Машина за хляб - 66 тема

  • 43 347
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 822
Имам опит,благодаря.Единствено неръждавейки исках да разбера дали ползвате,но явно тук не са на почит Simple Smile 
неръждавейките са скъпи. за това не се предпочитат от нас.
иначе и при тях проблема е в семерингите както и при евтините.
ако консистенцията на тестото не е както трябва да бъде, то ще залепва.

# 391
  • Мнения: 4 862
В една група във фейса гледам са доволни от рецепта за хляб с 100-150мл олио в нея. Понеже по моята книжка е 20мл олио или масло, някой ползвал ли е толкова много олио и каква е разликата в хляба? Също така ми прави впечатление как в книжните на различните модели машини за хляб, за еднакво количество брашно напр.500гр се дава различно количество суха мая и вода. Някъде е 1ч.л., другаде 2ч.л. до 1 пакетче от 7гр суха мая за 500гр или даже за 400 гр брашно. Та сега си мисля защо различните машини имат различно съотношение на основните 3 продукта - брашно, течност (вода или мляко) и мая?
Та във една рецепта за 500гр брашно слагаха около 450мл течност (заедно с олиото), което за моите рецепти е сташно много течност... Rolling Eyes
Вие как се ориентирате коя рецепта е реална и добра за вашата машина?

# 392
  • sofia
  • Мнения: 3 708
Аз изпробвах няколко от книжката и оттук. Също и няколко от програмите. Накрая по емпиричен път достигнах до идеалната пропорция и идеален продукт за моята машина. Толкова. Брашното и маята са от огромно значение. Различни дават различен резултат. Лично аз съм най-доволна от брашното в жълт пакет на Лидл, както и от маята им. За една доза в моята машина, ползвам половин пакетче от нея.

# 393
  • София
  • Мнения: 3 035
Най-вероятно във фейса са доволни от рецептата за памук-хляб. Наистина става като памук, но аз лично не го харесвам, защото е ужасно солен за моя вкус. Иначе не се сещам за друга рецепта с толкова мазнина освен козунаците естествено Joy Рецепта съм си сметнал според процентното съотношение на продуктите, което е дадено в блога на първа страница от темата. Единствено, понякога ми се налага да променям количеството на водата, защото брашното е с различна влажност.

    П.П. Винаги съм се чудел, как хора, които уж са купили машината, за да се хранят здравословно, са готови да сложат една шепа сол на 500 грама брашно ???

# 394
  • Мнения: 17 116
Е то информацията по интернет често е като по развален телефон, един чул-недочул, друг чукнал грешния клавиш и айде рецептата у реката Satisfied Памук-погачата няма как да стане супер солена, нито й се слага шепа сол, рецептата е с една лъжица сол. При машините сигурно зависи и от превода, но чак пък драстични разлики не съм виждала. Пакет мая се слага на един хляб, няма значение 1кг или 500г, на пакета мая пише за колко брашно е, може да гледаш и там. И брашна са различни и всичко. Най-добра би трябвало да е рецептата дето си е в книжката на машината, подреждането на продуктите също е различно, на едни се слага първо сухите продукти после водата, на други е обратното, може и затова маята да е друго количество. Има и различни рецепти за различни видове хляб, не е само един "хляб" Smile Олио като слагаш повече тестото става по-мазно, каквото ти харесва такова правиш, печи, опитвай все нещо ще излезе Hands Plus1

# 395
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 822
Също така ми прави впечатление как в книжните на различните модели машини за хляб, за еднакво количество брашно напр.500гр се дава различно количество суха мая и вода. Някъде е 1ч.л., другаде 2ч.л. до 1 пакетче от 7гр суха мая за 500гр или даже за 400 гр брашно.

Вие как се ориентирате коя рецепта е реална и добра за вашата машина?
с нагаждане.
ако знаеш времетраенето на различните цикли от една програма може да си отговориш на въпроса.
друга разлика според мен е тип брашно което се използва - 400, 500, 650 .... може да е 500 гр. , но необходимото количество мая е различна.


Пакет мая се слага на един хляб, няма значение 1кг или 500г, на пакета мая пише за колко брашно е, може да гледаш и там.

нещо не се връзват нещата

# 396
  • Мнения: 4 862
То вярно, че брашното което ползваме е различно, но тук където съм не пише даже на пакета какво е. Пък и да пише какъв тип е, за мен е все тая, защото де факто аз не знам за това брашно колко вода е нужна. За маята същата работа. Това с маята специално не го разбирам. Не може за 500гр брашно и за 1кг брашно да се слага еднакво количество мая. Или пък за нискоглутеновите брашна, които и без това трудно втасват...
Явно всеки по метода проба-грешка трябва да си налучка правилната и вкусната за него рецепта... Аз така и не мога да докарам вкусен и нормално изглеждащ хляб само от брашно от спелта. Като се изпече в машината, тоя хляб стои един тежък и влажен, с едни странни едри ''пори", а го правя по точната рецепта от книжката на машината... Rolling Eyes
Някой да има идея защо става така? Иначе ако смеся спелта и бяло брашно си става чуден хляб, но моята идея е да избегна бялото брашно...

# 397
  • Мнения: 24 567
От всичките рецепти към книжката на хлебопекарната, единствено се придържам към количествата мая спрямо брашното за съответната програма. Останалото не ми е по вкус и съм донагласяла и заменяла съставки, но маята добре са я сметнали поне. Хем съм намалила и захарта и съответно би трябвало по-малко да втасва, ама втасва си нормално хлябът, няма нужда от повече мая.
Пакетче 7 грама мая дето го дават за половин кило брашно... ако го сложа всичкото, ще ме търси из къщи тестото Grinning Тамън за три пъти ми стигаше такова пакетче, по почти половин килограм брашно всеки хляб, дори повечето от него не бяло.

Различията в рецептите в книжките не са от това че е различна машината, а от това че идват от различно място, примерно различна държава. Съответно разлики в брашното, маята, няма как да е едно и съотношението. В някои страни има повече от един тип суха мая, тук май разликата не е кой знае каква между марките.

# 398
  • София
  • Мнения: 3 610
Аз скоро с сдобих с хлебопекарна и правя първи стъпки с различни брашна. Внимателно прочетох за видовете италиански брашна, но на моето никъде не виждам W, нито нули. Някой работил ли е с такова? Знам само, че е от бавно втасващите - 20 - 24 часа.

# 399
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 822
тип 00
подходящо за пици.

# 400
  • София
  • Мнения: 3 610
Благодаря! За тази цел го и използвам.

# 401
  • Мнения: 13 590
Никога не слагам захар в хляба и винаги се получава. Изобщо няма нужда от нея и я спестявам. За месене на ръка по има смисъл да се слага, че подпомага втасването, но и на ръка като правя пак не слагам и постигам същия резултат.

# 402
  • Пловдив
  • Мнения: 1 589
Аз винаги слагам 1с.л.захар във водата и така активирам прясната мая(ползвам само такава мая),така ни харесва вкусът на хляба,но разни хора,разни идеали...

# 403
  • Мнения: 9 239
На почти всяка страница се засяга темата за захарта. В моята книжка пише 3 мерителни лъжици и аз го спазвам. Хубав хляб се получава, харесва ни, изяждаме го с апетит и не сме надебелели от захарта.

# 404
  • Мнения: 8 405
Темата е за споделяне на опит. Simple Smile И в моята книжка пише колко захар се слага , но в темата прочетох, че сполучлив хляб се получава и без нея. Пробвах, получи се и спрях да слагам захар. Освен това и маята намалих (отново по споделен опит в темата), ами всички, които са опитали хляба, го харесват.

Общи условия

Активация на акаунт