Машина за хляб - 66 тема

  • 43 316
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 3
Значи изцяло от лимецово брашно не може да стане?

# 496
  • София
  • Мнения: 3 035
Значи изцяло от лимецово брашно не може да стане?

Може - с квас или като содена питка, но формата и вида пак ще са почти като на тухла единица Hug

П.П. И в двата случая не бих цапал хлебопекарната, защото няма смисъл от дълго месене а само от малко по-дълго разбъркване.

# 497
  • Мнения: 3
Да, при мен в тавата се е получавал със сода, но в пекарната -въпреки,че следвах рецептата за безглутенов хляб от книжката на пекарната - пак се циментира Grinning

# 498
  • Мнения: 4 862
Значи изцяло от лимецово брашно не може да стане?

Не само с лимецовото е така, аз от спелта също не мога да направя хубав хляб. Просто трябва да се добавя и процент бяло брашно, което пък обезсмисля ако си на специална диета без бяло брашно.... Та в този ред на мисли, хлебопекарната е добра машина, но само за хора, които могат да ядат и нямат проблеми от бялото брашно. Безглутенов хляб също не може да се направи като хората... И по-горе писах, глутена е проблем, но маята и ферментацията - също при някои заболявания... Това е обяснение на специалист гастроентеролог... Laughing

# 499
  • Мнения: 3 416
Нали има модели с програми за безглутенов хляб и т.н?
Мисля хуск се добавяше в хляб с подобни брашна .

# 500
  • Мнения: 17 116
Да, при мен в тавата се е получавал със сода, но в пекарната -въпреки,че следвах рецептата за безглутенов хляб от книжката на пекарната - пак се циментира Grinning
С какво брашно? Защото ако пекарната има предвид бяло безглутеново а ти сложиш друго, няма да стане вероятно.

# 501
  • Варна
  • Мнения: 4 280
ами без глутен , без мая , без ферментация абсолютно е невъзможно да се получи ХУБАВ хляб. Всички красиви и хубави хлябове рекламирани като безглутенови , пълнозърнести и т.н. имат поне 50% , а и до75 бели пшенични брашна тип 500.Ако искате без глутен , без мая , без ферментация правете маца , арабски питки , тортиля , наан , чапати , роти и т.н.Лимецът съдържа глутен, но тук трябва да отворим една голяма скоба.
Глутенът, който се съдържа в лимеца  е в доста по-ниски количества спрямо този, който се съдържа в останалите житни култури.В спелта се съдържа достатъчно глутен за втасване.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 08:39 от peterky2002

# 502
  • Мнения: 4 862
ами без глутен , без мая , без ферментация абсолютно е невъзможно да се получи ХУБАВ хляб. Всички красиви и хубави хлябове рекламирани като безглутенови , пълнозърнести и т.н. имат поне 50% , а и до75 бели пшенични брашна тип 500.Ако искате без глутен , без мая , без ферментация правете маца , арабски питки , тортиля , наан , чапати , роти и т.н.Лимецът съдържа глутен, но тук трябва да отворим една голяма скоба.
Глутенът, който се съдържа в лимеца  е в доста по-ниски количества спрямо този, който се съдържа в останалите житни култури.В спелта се съдържа достатъчно глутен за втасване.

В спелтата има глутен, обаче защо не се получава хубав хляб само от брашно от спелта, без добавка на бяло брашно? Значи уикенда пуснах програмата ми за тесто от чиста спелта, стана хубаво и втасало тесто (както при нормален бял хляб, в смисъл надигна се и изглеждаше добре). Отделих малко от него, защото на детето му се ядяха микици и му изпържих 3 броя, станаха добре и вкусни. От другото тесто оформих хлебче и го поставих в дългата форма за кекс върху хартия и сложих на 50 градуса във фурната да се надуе отново тестото, защото спадна леко. После изпекох във фурната, но хляба не беше хубав, не се надигна при самото печене и си остана вътре тиклав и влажен... При опита с програма за спелта и изпичане в машината се получава същия тиклав хляб... Значи проблема не е във втасването в началото, а при самото печене става нещо и хляба не се изпича като хората... От магазина си купувам хубав хляб спелта, друг е въпроса, че сигурно има и бяло брашно...Кажете какви питки или друго да направя, за да се яде това брашно от спелта вместо хляб?

Една приятелка има същия проблем с чист безглутенов хляб в машината, не става за ядене... Smile

А какво е хуск? Rolling Eyes

# 503
  • Варна
  • Мнения: 4 280
По принцип ползвам машината само като тестомесачка и правя всякакви питки -  правя два питки по около 1/2 см. слагам помежду им сирене и краве масло поръсвам сминдух , шарена сол и оставям във фурната за 30 - 50 мин. да втаса пак.Не през цялото време на 50 градуса - пускам я първо на 50 и като ги достигне изключвам .По книгите пише че оптималната температура на втасване е 26 - 28 градуса.Иначе стават всякакви питки без/със мая тип катми , тортиля или арабски питки също от спелта стават добре.Общо взето от официално регистрираните в Германия 3 500 видове хляб най - малко 2 500 са със шпелт.В същото време обаче почти всички са със 50 до 75% бяло брашно.

# 504
  • Мнения: X

Хуск е това:

По принцип се добавя в нисковъглехидратните "хлябове" от бадемово, кокосово и подобни брашна. В хляб с брашно от зърнена култура аз поне не съм го срещала, но може да има и такива рецепти.

# 505
  • Мнения: 24 563
Фибри са основно, наквасени с вода правят нещо като гъст гел. Май с гореща вода се смесваха за целта, не помня вече. В безглутенови печива помагат тестото да наподоби такова с глутен малко повече.
Другото дето съм срещала да дават като добавка мисля че е ксантанова гума, също подобрява структурата където няма достатъчно глутен за това.
Може да се потърсят такива рецепти ако смятате че ще ви свършат работа, Срещала съм но не съм си поставяла за цел да помня къде, понеже не ми трябват.

# 506
  • Мнения: 9

Здравейте,  мнение за хвебопекарна Primera

# 507
  • София
  • Мнения: 3 035
Здравейте, от днес в Лидл би трябвало да пуснат хлебопекарни, поне според сайта им.

# 508
  • Мнения: 1
Здравейте,
бих искала да си купя хлебопекарна за хляб - не държа да има функции за багети и друг тип хлебчета.
щом ми трябва само за хляб - важен ли броят на бъркалките и реотаните?
Бюджет около 150лв.
Лидъл са пуснали една хлебопекарна сега. Мнения за този модел?


Благодаря.

# 509
  • Мнения: 2 611
Имам я Лидълската от две години, и съм много доволна. И за хляб, и за месене само.  Но, обикновено като ги пуснат свършват още преди 9.

Общи условия

Активация на акаунт