Машина за хляб - 66 тема

  • 43 336
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 24 567
Стават си конци и без сплитане, стига тестото да е достатъчно добре измесено и със силно брашно.
На мен пак ми прилича на хляб ама да кажем че аз съм разглезена че ме е учила баба да правя козунак, а лесното търся от мързел или понеже за две шепи от нещо не ми се занимава и цапа. При разрязване естествено не си личат конци, но ако се разчупи парче, си ги има пак, не стои като кекс или като панетоне.

# 421
  • Варна
  • Мнения: 4 282
Мунчо ти си от малкото дето се хвалят с качествен козунак САМО В машина  Simple Smile
С ако докажеш успешна рецепта със стафиди и ядки - цена нямаш  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 422
  • София
  • Мнения: 3 035
Както вече написах, ползвам рецептата на Пина, но поради семейните вкусове, не слагам ядки в самия козунак. Когато му дойде времето за печене, мажа с топла вода, поръсвам със захар и набучвам 10-15 по-големи парчета орехови ядки. Някои изпадат от казанчето, когато козунакът се надигне над ръба, но повечето си стоят отгоре. Стафиди добавям на око при сигнала по време на второто месене. Кисна ги за малко в ром. Купил съм си една бутилка специално за сладкарски цели Hug. Колкото по-малко са киснали в рома, толкова по-малко се разкъсват при месенето. Ако държите на алкохола в рецептата, просто добавяте една супена лъжица в началото на месенето. Ще допълня, че действам съвсем мързеливата - още в самото начало сипвам всичко заедно с мазнината и оставям козунака да се меси и втасва на воля до сигнала за добавките. След това пак така до пробата с шишчето около 35-40 минути след началото на печенето.

# 423
  • Мнения: 4 862
Пробвах различни рецепти за микс хляб от бяло брашно и спелта. При едните хлябът не втасва както трябва и при изпичане стои клисав. При други рецепти се изпича и изглежда нормално, но изсъхва още на следващия ден. Пробвах рецептата за хляб от спелта в книжката ми, също не се получи и си мисля, че брашното е проблема. Ще сменя марката на брашното от спелта и продължавам с опитите. Satisfied
Гледам доста често се прави бял хляб на доста по-различни програми като програма за пълнозърнест или даже за слaдък хляб. Но при тези програми количеството на водата е различно може би заради другите видове брашна, как тогава пак се получава белия хляб? Или обратно правят пълнозърнест на програма за бял хляб... Rolling Eyes

# 424
  • София
  • Мнения: 3 035
Всичко зависи от съотношението на брашната. По книжка се слага много по-малко пълнозърнесто брашно от това, което слагат заклетите любители на по-черен хляб Hug

# 425
  • Мнения: 4 513
Имам голямо желание да приготвя козунак в хлебопекарна, въпреки съветите на мои близки, че просто нямало смисъл - не ставал. Харесала съм си тази рецепта:
https://gozbite.com/kozunak-v-hlebopekarna/

# 426
  • Мнения: 277
В хипермаркетите има всякакво брашно, включително направени смеси от брашно, готови за печене.
Благодаря!

# 427
  • Мнения: 8 405
Имам голямо желание да приготвя козунак в хлебопекарна, въпреки съветите на мои близки, че просто нямало смисъл - не ставал. Харесала съм си тази рецепта:
https://gozbite.com/kozunak-v-hlebopekarna/
Пробвай, трябва да стане. Аз не съм правила по тази рецепта , а по рецепта на Пина и се получи хубав козунак на вкус , с конци. Единствено формата не докарах както трябва, че бързах да го сплета и върна в машината . Сега си мисля, че мога да изключа машината и ще имам 10 минути на разположение за сплитане . Ще пробвам.

# 428
  • Мнения: 1 536
Козунака на Пина го правя вече два , три пъти . Много е успешен ,но не и с печене в хлебопекарната.
Единствената ми забележка е , че е много бял с двете яйца само. Правя го с две яйца и един жълтък допълнително и става супер.

# 429
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 818
Козунака на Пина го правя вече два , три пъти . Много е успешен ,но не и с печене в хлебопекарната.
Единствената ми забележка е , че е много бял с двете яйца само. Правя го с две яйца и един жълтък допълнително и става супер.
с какво го мажеш отгоре ?

# 430
  • Мнения: 1 536
Козунака на Пина го правя вече два , три пъти . Много е успешен ,но не и с печене в хлебопекарната.
Единствената ми забележка е , че е много бял с двете яйца само. Правя го с две яйца и един жълтък допълнително и става супер.
с какво го мажеш отгоре ?
С разбития белтък и поръсвам  захар.
Става много добре

# 431
  • Gorni Bogrov
  • Мнения: 994
Здравейте,може ли рецептата за козунака на Пина,че нещо не я намерих.Аз пробвах козунака на Звездев , първият път стана супер,но след това няколко пъти го правих   със стафиди вътре и става глетав.

# 432
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 818
стафидите ги оваляй в брашно преди да ги сложиш в тестото.

"Козунак (рецепта на Пина) на хлебопекарна
150 мл прясно мляко; 2 яйца (разбити); 50 мл олио; 40 гр краве масло (предварително разтопено); 150 гр захар; 450 – 500 гр брашно (на око ако трябва се добавя да стане тестото на топче; по-меко от хлебно, но да може да се плете, да не е каша – аз сложих 450 гр. и добавих към 2 лъжици)
настъргана кора на 1 лимон; 1 ванилия; 11-12 гр жива мая (четвърт кубче) – натрошена на ситно се слага отгоре върху брашното"

# 433
  • Варна
  • Мнения: 4 282
рецептите за козунак в хлебопекарна са десетки - много подобни с на Пина

# 434
  • Мнения: 284
Здравейте.Търся сполучлива рецепта за кекс за пекарната.Някой да ми помогне,че нещо не ми се получи първия опит.

Общи условия

Активация на акаунт