Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Защо хлябът ми става твърде препечен отдолу в хлебопекарната?
Как да приготвя различни видове хляб в хлебопекарна?
Как да избегна размиването на сиренето, когато правя тутманик в хлебопекарната?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Защо хлябът ми става твърде препечен отдолу в хлебопекарната?
-
Как да приготвя различни видове хляб в хлебопекарна?
За да направите питка-кръфин в хлебопекарна, използвайте програма за тесто (месене и втасва). След като програмата приключи, извадете тестото, разточете го на кора с дебелина около 4-5 мм. Поставете парчета масло върху него и навийте на фитил. Нарежете фитила наполовина по дължина и завийте двете части като охлюви със среза навътре. Поставете охлювите в намазнена тава един върху друг и оставете да втаса, докато удвои обема си. Намажете с жълтък и изпечете на 150-160 градуса до готовност. За приготвяне на хляб в хлебопекарната можете да използвате рецепта, която включва прясно мляко, яйца, олио, захар, брашно и суха мая. Можете също така да добавите стафиди или други съставки по ваш избор. Печенето на хляба може да се извърши в хлебопекарната с помощта на програма за по-дълго втасва и печене. За да направите козункa в хлебопекарна, използвайте програмата за сладък хляб. Следвайте правилната последователност от времена за втасване, сплитване и печене. След последното месене оформете тестото на плитка и го оставете да втаса. Преди печенето намажете и поръсете козунката с желаните добавки.
-
Как да избегна размиването на сиренето, когато правя тутманик в хлебопекарната?
-
Какви са причините за неуспех при приготвяне на хляб в хлебопекарната?
-
Какви са препоръчителните пропорции за приготвяне на хляб в хлебопекарната?

Рецепта съм си сметнал според процентното съотношение на продуктите, което е дадено в блога на първа страница от темата. Единствено, понякога ми се налага да променям количеството на водата, защото брашното е с различна влажност.
Памук-погачата няма как да стане супер солена, нито й се слага шепа сол, рецептата е с една лъжица сол. При машините сигурно зависи и от превода, но чак пък драстични разлики не съм виждала. Пакет мая се слага на един хляб, няма значение 1кг или 500г, на пакета мая пише за колко брашно е, може да гледаш и там. И брашна са различни и всичко. Най-добра би трябвало да е рецептата дето си е в книжката на машината, подреждането на продуктите също е различно, на едни се слага първо сухите продукти после водата, на други е обратното, може и затова маята да е друго количество. Има и различни рецепти за различни видове хляб, не е само един "хляб"
Олио като слагаш повече тестото става по-мазно, каквото ти харесва такова правиш, печи, опитвай все нещо ще излезе
Тамън за три пъти ми стигаше такова пакетче, по почти половин килограм брашно всеки хляб, дори повечето от него не бяло.