Нашите кухни - 84

  • 51 484
  • 787
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
  • Мнения: 1 535
И аз съм на твоето мнение, че не трябва да робуваме на мода, ама като няма избор на плочки по магазините. Аз да съчетава налични плочки като тънки правоъгълици с други, ама ъгъла липсва на карето. Кухнята ми на П и няма да има конфликт. Всичко правя в момента в кухнята, ще ги съчетавам.

# 106
  • Мнения: 52 412
Помисли за идеята за нещо по-безлично, но и по-безвременно, а именно да съчетаеш квадратни плочи гранитогрес с дълги плочки с дървесен вид, които да се използват вместо фриз. Ето една илюстрация на идеята, но ограничения няма:

# 107
  • Мнения: 630
Интересувам се от практични решения за най-горните пространства - става дума за кухня до тавана. Но най-горните шкафове стават дълбоки и на високо, нямам толкова неща, които рядко се ползват - знаете ли за практични решения за лесен достъп до тези пространства?

# 108
  • София
  • Мнения: 11 896
На мен ми предстои ремонт в жилище с височина на тавана 3,20. Ще правя затворена кухня със шкафове до горе.
Аз съм 175 см. Най-горните шкафове освен със столче-стълба тип Икеа, може би също с лека сгъваема алуминиева стълба ще са удобни за достъп.

За пачуърк плочките - аз също ги харесвам, били те моде или демоде Simple Smile
Но все още не съм се определила дали плочки или плоскост ще слагам за гръб...
Какви са според вас плюсовете и минусите на едното и другото?

# 109
  • Варна
  • Мнения: 4 057
Може падащ рафт да се използва

# 110
  • Мнения: 52 412
Шкафовете до тавана са ОК за нормално жилище с тавана на 260-270 см. Пак най-горните не са удобни, но стои красиво, а и там се слагат неща, които рядко се ползват. Шкафове до тавана при таван на 320 обаче нито ще стои красиво, нито ще са достъпни.

# 111
  • Мнения: 630
Може падащ рафт да се използва



Има ли някой, ползващ такъв механизъм? Удобно ли е?

# 112
  • Мнения: 3 927
Харесала съм си фурна Bosh.
И не мога да си намеря плоча с 3 котлона, за да ми е голяма. Ако купя плоча с 2, ще постигна ефекта на кръпката.
Преди година и половина бях на твоя хал Smile
Първо харесах фурната - Бош.
После само щом узнах, че има плотове тройка, веднага взех решение, че ще имам такъв.
Харесай си оттук:
https://www.bosch-home.bg/products/cooking-baking/hobs
в зависимост дали искаш керамика или индукция.
Аз си взех индукция от нескъпите и съм безкрайно доволна.
С тройка има място за всякакъв вид тенджери и тигани.

# 113
  • Мнения: 2 266
Каква е разликата между керамичен плот и индукционен?Може ли снимки?И кой е по-енергоспестяващ?Благодаря.

# 114
  • Мнения: 13 676
На снимки разлика няма.
С индукционен съм - лесно се почиства, не загрява, става бързо, но може и бавно, палачинки може да се правят,  много съм доволна.

# 115
  • София
  • Мнения: 1 564
Каква е разликата между керамичен плот и индукционен?Може ли снимки?И кой е по-енергоспестяващ?Благодаря.

Стъклокерамичните и индукционните плотове използват различни физични принципи на нагряване, иначе изглеждат почти еднакво. Стъклокерамичните имат лентови или халогенни нагреватели, които чрез топлообмен подават топлината отдолу нагоре в работната зона от нагревателния елемент към дъното на съда. При индукционните се захранва бобина, която създава високочестотно електромагнитно поле, то прониква в метала на съда за готвене и индуцира вихрови токове, създавайки топлина. Топлината, генерирана в съда, се предава на съдържанието му – в момента, в който съдът се свали от котлона или той бъде изключен, нагряването спира.
Тъй като топлината при тези котлони се получава в съда за готвене от магнитно поле, е необходимо съдът да е от феритен материал – например желязо или стомана. Съдове от алуминий, мед, стъкло са неизползваеми с индукционни котлони.
Индукционните котлони са доста по-икономични -енергията, която изразходват, е почти като при стъклокерамичните, но се изразходва много по-ефикасно, защото загрява директно съда, а не загряващ елемент, който чрез топлообмен (при който има загуби) да му предава топлина. Освен това са по-бързи - загряването става веднага, не се изчаква първо нагревателят да загрее. Самият котлон е студен и тъй като не се загрява, няма нищо по него да загори и съответно, по-лесно се чисти.
Недостатъците им са нуждата от използване на специални съдове от феритен материал (които реагират на магнит) като желязо или стомана. Друго изискване е дъното да бъде абсолютно плоско, да покрива плътно зоната и да не е тънко – ако има извивки, няма да се получава равномерно загряване, а ако е твърде тънко, може храната да прегори, тъй като контролирането на температурата става с поредици включване и изключване на магнитното поле. Важно е съдовете върху котлона да не са празни, за да може топлината да се абсорбира. Иначе може да се стигне до прегряване и повреди на съда поради рязкото увеличаване на температурата. Третият недостатък е самото електромагнитно поле, заради което, примерно, хора с кардиостимулатори не е препоръчително да ползват индукционни котлони.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 08:11 от MayBach

# 116
  • SF
  • Мнения: 25 642
За пачуърк плочките - аз също ги харесвам, били те моде или демоде Simple Smile
Но все още не съм се определила дали плочки или плоскост ще слагам за гръб...
Какви са според вас плюсовете и минусите на едното и другото?

Плоскостите се подменят много по-лесно отколкото плочки. Ако не ти харесва или се появи някаква нова мода, смяната е чиста и става за ден. А след години със сигурност ще излезе нещо по-така.
Другото предимство е цената.
Аз сега имам монтирана батерия на стената и искам да я сваля долу на плота. Представи си, ако бях с плочки, какво ме очакваше.

MayBach, благодаря за разяснението за индукционните котлони. Няма да купувам с индукция. Различни съдове се ползват. Аз поне нямам нужда.
За сега трябва да се концентрирам в преправянето на кухнята. От съседна тема ми дадоха номер на майстор, който би се съгласил. Да видим!

# 117
  • Мнения: 52 412
MayBach е написала статия като за учебник, няма какво съществено да се добави, освен:
- и двата вида са стъклокерамични, защото плочата, на която се поставят тенджерите е от стъклокерамика.
- най-големите (практически усещащи се) предимства на индукционните са две:
       - бърз и прецизен контрол на температурата като на газ
       - изключително лесно чистене, защото каквото и да покапе/изкипи/залее не се изпича и не загаря. Може да се     
         забърше даже и докато се готви. При пържене може да се постели хартия за печене върху котлона и върху нея
         да се сложи тигана и няма да има никакви пръски. Откакто имам индукция съм пенсионирала и стъргалката
         за плот, и специалните препарати.
Иначе проблемът със съдовете не е кой знае какъв, защото повечето от хубавите стават. Аз съм купувала допълнително само джезве. Наскоро видях и "Кубинска кафеварка" за индукция.

# 118
  • Мнения: 11 379
Да допълня ЧС - и обикновена кухненска хартия от ролка става за слагане върху индукционния плот, за да попива мазнотиите. Тенджерата/тиганът се слагат върху нея. Като вдигнеш съда/мръднеш го настрани и котлонът изключва, не се притесняваш спрял ли си го или не си го спрял. От съдовете - май най-вече Тефал-ите, които са алуминиеви, не стават за индукционен котлон. В Лидъл примерно редовно предлагат пак алуминиеви съдове, пак с незалепващо/керамично покритие, но на дъното има специална плоча, която ги прави годни и за индукционни котлони.

# 119
  • Мнения: 52 412
Не написах за обикновена хартия, защото при варене проблем няма, но при пържене, където температурата е по-висока, може и да обгори хартията, и даже да се запали (не съм пробвала). Но за варене и вестник върши работа.

Общи условия

Активация на акаунт