Машина за хляб - 66 тема

  • 43 343
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 13 590
И аз предпочитам прясната мая. Тя си става и без захар.

# 406
  • София
  • Мнения: 12 006
И в моята книжка пише захар и сухо мляко, но захар не слагам, сухото мляко го замествам с прясно. Мая предпочитам суха, така винаги имам под ръка.

# 407
  • Мнения: 17 116
И в моята книжка пише захар и сухо мляко, но захар не слагам, сухото мляко го замествам с прясно.
Със сухото мляко хлябът придобива един по-млечен аромат, с прясното не. Wink

# 408
  • софия
  • Мнения: 1 211
Здравейте!
Преди месец се сдобих с хлебопекарна. Хлябът от бяло брашно ми се получава чудесно- и обикновен, и питки за хамбургери правих. Вече няколко пъти опитвам да направя хляб с друго брашно- засега 50% бяло, 50% ръж, лимец или спелта( макар че по принцип искам да пробвам без бяло). Всичко до втасването е чудено, но след това още в началото на печенето спада в средата. Мисля си, че има някакъв проблем в пропорциите, но не мога да разбера какъв е-пробвах с различно количество вода, мая, но не се получава.Изглежда ето така:


 
Някакви идеи на какво може да се дължи?
И още един въпрос- на каква програма печете козунаците?

# 409
  • Пловдив
  • Мнения: 2 003
Здравейте!
Преди месец се сдобих с хлебопекарна. Хлябът от бяло брашно ми се получава чудесно- и обикновен, и питки за хамбургери правих. Вече няколко пъти опитвам да направя хляб с друго брашно- засега 50% бяло, 50% ръж, лимец или спелта( макар че по принцип искам да пробвам без бяло). Всичко до втасването е чудено, но след това още в началото на печенето спада в средата. Мисля си, че има някакъв проблем в пропорциите, но не мога да разбера какъв е-пробвах с различно количество вода, мая, но не се получава.Изглежда ето така:
Скрит текст:

Към машината за хляб няма ли рецепта за друг, освен бял хляб?
Аз ще ти напиша моята рецепта за 750гр. хляб, която винаги ми е ставала. Може да опиташ Simple Smile
2 с.л. олио
270мл вода
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. сухо мляко
110гр брашно от лимец
110гр пълнозърнесто брашно
235 гр бяло брашно
1 ч.л. суха мая
Ние много обичаме ядки и винаги и на бял и на пълнозърнест хляб добавам и от миксовете за ядки.
Става много вкусен!

# 410
  • София
  • Мнения: 11 034
mozzi, на изглежда превтасал. Пробвайте да намалите първо водата, после маята или и двете.... аз гледам да правя с минимално количество мая на максимално дълга програма.

# 411
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 816
Здравейте!
Скрит текст:
Преди месец се сдобих с хлебопекарна. Хлябът от бяло брашно ми се получава чудесно- и обикновен, и питки за хамбургери правих. Вече няколко пъти опитвам да направя хляб с друго брашно- засега 50% бяло, 50% ръж, лимец или спелта( макар че по принцип искам да пробвам без бяло). Всичко до втасването е чудено, но след това още в началото на печенето спада в средата. Мисля си, че има някакъв проблем в пропорциите, но не мога да разбера какъв е-пробвах с различно количество вода, мая, но не се получава.Изглежда ето така:


Някакви идеи на какво може да се дължи?
И още един въпрос- на каква програма печете козунаците?
направи ли консултация с таблицата на първа страница от темата ? Smiley
разгледай я. вероятно ще си отговориш на въпроса.

# 412
  • софия
  • Мнения: 1 211
Цитат
направи ли консултация с таблицата на първа страница от темата ? Smiley
разгледай я. вероятно ще си отговориш на въпроса

Разбира се,имам същата таблица в  книжката към пекарната:wink:
Направих каквото пишеше в таблицата- намалих маята, водата, но следващите опити станаха по-зле.После опитах обратно- като че ли беше малко по-добре. Предполагам, че с много опити в крайна сметка ще стигна до правилното съотношение. Попитах ако някой е имал същия проблем и е намерил причината, да си спестя неуспешните опити:smiley:

ilik123, благодаря, ще изпробвам рецептата:smile:

# 413
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 816
Цитат
направи ли консултация с таблицата на първа страница от темата ? Smiley
разгледай я. вероятно ще си отговориш на въпроса

Разбира се,имам същата таблица в  книжката към пекарната:wink:
Направих каквото пишеше в таблицата- намалих маята, водата, но следващите опити станаха по-зле.После опитах обратно- като че ли беше малко по-добре.
увеличи брашното.
Предполагам, че с много опити в крайна сметка ще стигна до правилното съотношение. Попитах ако някой е имал същия проблем и е намерил причината, да си спестя неуспешните опити:smiley:

ilik123, благодаря, ще изпробвам рецептата:smile:

# 414
  • Мнения: 277
Здравейте, досега правих само бял хляб и вече реших да мина към по здравословен и диетичен пълнозърнест. Питането ми е откъде си купувате примерно лимец, пълнозърнесто, ръжено брашно. Ако има някакъв сайт или физически магазин/за Варна/ от който сте доволни ще съм благодарна да споделите.

# 415
  • Мнения: 14 251
В хипермаркетите има всякакво брашно, включително направени смеси от брашно, готови за печене.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 07:14 от Camille Clo ♥

# 416
  • Варна
  • Мнения: 4 282
Някакви идеи на какво може да се дължи?
И още един въпрос- на каква програма печете козунаците?
 


превтасал , намали маята
някой машини имат програма и рецепти за сладък хляб, нещо подобно по вкус на козунака
козунак във общоприетото разбиране с конци , плетеница и т.н. няма как да стане

# 417
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 816
програмите за сладък хляб мисля че са къси по продължителност.
за козунак програмата трябва да е най-дългата защото тестото е "тежко" и трябва хубаво да се омеси за да
усвои мазнината, която също е в по-голямо количество.

# 418
  • Мнения: 24 567
Няколко пъти съм пробвала козунак който и да е изпечен в машината - когато съм искала да направя мъничък такъв и не ми се е занимавало и с фурната. Компромис си е с такова печене, но ако е на готова цяла програма е още по-голям компромис козунакът.
По-добре става ако машината се използва за хубаво измесване за който не умее или не му се цапа, после да се остави да втаса колкото му е нужно - това време няма как да се програмира с точност. Че чак тогава да се оформя и прочие, пък тогава вече кой където иска да си го пече. Вярно е, става и в машината. Но отделно настроено печене е по-добре, че на всичките програми отива по час печене някъде, ако правилно си спомням. За козунак това е много, там се започва да се проверява след 40-45 минути и ако трябва се допича още, само че рядко се налага. Или най-малкото ако се ползва цяла програма - да се отвори и провери с шиш по-рано, до края на програмата може и вече да е станал сух.
Вече който си има възможност сам да си съставя програма, може да пробва след няколко такива опита да си направи за козунак, но от готовите  която и да ползва няма да е толкова добре. Тестото е много по-мазно и тежко от това за нормален хляб и си иска различни времена.

# 419
  • София
  • Мнения: 3 035
Миналата седмица започнах тренировките за Великден с един козунак по рецептата на Пина. Машината ми има програма "експерт", в която сам си гласиш времената. Ползвах програмата, която съм си спретнал за пълнозърнест хляб, като последното втасване го доудължих с още 10 минути, до 70 минути. На финала на втасването, козунакът беше стигнал на милиметри от ръба на казанчето. Към 45-тата минута от печенето беше готов и стигнал почти до стъклото, но не беше опрял в него. Естествено, като следствие горната кора беше доста светла, но все пак прилично изпечена. За предпочитане е след последното премесване да се премести в някаква тавичка и да се пече в обикновена фурна, най-малкото, за да е сигурно, че няма да опре в прозорчето.

    П.П. Да добавя, че въпреки мързеливия начин на приготвяне, за мое учудване, конците си бяха на лице. Знам, че без снимки не се брои, но в събота ще пусна нова проба и ще гледам да щракна някоя снимка Hug

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 11:32 от Mунчо

Общи условия

Активация на акаунт