Нашите кухни - 84

• 51 562
  • 787
  •   1
Отговори
# 585
Имам кухня правена от Платан и спалня от Кедър. Давам изключително положителното си мнение и за двете фирми.

# 586
Здравейте, темата е изключително полезна. В момента сме на етап проектиране на кухня и честно казано не очаквах, че трябва да съобразя толкова много детайли. Вече сме на финала, но от много мислене тотално се обърках и имам нужда от малко странично мнение.
Това е горе-долу последният вариант на проекта:
Скрит текст:
Колебая се основно за мястото на котлоните. Така са малко сбутани в ъгъла, отдолу се получава глух шкаф, който принципно не е много удобен за използване и малко се губи симетрията в размерите на шкафовете. Плюсът е, че ще имам по-голям работен плот.
Ако ги преместя малко вляво, над чекмеджетата като до тях оставя шкаф 30 см с чупеща се врата, няма да има глух шкаф и ще има по-голяма симетрия, но пък ще е за сметка на плота. Какво мислите?
Също се чудя и за мивката - с отцедник или без и накъде да го обърна. Пак по същата причина - пространството на работния плот.
Изобщо, приемам идеи всякакви пък дано да не се объркам още повече Simple Smile.

# 587
  • София
Защо частта с хладилника не е изнесена до стената?
Ако отворът става много тесен, може да се стесни с мъничко частта при столчетата.
Освен това, тези промени не са пропорционални. Така, както го виждам до хладилника има 65 см. Ако само с 10-15см се стесни мястото при столчетата, ще се постигне същият отвор за преминаване. Отделно, че в единия случай печелиш горни, долни шкафчета и плот + освобождаване на котлоните, което беше основният въпрос.

# 588
  • София
За мивката, според мен зависи дали имаш миялна. Ако имаш, не виждам защо да губиш още плот за мивка с отцедник. Винаги можеш да си вземеш от онези, пластмасовите, които се слагат на самата мивка - няма да ти трябва да редиш кой знае колко посуда в него, пък ще можеш да си го прибираш в някой шкаф като не го ползваш. Аз и преди да имам миялна, не ползвах отцедниците на мивките - слагах посудата направо на сушилника за съдове.

# 589
  • София
Подкрепям написаното от Танграта за мястото до хладилника.
Струва ми се, че така ще влиза повече светлина в частта след фурната.
Отцетник за чиниите нямам, не ми липсва. Мивката ми е малка, не мия почти нищо на ръка.
Мивката бих сложила в ъгъла, до който е сега, котлоните - в другия ъгъл.
MW няма или ще е над фурната?

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 10:43 от Desem

# 590
Добра идея е да се измести хладилника. Подкрепям.

# 591
  • Варна
Въпрос на навик, аз винаги съм била с отцедник.
Мия зеленчуци и плодове, особено сега много старателно, първо постояват в съд с вода и след това всеки един под течаща вода и ги слагам в гевгир, който е на отцедника. Беля също в мивката и после в съд на отцедника.
Мия и на ръка - чашите от кафе например, обикновено на ръка и от време навреме ги пускам в миялна с другите за дезинфекция Simple Smile

Аз съм деснячка и за мен ми е удобно в дясно.

# 592
  • при моите любими
За мен най-хубавото нещо в кухнята е вграден отцедник в шкафа над мивката. Имам миялна, но винаги поне една купа, тиган или нещо малко и бързо се премива на ръка. Но отцедник на плота не бих си сложила никога или мивката да има такъв, който да ми заема полезна част от работна площ.

# 593
  • София
Мия на ръка само, ако има такова изискване или ми трябва и не мога да изчакам 1 ч. Иначе всичко в миялната - съдове, тави, тигани, филтъра на абсорбатор, всичко свалящо се от фурната - решетките, водачите им, тавата.
Всичко се събира - 45 см е, ако има нужда махам средната кошница.
Общо взето пералнята и миялната не ги щяда, ако трябва цял ден ще работят Joy

# 594
  • Варна
За мен най-хубавото нещо в кухнята е вграден отцедник в шкафа над мивката. Имам миялна, но винаги поне една купа, тиган или нещо малко и бързо се премива на ръка. Но отцедник на плота не бих си сложила никога или мивката да има такъв, който да ми заема полезна част от работна площ.
Аз мисля, че въпросът е самата мивка дали да е с отцедник

Явно имаш малка работна площ, при мен имам плот, 20 см не са ми проблем, не обичам да слагам по плота веро, влажни кърпи, препарати, макар и за малко, винаги на отцедника, на него подсушавам измитите на ръка дреболии - чаша, нож. Често ползвам масата като помощен, ако се вихря за гости и меся, по удобна ми е като височина за някои дейности. Понякога за да не стоя права дълго време с моите си проблеми, сядам, примерно сърми като навивам или разни пипкави работи.

# 595
Благодаря ви за отговорите Simple Smile
Варианта с изместването на хладилника в края на стената изобщо не го бяхме разглеждали, даже умишлено проектирахме така, че хладилникът и барплотът да не са на едно ниво, за да е по-лесен "подстъпа" по диагонал. Но съм съгласна, че наистина би седяло по-завършено. Притеснява ме, че ако го изместя ще се намали разстоянието между барплота и ще се удряме като минаваме, особено с торби. Също и вратата на хладилника ще дойде точно зад барплота, което няма да е много удобно.
За мивката досега съм ползвала такава с отцедник. За удобно, е удобно и въпреки че имам и миялна, все има нещо и по отцедника. Първоначално бях категорична, че и новата ще същата, но вече се разколебавам и май ще заложа на такава без на принципа, че ако няма къде да трупаш, няма и да трупаш. Така ще имам повече плот, а ако видя, че не става, ще взема подвижен отцедник или ще пригодя шкафа над мивката.
Но пак ще си задам първоначалния въпрос: Ако запазим тази конфигурация, бихте ли изместили котлоните вляво или бихте ги оставили в края на плота?
Прилагам лаишкия си чертеж с изместени вляво котлони Simple Smile
Скрит текст:

# 596
Аз съм за изместването.
Да се завирате в ъгъла за готвене не ми изглежда много удобно.
Всъщност съм го виждала наживо и изобщо не ми допада.

# 597
Да си удряш лакътя в шкафа отстрани, докато бъркаш манджите, ми се струва адски досадно.
Аз съм с плот от камък и нямам отцедник на мивката. Само корито е, залепено отдолу под плота. Удобно ми е, повече плот, а и нищо не ми пречи да слагам мокри чинии и на плота. Всъщност като свикнах без отцедник и видях, че няма нужда. А и друго - докато се чудех с или без от фирмата за плота ми казаха, че е тъпо да плащам за скъп каменен плот и после да го изрязвам или крия под отцедника на мивката.
Иначе ползва телен отцедник, удобно ми е. Често мия на ръка дребни неща. И е хубав, скъп, не ме дразни. Пък ако се зададе някое много официално гости ще го скатая, какво толкова?

С термоплот обаче мивка без отцедник не става, защото на термоплот монтаж под плот май не става, а ако е над плот има ръбче и водата не може да се оттича в мивката. Сега се сетих, че ако си с термоплот нямаш избор.

# 598
  • Варна
Аз бих изместила котлоните освен довода на ЧС и шкафа ще стане по лесно достъпен. По въпроса със симетрията - аз съм луда по нея, но  случая няма директна видимост, отпред има барплот и няма да е дразнещо.

За каменния плот да, излишно е да има отцедник, но нали съм с обикновен и все гледам да го предпазя, тъмен е всичко му личи, водата ни е варовикова...

Скоро една приятелка си купи този в комплект с мивка:

А и тези не са лоши, отцеждаш навиваш, прибираш

# 599
Бих изместила хладилника напред и ще намаля плота ( където са столовете) за да се освободи място.
От към шкафове няма да загубите в случая ( скъсеният плот като разстояние го печелите там където измествате хладилника), а ще си останат котлоните където са.

Общи условия

Активация на акаунт