоша шега.

# 85
  • Велико Търново
Колкото по-дълго съхне, толкова по-добре! Именно затова в момента не си даваме зор, защото мазаха юли, а планираме нанасяне чак март! Дори и тогава се притесняваме да не е още рано. В мазилката са влезли 22м3 вода, която трябва да изветрее. Отделно в замазката още.
Къщите и изобщо всичко се сляга с времето, нормално е! Очакваме някоя напукана стена, но дано да е чак когато стане време за ремонт Simple Smile
Ако имате възможност,дайте повече време за съхнене! Особенно,ако сте сложили вече изолация. Тя допълнително запечатва.

# 86
  • Бургас
Здравейте, видях, че има въпроси към мен. Ще ви отговоря само да събера повече информация от ММ, че не на всичко имам отговор. Сега съм на обекта и направих малко снимки за вас. Ще ги сложа в скрити текстове да не стане много дълго.
Направихме замазката, като накрая на замазката има сложен стериопор, за да обирало нещо си в по-големите помещения. На снимките има и кабелите, които някои са в гофрирани тръби - това са слаботоковите - телевизия, интернет и т.н. и другата снимка е от кухнята с малкото прозорче.
Скрит текст:

Започнахме и мазилката по стените. Машинно се прави. Използват се метални майки. Сложени са и апо-лайсните на прозорците. Снимала съм пред поставяне, след облепяне и готов прозорец и стена. На едната снимка има с черен маркер нивото, което взимаха с лазерен нивелир за поставяне на дограмата. На друга снимка е и мрежата на по-особените места.

Скрит текст:

нещо не се качиха всички снимки
Приятна вечер

# 87
  • София
Ех, Bar B Q, други си е така с картинки Simple Smile Браво на вас!!
Подредените снопове кабели само на мен ли всеки път така ми пълнят душата? 

# 88
  • Пловдив
О,и аз харесвам кабелите и поздравявам Bar B Q,че са успели да открият изпълнители на мазилка с майки,обикновено не искат да работят така.

Ще съм ви благодарна ако споделите мнения за качествен латекс.Знам,че има такава тема и съм я чела,но аз не съм впечатлена от най-хвалените там  латекси -Dulux ,Levis и Crown.При това с английското им качество,а не тези произведени за нашия пазар.Може би,защото ги сравнявам с Farrow and Ball,които не се дистрибутират тук,но и цените им са умопомрачителни.Егшел на Dulux е добре,но ми стои направо като блажна боя затова сме я ползвали само за первази и врати.
Покривността не ме интересува толкова ,колкото миещия ефект .Почти всичко ще е бяло.Забелязала съм,че сатен се поддържа по-лесно от мат,и преглъщам  факта с леката лъскавина.Реших да купим за проба новия латекс на Оргахим -Spirit,и да проверя след седмица дали е устойчив на измиване на упорити петна .Не съм срещала отзвук за Caparol,а Бенджамин Мур ми идват малко скъпички.Някой с лично мнение за читава миеща боя?

# 89
  • Бургас
Ние сме слагали Oicos, имат и мазилки. Ползвахме техен бояджия, но той напусна. Много добри съвети ни даваше. След като посети апартамента ни с него избираме цветовете, защото имаше опит как стои според светлината в помещението и съответно плочки, врати и т.н. Сега за къщата не знам дали ще попаднем на такъв специалист. После и с Dulux боядисвали и с Levis. За мен е важен майстора с неговия опит.

Общи условия

Активация на акаунт