Машина за хляб - 66 тема

• 43 316
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
И аз се интересумам от доставчик на брашно от лимец и флейки евентуално.
Clo, може ли и на мен да изпратите контакт?
Ако те устройва от Пловдив... не знам дали праща по куриер.
Писах ЛС.

# 481
Не си ли доволна от контакта, който ти пратих? Човекът е производител и го мели на ишлеме в мелница, в която само лимец работят. При това е пълнозърнесто брашното.

Не ми отговаря.

# 482
От известно време си разменяме идеи с две приятелки, които имат различни от моята машина за хляб (моята е Панасоник) и ми прави впечатление, че за един и същи хляб пропорциите в рецептите от книжките са различни. Например за бял хляб с 500-520 грама брашно те имат програма 3 часа и ползват 1 мерителна лъжичка мая. Аз обаче нямам такава програма, моята машина има програма за бял хляб 4-5 часа (даже брашното при мен е 400 грама) и се ползва 1 мер.лъжица мая и бърза програма за 2 часа, но тогава маята е двойно 2 мер.лъжици. Излиза така, че ако искам бърз хляб, трябва да ям двойно мая, което не е полезно и желателно. И въпроса ми е ако на късата си програма от 2 часа сложа само 1 лъжичка мая дали ще стане нормален хляб или трябва да коригирам и другото съотношение брашно-вода?
Дадох пример за бял хляб, но при другите рецепти е подобно. Например те имат програма Френски хляб за 3 часа, при мен тази програма е цели 6 часа... Въобще голямо чакане ще е за едно малко хлебче... Smiley

# 483
  • София
Всички бързи програми са с много повече мая от нормалните - нещо трябва да накара тестото да се вдигне поне малко още докато се меси Simple Smile. Реално, тестото на тази програма се надига в процеса на самото печене.У нас никога не се ползва бърза програма по същата причина.

П.П. Японците са търпеливи хора - не бързат за никъде Joy Joy Joy

# 484
  • Варна
навлизаш в тема с хиляди неизвесни , зърната за брашна от които се правят тестени изделия са десетки , добавките са десетки , от мая до мая , квас , други набухватели , или без мая тип маца , тортиля , арабски питки и т.н. и т.н. и т.н. да не говорим , че можеш да направиш хляб и за 10 мин. и за 60 мин. , а има и нискотемпературно втасване в хладилник с квас за 3 денонощия.Дори само пшеницата е десетки сортове с нива на глутен от 16 до 38 , да не говорим за спелта , лимец които също вътре във вида са различни.Така че  имаш различни решения - или се стандартинираш в нещо което се харесва в семейството и си правиш него или експериментираш  и там отиваш в безкрайни варианти  Simple Smile

# 485
Аз почти винаги ползвам бързата програма, по- вкусен ми е хлябът. Защо трябва да ми пречи, че маята е малко повече?

# 486
Аз имам две бързи програми. На едната, чиято продължителност е 1час, маята е в двойно количество според книжката. Другата е с едно втасване, с около 40минути по-кратка от стандартната, със същото количество мая (не е завишено). Като бързам, ползвам нея.
Аз намалих количеството мая, чела съм, че маята е вредна, ама само това запомних. Пък и с по-малко мая става чудесен хляб.

# 487
От машина до машина има разлика. То си е тествано, за да стане хлябът най-добре трябва да се следва програмата на машината с която работиш, не тази на съседката. Може да нагряват различно, може да месят различно, въобще не е задължително всичко да става еднакво вътре. Като искаш да експериментираш, жертвай един пакет брашно и една мая и пробвай, па сравни. Все някакъв хляб ще излезе. Ако от една лъжичка мая вповече имаш здравословни проблеми, иди на лекар да ти каже какво точно да ядеш, това говори за много голяма чувствителност и вероятно въобще трябва да откажеш хляба.

# 488
  • Варна
В един клип една рускиня (Светлана Аристова) обясняваше, че не многото Мая е проблем, а че при бързото втасване не се преобразуват достатъчно белтъчините в брашното. Бавното втасване обратно - водело точно до това, затова хлябът ставал с нисък гликемичен индекс и още куп неща, които, честно казано не успях да запомня.

# 489
Ако от една лъжичка мая вповече имаш здравословни проблеми, иди на лекар да ти каже какво точно да ядеш, това говори за много голяма чувствителност и вероятно въобще трябва да откажеш хляба.
Подкрепям.
В такъв случай, според мен, проблемите идват не от маята, а от глутена.

# 490
  • DE
Козунак поначало трябва да ти е по-малък грамаж от капацитета на машината, иначе ще стане много като обем ако ще го печеш в нея. В моята дето по-големия размер хляб е с 600 грама брашно или малко отгоре, козунак (така де, малко козуначе) с 350 грама брашно почти изпълва казанчето, а хлябът с колкото го дават си се побира и изпича нормално...
Освен това, ако ползваш готова програма там за някакъв сладък хляб или от сорта, го нагледай по-рано дали е изпечен. Обикновено печенето в програмите за хляб е час някъде, а на козунак това му е много. 40-45 минути му стигат, иначе изсъхва.
Може ли да споделите рецептата за козунак, искам да опитам.

# 491
Аз правих по ето тази рецепта. Но всичко на 1/2.
Мисля, че форума го приема за спам и ще кача скрийншот към рецептата в готвач.
Скрит текст:
,

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 13:34 от 💜 Clo 💜

# 492
Козунак поначало трябва да ти е по-малък грамаж от капацитета на машината, иначе ще стане много като обем ако ще го печеш в нея. В моята дето по-големия размер хляб е с 600 грама брашно или малко отгоре, козунак (така де, малко козуначе) с 350 грама брашно почти изпълва казанчето, а хлябът с колкото го дават си се побира и изпича нормално...
Освен това, ако ползваш готова програма там за някакъв сладък хляб или от сорта, го нагледай по-рано дали е изпечен. Обикновено печенето в програмите за хляб е час някъде, а на козунак това му е много. 40-45 минути му стигат, иначе изсъхва.
Може ли да споделите рецептата за козунак, искам да опитам.
Те рецептите за козунак не са особено различни, имам предвид класическите такива, че напоследък виждам и някакви много странни... Въпросът е количествата да се преизчислят ако трябва, в машинката не може да се изпече голямо количество, дори и да е възможно да се замеси повечко.
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2014/04/blog-post.html със сигурност е едната която пробвах, но по-добре става ако не ползвам програма от край до край а отделно месене и оставяне да втаса колкото време му е нужно, а после вече само програма печене. Отделям си малко разбито яйце да го намажа отгоре накрая, преди да сложа яйцата в казанчето. Пак не е на 100% както във фурна, но за такова количество не ми се и занимава повече от това, а големи вече не правя много-много.

# 493
При мен хлябът от лимец в хлебопекарна стана като подметка .Вие какви рецепти ползвате?

# 494
В лимеца няма глутен, за да стане хляб, е необходима да надигне и да може маята да работи. По-назад, в тази тема, съм дала точната рецепта със съотношението на продуктите. Брашното, което използвам в момента е тип 600. То също не е с особено високо глутеново съдържание. Хлябът от снимките е със 100 грама пълнозърнесто брашно от лимец и 425 грама бяло брашно тип 600.
Скрит текст:

Машина имаме от сравнително скоро (направихме си семеен подарък за Коледа). Харесва ни пълнозърнест хляб и основната ми рецепта е 150-180 гр. пълнозърнесто брашно и до 525 с бяло брашно тип 500. Намерих промоция в Лидъл преди няколко седмици с тип 600 в двукилограмови пакети, взех един схек 12 килограма и още бутам с него. В случая, когато купих лимец, замених пълнозърнестото с лимец, но промених съотношението. Това е идеалното съотношение за моя вкус. 100 гр. лимец/425 гр. пшенично брашно.

Общи условия

Активация на акаунт